Participatívny rozpočet 2019

Študenti  Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi sami rozhodli, ako využiť peniaze z participatívneho rozpočtu. 

Mladí ľudia nie sú len čakatelia na dospelosť. Sú to plnohodnotné osobnosti, ktoré citlivo vnímajú svet okolo seba a neboja sa ho pretvárať. TSK dal týmto ľuďom príležitosť a  pozval ich do priestoru spoločného rozhodovania v oblasti participatívnej tvorby verejných politík. 

SOŠOaS, Nábr. J. Kalinčiaka 1 v Prievidzi sa v školskom roku 2018/2019 ako jedna zo šestnástich škôl na Slovensku zapojila do  pilotného projektu participatívneho rozpočtu  na stredných školách. Národný projekt zastrešoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti. Na realizáciu víťazných projektov bola poskytnutá dotácia zo zdrojov TSK vo výške 1.000€. Študenti tak využili príležitosť a upravili si svoju školu k lepšiemu – zlepšili spoločné priestory i atmosféru v škole.

... viac v dokumentoch nižšie...


Dňa 21.03.2019 sa na SOŠOaS v Prievidzi uskutočnil workshop k participatívnemu rozpočtu, ktorý bol vyvrcholením fázy navrhovania projektov.

Workshopu sa zúčastnili zástupcovia žiackej školskej rady, študenti SOŠOaS z rôznych študijných i učebných odborov a koordinátorka projektu PaedDr. Andrea Krajčovičová.

Na spoločnom stretnutí študenti prezentovali a posudzovali najlepšie návrhy, ktoré vyšli z návrhov jednotlivých triednych kolektívov. Zo všetkých nápadov hlasovaním vybrali tie, ktoré po dopracovaní pôjdu na schválenie pani riaditeľke a následne do celoškolského hlasovania.

Workshopu sa zúčastnilo aj vedenie našej školy zastúpené pani riaditeľkou Mgr. Darinou Krčíkovou a pani zástupkyňou Ing. Janou Sudrovou. Žiaci diskutovali aj s pani riaditeľkou, ktorá ocenila ich záujem a zanietenosť meniť veci k lepšiemu, vylepšiť si školu tak, aby to bolo pre nich príjemné a zároveň podnetné prostredie. 


V dňoch 12., 15. a 16.04.2019 prebiehalo hlasovanie za najlepší projekt.

Online hlasovania sa zúčastnili všetci žiaci a zamestnanci školy prostredníctvom vygenerovaných PIN kódov. 


Žiaci III.L triedy a členovia žiackej školskej rady pridali v uplynulých dňoch ruku k dielu a s odbornou pomocou Ing. Krejčovej vysadili černicový záhon. Ten bude súčasťou vonkajšej oddychovej zóny, ktorú pripravujeme v rámci projektu participatívneho rozpočtu.

Vďaka za pomoc pri výsadbe patrí aj PhDr. Žužafkovej a Mgr. Divékyovej. O to, aby rastlinky v týchto horúčavách nevyschli, sa každý deň starajú naši žiaci.

PaedDr. Krajčovičová


Realizácia projektu participatívneho rozpočtu pokračuje výrobou nástenných dekorácií, na ktoré sa budú upevňovať dosiahnuté diplomy študentov zo školských súťaží.

členovia žiackej školskej rady


Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Máj 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31