Portugalsko Faro :: august - september 2022

Projekt Erasmus plus  č. 2022-1-SK01-KA121-VET-000057046 - Faro (Portugalsko)

 

V rámci programu Erasmus+ v sektore odborné vzdelávanie a príprava, Kľúčová akcia 1- Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, našej škole schválili grant na realizáciu projektu č. 2022-1-SK01-KA121-VET-000057046

V auguste tak vycestuje 10 žiakov našej školy na stáž do reštauračných  zariadení do Fara (Portugalsko) za účelom rozvoja kľúčových kompetencií.

Žiaci sa do projektu môžu prihlásiť formou prihlášky, ktorá je v prílohe tejto správy. Prihlášku je potrebné vyplniť, podpísať a osobne doniesť do kabientu č. 47  do 13. 5. 2022. Následne prebehne výberové konanie, ktorého termín ako aj výsledky budú zverejnené na webovom sídle školy.

 


 

Výsledky výberového konania Faro (Portugalsko) august 2022

Na odbornú stáž do Fara sa mohli prihlásiť študenti študijného odboru hotelová akadémia do 13. 5. 2022.

Celkovo sa prihlásilo 21 žiakov, z ktorých následne na výberovom konaní, uskutočnenom dňa 20. 5. 2022, bolo odbornou komisiou zloženou z koordinátorky projektu, vedenia školy, odborných učiteľov, učiteľa anglického jazyka vybraných 10 žiakov z tried: IV.K, IV.L. Títo žiaci sa v termíne od 21. 8. 2022 do 25.09. 2022 zúčastnia odbornej stáže v reštauračných zariadeniach na pozíciách kuchár a čašník vo Fare.

Projektu sa zúčastnia nasledovní žiaci: 

Peter Baláž, Patrik Faguľa, Daniel Gramblička, Adam Gross, Veronika Miháliková, Sebastián Pendrák, Juraj Petrlík, Lenka Píšová, Daniel Pročka, Kristína Sondorová

 

Ing. Jana Sudrová, koordinátorka projektov


V období od 21. augusta 2022 do 25. septembra 2022 je skupina študentov z Kaliny na stáži v portugalskom meste Fáro, kde naberajú skúsenosti v obsluhe aj v kuchyni v najlepších lokálnych gastronomických prevádzkach. Počas stáže majú možnoť nahliadnuť do tradičnej portugalskej kuchyne a vyskúšať si prípravu morských plodov ako aj iných pokrmov typických pre oblasť Algarve, ktorá je vychýrenou turistickou destinácou na juhu Pyrenejského polostrova. Súčasťou projektu je aj bohatý program ako Trip to Benagil, Praia Marihna – návšteva jaskynného komplexu a pláže v útesoch pri pobreží Atlantického oceánu, ale aj návšteva Lisabonu, hlavného mesta Portugalska, či Culinary Workshop – príprava portugalských špecialít (viď. foto). Neodmysliteľným prínosom pre študentov je možnosť zlepšiť si svoje zručnosti v anglickom jazyku ako aj možnosť naučiť sa nové gastronomické výrazy a bežné komunikačné frázy v portugalčine.

Portugalské jedlá v A klube

Dňa 13.10.2022 si účastníci stáže z portugalského Fara pripravili pre stravníkov v A klube  ochutnávku portugalských jedál. Nechýbalo typické jedlo Sea rice, ktorého základom sú morské plody a sladký dezert Mouse de chocolate. Do prípravy spomínaných jedál zapojili žiakov, ktorí v daný deň v A klube vykonávali odbornú prax, čím im umožnili získať množstvo nových vedomostí a zručností. Ochutnávka jedál sa u verejnosti stretla s pozitívnymi ohlasmi.

Našim žiakom ďakujeme za sprostredkovanie nových vedomostí a zručností  formou takéhoto chutného gastronomického zážitku.
Prezentácia

Prezentácia stáže pre žiakov

Dňa 13.10.2022 si účastníčky stáže z portugalského Fara pre žiakov nižších ročníkov pripravili prezentáciu o svojej stáži. Okrem prezentácie, počas ktorej žiakom porozprávali o priebehu stáže, si pripravili aj praktickú ukážku miešania nápojov, konkrétne typického portugalského kávového nápoja Mazagranu a nápoja Amarguinha sour. Žiaci so stážistkami následne videli živú diskusiu o stáži a o tom, čo im stáž priniesla a s nadšením  privítali najmú degustáciu miešaných nealkoholických drinkov.
Ďakujeme

Príprava tradičných portugalských jedál

Zážitkové vzdelávanie

Dňa 18. januára 2023 účastníci stáže v Portugalsku - Adam Gross, Patrik Faguľa a Daniel Pročka - odprezentovali v rámci odborného výcviku žiakom II.K triedy odboru hotelová akadémia vedomosti a zručnosti, ktoré nadobudli počas svojho mesačného pobytu v gastronomických zariadeniach v portugalskom Fare. Tento informáciami nabitý deň sa začal prezentáciou, počas ktorej spolužiakom odovzdali všetky vedomosti o portugalskej kuchyni. Žiakom predstavili typické portugalské jedlá a porozprávali im o práci s rybami a morskými plodmi.
Po prezentácii deň pokračoval praktickými ukážkami prípravy typických jedál - Cataplana a Pasteis de nata. Žiakov do prípravy jedál aktívne zapojili a spolu si tak pripravili chutný obed, ktorým ulahodil všetkým zúčastneným.
Bom apetite!

Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria