Španielsko Málaga 2017

logo erasmus+ 

V rámci programu Erasmus+ pre oblasť vzdelávania a odbornej prípravy, Kľúčová akcia 1 – Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, našej škole schválili grant na realizáciu projektu pod názvom: "Spoznávame stredomorskú gastronómiu – získavanie nových vedomostí a zručností".
V septembri tak vycestuje 20 žiakov a 2 odborní učitelia do Španielska za účelom rozvoja kľúčových kompetencii pod vedením Mgr. Jany Placekovej.

Ing. Jana Sudrová


V rámci programu Erasmus+ pre oblasť vzdelávania a odbornej prípravy, Kľúčová akcia 1 - Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, bol našej škole schválený grant na realizáciu projektu pod názvom:"Spoznávame stredomorskú gastronómiu – získavanie nových vedomostí a zručností". Na stáž sa mohli prihlásiť študenti hotelovej akadémie spĺňajúci kritéria projektu do 30. mája 2017.

Celkovo sa prihlásilo 27 žiakov, z ktorých následne na výberovom konaní uskutočnenom dňa 12. júna 2017 bolo odbornou komisiou zloženou z koordinátorky projektu, vedenia školy a odborných učiteľov vybraných 20 žiakov z tried II. L, IV. K, IV. L. Títo žiaci sa v termíne od 1. septembra do 2. októbra 2017 zúčastnia odbornej stáže v španielskom meste Málaga.

Zároveň sa projektu zúčastnia odborní učitelia Mgr. Ľubica Zemanovičová a Mgr. Lívia Minichová, ktoré taktiež v termíne 01.09.2017-15.09.2017 vycestujú na stáž do Málagy.

Projektu sa zúčastnia:

Bernátová Alexandra, Grimmel Jozef, Haragová Jana, Homolová Alexandra, Hudeček Adam, Hunková Erika, Jakalová Marcela, Jurenková Lenka, Kompasová Simona, Kulichová Paulína , Malíková Kristína, Mišáková Pavla, Mráziková Anna, Pekárová Kristína, Píšová Dominika, Rybičková Lenka, Šmatlák Samuel, Šranková Lucia, Štrbová Klaudia, Žigová Timea 


Dňa 15. septembra 2017 sa vrátili dve naše zamestnankyne Mgr. Ľubica Zemanovičová a Bc. Lívia Minichová z dvojtýždňovej stáže v rámci projektu Erasmus +. Projekt Spoznávame stredomorskú gastronómiu- získavanie nových vedomostí a zručností, bol našej škole schválený národnou agentúrou v máji roku 2017.

V čase od  1.9.2017- do 15.9.2017 sa  im prechodným domovom stalo slnečné andalúzske mesto - Málaga. Stáž, ktorej cieľom bolo získať , čo najviac vedomostí a zručností týkajúcich sa stredomorskej gastronómie a práce s rybami a morskými plodmi , prebiehala v reštauráciách v historickom centre Málagy. ​​​​​​​​​​​​Kolegynky mali možnosť na vlastné oči vidieť prípravu morských plodov a rýb, nové spôsoby tranžírovania rýb, prípravu typických španielskych jedál a zároveň mali možnosť pod vedením tútora  jednotlivé recepty vyskúšať.  Na oplátku zas oni   španielskemu personálu pripravili jedlá slovenskej kuchyne.

Súčasťou stáže bola aj návšteva hotelovej školy Santo Domingo ako aj vyššej gastronomickej školy. Účelom návštevy týchto škôl bolo oboznámenie sa so španielskym školským systémom v oblasti odborného vzdelávania a následne porovnanie jednotlivých systémov.

Vo voľnom čase účastníčky stáže spoznávali kultúru, zvyky a históriu Andalúzie. Zúčastnili sa výletu do typickej španielskej dedinky Mijas, kde mali v rámci somelierskeho kurzu možnosť ochutnať typické španielske vína, navštívili anglické mesto Gibraltár, prešli slávnou Kráľovskou cestou  a zároveň si s našimi žiakmi, (ktorých čakajú ešte ďalšie dva týždne  stáže) zašportovali na kajakoch. Absolvovali kurz varenia paelli a posledný večer mali možnosť stráviť typický španielsky večer v rytme flamenca.

Sú už síce doma, plné dojmov a zážitkov, ale neotáľajú a tak škola ako aj verejnosť sa v blízkej budúcnosti môžu tešiť na ukážku všetkého ,čo sa počas svojej stáže naučili​​​​.

Na záver odbornej stáže účastníčky získali certifikát o absolvovaní stáže vydaný reštauráciou La reserva de Olivo, ako aj certifikát potvrdzujúci ich pobyt na odborných školách. od sprostredkujúcej organizácie im bol udelený certifikát potvrdzujúci ich účasť na jednotlivých čiastkových kurzoch.

Sme na ne právom hrdé, ako prezentovali našu školu v zahraničí.


Už je to tretí týždeň, čo sú naši študenti odboru hotelová akadémia účastníkmi zahraničnej stáže v rámci projektu Erasmus+.

Cieľom projektu pod názvom "Spoznávame stredomorskú gastronómiu – získavanie nových vedomostí a zručností" je zdokonaliť sa a získať nové zručnosti a vedomosti týkajúce sa práce s rybami a morskými plodmi.

Žiaci svoju odbornú stáž vykonávajú v gastronomických zariadeniach v historickom centre Málagy, kde pod vedením tútorov obohacujú svoje odborné znalosti a zručnosti. Vo svojom voľnom čase následne spoznávajú kultúru, históriu a gastronómiu tohto malebného andalúzskeho mestečka. Študenti absolvovali kurz somelierstva zameraný na španielske vína, kurz varenia paelly a na pár výletov ešte nedočkavo čakajú. 

Tešíme sa na stretnutie s nimi a najmä na to množstvo zážitkov a skúseností, ktoré nám po ich návrate domov sprostredkujú.


RECEPTY STREDOMORSKEJ KUCHYNE

V rámci projektu Erasmus plus, č.2017-1-SK01-KA116-034950, žiaci v spolupráci so svojimi mentormi, ktorí im boli pridelení v jednotlivých reštauráciách, ako aj odbornými učiteľmi, ktorí boli taktiež účastníkmi projektu, vytvorili zbierku receptov stredomorskej kuchyne.

Hlavnou zložkou  väčšiny receptov sú ryby a morské plody, ale žiaci si do zbierky dovolili zaradiť aj  typické španielske jedlá, ktoré mali možnosť počas svojho pobytu vyskúšať . Súčasťou tejto zbierky receptov  je zároveň  aj slovensko- španielsko- anglický gastronomický slovník, obsahujúci základnú terminológiu potrebnú pri práci v gastronómii.

Buen provecho :)


Ako sme vycestovali za novými vedomosťami a zručnosťami - odborná stáž očami Bc. Lívie Minichovej a Mgr. Ľubice Zemanovičovej

Jedným z výstupov zahraničnej stáže našich zamestnancov v Málage zo septembra 2017 je jej písomné zhodnotenie. Z toho dôvodu Bc. Lívia Minichová a Mgr. Ľubica Zemanovičová vytvorili brožúru, v rámci ktorej popisujú jednotlivé dni stáže, ich zážitky a najmä pracovné skúsenosti s technologickou prípravou pokrmov z rýb a morských plodov.


Mgr. Placeková


Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31