Otvorenie školského roka 2021/2022

Vážení pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školy, milí žiaci,

Vždy po iné roky sme mali otvorenie školského roka na školskom dvore. Bolo úžasné Vás vidieť, cítiť. Dodávali ste silu. Žiaľ, aj  tento rok je iný a aký bude, bude závisieť len a len od nás.  Ale sme tu, začíname! Teda vitajte na prahu netradičného školského roku 2021/2022.

Mám radosť z toho, že sa školský rok začal, mám radosť z toho, že môžeme privítať našich prvákov, ktorým želám úspešné štúdium a som presvedčená, že si vybrali najlepšie ako mohli, keď si vybrali našu školu. Práve naša škola je miestom, kde získavate vedomosti a zručnosti, ktoré vás pripravia do praktického, reálneho života. Taktiež želám úspešný štart aj ostatným žiakom vo vyšších ročníkoch a hlavne žiakom končiacich ročníkov želám úspešné zavŕšenie ich štúdia.

Spomínala som, že mám radosť, ale zmietajú mnou aj obavy, obavy z toho, ako celú túto nesmierne náročnú a zložitú situáciu opäť zvládneme. Zvládneme ju len vtedy, keď budeme zodpovední a hlavne disciplinovaní pri dodržiavaní základných hygienických pravidiel a ako som už spomenula na začiatku, všetko bude závisieť len od nás všetkých.

Aj pre tento školský rok je vydaný školský semafor, ktorý je koncipovaný ako výstražný systém zohľadňujúci aktuálnu epidemiologickú situáciu v škole a je zadefinovaný v troch úrovniach : zelenej, oranžovej a červenej.

Zelená fáza – predstavuje stav, kedy SŠ, pracoviská praktického vyučovania, internát nemajú žiadnu osobu pozitívnu na COVID-19, je jedna alebo viac osôb v karanténe, lebo mimo školy prišli do kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Vyučovanie sa uskutočňuje bez obmedzenia, za prísnych protiepidemiologických opatrení..

Oranžová fáza – zachytá situáciu, kedy bola v škole minimálne 1 osoba pozitívna na COVID-19. Vtedy môžem prerušiť vyučovanie v triede alebo vo viacerých triedach, v ktorej sa vyskytol žiak alebo zamestnanec pozitívny. Počas karantény bude prebiehať dištančné vzdelávanie. Ak sa pozitívna osoba vyskytla v domácnosti žiaka/zamestnanca, v karanténe zostáva len žiak/zamestnanec, nie celá trieda.

Červená zóna – nastáva pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadov na COVID-19, ak ide o epidemický výskyt podľa rozhodnutia RÚVZ, ktorý môže rozhodnúť o obmedzení prevádzky vo viacerých triedach alebo vo všetkých triedach, z dôvodu výskytu ohniska nákazy. Vtedy môže dôjsť k dištančnému vzdelávaniu a praktické vyučovanie v dielni a na pracovisku zamestnávateľa je zrušené do odvolania.

Škola, aby zamedzila šíreniu nebezpečného vírusu a ostala čo najdlhšie v zelenej zóne, prijala opatrenia, s ktorými ste už boli Vy i Vaši rodičia oboznámení prostredníctvom EDUPAGE a stránke školy. Na triednických hodinách budete podrobne informovaní  Vašimi triednymi učiteľmi. Preto teraz pripomeniem len niektoré základné pravidlá, ktoré sa musia dodržiavať a ktoré sú súčasťou školského poriadku.

Pred vstupom do školy alebo na pracovisko každý žiak prejde hygienickou slučkou – to znamená meranie telesnej teploty bezkontaktným teplomerom, kontrola 2 rúšok, dezinfekcia rúk. V prípade, že žiakovi bude nameraná teplota viac, ako 37,5 oC a to opakovane 3x, je pripravená izolačná miestnosť č. 24 v A pavilóne a škola bude postupovať podľa platných pokynov RÚVZ. Žiak je povinný počas vyučovacieho dňa sledovať svoj zdravotný stav a v prípade potreby kontaktovať triedneho učiteľa.

Stále platí základné, zlaté pravidlo je pravidlo R.O.R. –rúško – odstup – ruky.

Rúško – pred vstupom do školy cez šatňu v A pavilóne žiak povinne musí mať nasadené rúško, musí mať aj náhradné! Rúško sa nosí všade vo vnútorných priestoroch školy – chodby, WC, bufet, ŠJ a na vyučovaní v triede.  Triedy treba intenzívne vetrať nielen počas prestávok, ale aj počas vyučovania. Pohyb po škole je obmedzený a odporúčam prestávky  tráviť v triedach .

Odstup – pri vstupe do školy dodržiavať primeraný odstup, zbytočne sa nezhlukovať na chodbách. Žiakom je zakázané počas vyučovacieho dňa chodiť na sekretariát, do kancelárií ZRŠ, minimalizovať kontakt s učiteľmi v kabinetoch. Na komunikáciu využívať EDUPAGE, SMS, e-maily.

Ruky – pred vstupom do školy je povinnosťou každého použiť bezdotykový dávkovač dezinfekcie. Dezinfekcia je rozmiestnená v každej triede. Dvakrát denne sa dezinfikujú priestory školy – chodby, kľučky, WC.

Milí žiaci, ako som spomenula, keď budeme zodpovední, zvládneme aj ďalší náročný školský rok. Aj napriek rôznym opatreniam sa všetci pedagogickí zamestnanci snažia, aby naša škola bola miestom, kde sa žiaci, učitelia, majstri a ostatní školskí pracovníci cítili dobre, kde plnenie si svojich povinností je pre všetkých príjemné. Zapájaním sa do rôznych projektov sa prostredie pre vás, žiaci, postupne upravuje. Sme jedna zo škôl, ktorá uspela  v projekte Modernejšia škola a získala finančné prostriedky na zriadenie oddychovej miestnosti pre vás, žiaci. Touto miestnosťou – klubovňou bude trieda č. 47 v B pavilóne. V rámci projektu ERASMUS+ aj tomto zložitom období odchádza 30 žiakov do Španielska a v rámci tohto projektu je rozpracovaných viacero zahraničných aktivít pre vás aj vašich učiteľov. Pre obdobie 2021 – 2027 nám bola schválená akreditácia za úspešnú realizáciu mobilít. A pre rok 2021 schválený grant vo výške 85 740 €. Už v septembri okrem spomínaného Španielska sú naplánované mobility – Dánsko – zamerané na gastronómiu 1 učiteľ + 2 žiaci

November: Dánsko – kurz pre 2 učiteľov zero waste

December: Rakúsko – metodika NEJ 1 učiteľ, výchovné poradenstvo 1 učiteľ

Apríl: Mallorca 1 učiteľ + 8 žiakov v hotelových reťazcoch a Málaga 1 učiteľ + 10 žiakov taktiež v hotelových reťazcoch

Júl: Grécko – metodika ANJ 1 učiteľ a IKT 1 učiteľ.

O úspech spomínaných  projektov sa zaslúžili niektorí vaši učitelia s metodickým dohľadom p. zástupkyne Ing. Sudrovej. Vaši vyučujúci pracujú aj na iných projektoch, napr. projekt Angažovaná škola, ktorý monitoruje PaedDr. Andrea Krajčovičová, máme už vyškoleného digitálneho koordinátora, ktorým je Ing. Čertíková v rámci projektu IT akadémia – vzdelávanie pre 21. Storočie.

Na MS a iné formy štúdia dohliada p. zástupkyňa Mgr. Pernišová, na praktické vyučovanie, duálny systém vzdelávania a ZS  p. zástupkyňa Ing. Beňačková.

Naplánovaných aktivít, ďalších projektov a súťaží je mnoho, za všetkým je práca vašich učiteľov, ktorých čaká tiež náročné obdobie. Dovoľte mi, zaželať aj  Vám, milí kolegovia, aby ste školský rok zvládli opäť tak dobre, ako ste zvládli ten minulý. Želám Vám, aj vašim blízkym dobré zdravie, aby ste ostali pozitívne  naladení aj naďalej.

Ku koncu krátka štatistika koľko nás je:

Máme 622 žiakov, 27 tried, 45 učiteľov, 24 MOV, troch vychovávateľov a 33 nepedagogických zamestnancov.

Milí žiaci, ešte raz vám želám bezpečný školský rok, žiadam Vás, aby ste boli obozretní, zodpovední, aby ste sa zbytočne nevystavovali rizikám, aby ste dôsledne zvážili aj možnosť očkovať sa, lebo toto je cesta k slobode a k normálnemu životu, aký sme poznali pred rokom 2020, pretože len takto môžeme zvíťaziť nad nebezpečným vírusom a užívať si voľnosti tak, ako doteraz.

 

 


Video

Otvorenie školského roka 2021/2022

Vraví sa "ako na Nový rok, tak po celý rok!" Preto všetkým zamestnancom školy i žiakom želáme, aby sme sa mohli po celý školský rok 2021/2022 stretávať aspoň v takom počte a dobrej nálade ako dnes.

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30