Stredná odborná škola obchodu a služieb, Nábrežie J. Kalinčiaka 1, Prievidza 971 01 používa na tomto webovom sídle súbory cookies, ktoré sú použité za účelom sledovania návštevnosti webového sídla alebo k prispôsobeniu zobrazenia webových stránok www.kalina.sk. Prehliadaním a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Prijať cookies Odmietnuť cookies Nastaviť cookies
Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza
SOŠ obchodu a služieb Prievidza Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza
  • Edupage prihlásenie
  • Kontakt
  • RSS
  • Mapa stránky
    • Facebook logo Facebook
    • Instagram logo Instagram
    • Youtube logo YouTube
  • Aktuality
  • ERASMUS+
  • Štúdium
  • Rozvrh
  • Tlačivá
  • Hlavná stránka
  • Aktuality
  • O škole
    • História školy
    • Objekty školy
    • Poradné orgány
    • Obchodné verejné súťaže
    • Priamy nájom
    • Verejné obstarávanie
    • Zverejňovanie dokumentov
    • Oznamovanie protispoločenskej činnosti
    • Prístup k informáciám
  • Štúdium
    • Rozvrh
    • Prijímacie konanie
    • Študijné odbory
    • Učebné odbory
    • Skrátené štúdium
    • Školský vzdelávací program
    • Duálne vzdelávanie
    • Maturitné skúšky
    • Záverečné skúšky
    • Zahraničná prax
    • Krúžková činnosť
    • Kam po škole?
  • Informácie
    • Aktuálne informácie
    • Školský poriadok
    • Voľné pracovné miesto
    • Ochrana osobných údajov
    • Zvonenie
    • Organizácia šk. roka
    • Poradenstvo
    • Štipendiá
    • Info pre odbor HA
    • Info pre gastroodbory
    • Info pre odbory služieb
    • Tlačivá
  • Pracoviská
    • A klub
    • Cukrárska výrobňa
    • Školská jedáleň
    • Dom služieb Kalina
    • Visage 4 you
  • Služby
    • Cukrárska výroba
    • Gastronómia
    • Kaderníctvo
    • Kozmetika
    • Ubytovanie
  • Projekty
    • Rozvíjame kvalitu
    • Angažovaná škola
    • Participatívny rozpočet
    • Deň všeobecnej pohybovej výkonnosti
    • DIGI ŠKOLA
    • Leonardo da Vinci Mobilita
    • Partnerstvá medzi školami
    • Program celoživotného vzdelávania
    • Podpora rozvoja športu na rok 2019
    • Zdravie a bezpečnosť v školách
    • Zdravie v školách
  • ERASMUS+
    • ERASMUS+ 2025-2026
    • ERASMUS+ 2024-2025
    • ERASMUS+ 2023-2024
    • ERASMUS+ 2022-2023
    • ERASMUS+ 2021-2022
    • ERASMUS+ 2014-2021
  • Podujatia, akcie
  • Kontakt
    • Informácie o prijímaní zásielok

  • Deň otvorených dverí
  • Gastrodni
  • Žiacka konferencia
  • Prievidzský rytier čiernej dámy
  • Školský časopis
  • Úspechy školy
  • Úspešní absolventi
  • Kalina v médiách
  • Stravovanie
  • Činnosť ŽŠR

    • Fotogaléria
    • Videogaléria
    • Dokumenty

    • SOŠ obchodu a služieb
      Nábrežie J. Kalinčiaka 1
      971 01 Prievidza

      Tel. č.: 046/542 21 10
      E-mail: info@kalina.sk
      www.kalina.sk

    • Facebook logo Facebook
    • Instagram logo Instagram
    • Youtube logo YouTube
    • Edupage prihlásenie
    • Kontakt
    • RSS
    • Mapa stránky
    1. Hlavná stránka
    2. Aktuality
    3. Laboratórne cvičenie cukrárov - vianočka

    Laboratórne cvičenie cukrárov - vianočka

    Druháci cukrári na laboratórnych cvičeniach plietli a piekli vianočky. Vianočka sa pripravuje z kysnutého cesta. Po vykysnutí sa cesto rozdelí najčastejšie do deviatich prameňov, ktoré sa postupne splietajú. Spodné poschodie čiže základ vianočky sa skladá zo štyroch prameňov, ďalšie tri pramene sa zapletú do vrkoča a to tvorí telo vianočky. Najvyššie poschodie tvoria posledné dva pramene spletené do špirály. 

    Vianočka je druh sladkého pečiva, ktorý je obľúbený hlavne v Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku, Česku a na Slovensku. Konzumuje sa väčšinou ako sviatočné jedlo na Vianoce, Veľkú noc alebo počas iných významných dní. Obľúbenou kombináciou pri konzumácii vianočky je napríklad maslo, med, džem, marmeláda či nutella a pod.

    Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia, spočiatku ju piekli len cechoví remeselníci, až neskôr ľudia doma. Zhotoviť vianočku nebolo nikdy jednoduché, preto sa pri príprave udržiavali rôzne zvyky. Napríklad gazdinka ju mala pripravovať v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť a pri kysnutí cesta mala vyskakovať vysoko do výšky. Dávnym zvykom tiež bolo zapekanie mince. Kto ju pri krájaní našiel, mal istotu, že bude zdravý a bohatý po celý budúci rok.

    Cukrári boli veľmi šikovní, vianočky sa všetkým vydarili a aj im chutili.


    Ing. Krejčová


    Fotogaléria

    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    Vytlačiť

    Partneri

    Nestle
    Deichmann
    Nay
    Dm
    Jysk
    Kohut
    Meridiana

    Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza

    TSK Erb

    Organizácia je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

    • Aktuality
    • O škole
    • Štúdium
    • Informácie
    • Pracoviská
    • Služby
    • Projekty
    • ERASMUS+
    • Podujatia, akcie
    • Kontakt
    • Deň otvorených dverí
    • Gastrodni
    • Žiacka konferencia
    • Prievidzský rytier čiernej dámy
    • Školský časopis
    • Úspechy školy
    • Úspešní absolventi
    • Kalina v médiách
    • Stravovanie
    • Činnosť ŽŠR
    • Facebook logo Facebook
    • Instagram logo Instagram
    • Youtube logo YouTube

    SOŠ obchodu a služieb
    Nábrežie J. Kalinčiaka 1
    971 01 Prievidza

    Tel. č.: 046/542 21 10
    E-mail: info@kalina.sk
    www.kalina.sk

    Generuje CMS BUXUS
    Cookies nastavenie | Cookies - viac informácií | Vyhlásenie o prístupnosti | Technický prevádzkovateľ | Správca obsahu