Dajme škole nový rozmer 2018/2019

V rámci projektov Erasmus + bol škole schválený projekt v kľúčovej kompetencií K1 Mobilita pracovníkov v oblasti školského vzdelávania. Bol nám schválený grant pre projekt s názvom Dajme škole nový rozmer, ktorý sme podali v januári 2018.

Na  vzdelávaní sa zúčastnia piati učitelia našej školy, ktorí boli vybraní vo výberovom konaní v novembri minulého roka. Na prelome júla a augusta vycestujú ako prvé Mgr. Lívia Gavalcová a Mgr. Miroslava Šimová do Veľkej Británie. V novembri sa na „Job Shadowingu“ v Lotyšsku zúčastní Mgr. Ľubomír Jurík a Mgr. Jana Majtánová. Na záver Mgr. Jana Dubinová absolvuje školenie v Taliansku v marci budúceho roka.


Ing. Sudrová


Vďaka projektu Erasmus+ som sa v dňoch 29.7. - 11.8.2018 zúčastnila 2-týždňového štruktúrovaného kurzu “Educational Technology Now” v meste Cambridge vo veľkej Británii.

Dôvodom pre výber tohto kurzu bolo skvalitniť prípravu učiteľov v oblasti IKT a motivovať žiakov k efektívnemu využívaniu moderných technológií, čím sa podporí počítačová gramotnosť. Obsahom kurzu bolo oboznámiť sa s využívaním sociálnych sietí na vytvorenie osobnej vzdelávacej siete, využívanie mobilných aplikácií na jazykové vzdelávanie, práca s online video a audio nástrojmi nahrávania ale aj využívanie hier ako formy práce v triedach.

Vyučovanie sa odohrávalo v priestoroch Homerton College renomovanej jazykovej školy Bell. Kurz viedla skúsená lektorka Kristina Smith s mnohoročnými skúsenosťami v oblasti vyučovania anglického jazyka a IKT. Počas kurzu som mala možnosť zúčastniť sa workshopov vedených učiteľmi, ktorí  majú bohaté skúsenosti z praxe s rôznymi skupinami učiacich sa z rôznych krajín sveta. Počas kurzu sme pracovali individuálne aj v skupinách na rôznych úlohách týkajúcich sa používania IKT nástrojov vo vyučovaní. Lektorkou kurzu bola skúsená učiteľka Kristina Smith s medzinárodnými skúsenosťami. Všetky naše aktivity a pracovné materiály sú zdokumentované  vo virtuálnom priestore Google Drive. Vzájomne som si  mohla zdieľať skúsenosti z pedagogickej praxe s učiteľmi z krajín ako Poľsko, Maďarsko, Španielsko, Veľká Británia a Čína.

Škola Bell počas víkendu a poobedňajších hodín ponúkala kultúrno-poznávací program, vďaka ktorému som mohla spoznávať blízke okolie, históriu a jedinečnú  atmosféru.

Účasť na kurze vnímam ako obrovský prínos a výbornú príležitosť zdokonaliť sa nielen jazykovo ale aj ako možnosť odovzdať svoje získané poznatky a skúseností svojim kolegom  a žiakov priamo vo vyučovaní. Túto mobilitu by som odporučila všetkým učiteľom.


Mgr. Gavalcová


 V dňoch 29.7.2018 – 11.8.2018 som sa vďaka projektu Erasmus plus  zúčastnila 2- týždňového štruktúrovaného kurzu Creativity in the Classroom v meste Cambridge vo Veľkej Británii. Mesto Cambridge je vzdialené 80 km od Londýna. Je to mesto s nezabudnuteľnou atmosférou, kde každý deň môžete objaviť niečo nové a zaujímavé.  Jazyková škola Bell sa každoročne počas leta presúva do priestorov jednej z Colleges. Homerton College, kde som absolvovala kurz, sa nachádza na okraji mesta a disponuje krásnym a upraveným areálom. Tu prebiehalo vyučovanie a nachádzalo sa tu aj ubytovanie, čo bola veľká výhoda.

Kurz Creativity in the Classroom pomáha učiteľom zdokonaliť svoje zručnosti a oboznámiť sa so stratégiami, ako byť kreatívnejšími učiteľmi. Poskytuje nové nápady a príležitosti ako oživiť svoju prax v triede. Pomáha učiteľovi a študentom, aby  sa stali kreatívnejšími, mohli lepšie rozmýšľať inak a pozrieť sa na vec z inej perspektívy. Naša lektorka Francoise Votocek nám poskytla veľa užitočných rád, tipov, materiálov a nápadov ako motivovať študentov, ako pracovať na hodinách, robiť vyučovanie atraktívne a zábavné, a to pri malom vynaložení času na prípravu. Základným mottom bolo „Simplicity“ – Jednoduchosť.

Anglicko je multikultúrna krajina a táto rozmanitosť sa prejavila aj na kurze. Naša skupina pozostávala z mnohých národností/ Taliansko, Nemecko, Čína, Poľsko, Slovinsko/. Napriek rozmanitosti nás všetkých spájal spoločný jazyk a snaha podeliť sa o svoje skúsenosti. Vyučovanie prebiehalo aktívne, lektorka a učitelia si navzájom odovzdávali vlastné skúsenosti a skúšali rôzne metódy a aktivity.

Popoludní sme mali možnosť zúčastniť sa rôznych kultúrnych aktivít. Medzi najzaujímavejšie určite patrí punting na rieke Cam, predstavenie Shakespearovej hry v záhrade King´s College, celodenný výlet do Londýna či výlet do mestečka Elly spojený s prehliadkou katedrály.  

Kurz bol pre mňa oživením z profesionálneho i osobného hľadiska. Ocenila som najmä vysokú profesionalitu zo strany lektorov, výborné organizačné zabezpečenie, získané nové priateľstvá, vedomosti, metódy a nápady i krásne zážitky. S niektorými nápadmi som sa stretla po prvý raz a teším sa, že ich využitím sa zlepší úroveň ovládania anglického jazyka mojich žiakov.


Mgr. Šimová


Prezentácia výsledkov vzdelávacích kurzov v rámci projektu ERASMUS +

Dňa 5.11. 2018 sa v rámci predmetovej komisie anglického jazyka uskutočnila prezentácia našich dvoch kolegýň, Mgr. Lívie Gavalcovej a Mgr. Miroslavy Šimovej  o svojich zážitkoch a skúsenostiach počas ich pobytu vo Veľkej Británii v rámci prebiehajúceho projektu Erasmus + KA1 – mobility zamestnancov s názvom - “ Dajme škole nový rozmer“. V dňoch 29.7. - 11.8.2018 sa zúčastnili dvoch štruktúrovaných kurzov - EDUCATIONAL TECHNOLOGY TODAY a CREATIVE METHODOLOGY FOR THE LANGUAGE, v krásnom anglickom univerzitnom mestečku Cambridge. V Power Pointovej  prezentácií nám naše kolegyne poskytli informácie o ich zážitkoch na týchto kurzoch.

Účastníčky sa  oboznámili s novými vyučovacími metódami, ktoré môžu byť použité pri vyučovaní cudzích jazykov.  V kurze CREATIVE METHODOLOGY FOR THE LANGUAGE, ktorého sa zúčastnila Mgr. Miroslava Šimová, im boli poskytnuté nové nápady a príležitosti ako je možné oživiť svoju prax v triede. Tie pomôžu učiteľovi aj študentom, aby  sa stali kreatívnejšími, a tým  mohli rozmýšľať inak a vidieť veci z inej perspektívy. Lektorka Francoise Votocek im poskytla veľa užitočných rád, tipov, materiálov a nápadov ako motivovať študentov, ako pracovať na hodinách, ako robiť vyučovanie atraktívne a zábavné, a to pri malom vynaložení času na prípravu čo nám chce aj konkrétne ukázať v rámci otvorenej hodiny.

Kurz EDUCATIONAL TECHNOLOGY TODAY, ktorého sa zúčastnila Mgr. Lívia Gavalcová, bol zameraný na získanie nových odborných skúseností a zručností v IKT technológiách. Lektorka  Kristina Smith predstavila nové on-line programy a mobilné aplikácie, ktoré pomôžu našim študentom aj učiteľom rozvíjať svoje IKT zručnosti. Prezentovala, ako lepšie využívať nástroje aplikácie Google Disk, prácu na wiki stránkach, vytváranie videí,  ako chrániť osobné údaje na internete a na sociálnych sieťach, problémy copywritingu, využitie mobilných telefónov pri výučbe a mnoho iných aktivít.

Naše kolegyne mali možnosť zúčastniť sa aj niekoľkých workshopov, napr. ako pracovať so žiakmi so špeciálnymi potrebami, ako hodnotiť chyby pri výučbe cudzieho jazyka,   alebo ako vybrať vhodný učebný materiál pre žiakov.

Okrem absolvovania kurzov mali možnosť navštíviť aj kultúrne podujatie Shakespearových hier,  prejsť sa po starobylom mestečku Cambridge, navštíviť katedrálu v Elly, na výlete loďkou po rieke Cam si mohli prezrieť budovy univerzity, navštíviť Londýn a v rámci voľno časových aktivít v popoludňajších hodinách mohli diskutovať s ostatnými kolegami z iných krajín o rozličných typoch školských systémov.

Ako sme už spomenuli, so svojimi skúsenosťami sa chcú ďalej podeliť formou hospitácií, ale aj prípravou otvorených hodín, prípravou príručky pre IKT s množstvom užitočných  rád a internetových stránok, ktoré pomôžu skvalitniť prácu  a vďaka novému digitálnemu obsahu priniesť žiakom interaktívne a zaujímavé hodiny nielen v oblasti anglického jazyka. Takisto pripravujeme otvorené hodiny kreatívnych workshopov, kde si naši učiteľa spolu so žiakmi môžu vyskúšať rôzne nové kreatívne nástroje a aktivity. Pripravíme aj „príručku kreativity“ v papierovej a digitálnej forme, ktorú si budú môcť učitelia stiahnuť z našej webovej stránky alebo na stránke Edupage.org.

Naše účastníčky sa vyjadrili, že boli veľmi spokojné so svojou mobilitnou  skúsenosťou v projekte Erasmus + a odporučili by ju  aj svojim ďalším kolegom. Zhodli sa na tom, že si rozšírili svoje vedomosti a nabrali veľa nových skúseností. To prispieva aj k skvalitneniu vyučovacieho procesu na našej škole a to je aj jedným z cieľov nášho projektu. Pretože nové metódy, postupy v IKT ako aj nové kreatívne aktivity vo vyučovaní už začali využívať na hodinách anglického jazyka a zaznamenali veľký úspech. Pozitívne vnímajú aj získanie medzinárodných kontaktov, spoznávanie ľudí z iných krajín a ich kultúr, rozvoj svojich organizačných, komunikačných, sociálnych a emocionálnych zručností. Rozšírili si aj svoje zručnosti aj v používaní cudzieho jazyka, nezávisle na ich doterajšej úrovni.  Celkovo hodnotia svoj pobyt veľmi pozitívne.

Power Pointové prezentácie z mobilít si môžete prezrieť na týchto dvoch linkoch.

Miroslava Šimová

https://docs.google.com/presentation/d/10oLdTdOrGonlsIPuAtfhSMg6_F4CZ54NerTAT8LJb9k/edit?usp=sharing

Lívia Gavalcová

https://docs.google.com/presentation/d/10SEVdgl5snqMGPxaNGSac7w6MpMvleLm25nl8h7rupE/edit?usp=sharing


Ing. Jana Sudrová


Pozdrav z Rigy

Milí kolegovia. Posielame krásne pozdravy z ďalekého Lotyšska. Máme ohromné zážitky. Riga je bez preháňania krásne mesto. Krajšie než Viedeň. Lotyši oslavujú práve 100.rokov vyhlásenia samostatnosti. Je tu veľa turistov. Škola je fantastická. Prijali nás s veľkou poctou. Všetko nám tu ukazujú. Posielame fotky. Budeme vám mať čo rozprávať. Je tu úžasne.

Janka Majtánová a Ľubo Jurík


Prezentácia stáží

Dňa 15.12. 2018 sa na našej škole organizoval Deň otvorených dverí pre širokú verejnosť nášho mesta. V rámci programu Erasmus + naši kolegovia Mgr. Jana Majtánová a Mgr. Ľubomír Jurík prezentovali svoju stáž- Job Shadowing v Lotyšsku. V obrazovej Power Pointovej  prezentácií ukázali a porozprávali  o svojich nových skúsenostiach a zážitkoch učiteľom z iných škôl, rodičom aj ostatným kolegom z našej školy. Predstavili nám partnerskú školu v Daugavpils. Porozprávali o výučbe cudzích jazykov aj o práci výchovných poradcov v partnerskej škole. V rámci ďalšej prezentácie kolegyne Mgr. Miroslava Šimová a Mgr. Lívia Gavalcová predstavili nové kreatívne metódy vo vyučovaní cudzích jazykov a nové vyučovacie postupy za pomoci IKT  prostriedkov, ktoré mali možnosť získať na svojom vzdelávacom kurze v Cambridge vo Veľkej Británii.

Rodičia našich budúcich nádejných žiakov prejavili veľkú spokojnosť s faktom, že učitelia našej školy sa vzdelávajú v zahraničí a prinášajú nové, moderné a kreatívne postupy do výučby.

Kolegovia z iných škôl prejavili  veľký záujem a z nových poznatkov boli nadšení.  Veľmi podrobne sa informovali o možnostiach vzdelávania sa v programe ERASMUS +, kde im naši kolegovia poskytli veľmi podrobné informácie, či už o projekte alebo o vzdelávacích kurzoch. Prisľúbili účasť na Workshopoch, ktoré sa na našej škole budú konať na budúci rok.

Mgr. Dubinová


Job shadowing v Lotyšsku

V dňoch 17.11. až 24.11.2018 sme  v rámci programu Erasmus + navštívili Lotyšsko. Naším zameraním bol  Job shadowing– hospitácie hodín cudzích jazykov a konzultácies odborníkmi - školským psychológom a kariérnym poradcom - v podmienkach jednej z tamojších stredných odborných  škôl.    Naším hostiteľom a zároveň pracoviskom bolo Daugavpils Technikums – ide o SOŠ so zameraním na tieto odbory: obrábač kovov, automechanik, elektrotechnik, programátor, počítačový technik, v rámci železničnej dopravy:  rušňovodič, výhybkár, dispečer, služby v oblasti železničnej dopravy, v rámci služieb: kaderník, obchodník/obchodníčka, módny dizajnér, krajčír.

Škola má tri komplexy budov, pričom každý z nich riadi jeden z troch zástupcov riaditeľky školy. Pedagógovia školy nás postupne zoznámili s priestormi školských budov, ukázali nám učebne, všetky dielne, v ktorých žiaci vykonávajú odbornú prax, školský internát, školskú knižnicu a priestory určené pre učiteľov.  Vzdelávanie sa uskutočňuje v moderných, ale i v starých, zrekonštruovaných budovách, pričom všetky učebne a dielne sú priestranné a technicky dobre vybavené. Hospitovali sme na hodinách anglického a nemeckého jazyka a pozorovali sme prácu kariérneho poradcu počas triednických hodín.

Učitelia a žiaci pracovali najmä s interaktívnou tabuľou a zapájali sme sa do vyučovania v jazykovom laboratóriu. Diskutovali sme „za okrúhlym stolom“ so školskou psychologičkou, so školským kariérnym poradcom a s triednymi učiteľmi.  Predstavili sme im našu školu a diskutovali sme o problémoch, s ktorými sa počas práce so žiakmi stretávame. Zaujímala nás náplň práce školskej psychologičky a programy, ktoré so žiakmi v jednotlivých ročníkoch absolvuje. Absolvovali sme workshop v krajčírskej dielni.

V podvečerných hodinách sme sa postupne zoznamovali s históriou, architektúrou a pozoruhodnosťami mesta a navštevovali sme koncerty pri príležitosti 100. výročia Aktu nezávislosti Lotyšska (a Poľska).

Počas piatich dní v Daugavpils sme získali  nový pohľad na vyučovanie cudzích jazykov a na prácu odborníkov (školský psychológ a kariérny poradca) v oblasti výchovy. Projekt nám umožnil spoznať nádhernú pobaltskú krajinu a veľa zaujímavých ľudí.

Ľubomír Jurík a Jana Majtánová


KA1 – Vzdelávací kurz v Bologni, Taliansko

V dňoch 3.3.2019 – 11.3.2019 som sa vďaka projektu Erasmus+ zúčastnila týždňového štruktúrovaného kurzu s názvom Work-based learning and Dual Education v meste Bologna v Taliansku. Mesto Bologna sa nachádza v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska. Toto nádherné mesto je známe svojimi arkádami, ktoré sa tiahnu viac ako 40 km cez celé mesto. Kurz prebiehal v priestoroch Camplus Living Bononia, kde som bola aj ubytovaná. Camplus Living Bononia je ubytovacie zariadenie, ktoré poskytuje svoje ubytovacie kapacity pre hostí z celého sveta, tiež však využíva ďalšie priestory pre ubytovanie študentov, nakoľko sa nachádza iba 15 minút chôdze od najstaršej univerzity v Európe.

Organizátorom kurzu bol IFOM (centrum pre odborné vzdelávanie a prax). Tento inštitút má bohaté skúsenosti s navrhovaním a implementáciou mobility projektov pre študentov ako aj učiteľov za podpory európskych programov. IFOM využíva prax a projekty mobility ako účinné nástroje na podporu vzdelávania a na uľahčenie prechodu študentov zo školy na trh práce.

Kurz viedol riaditeľ spoločnosti FrancescoTarantino. Pracovali sme v malej skupinke, ktorú tvorili učitelia zo Slovenska a z Portugalska. Celý kurz bol vedený veľmi flexibilne, interaktívne a cítili sme snahu usporiadateľov vyjsť v ústrety potrebám všetkých účastníkov. Každý deň sme začínali zhrnutím udalostí, získaných poznatkov a skúseností z uplynulého dňa.

Boli sme oboznámení so systémom, akým funguje školstvo v Taliansku. Taliansko zatiaľ nezačalo so systémom duálneho vzdelávania, preto sme sa zaoberali viac systémom duálneho vzdelávania v Nemecku.

V priebehu kurzu sme navštívili špeciálnu odbornú školu, ktorá je situovaná v nádhernej renesančnej budove a je podporovaná regiónom Emilia Romagna. Táto škola pomáha mladým ľuďom zo zahraničia, ako aj z Talianska začleniť sa do života. Riaditeľka školy nám vysvetlila, ako škola funguje, a ukázala nám priestory, v ktorých sa nachádza knižnica a priestor na oddych, tanečná sála, bar a reštaurácia. Tu sme mali možnosť nahliadnuť do kuchyne, kde študenti pripravovali jedlá pre návštevníkov reštaurácie, hlavne pre talianskych vojnových veteránov, ktorí sa tam pravidelne stravujú a trávia voľný čas. Študenti tejto školy nám napokon pripravili obed. Podávané jedlo vo viacerých chodoch bolo vynikajúcej chuti a krásne naservírované. Obsluha študentmi bola takisto na vysokej úrovni.

Ďalšou spoločnosťou, ktorú sme navštívili bola Arte Ortopedica. Táto firma sa zaoberá výrobou protéz končatín a pomôcok pre telesne postihnutých ľudí, ako sú invalidné vozíky a rôzne typy postelí do zdravotníckych zariadení. V tejto továrni bola jedna študentka z Ukrajiny na mesačnom výmennom pobyte Erasmus+, kde mala možnosť získať nové zručnosti v rámci logistiky.

Nádherný výhľad na celú Bolognu nám poskytla návšteva štvorhviezdičkového hotela San Donato, ktorý patrí do siete hotelov Best Western, ktorý sme navštívili spolu s koordinátorkou stáží Erasmus+ Paulinou. Paulina je zakladateľkou YOU NET, čo je organizácia, ktorá umožňuje študentom z iných krajín, predovšetkým z Poľska, aby sa zúčastnili odbornej praxe v rôznych zariadeniach. Na základe rozhovoru s manažérom, majsterkou, poľským študentom na výmennej odbornej praxi a Paulinou sme mali možnosť dozvedieť sa, ako funguje mobility Erasmus+ v tomto hoteli.

Poldňový výlet do Florencie nám umožnil zoznámiť sa s epicentrom talianskej renesancie. Florencia nás všetkých očarila svojou príjemnou atmosférou, nádhernými neobyčajnými budovami, obrovskými galériami, prekrásnymi kostolmi.

Tento kurz bol pre mňa veľmi prínosný, pretože mi umožnil pochopiť základy učenia založeného na práci v Taliansku a systému duálneho vzdelávania v Nemecku. Mala som možnosť stretnúť študentov, ktorí sú zapojení do Erasmu+ mobility študentov, a tiež s ich supervízormi, a dozvedieť sa ich skúsenosti s výmennými pobytmi študentov. Vďaka kurzu som získala mnoho vedomostí a skúseností, aj napriek tomu, že nenaplnil všetky očakávania, keďže Taliansko zatiaľ nenastúpilo na cestu duálneho vzdelávacieho systému, a tak som nemala príležitosť odniesť si poznatky zo skúseností so zavedením tohto typu vzdelávania.

Mgr. Bércešová


Ukončenie projektu Erasmus+ Dajme škole nový rozmer 2018/2019

DOPAD  PROJEKTU ERASMUS PLUS

Všetci učitelia sa jednoznačne zhodli, že účasť na mobilitách mala obrovský význam v ich profesionálnom aj osobnostnom rozvoji. Určite nastalo posilnenie ich jazykových a odborných kompetencií. Zhodujú sa, že sa  zvýšila úroveň a kreativita v ich vyučovaní.

Zvýšilo sa aj medzikultúrne povedomie našich učiteľov. Mali možnosť spoznávať nové kultúry, pracovať s ľuďmi, ktorí majú iné kultúrne zázemie. Pre všetkých to bolo po prvýkrát, kedy mali takúto možnosť vycestovať na školenie do zahraničia a pracovať v medzinárodnom kolektíve.

Počas vzdelávania v zahraničí mali učitelia možnosť spoznať kultúrnu rôznorodosť iných krajín a svoje nové poznatky využívajú na hodinách venovaných reáliám.  Na jednej strane sa oboznámili s rôznymi zaujímavosťami z oblasti umenia, kultúry a histórie, na druhej strane  získali aj množstvo praktických skúseností, ktoré boli spojené s organizáciou mobilít a tieto rady môžu odovzdávať ďalej študentom aj budúcim účastníkom školení.

Po absolvovaní stáží účastníci hodnotia svoju účasť na mobilitách ako veľmi pozitívnu skúsenosť. Obohatilo to ich profesijný ako aj osobný život. Mali možnosť naučiť sa a získať veľké množstvo odborných skúseností, čo je prínosom v podpore ich kariérneho rastu, kde sa prostredníctvom získavania nových skúseností zvýšila možnosť  ich zamestnateľnosti na trhu práce. Takisto to podporilo aj ich sebavedomie, pretože museli čeliť novým situáciám a výzvam spojených so životom v zahraničí .

Účastníci si pripravili aj otvorené hodiny a workshopy  nielen počas školského roka, ale aj v rámci DOD pre širokú verejnosť. To nám pomáha k obohateniu školských podujatí o nové prvky a online aktivity. Takisto je dôležitá aj  implementácia prínosných myšlienok  a odpozeraných rozvojových aktivít do kurikula našej školy, aktualizovanie a inovovanie ŠkVP a  tematických výchovno-vzdelávacích plánov.

Učitelia takisto získali  nové skúsenosti z realizácie projektu. To podporilo zvýšenie ich motivácie zúčastňovať sa na zahraničných mobilitách, školeniach a stážach a snahu zapájať sa do ďalších projektov, čo sme potvrdili aj úspešným podaním nového projektu v rámci školského vzdelávania KA101 v tomto roku. 

Získali množstvo nových študijných a doplnkových materiálov, pracovných listov a učebníc. Nové vzdelávacie plány, používané a osvedčené metódy, postupy a nástroje výučby na partnerských školách,  toto všetko učitelia môžu v súčasnosti aplikovať doma a tak prispieť k modernizácii a internacionalizácii školy.

Učitelia zdieľajú svoje nové poznatky a informácie zo vzdelávania s ostatnými kolegami v rámci školy, ale aj s kolegami z iných škôl. V neposlednom rade im to pomohlo pri získaní certifikátov a Europassov.

Ing. Jana Sudrová


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31