Švédsko Malmö :: 2023

V rámci programu Erasmus+ v sektore odborné vzdelávanie a príprava, Kľúčová akcia 1- Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, našej škole schválili grant na realizáciu projektu č. 2023-1-SK01-KA121-VET-000122365

V októbri tak vycestuje 6 žiakov našej školy na stáž do reštauračných  zariadení do Malmo (Švédsko) za účelom rozvoja kľúčových kompetencií. Odborná stáž je zameraná na získavanie nových vedomostí, zručností a kompetencií v oblasti prípravy a servírovania pokrmov, prípravy  a servírovania nápojov.

Žiaci odboru hotelová akadémia (2. ročník, 3. ročník, 4. ročník), študenti nadstavbového štúdia (terajší 3. ročník učebného odboru čašník, servírka, ktorí budú prihlásení na nadstavbové štúdium) sa do projektu môžu prihlásiť formou prihlášky, ktorá je v prílohe tejto správy. Prihlášku je potrebné vyplniť, podpísať a osobne doniesť do kabientu č. 47 p. Placekovej do 1. 6. 2023. Následne prebehne výberové konanie, ktorého termín ako aj výsledky budú zverejnené na webovom sídle školy.  

Výsledky výberového konania

Na odbornú stáž do Malmö sa mohli prihlásiť študenti študijného odboru hotelová akadémia (2. ročník, 3. ročník, 4. ročník), študenti nadstavbového štúdia, ktorí spĺňali kritériá projektu do 1. 6. 2023.

Celkovo sa prihlásilo 18 žiakov, z ktorých následne na výberovom konaní, uskutočnenom dňa 13. 06. 2023, bolo odbornou komisiou zloženou z koordinátorky projektu, vedenia školy, odborných učiteľov, učiteľa anglického jazyka vybraných 6 žiakov z tried: II.K, III.K, IV.K Títo žiaci sa v termíne od 22. októbra – 11. novembra 2023 zúčastnia odbornej stáže v reštauračných zariadeniach v Malmö.

Projektu sa zúčastnia nasledovní žiaci: 

Gatialová Alexandra, Hepner Tobias, Valachová Nicolette, Lichner Marko, Lukáč Andrej, Marko Jakub

Podmienkou účasti na projekte je do dňa 19. 6. 2023 je priniesť p. Placekovej vypísanú záväznú prihlášku a osobný dotazník, ktoré sú v prílohe.


Hoteláci 3 týždne vo Švédsku

 

Varma hälsningar från Sverige. Mitt Slovakien, mitt hemland, du är vacker som paradiset!stáž vo Švédsku
Tri týždne na prelome októbra a novembra strávila šestica študentov našej školy a jeden pedagogický zamestnanec vo švédskom Malmö na študijno-pracovnej stáži v rámci projektu Erasmus+. Žiaci získali pracovné skúsenosti v oblasti švédskej a medzinárodnej kuchyne v gastronomických zariadeniach Fat Dave´s – Coctails & Friends, Icha Mochi Sushi bar, Uggla Kaffebar a Hotel Lund Castle.
Súčasťou pobytu boli okrem práce aj kultúrne aktivity ako Malmo city tour, návšteva múzea Malmo Castle a Malmo Technical Museum, večer pri populárnych švédskych spoločenských hrách, výlet do dánskej Kodane, turistický výlet do prírodnej rezervácie Kullaberg či spoločný bowling.
Vo voľnom čase vyskúšali naše dievčatá a chlapci zábavnou formou netradičné jedlá zo svetovej kuchyne v Disgusting food museum, videli “bránu” do Baltického mora, užili si pravé jesenné škandinávske počasie, získali bohaté skúsenosti, kontakty a ponuky do zamestnania vo Švédsku a nazreli do života v multikultúrnom modernom meste.
Okrem iného si vyskúšali svoje jazykové zručnosti a kultúrne schopnosti a hanbu rozhodne neurobili. Ba práve naopak. Všetci žiaci urobili dobré meno sebe, svojej rodine, Kaline a celému Slovensku svojou disciplínou, flexibilitou a samostatnosťou. 
Libor Mokrý, učiteľ

 


Švédske chute na DOD

ochutnávkaÚčastníci stáže zo švédskeho Malmö si 6. 12. 2023 pre návštevníkov DOD našej školy pripravili ochutnávku švédskych pokrmov - mäsových guliek, mletého mäsa zabaleného v kapustnom liste a dezertov v podobe Princess torty a Hallongrottor - čajové pečivo s malinovým džemom. Popri prezentácii a ochutnávky švédskej gastronómie záujemcom porozprávali o ich stáži, o tom, čo sa počas svojho trojtýždňového pobytu naučili, ako aj o samotnom Malme a jeho krásach. Do prípravy jedál aktívne zapojili žiakov na odbornom výcviku, čím odovzdali svoje vedomosti nielen verejnosti, ale aj spolužiakom.


Ďakujeme
Smaklig måltid


Úspech na Stredoškolskej odbornej činnosti

Dňa 27. marca 2024 sa v Starej Turej konalo krajské kolo SOČ (stredoškolskej odbornej činnosti). Tento rok našu školu zastupovala práca žiakov 3. ročníka Alexandry Gatialovej a Marka Lichnera pod názvom Švédska gastronómia. Prácu na krajskom kole obhajovala Alexandra Gatialová, ktorá škole priniesla dlho očakávaný úspech.
Sme radi, že sa nám to podarilo a vybojovali sme si postup na celoštátnu prehliadku, ktorá sa konala 24.-26. apríla 2024 v Nitre. Tu sme sa síce neumiestnili na víťazných priečkach, ale odniesli sme si množstvo nových priateľstiev, zážitkov a skúseností.
Poďakovanie za spoluprácu a odborné rady pri písaní práce  patrí  Ing. Marte Kevickej, Ing. Cagáňovej a Mgr. Placekovej.

Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria

Video

Švédsko 2023

Tri týždne na prelome októbra a novembra strávila šestica študentov našej školy a jeden pedagogický zamestnanec vo švédskom Malmö na študijno-pracovnej stáži v rámci projektu Erasmus+.

Deň otvorených dverí na Kaline

V stredu boli dvere našej školy otvorené pre širokú verejnosť, ktorú sme vítali v spoločenskej miestnosti s ukážkami prác všetkých našich odborov. Prezentovali sme aj projekt Erasmus+.

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31