Španielsko Málaga :: 2023

 V rámci programu Erasmus+ v sektore odborné vzdelávanie a príprava, Kľúčová akcia 1- Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, našej škole schválili grant na realizáciu projektu č. 2023-1-SK01-KA121-VET-000122365


V septembri tak vycestuje 8 žiakov našej školy na stáž do reštauračných zariadení do Málagy (Španielsko) za účelom rozvoja kľúčových kompetencií. Odborná stáž je zameraná na získavanie nových vedomostí, zručností a kompetencií v oblasti prípravy  jedál stredomorskej kuchyne, najmä jedál z rýb a morských plodov.

Žiaci  učebného odboru kuchár (2. ročník) a odboru hotelová akadémia (3. ročník) sa do projektu môžu prihlásiť formou prihlášky, ktorá je v prílohe tejto správy. Prihlášku je potrebné vyplniť, podpísať a osobne doniesť do kabientu č. 47 p. Placekovej do 29. 5. 2023. Následne prebehne výberové konanie, ktorého termín ako aj výsledky budú zverejnené na webovom sídle školy. 


Výsledky výberového konania Málaga

Na odbornú stáž do Málagy sa mohli prihlásiť študenti učebného odboru kuchár a študijného odboru hotelová akadémia, ktorí spĺňali kritériá projektu do 29. 5. 2023.

Celkovo sa prihlásilo 13 žiakov, z ktorých následne na výberovom konaní, uskutočnenom dňa 01. 06. 2023, bolo odbornou komisiou zloženou z koordinátorky projektu, vedenia školy, odborných učiteľov, učiteľa anglického a španielskeho jazyka vybraných 10 žiakov z tried: II.C,  III.K. Títo žiaci sa v termíne od 1. 9. 2023 do 30. 09. 2023 zúčastnia odbornej stáže v reštauračných zariadeniach v Málage.

Projektu sa zúčastnia nasledovní žiaci: 

Castellucio Marco, Čoková Zuzana, Heredia Nicolas, Karasová Simona, Lukáňová Katarína, Masár Roman, Mečiarová Adela, Perniš Lukáš, Tomáš Karol, Valenteje Nella

Podmienkou účasti na projekte je do dňa 07. 06. 2023 je priniesť p. Placekovej vypísanú záväznú prihlášku, ktorá je v prílohe.

Ing. Jana Sudrová, koordinátorka projektov


Kalina v Málage

MálagaV období od 1. septembra 2022 do 30. septembra 2023 sme opätovne vycestovali za vedomosťami a zručnosťami do slnečnej Málagy. Počas odbornej stáže mali naši žiaci možnosť pracovať v prvotriednych reštauráciách v centre Málagy, kde si dennodenne rozširovali svoj profesionálny obzor najmä o prípravu jedál z rýb a morských plodov.  Neodmysliteĺnou zložkou ich stáže bola aj komunikácia v španielskom a anglickom jazyku, či rôzne kultúrne aktivity, počas ktorých mali možnosť absolvovať kurz varenia paelli, kurz prípravy sushi, či prehliadku Málagy a anglického Gibraltáru.


 
 
 


Otvorená hodina španielskej gastronómie na Kalineotvorená hodina


Dňa 12. 10. 2023 si účastníčky odbornej stáže (odboru hotelová akadémia) v Málage pre svojich spolužiakov z I.K triedy pripravili  otvorenú hodinu španielskej gastronómie, počas ktorej im porozprávali o ich pobyte za hranicami Slovenska.Počas prezentácie ich stáže, žiakov oboznámili s tým, ako zahraničná stáž v rámci programu Erasmus+ prebiehala a čo všetko sa počas nej mali možnosť naučiť. 
Súčasťou otvorenej hodiny bola aj ukážka prípravy španielskeho národného jedla paella, do ktorej spolužiakov aktívne zapojili.  
Ďakujeme

 

Paella v A klube 
 

paella v A klubeDňa 12. 10. 2023 si žiaci odboru kuchár, ktorí boli účastníkmi zahraničnej stáže v rámci programu Erasmus+ pripravili v školskom odbytovom stredisku určenom pre verejnosť A-klube, ukážku prípravy španielskeho národného jedla paella. Ukážka bola spojená s ochutnávkou, čo ocenila najmä verejnosť, ktorá aktivity podobného typu oceňuje. Počas prípravy jedla, žiaci pre verejnosť pripravili aj banner, ktorý zdokumentoval ich pobyt v Málage.
Ďakujeme

Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria

Video

Málaga 2023 - paella

Naši hoteláci a kuchári už varia tradičnú paellu v Málage v Španielsku