Španielsko Málaga 2018

logo erasmus+ 

V rámci programu Erasmus+ v sektore odborné vzdelávanie a príprava, Kľúčová akcia 1- Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, našej škole schválili grant na realizáciu projektu pod názvom: „Stredomorská kuchyňa – rozvoj odborných zručností.“

V septembri tak vycestuje 26 žiakov študijného odboru hotelová akadémia, 3 učitelia odborných predmetov a 2 vedúci pedagogickí zamestnanci našej školy do Španielska za účelom rozvoja kľúčových kompetencií. Žiaci sa do projektu môžu prihlásiť formou prihlášky, ktorá im bude sprístupnená prostredníctvom koordinátora projektu.

Prihlášku je potrebné doručiť zástupkyni riaditeľa školy Ing. Sudrovej do 11.05.2018. Následne prebehne výberové konanie, ktorého termín ako aj výsledky budú zverejnené na webovom sídle školy.


V rámci programu Erasmus+ pre oblasť vzdelávania a odbornej prípravy, Kľúčová akcia 1 - Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, bol našej škole schválený grant na realizáciu projektu pod názvom:" Stredomorská kuchyňa – rozvoj odborných zručností". Na stáž sa mohli prihlásiť študenti hotelovej akadémie spĺňajúci kritéria projektu do 11. mája 2018.

Celkovo sa prihlásilo 32 žiakov, z ktorých následne na výberovom konaní uskutočnenom dňa 14. mája 2018 bolo odbornou komisiou zloženou z koordinátorky projektu, vedenia školy a odborných učiteľov vybraných 26 žiakov z tried II. L, III.L, IV. K, IV. L. Títo žiaci sa v termíne od 3. septembra do 4. októbra 2018 zúčastnia odbornej stáže v španielskom meste Málaga.

Projektu sa zúčastnia:

II.L: Dajana Kolesárová, Lenka Martošová, Milan Cipov, Hana Zábojníková, (4)

III.L: Anita Kolesárová, Michaela Rafajová, Lucia Balášková, Michaela Pittnerová, Martina Špaková, Denisa Borošová,  Vanesa Černáková, (7)

IV.K: Ivana Vidová, Leo Szabo, Romana Pánisová, Katarína Albertová, Viktória Zedeková, Nikoka Jankulová, Erik Haulik, Veronika Kačkovičová, (8)

IV.L: Nikola Juríková, Roman Gális, Romana Paulenová, René Kohút, Michela Gabčíková, Soňa Dzurendová, Ľubomír Choleva

Zároveň sa projektu zúčastnia aj:

- Mgr. Libor Mokrý - sprevádzajúca osoba

- odborní učitelia Ing. Tatiana Sigetová, Mgr. Mária Konečná a Ing. Monika Bieliková v termíne od 03.09.2018-14.09.2018,

- vedúci pedagogickí zamestnanci: Mgr. Darina Krčíková, Ing. Jana Sudrová v termíne od 24.09. – 30.09. 2018.


Job shadowing v Málage

V dňoch 24.09. – 01.10.2018 absolvovali Mgr. Krčíková, riaditeľka školy a Ing. Sudrová (koordinátorka projektu) v rámci projektu Erasmus+ „Stredomorská kuchyňa – rozvoj odborných zručností“ pracovnú cestu v španielskej Málage.

Prostredníctvom job shadowingu sme navštívili Hotelovú školu Santo Domingo de Archidona. Táto škola je zaujímavá tým, že je zriadená priamo v hoteli (pôvodne kláštor) a ponúka kvalitné vzdelávanie s vysokým percentom úspešnosti absolventov na trhu práce. Druhou školou bola  Gastronomy School Jacarandakde sme mohli porovnať vzdelávacie programy, školský systém,  organizáciu vyučovania a vybavenie odborných učební v rámci teoretického a praktického vyučovania. Veľkým pozitívom bolo zvýšenie manažérskych a komunikačných zručností - nadobudnutie certifikátov. Výstupom bude zhodnotenie práce na pracovnej porade, zasadnutí PK odborných predmetov,  implementácií postrehov a nápadov do vyučovacieho procesu.

Súčasťou pracovného programu bol monitoring žiakov v reštauráciach Grupo la Reserva počas ich mesačnej odbornej štáže a v neposlednom rade spoznávanie kultúrnych tradícii. Spoznali sme Gibraltár (často prezývaný The Rock – Skala) - zámorské územie  Spojeného kráľovstva, navštívili Múzeum Picasso, Centre Pompidou Málaga.


Jana Sudrová


Pozdrav zo španielskej Malagy

Od 3. septembra 2018 sa 26 žiakov odboru Hotelová akadémia a 3 odborní učitelia (Ing. Bieliková, Ing. Sigetová, Mgr. Konečná) zúčastňujú projektu „Stredomorská kuchyňa – rozvoj odborných zručností“ v rámci projektu ERASMUS +.

Žiaci a odborní učitelia získavajú nové skúsenosti v oblasti stredomorskej gastronómie v sieti reštauračných zariadení La Reserva v hlavnom meste Andalúzie, v meste Malaga. Študenti pracujú na pozícii kuchár, časník a barman.

Súčasťou projektu je aj poznávanie okolia a miestnych reálií. Žiaci mali možnosť vidieť tradičné mesto Mijas „Biele mesto“ s koridou a ochutnávkou najlepších španielskych vín,  ako aj poloostrov Gibraltar. 


Mgr. Mokrý Libor - sprevádzajúca osoba


Erasmus plus - Odborná stáž našich zamestnancov

Dňa 14. septembra 2018 sa vrátili tri naše zamestnankyne Ing. Tatiana Sigetová, Ing. Monika Bieliková a Mgr. Mária Konečná z 12- dňovej stáže v rámci projektu Erasmus +. Projekt Stredomorská gastronómia- rozvoj odborných zručností, bol našej škole schválený národnou agentúrou v máji roku 2018.

V čase od 3.9.2018  do 14.9.2018  trávili naše kolegyne čas v reštauračných zariadeniach spoločnosti Grupo La Reserva v Málage. Cieľom tejto zahraničnej odbornej stáže bolo získať , čo najviac vedomostí a zručností týkajúcich sa stredomorskej gastronómie a práce s rybami a morskými plodmi  Účastníčky mohli na vlastné oči vidieť prípravu morských plodov a rýb, nové spôsoby tranžírovania rýb, prípravu typických španielskych jedál a zároveň mali možnosť pod vedením tútora  jednotlivé postupy a recepty vyskúšať.  

" Sme šťastné , že sme dostali možnosť absolvovať takýto typ stáže a rozšíriť si tak okruh našich vedomostí a zručností.  S radosťou budeme nadobudnuté vedomosti a zručnosti odovzdávať ďalej naším žiakom , kolegom ako aj širokej verejnosti ."  ( Mgr. Mária Konečná)

Počas osobného voľna účastníčky stáže spoznávali kultúru, zvyky a históriu Andalúzie. Zúčastnili sa výletu do typickej španielskej dedinky Mijas, kde mali v rámci somelierskeho kurzu možnosť ochutnať typické španielske vína, navštívili anglické mesto Gibraltár, prešli slávnou Kráľovskou cestou   a zašportovali si  na kajakoch a segwayoch. Počas stáže tiež absolvovali  kurz varenia paelli .

Na záver odbornej stáže účastníčky získali certifikát o absolvovaní stáže vydaný reštauráciou  a od sprostredkujúcej organizácie im bol udelený certifikát potvrdzujúci ich účasť na jednotlivých čiastkových kurzoch. Taktiež im v priebehu mesiaca október bude udelený Europass mobility, ktorým ich stáž nadobudne medzinárodnú platnosť.


Ing. Sigetová, Ing. Bieliková, Mgr. Konečná


Španielske flamenco a Kalina

V termíne od 3.9.2018 - 3.10.2018 boli naši študenti odboru hotelová akadémia účastníkmi zahraničnej stáže v rámci projektu Erasmus+.

Cieľom projektu pod názvom Stredomorská gastronómia -  rozvoj odborných zručnosti bolo získať nové zručnosti a vedomosti týkajúce  sa španielskej gastronómie a najmä práce s rybami a morskými plodmi.

Žiaci pracovali v reštauráciách v historickom centre Málagy,  ktoré patria do siete reštaurácií Grupo La Reserva. Tu pod vedením odborných mentorov získali množstvo nových odborných znalostí a  zručností. Vo  voľnom čase spoznávali okolie Malagy , jeho kultúru, históriu a gastronómiu .Študenti absolvovali kurz somelierstva zameraný na španielske vína, kurz varenia paelly, zašportovali na kajakoch a segwayoch a v neposlednom rade absolvovali slávne Caminito del Rey.

V priebehu mesiaca október im bude pridelený Europass mobilita, ktorým ich stáž nadobudne medzinárodnú platnosť,  certifikát vydaný školou ako aj certifikát od spoločnosti Grupo La reserva.

Počas školského roka žiaci následné tak spolužiakom , ako aj širokej verejnosti  ukážu , čo všetko sa počas stáže naučili a v spolupráci s učiteľkami vydajú gastronomický cestopis Malagy, kde predstavia španielsku gastronómiu.

Sme radi, že sa žiaci vrátili  zdraví a nabití novými vedomosťami a zručnosťami, že sú  motivovaní k štúdiu cudzích jazykov a že vďaka Erasmusplus dostali takúto  možnosť vycestovať za poznaním.


Mgr. Jana Placeková, Mgr. Libor Mokrý


Gastronómia Španielska

V rámci projektu Erasmus plus žiaci v spolupráci s odbornými učiteľkami po skončení odbornej stáže vypracovali brožúrku - gastronomický cestopis Málagy.

Buen Provecho!!!


Ing. Jana Sudrová


Prevzatie dokladov

Žiaci si za účasti  sprevádzajúcej osoby a koordinátorky projektu prevzali tieto doklady:

- Europass-mobilita – záznam o nadobudnutých vedomostiach a zručnostiach v Španielsku,

- Certifikát – o uznaní  odbornej praxe a o absolvovaní mobilitnej stáže v dňoch 3.9. – 2. 10. 2018 v reštauračných zariadeniach organizácie La Reserva de Malaga v Málage.


Jana Sudrová, koordinátor


Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31