Španielsko Málaga 2019

logo erasmus+                

V rámci programu Erasmus+ v sektore odborné vzdelávanie a príprava, Kľúčová akcia 1- Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, našej škole schválili grant na realizáciu projektu č.2019-1-SK01-KA116-060586 pod názvom: „Kuchyňa Andalúzie - nadobúdanie nových kompetencií.“

V septembri tak vycestuje 28 žiakov študijného odboru hotelová akadémia a 5 učitelia odborných predmetov (MOV) našej školy do Španielska za účelom rozvoja kľúčových kompetencií.

Žiaci sa do projektu môžu prihlásiť formou prihlášky, ktorá im bude sprístupnená prostredníctvom koordinátora projektu. Prihlášku je potrebné doručiť zástupkyni riaditeľa školy Ing. Sudrovej do 31.05.2019. Následne prebehne výberové konanie, ktorého termín ako aj výsledky budú zverejnené na webovom sídle školy.


Projekt Erasmus plus č. 2019-1-SK01-KA116-060586

- schválený grant na projekt pod názvom Kuchyňa Andalúzie – nadobúdanie nových kompetencií.

Na odbornú stáž sa mohli prihlásiť študenti študijného odboru hotelová akadémia, ktorí spĺňali kritéria projektu do 31. 05. 2019.

Celkovo sa prihlásilo 37, z ktorých následne na výberovom konaní uskutočnenom dňa 03.06. 3019 bolo odbornou komisiou zloženou z koordinátorky projektu, vedenia školy, odborných učiteľov vybraných 28 žiakov z tried: I.K, II.K, III.L, IV.K. Títo žiaci sa v termíne od 2. septembra do 2. októbra zúčastnia odbornej stáže v španielskom meste Málaga.

Projektu sa zúčastnia:

II.K: Martina Borková, Margaréta Beňadiková, Sára Gogová, Diana Kováčiková, David Kňazovič, Ema Ďurišová, Rebeka Kasanová, Kristína Minářová, Paulína Píšová, Viktória Pisoňová (10)

III.L: Sofia Vážanová, Adriána Radbová, Natália Višňovská, Miroslava Ďuricová, Olívia Štangová, Milan Bielik, Simona Tkáčová (7)

IV.K: Roman Junás, Vanessa Talajková, Monika Trenčianska, Nikola Bartová, Angelika Kašiaková, Selina Hlinková, Annamária Sedláčková, Laura Dadíková, Lenka Daňová, Radka Lieskovcová, Dario Čontofalský  (11)

Zároveň sa projektu zúčastnia aj:

- Mgr. Libor Mokrý – sprevádzajúca osoba,

- Odborní učitelia: Mgr. Ján Krčík, Mgr. Anna Králiková, Mgr. Katarína Bajánová v termíne od 02.09. – 08.09. 2019, Bc. Helena Hudecová, Bc. Miriam Lajčiaková v termíne od 09.09. – 15.09. 2019.

Ing. Sudrová 


Opäť sme mali možnosť...

Erasmus + projekt „Kuchyňa Andalúzie - nadobúdanie nových kompetencií“ aj tento rok dal možnosť ďalším pedagogickým zamestnancom našej školy možnosť spoznať gastronómiu  španielskej Andalúzie. V termíne od 02.09.2019 do 16.09.2019 sa zúčastnili projektu dve skupiny: Mgr. Katarína Bajánová, Mgr. Anna Králiková a Bc. Ján Krčík, ktorých vystriedali Bc. Helena Hudecová a Bc. Miroslava Lajčiaková.

Počas pobytu sme sa oboznámili s najznámejšími pokrmami v Andalúzii, s prípravou rôznych rýb a darov mora, od ich kuchynskej predprípravy až po tepelnú úpravu a servírovanie hosťovi. Zamestnanci reštaurácií, kde sme stážovali, nám ukázali prácu s uvedenými produktmi  mora v kombinácii so zeleninou, ale aj prípravu iných jedál španielskej kuchyne. Cieľ našej stáže bol splnený, nadobudli sme nové vedomosti a zručnosti a nakoľko sme mali možnosť pomôcť pri príprave typickej paelly a sangrie, náš cieľ sme ešte upevnili a rozšírili.

Náš pobyt bol zároveň aj poznávací, pretože sme absolvovali výlet na Gibraltar, do bieleho mesta Mijas , spoznali mesto Malaga a jeho okolie a získali certifikát o absolvovaní stáže. Poznatky zo stáže prenesieme do praxe či už prednáškou a prezentáciou kolegom a žiakom (Mgr. Bajánová) alebo začlenením  rybieho pokrmu do cvičného banketu (Mgr. Bajánová, Mgr. Králiková), ale aj do španielskeho menu v školskej jedálni (Bc. Krčík) a prípravou paelly a sangrie počas Dňa otvorených dverí v našej škole.

Mgr. Bajánová                                  


Kalina na Costa del Sol

Žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi sa aj v školskom roku 2019/2020 zúčastnili projektu financovaného Európskou Úniou z programu Erasmus+ „Kuchyňa Andalúzie – nadobúdanie nových kompetencií“ v spolupráci so spoločnosťou Ekip Europa.  

V termíne od 2. septembra 2019 do 2. októbra 2019 pracovali žiaci  i učitelia v španielskom meste Malaga, v známej turistickej oblasti Coste Del Sol (Slnečné pobrežie). Do projektu bolo zapojených 28 žiakov a 6 pedagogických zamestnancov. Počas celého septembra pôsobili v reštauračných zariadeniach renomovanej gastronomickej siete La Reserva Grupo a Bar Ispaῆa pod vedením najlepších gastronomických odborníkov z regiónu Andalúzia v oblasti varenia a obsluhy.

Počas praxe prišli do kontaktu s netradičnými surovinami z mora ako sú ryby, krevety, kalmáre, chobotnice, slávky, mušle a iné. Študenti získali skúsenosti s ich prípravou a odborným servírovaním. Pobyt však nebol iba pracovný. Súčasťou podujatia boli aj kultúrne aktivity zamerané na poznávanie španielskej geografie, histórie či kultúry. Žiaci absolvovali turistický výlet do prírodnej rezervácie Camito del Rey, plavbu po mori na kajakoch, navštívili turistické „Biele mesto“ Mijas s degustáciou najlepších španielskych vín, jazdu na segwayoch, návštevu netradičnej bio ZOO, futbalový zápas domáceho klubu Malaga CF či výlet na britský Gibraltár. Samozrejmosťou bol aj voľný čas, kedy mali všetci možnosť vyskúšať stále teplé more a vyhriate pláže Malagy.

Okrem získavania nových zručností je veľkým prínosom aj možnosť pre mladých ľudí vyskúšať život v inej krajine, v inom kultúrnom prostredí i používanie cudzieho jazyka, to všetko veľmi jednoduchým spôsobom, iba s občianskym preukazom v ruke.

Mgr. Mokrý


Prevzatie dokladov Erasmus+ 2019

Žiaci si za účasti  sprevádzajúcej osoby a koordinátorky projektu prevzali tieto doklady:

- Europass-mobilita – záznam o nadobudnutých vedomostiach a zručnostiach v Španielsku,

- Certifikát – o uznaní  odbornej praxe a o absolvovaní mobilitnej stáže

v dňoch 2.9. – 1. 10. 2019 v reštauračných zariadeniach organizácie La Reserva de Malaga v Málage.

Jana Sudrová, koordinátor


Banket III.K

Dňa 11.11.2019 sa na našej škole konal banket, ktorý bol určený  vedeniu  našej školy a rodičom žiakov tretích ročníkov. Banket žiaci pripravili pod vedením pani Mgr. Bajanovej, ktorá tak mala možnosť formou výborného jedla, sprostredkovať vedomosti a zručnosti, ktoré získala počas svojej odbornej  stáže v Málage.

Do slávnostného menu vyučujúca  zaradila prípravu lososa na tataráku z avokáda a manga. Pani Bajánová  tak spojila teóriu s praxou, vďaka čomu, si žiaci mohli všetky vedomosti a zručnosti - ako čistenie ryby, správne tranšírovanie lososa, prípravu lososa na grile aj prakticky vyskúšať.

Mgr. Bajánová


Dni španielskej kultúry

V dňoch 12.-14.2.2020 sa na našej  škole konali Dni španielskej kultúry, ktoré boli jedným z výstupov projektu Kuchyňa Andalúzie - nadobúdanie nových kompetencií.

Počas týchto troch dní, žiakov čakal bohatý program zameraný na spoznávanie Španielska- jeho kultúry, histórie, zvykov a tradícií a v neposlednom rade aj samotného jazyka.

12.2. Prvý deň  bol venovaný prezentáciám, vďaka ktorým účastníci stáže svojím  spolužiakom odprezentovali nasledovné témy:

1.Geografia Španielska
2.Stručná história Španielska
3.Andalúzia
4.Zvyky a tradície Španielska
5.Kultúra Španielska
6. Cestovný ruch Španielska
7.Gastronómia Španielska.

Pomedzi  jednotlivé prezentácie prebiehala  živá diskusia žiakov o projekte, ktorého sa zúčastnili a o vedomostiach a zručnostiach, ktoré počas ich odbornej stáže v Málage získali.

13.2. - Tento deň sme tematicky spojili s blížiacim sa dňom Andalúzie. V rámci tohto dňa  sa žiaci zúčastnili besedy , počas ktorej Mgr. Jana Placeková, žiakom predstavila Andalúziu, jej mestá, zvyky a tradície. Žiačka Kristína Minářová  si zároveň  pripravila prezentáciu o Málage, žiakom odprezentovala  zaujímavosti o samotnom meste, porozprávala im o  pamiatkach a predstavila samotný život v tomto pulzujúcom meste.  Besedu spestrili piesne známych španielskych spevákov a práca s nimi.

14.2. – Posledný deň sme tematicky spojili s dňom sv. Valentína a žiaci mali možnosť pozerať film Na sv. Valentína v španielskom znení. Po zhliadnutí filmu boli pre žiakov pripravené doplnkové aktivity zamerané na slovnú zásobu. Žiaci si pri tejto príležitosti doma pripravili typické španielske dezerty a tapas, ktoré spolužiakom odprezentovali.

Ďakujeme žiakom za aktívnu účasť.

Ing. Jana Sudrová, koordinátorka projektov


Španielska kuchyňa v A klube

V dňoch 17.2-21.2.2020 MOV pani Lajčiaková a MOV pani Hudecová v spolupráci so školským  odbytovým strediskom A klub, ktoré ponúka stravovanie pre širokú verejnosť, pripravili týždeň španielskej kuchyne. Vyučujúce pri príprave španielskych jedál odovzdali vedomosti  a zručnosti nadobudnuté vďaka účasti na odbornej stáži nielen svojim kolegyniam, ale aj  žiakom III.C a II.A, ktorí v rámci prevádzky absolvujú  svoje praktické vyučovanie. 

Návštevníkov nášho odbytového strediska  čakala nielen bohatá tematická výzdoba vo farbách španielskej vlajky, ale najmä bohatá ukážka španielskej gastronómie.

Počas tohto týždňa sme stravníkom v rámci jedálneho lístka  ponúkli  špeciality ako: Tradičný španielsky koláč, Paella, Tortilla s avokádom, Tapas, Grilovaný losos na pomarančoch. Ohlasy na takýto tematický týždeň boli zo strany zákazníkov pozitívne a naši dlhoroční zákazníci s nadšením privítali možnosť spoznať chuť stredomoria priamo v našom regióne.

MOV Lajčiaková, MOV Hudecová


Európsky týždeň odborných zručností 2020

V rámci Európskeho týždňa odborných činností 2020 sme sa úspešne zapojili do súťaže "Spoznávame kultúrne dedičstvo hostiteľskej krajiny počas mobility Erasmus+ v zahraničí". Súťažné video natočila Diana Kováčiková zo IV.K v Španielsku počas pobytu v rámci projektu Erasmus+  „Kuchyňa Andalúzie - nadobúdanie nových kompetencií“. S jej súťažným príspevkom obsadila 1. miesto. Gratulujeme!

Diplom 1.miesto


Fotogaléria

Video

Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť

V mesiaci september sa 28 žiakov našej školy zúčastnilo odbornej stáže v reštauračných zariadeniach v Malage. Jedným z ich výstupov bolo natočenie videí, ktorých cieľom bolo názorne prezentovať žiakom a učiteľom našej školy prácu s rybami a morskými plodmi. Videá majú tiež za cieľ slúžiť ako učebná pomôcka pri výučbe odborných gastronomických predmetov a zjednodušiť tak samotný vyučovací proces. Dúfame, že video splní svoj cieľ a zároveň motivuje našich žiakov a učiteľov k účasti na podobných stážach.

Málaga 2019

Víťazný príspevok v súťaži organizovanou Erasmus SAAIC "Spoznávame kultúrne dedičstvo hostiteľskej krajiny počas mobility Erasmus+ v zahraničí".