Španielsko Málaga 2021

Informácie o výsledku výberového procesu v programe Erasmus+ na rok 2020

Vo výberovej procedúre na rok 2020 v rámci programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu, Kľúčová akcia 1 – Vzdelávacia mobilita jednotlivcov nám bol schválený grant vo výške 105 528,-€ na realizáciu projektu „Spracovanie a príprava rýb a morských plodov“ v trvaní od 01.06. 2020 – 31.05. 2022.

V rámci programu Erasmus+ pre oblasť vzdelávania a odbornej prípravy, Kľúčová akcia 1 – Vzdelávacia mobilita jednotlivcov projekt s názvom „Škola pre všetkých“ pod číslom 2020-1-SK-KA101-077787 bol zaradený na rezervný zoznam s celkovou výškou grantu 12 720,-€. Projekt „Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia“  pod č. 2019 -1-SK01-KA101-060088 – Národnú agentúru sme požiadali o jeho predĺženie z dôvodu zlej epidemiologickej situácie.


Projekt Erasmus plus č. 2020-1-SK01-KA116-077724

"Spracovanie a príprava rýb a morských plodov."

PRIHLÁŠKY

V rámci programu Erasmus+ v sektore odborné vzdelávanie a príprava, Kľúčová akcia 1- Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, našej škole schválili grant na realizáciu projektu č. 2020-1-SK01-KA116-077724 pod názvom: "Spracovanie a príprava rýb a morských plodov."

V septembri tak vycestuje 30 žiakov študijného odboru hotelová akadémia a 6 učitelia odborných predmetov (MOV) našej školy do Španielska za účelom rozvoja kľúčových kompetencií.

Žiaci sa do projektu môžu prihlásiť formou prihlášky, ktorá je v prílohe tejto správy. Prihlášku je potrebné vyplniť, podpísať, naskenovať a poslať e-mailom: placekovaj@gmail.com  do 07. 04. 2021. Následne prebehne výberové konanie, ktorého termín ako aj výsledky budú zverejnené na webovom sídle školy.


Výsledky výberového konania

Na odbornú stáž sa mohli prihlásiť študenti študijného odboru hotelová akadémia, ktorí spĺňali kritériá projektu do 07. 04. 2021.

Celkovo sa prihlásilo 36 žiakov, z ktorých následne na výberovom konaní uskutočnenom dňa 23. 04. 2021 bolo odbornou komisiou zloženou z koordinátorky projektu, vedenia školy, odborných učiteľov vybraných 30 žiakov z tried: III.K, III.L, IV.K. Títo žiaci sa v termíne od 2. septembra do 2. októbra zúčastnia odbornej stáže v španielskom meste Málaga. (Záujem o účasť na projekte nebola vysoká najmä z dôvodu epidemiologickej situácie súvisiacej s ochorením COVID-19).

Projektu sa zúčastnia:

III.K: Ciroková Michaela, Dobišová Karolína, Ergangová Sára, Fojtík Patrik, Fridlová Slávka, KliniecAlex, Kňažková Jessika, Madajová Adriana, Michulková Tamara, Smitková Vanessa, Sunegová Natália, Šimorková Melánia, Šúšorová Andrea, Šovčíková Veronika, Veszelitzová Zora (15)

III.L: Bakytová Paulína, Hosťovecký Matej, Kovácsová Ivana, Sebastián Pendrák (4)

IV.K: Cebáková Valéria, Gábrišová Mariana, Greguš Matej, Greguš Tomáš, Hagarová Timea, Bianka Hanusková, Kotianová Ivana, Nemčeková Viktória, Ondrejka Adam, Kristína Pytlová, Šmida Samuel (11)

Zároveň sa projektu zúčastnia aj:

- Mgr. Libor Mokrý – sprevádzajúca osoba, Mgr. Jana Placeková

- Odborný učiteľ: Ing. Helena Mihálová

- MOV:    Bc. Jana Priečková

              Bc. Dana Martišeková

              Bc. Helena Pekárová

              Bc. Iveta Schwarcová

              Mgr. Katarína Krčíková

Ing. Jana Sudrová, koordinátorka projektov


Odborná stáž v Španielsku

V rámci projektu Erasmus+ sme sa v termíne od 4. - 12. septembra 2021 zúčastnili odbornej stáže v Málage (odborný učiteľ - Ing. Mihálová H., MOV - Bc. Schwarcová I. a Mgr. Krčíková K.).

Praxou v reštauračných zariadeniach sme získali bohaté vedomosti a zručnosti v oblasti spracovania, prípravy rýb a morských plodov. Španielskí kuchári sa nám snažili odovzdať svoje skúsenosti a štýl práce. Stretli sme sa s mnohými novinkami v oblasti gastronómie, ale aj mentality, temperamentu a ich „reálneho života“.

Mesto Málaga nás ohúrilo množstvom barov, reštaurácií, kaviarní, kultúrnych pamiatok a slnečným pobrežím.

Počas stáže sme navštívili mnohé zaujímavé miesta. Vo vinohrade v oblasti Mijas sme absolvovali kurz prípravy paelly a ochutávku vín. Pozorovať delfíny v Atlantiku sme sa vybrali z prístavného mesta Tarifa.

Na záver stáže nám bol slávnostne odovzdaný certifikát o absolvovaní stáže. Ďakujeme za túto príležitosť. Nadobudnuté zručnosti využijeme pri vyučovaní odborných predmetov a s radosťou odovzdáme našim študentom i kolegom.

Ing. Mihálová H., učiteľka odborných predmetov


Adios Málaga


V rámci projektu  ERASMUS+  sme sa v termíne 11. – 19. septembra 2021 zúčastnili odbornej stáže v Malage (MOV - Mgr. Brindzová, Bc. Pekárová, Bc. Priečková).
Našu odbornú stáž sme absolvovali dvoch reštauračných zariadeniach PEPA Y PEPE, DEL NORTE AL SUR. Obdive zariadenia sa  špecializovali na tepelnú prípravu morských rýb a živočíchov.


V obednom a večernom menu reštauračné zariadenia ponúkali prevažne jedlá, s ktorými sme nemali praktické skúsenosti, ale napriek tomu sme sa s prípravou kreviet, kalamárov, chobotníc, morských rýb popasovali.


Počas odbornej stáže sme nadobúdali nové zručnosti najmä s pre nás neznámymi surovinami a vyskúšali sme si rôzne pracovné pozície: pri prípravných prácach, pri tepelnej príprave jedál, pri expedovaní jedál a práci za barom.

V osobnom voľne sme sa zúčastnili kurzu prípravy sushi, ktorý sme mali v rámci programu naplánovaný, Počas tohto kurzu sme sa naučili pripravovať sushi z typických španielských rýb a tatarák z lososa a tuniaka.

Počas pobytu sme mali okrem odbornej stáže v podnikoch aj bohatý kultúrny program, ktorý obsahoval veľa krásnych, pre nás nezabudnuteľných zážitkov:

- výlet loďou z prístavného mesta Tarifa na Atlantický oceán, pri ktorom sme pozorovali delfíny a pevninu Maroka;

- návšteva botanickej záhrady a prehliadka nadrozmerných rastlín;

- organizátori nás pozvali na slávnostné večerné MENU spríjemnené typickým tancom FLAMENCO;

 - navštívili sme aj múzeum svetoznámeho maliara Picassa, ktorý sa narodil v Malage;

 - gastronomický zážitok sme zažili pri prezentácií vín a jedál typických pre Španielsko s prednáškou someliéra;

- okúzlila nás aj mestská tržnica so širokým sortimentom čerstvých morských rýb, živočíchov a tropického ovocia.


Ďakujeme za možnosť  zúčastniť sa tohto projektu, za získanie nových skúseností a zručností, ktoré chceme ďalej využiť v našej odbornej práci so žiakmi.


Vďačnosť za poskytnutú príležitosť sme sa snažili odplatiť svedomitou a vzornou prácou v reštauráciach, aby sme meno našej školy so cťou reprezentovali aj na MALAGE .

 


Vôňa Španielska na Kaline

Dňa 16. 11. 2021 účastníci stáže projektu č. 2020-1-SK01-KA116-077724 pod názvom: "Spracovanie a príprava rýb a morských plodov." odprezentovali v rámci odborného výcviku žiakom I.K triedy odboru hotelová akadémia vedomosti a zručnosti, ktoré nadobudli počas svojho mesačného pobytu v gastronomických zariadeniach Málagy. Tento nevšedný deň sa začal prezentáciou, počas ktorej spolužiakom odovzdali všetky vedomosti o rybách, morskych plodoch a andalúzskej kuchyni. Žiakom predstavili typické španielske jedlá, porozprávali im o práci s rybami a morskými plodmi a na záver kontrolnými otázkami preverili, či percepcia nových informácii padla na úrodnú pôdu. 
Po prezentácii deň pokračoval praktickými ukážkami prípravy jedál z morských plodov. Žiakov aktívne zapojili do prípravy kreviet a kalamárov a spolu si tak pripravili chutný španielsky obed, ktorým ulahodil všetkým zúčastneným. Estetickú stránku dňa doplnili výzdobou stola (slávnostnej tabule so španielskym menu), ktorá navodila v priestoroch "Severu" pravú španielsku atmosféru.


Prevzatie dokladov

Dňa 1. 12. 2021 boli študentom, ktorí sa zúčastnili mesačnej stáže v Málage odovzdané dokumenty Europassy - mobilita. V tomto dokumente  sú zaznamenané znalosti a schopnosti žiakov, ktoré počas mesačnej odbornej stáže nadobudli v inej európskej krajine. Žiaci sú zároveň registrovaní na Ministerstve školstva a my len dúfame, že tento dokument žiakom pomôže pri ich vstupe na pracovný trh a zvýši možnosť ich uplatnenia sa na pracoviskách v Európe.

Okrem spomínaného dokumentu im bol odovzdaný aj Certifikát vydaný školou, ktorým bola študentom v rámci prenosu kreditov ECVET uznaná 2-týždňová odborná prax ako aj pridelená známka do predmetu španielsky jazyk a hotelový a gastronomický manažment.

Ing. Jana Sudrová , koordinátorka projektov


Spoznajme ryby a morské plody

Dňa 20.01.2022 si účastníčka projektu 2020-1-SK01-KA116-077724 pod názvom: "Spracovanie a príprava rýb a morských plodov.",  Ing. Helena Mihálová, pre študentov III.K triedy pripravila otvorenú hodinu, na ktorej im formou prezentácie podala nové vedomosti a zručnosti v oblasti spracovania rýb a morských plodov. V pútavej prezentácii študentom predstavila  miesto, kde vykonávala stáž a porozprávala im o tom, ako jej stáž prebiehala a aké nové vedomosti si z pobytu v Málage priniesla. Po úvodnom slove študentom zdôraznila dôležitosť a výhody zaradenia rýb do nášho jedálnička a následne im  predstavila rôzne typy morských rýb a morských plodov spolu s možnosťami ich úpravy. Študentom dala cenné tipy ako rozoznať  čerstvosť rýb a morských plodov a inštruktážnymi videami demonštrovala správny spôsob práce s  nimi - ich čistenie a filetovanie. Prezentáciu ukončila zaujímavou formou, kedy študentov rozdelila do skupín, ktorým následne kládla upevňujúce otázky. Študentom sa prezentácia páčila a na na jej konci si odniesli  nielen množstvo nových informácií, ale aj malú sladkú odmenu k tomu. 
 
Ing. Jana Sudrová, koordinátorka projektov

Španielska kuchyňa v A klube

V dňoch 25. 1. - 28. 1. 2022 MOV Mgr. Krčíková, MOV Bc. Schwarzová, MOV  Bc. Pekárová, MOV Bc. Priečková, MOV Bc. Brindzová, v spolupráci so školským  odbytovým strediskom A klub, ktoré ponúka stravovanie pre širokú verejnosť, pripravili týždeň španielskej kuchyne. Vyučujúce pri príprave španielskych jedál odovzdali vedomosti  a zručnosti nadobudnuté vďaka účasti na odbornej stáži v rámci projektu - č. 2020-1-SK01-KA116-077724 pod názvom: "Spracovanie a príprava rýb a morských plodov.",  nielen svojim kolegyniam, ale aj  žiakom  ktorí v rámci prevádzky absolvujú  svoje praktické vyučovanie. 

Návštevníkov nášho odbytového strediska  čakala nielen bohatá tematická výzdoba vo farbách španielskej vlajky, ale najmä bohatá ukážka španielskej gastronómie a ochutnávka nealkoholickej formy španielskeho nápoja Sangrie.

Počas tohto týždňa sme stravníkom v rámci jedálneho lístka  ponúkli  špeciality ako: Maurská polievka, Paella, Tortilla s avokádom, Cestovinový šalát s morskými plodmi, Rybie filé na pomarančoch, Kuracie stehno na madridský spôsob. 

Ohlasy na takýto tematický týždeň boli zo strany zákazníkov pozitívne a naši dlhoroční zákazníci s nadšením privítali možnosť spoznať chuť stredomoria priamo v našom regióne.

MOV Bc. Priečková, MOV Mgr. Krčíková, MOV Bc. Schwarzová, MOV Bc. Pekárová, MOV Bc. Brindzová

 


Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria