Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia 2019/2020


V rámci programu Erasmus + bol škole schválený nový projekt na školský rok 2019/2020 KA 101 – Mobilita zamestnancov v oblasti školského vzdelávania pod názvom „Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia", pod č. 2019-1-SK01-KA101-060088.

Projekt je zameraný na rozvoj multikulturality a inklúzie, ako ja rozvoj jazykových kompetencií a metodiky. Na projekte sa po výberovom konaní zúčastní  8 pedagogických zamestnancov našej školy: Mgr. Majtánová, Mgr. Jurík vycestujú do Regensburgu, PaedDr. Krajčovičová, Mgr. Dubinová sa zúčastnia školenia metodiky a kreativity na Malte, Mgr. Bércešová sa v septembri zúčastní školení v Berlíne, Mgr. Krčíková, Mgr. Pernišová, Ing. Sudrová vycestujú v rámci Job shadowingu do partnerskej školy v Lotyšsku.

Ing. Sudrová



Návšteva Regensburgu – vzdelávanie učiteľov nemeckého jazyka

Navsteva Regensburgu

V dňoch 4.8. – 10.8.2019 sme v rámci programu Erasmus+ navštívili bavorské mesto Regensburg. Naším zameraním bolo jazykové vzdelávanie pre učiteľov nemeckého jazyka. Kurzy sa realizovali v priestoroch tamojšej jazykovej školy, pričom v dopoludňajších hodinách prebiehali dva dvojhodinové bloky a v popoludňajších hodinách jeden dvojhodinový blok. Priestory školy sú spojené s internátom a nachádzajú sa v historickom jadre mesta.

Našu skupinu tvorilo okrem nás ďalších 10 kolegov z Poľska, Maďarska, Talianka, Čiech a z USA.

Ťažiskom bola komunikácia, fonetika, fonológia, bavorský školský systém, nemecké produkty, gramatické javy, reč mladých a hodiny intenzívnej komunikácie v pomere jeden lektor a jeden učiteľ.

Organizátori kurzu pripravili pre nás zaujímavý program aj v popoludňajších hodinách. Uvádzame niekoľko príkladov: prehliadka mesta spojená s ochutnávkou piva, prehliadka zámku Thurn und Taxis a prehliadka Bavorských motorových závodov (BMW). Vo večerných hodinách sme komunikovali s kolegami zo skupiny súkromne pri spoločne pripravenej večeri, rozprávali sme sa  predovšetkým o našich krajinách, školských systémoch a možnostiach budúcej projektovej spolupráce.

V priebehu nášho týždňového pobytu sme okrem jazykových vedomostí a mnohých zážitkov spoznali veľa zaujímavých ľudí, príjemných kolegov. S kolegyňou z Poľska plánujeme v budúcnosti uzatvoriť partnerstvo v rámci ďalšieho programu Erasmus+.

Kurz bol výborne zorganizovaný, lektori boli pripravení vyhovieť všetkým našim požiadavkám, oceňujeme tiež ústretovosť administratívnych pracovníkov.

Ľubomír Jurík a Jana Majtánová


CREATIVITY AS A KEY COMPETENCE FOR THE 21ST CENTURY LEARNER 

Vďaka projektu Erasmus+ som mohla v dňoch 26.08.-30.08.2019 absolvovať školenie na zamerané na vzdelávanie učiteľov, ktoré organizuje a realizuje inštitút Executive Training Institute ETI Malta.  Kurz, ktorého som sa v rámci školenia na Malte zúčastnila, sa volal Kreativita ako kľúčová kompetencia pre študenta v 21. storočí“.

Uvedený kurz bol zameraný na učiteľov a iných zamestnancov v oblasti vzdelávania, ktorí by radi implementovali prvok kreativity do vyučovania. Cieľom kurzu bolo rozvinúť kreatívne zručnosti a viesť učiteľov k tomu, aby uvažovali o vlastných vyučovacích metódach v spojitosti s kreativitou. Účelom kurzu bolo tiež rozvinutie jazykových kompetencií účastníkov a rozšírenie povedomia o kultúrnom bohatstve Malty.

Kurz viedol Sandro de Gregorio a zúčastnili sa ho učitelia z rôznych krajín sveta, ktorí majú rôznu aprobáciu a vyučujú na rôznych typoch škôl. Kurzu sa zúčastnili učitelia z Poľska, Rakúska, Španielska, Talianska, Chorvátska, Českej republiky a Slovenska. Výučba prebiehala formou prednášok so zameraním na to, čo je kreativita a prečo je v súčasnosti dôležitá, aj interaktívne, uplatňovaním skupinovej práce. Využívali sme brainstorming, metódu riešenia problémovej úlohy a IKT. Oboznámili sme sa tiež s webovými stránkami, ktoré je možné využiť na ďalší rozvoj.

Za veľký prínos účasti na školení považujem tiež príležitosť rozvinúť jazykové zručnosti, ako aj  možnosť spoznať kultúrne bohatstvo Malty. Mali sme možnosť navštíviť hlavné mesto Vallettu a bližšie spoznať mesto St. Jullian´s, kde prebiehalo školenie. Malta je viacjazyčnou krajinou (oficiálnym jazykom je maltčina a angličtina), ktorú napĺňa okrem domáceho obyvateľstva veľké množstvo turistov a študentov z celého sveta.

Účasť na mobilite a kurze bola pre mňa obohacujúca z profesionálneho i osobného hľadiska. Vnímam ju ako veľký prínos a výbornú príležitosť zdokonaliť sa jazykovo, ale aj ako možnosť odovzdať získané poznatky svojim kolegom. Verím, že nadobudnuté poznatky plnohodnotne uplatním vo vyučovacom procese a formou diseminácie inšpirujem aj svojich kolegov rozvíjať kreativitu žiakov vo vyučovacom procese.

PaedDr. Andrea Krajčovičová

Mobilita pracovnikov

Mobilita pracovníkov v školskom vzdelávaní

Chceli by sme Vás informovať o ukončení mobility v rámci programu Erasmus plus, ktorá prebehla v dňoch 26.08. - 30.08.2019 na Malte. Mobility prebiehali v tohtoročnom projekte s názvom Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia 2019/2020.  Na mobilite sa zúčastnili PaedDr. Andrea Krajčovičová a Mgr. Jana Dubinová, ktoré absolvovali kurzy: CREATIVITY AS A KEY COMPETENCE FOR THE 21ST CENTURY LEARNER a SPICE UP YOUR TEACHING IDEAS - METHODOLOGY IN PRACTICE TODAY. Kurzy organizovala inštitúcia Executive Training Institute - ETI Malta.  Bližšie informácie nájdete na našej webovej stránke v časti Projekty.

Ing. Jana Sudrová


Erasmusdays 2019

Aj naša škola sa 10.10.2019 zúčastnila celoeurópskej iniciatívy, ktorá sa snaží o propagovanie možností Erasmus+ v celej Európe aj mimo nej. Jej cieľom je čo najviac zviditeľniť samotný program Erasmus +, ale aj ostatné vzdelávacie inštitúcie v rámci celej Európy. Naša škola sa konkrétne podelila o svoje skúsenosti v programe prezentáciami stáží pod názvom - Aj ty môžeš pracovať a študovať pomocou  programu Erasmus+, ktorý sme zaregistrovali na európskom portáli s ďalšími 3994 organizáciami. Účastníci nám prezentovali stáž, ktorá sa každoročne organizuje na našej škole v rámci OVP.

Naši učitelia a študenti sa práve vrátili z mesačného pobytu v španielskej Malage, kde sa v rámci projektu Kuchyňa Andalúzie učili pripravovať jedlá stredomorskej kuchyne. Vo svojich prezentáciách sa Mgr. Bajanová Katarína  a Mgr. Králiková Anna s nami podelili o svoje zážitky a skúsenosti. Na prezentácii sa zúčastnili triedy I.K, II.K,II.L, III.K, ktorým o svojich dojmoch porozprávala aj žiačka tretieho ročníka hotelovej akadémie – Kristína Minařová, ktorá takisto bola súčasťou tohtoročného projektu. Ing. Jana Sudrová neskôr hovorila o tom, akým spôsobom prebieha výber študentov do budúcoročných projektov.

Po ukončení prezentácií triedy II.K a II.L spolu s Mgr. Janou Dubinovou a PaedDr. Andreou Krajčovičovou pokračovali v programe ERASMUSDAYS ďalšími aktivitami. Pretože naše životné prostredie je pre nás dôležité,  naša škola sa snaží zapájať do rôznych ekologických projektov.  V rámci Green Erasmus a jesenného upratovania naši študenti  vyčistili okolie svojej školy. Takisto aj priestory pod nadjazdom. Potom sa spoločne presunuli do mestského parku a poupratovali okolie lavičiek, trávniky ako aj brehy rieky. Ako samotní študenti poznamenali, že Prievidza je veľmi špinavá a všade je plno odpadkov, chcú v týchto aktivitách pokračovať každý mesiac. Toto konštatovanie nás veľmi potešilo a za ich aktivitu im veľmi ďakujeme.


SPICE UP YOUR TEACHING IDEAS - METHODOLOGY IN PRACTICE TODAY

V rámci projektu Erasmus plus, ktorý každoročne prebieha na našej škole, som mala príležitosť zúčastniť sa školenia na Malte v dňoch 26.08.2019 až 30.08.2019. V prebiehajúcom projekte Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia 2019/2020 som absolvovala  kurz Spice up Your Teaching Methods, ktorý bol zameraný na nové metódy a formy vyučovania nielen anglického ale aj iných jazykov. Kurz bol organizovaný inštitúciou Executive Training Institute ETI Malta, ktorá sa zameriava na rôzne druhy vyučovania metodiky jazykov, ale organizuje aj veľmi efektívne jazykové kurzy, na ktorých sa zúčastňujú študenti každého veku z rôznych kútov sveta.

Môj kurz bol konkrétne zameraný na zlepšenie pochopenia súčasnej vzdelávacej technológie a pedagogických princípov, ktoré sa uplatňujú pri výučbe cudzích jazykov. Takisto sa zameriaval na  podporu štúdia anglického jazyka a zlepšenie vlastných jazykových kompetencií  jeho účastníkov. Ďalším z cieľov bolo aj využívanie  modernej metodiky na  zvýšenie motivácie žiakov pri výučbe cudzích jazykov, ako aj zdokonaľovať formy a spôsoby výučby cudzích jazykov. Prínosnými cieľmi boli aj práca s videom a DVD nástrojmi v triede, využívanie čítania a príbehov ako formy práce v triedach, hodnotenie webových stránok na základe zručností kritického čítania, digitálna gramotnosť, využitie moderných technológií 21.storočia na výučbu cudzích jazykov, atď.

V multikultúrnej triede nás bolo spolu 10 účastníkov z rôznych krajín Európy, ale aj z Ruska. Za pomoci našej úžasnej učiteľky Lorenzi sme na spoločných hodinách získavali nielen množstvo nových informácií ohľadom vyučovania jazyka, ale mali sme aj možnosť vymieňať si navzájom naše skúsenosti pri výučbe na našich školách, kde sme sa dozvedeli informácie o tom, ako fungujú  vzdelávacie systémy v iných krajinách. /Čo mimochodom bolo veľmi zaujímavé a podnetné/. Doslova sa nám podarilo naplniť jeden z hlavných cieľov programu Erasmus plus a to je vytvorenie sociálneho networku medzi učiteľmi, pretože naša spolupráca bude aj naďalej pokračovať. Už máme pripravené mnohé aktivity s kolegami zo zahraničia.

Za veľký prínos považujem aj získavanie vedomostí o ostrove Malta a jej kultúrneho dedičstva. Mali sme možnosť navštíviť mnohé pamiatky, ako napr. j hlavné mesto Vallettu. Podarilo sa nám aj bližšie spoznať mesto St. Jullian´s, kde sme boli ubytovaní. Zažili sme mnohojazyčnosť na ostrove Malta, pretože je to brána do Európy kde sa križujú ľudia, jazyky aj kultúry.

To, že som sa mohla zúčastniť tohto školenia považujem za veľký prínos pre moju prácu ako pedagóga, ale aj ako človeka. Školenie mi prinieslo množstvo nových nápadov, inšpirácií a novej chuti do práce, o ktorú sa budem môcť podeliť so svojimi kolegami aj s mojimi študentmi. Chcem im prinášať nielen nové vedomosti z angličtiny, ale aj rozšíriť ich pohľad na nový multikultúrny svet.

Mgr. Jana Dubinová


Prezentácia projektu Erasmus+ na TSK – príklad dobrej praxe

Prezentácia projektu Erasmus+ na TSKDňa 29. 10. 2019 som sa zúčastnila na inštruktážnom  seminári organizovanom IPC TSK Táto organizácia v spolupráci s odbornými lektormi usporiadala  informačný deň "Možnosti získania prostriedkov z priamo riadených programov EÚ, ich synergie s EŠIF a úspešné projekty", v rámci ktorého boli predstavené programy EÚ:
Erasmus+ - program zameraný na posilnenie zručností, zamestnateľnosti a podporu modernizácie vzdelávania, odbornej prípravy a systémov práce s mládežou.

Horizont 2020 -  program určený na podporu výskumu a inovácií, zameraný na SMART projekty pre malé a stredné podniky.

Kreatívna Európa - program na podporu kultúry a audiovizuálneho sektoru, podporuje aj Európske hlavné mestá kultúry, značku Európske kultúrne dedičstvo, Dni európskeho kultúrneho dedičstva a päť európskych cien v oblasti kultúry.

S  kolegom Mgr. Ľubomírom Juríkom  sme prezentovali náš projekt - Dajme škole nový rozmer, v rámci mobilít ERASMUS +, KA101- školské vzdávanie. Náš projekt bol vybraný ako príklad dobrej praxe pre kolegov z Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Mgr. Jana Dubinová


KA1 – Školské vzdelávanie - Vzdelávací kurz Diversity in Education v St. Julians, Malta

Diversity in Education v St Julians, MaltaV dňoch 9.11.2019 – 16.11.2019 som sa vďaka projektu Erasmus+ zúčastnila týždňového štruktúrovaného kurzu s názvom Diversity in Education v meste St Julians na ostrove Malta. Kurz prebiehal v priestoroch ETI (Executive Training Institute) v St Julians, Malta, kde som bola aj ubytovaná. Organizátorom kurzu bol ETI (vzdelávací inštitút). Tento inštitút ponúka jazykové kurzy, ako aj odborné vzdelávanie pre učiteľov.

Tento kurz bol zameraný na pedagógov, ktorí majú záujem lepšie porozumieť a rozvíjať zručnosti pre prácu s kultúrnou rôznorodosťou v rôznych vzdelávacích kontextoch. Cieľom tohto kurzu bolo zvýšiť povedomie o vplyve rôznorodosti na správanie, vychádzajúce z kultúry aj osobnosti; a tiež preskúmať, ako integrovať tento typ odbornej prípravy do aktivít v triede pre zamestnancov aj študentov.

Kurz viedla lektorka Judie Ibbotson. Pracovali sme v skupinke 10 ľudí, ktorú tvorili pedagógovia z Nemecka, Poľska, Talianska a zo Slovenska. Celý kurz bol vedený veľmi flexibilne, za využitia interaktívnej tabule, a cítili sme snahu usporiadateľov vyjsť v ústrety potrebám všetkých účastníkov.

Tento kurz bol pre mňa veľmi prínosný, pretože mi pomohol získať praktické nápady, ako uplatňovať rôzne komunikačné stratégie v rôznych medzikultúrnych kontextoch, preskúmať riešenia problémov s prácou s migrantmi a utečencami. Taktiež nás učiteľov naučil odlišnému pohľadu na integráciu, či inklúziu detí, ktorých vzdelávanie je znevýhodnené z rôznych dôvodov a nachádzať riešenia, ako im umožniť, aby sa mohli vzdelávať bez toho, aby sa cítili vyčlenené z kolektívu. Poukázal na nevyhnutnosť nahradenia integrácie detí ich inklúziou. Práve úspešné modely inklúzie veria, že všetky deti sú odlišné, a všetky deti sa dokážu naučiť, len im treba v tom pomôcť.    

V neposlednom rade mi tento kurz pomohol ďalej rozvíjať svoje komunikačné zručnosti v anglickom jazyku. Hodnotím ho veľmi pozitívne, pretože som vďaka nemu získala mnoho vedomostí a skúseností, ktoré mi pomôžu v mojej práci so študentmi.

Mgr. Anna Bércešová


DOD
Prezentácia výstupov z odborných stáží

Na Dni otvorených dverí našej školy 7.12.2019 v rámci prezentácie výstupov z odborných stáží v Projektoch ERASMUS +, na ktorých sa pravidelne zúčastňujú naši učitelia nám: Mgr. Ľubomír Jurík, Mgr. Janka Majtánová, Mgr. Jana Dubinová a PaedDr. Andrea Krajčovičová predviedli nové metódy vyučovania cudzích jazykov.
Všetky prezentácie sa sa stretli s veľkým úspechom a boli veľmi atraktívnym spestrením vyučovania pre našich žiakov.

Metodický seminár spojený s otvorenou hodinou

Dňa 21.2.2020 sa v rámci predmetovej komisie anglického jazyka konal metodický seminár spojený s otvorenou hodinou, ktoré boli súčasťou diseminácie v programe Erasmus+.

metodicky seminarSeminár viedli Mgr. Jana Dubinová a PaedDr. Andrea Krajčovičová, ktoré takouto formou oboznámili vyučujúcich s využitím inovatívnych metód vo výučbe anglického jazyka.

Organizátorky seminára J. Dubinová a A. Krajčovičová využili poznatky nadobudnuté na školení učiteľov, ktoré vďaka programu Erasmus+ absolvovali v dňoch 26.08.-30.08.2019 vo vzdelávacom inštitúte Executive Training Institute ETI na Malte.

Mgr. J. Dubinová v súlade s absolvovaným školením “Spice Up Your English“ realizovala so žiakmi aj učiteľmi aktivity, ktorými si možno obrazne povedané „okoreniť angličtinu“, teda aktivity, ktoré vnesú do vyučovania aj prvok nekonvenčnosti a zábavy.

PaedDr. A. Krajčovičová absolvovala školenie zamerané na tvorivosť ako kľúčovú kompetenciu žiaka – “Creativity as a Key Competence for the 21 Century Learner“. Prostredníctvom vybraných metód a aktivít ukázala vrámci otvorenej hodiny, ako využívať a rozvíjať kreatívne zručnosti žiakov pri rozvíjaní jazykovej kompetencie vo vyučovaní anglického jazyka.

Otvorená hodina angličtiny plná zaujímavých aktivít oslovila žiakov i učiteľov. Namiesto tradičných metód výučby kreslili, spievali, hrali, písali a vymýšľali, a pritom si zmysluplne rozvíjali slovnú zásobu, gramatiku i schopnosť komunikácie – či už slovom alebo písmom.

Sme rady, že nadobudnuté poznatky môžeme plnohodnotne uplatňovať vo vyučovacom procese a formou diseminácie sa nám podarilo inšpirovať aj svojich kolegov ako „okoreniť“ výučbu angličtiny a ako rozvíjať kreativitu žiakov vo vyučovacom procese.

Mgr. Jana Dubinová, PaedDr. Andrea Krajčovičová


9. ročník prekladateľskej súťaže (2020/2021)

Dňa 28.09.2020 sme pri príležitosti európskeho dňa jazykov zorganizovali prekladateľskú súťaž z anglického, nemeckého jazyka a ruského jazyka. Zúčastnilo sa jej celkovo 33 žiakov z tried I.K, I.O, III.F, III.L, IV.J, IV.F, IV.K, V.K a V.L. 21 žiakov prekladalo text z anglického do slovenského jazyka, 10 žiakov prekladalo nemecký text, a dvaja žiaci prekladali ruský text.  

Žiaci pracovali v dvoch kategóriách: v prvej kategórii boli zahrnutí žiaci 1. a 2. ročníka, v druhej žiaci 3.-5. ročníka. Čo sa týka prekladu z nemeckého a ruského jazyka, žiaci boli zaradení do jednej kategórie. Väčšina žiakov pri preklade preukázala dobré vedomosti z cudzieho jazyka, preto túto súťaž hodnotíme veľmi pozitívne. Tešíme sa z toho, že majú mladí ľudia záujem o cudzie jazyky, čo sa preukázalo aj v záujme o túto súťaž.

Mgr. Bércešová


Diversity in Education - prezentácia výsledkov školenia na Malte v projekte ERASMUS+

Dňa 07.10.2020 nám naša kolegyňa Mgr. Anna Bércešová prezentovala výsledky svojej stáže v rámci projektu Erasmus+, KA101 školské vzdelávanie v projekte Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia.

Na kurze sa zúčastnila v dňoch 11.11. – 15.11. 2019 a bol organizovaný na Malte. Kurz s názvom Diversity in Education bol zameraný na inkluzívne vzdelávanie na školách.

Naša kolegyňa nám priniesla cenné informácie o tejto tématike, ktoré budeme postupne aplikovať do našich učebných osnov.

Mgr. Dubinová


We live with Erasmus+

Dňa 16.10.2020 sme sa zapojili do medzinárodnej aktivity programu Erasmus+, Erasmusdays. Pod názvom We live with Erasmus+ boli na našej škole uskutočnené nasledovné aktivity:

1. Mgr. Jana Placeková si pre žiakov našej školy pripravila videokonferenciu, ktorú viedla prostredníctvom Ms Teams.

Na videokonferencii sa zúčastnilo 160 žiakov, ktorí  boli informovaní o programe Erasmus+, o projektoch prebiehajúcich na našej škole a o možnosti účasti sa na ďalších plánovaných projektoch.

Taktiež boli žiakom predstavené videá zachytávajúce pracovnú stáž v Málage.

Posledným bodom bola prezentácia žiačky Kristíny Minářovej, ktorá žiakom odprezentovala svoju prezentáciu, v rámci ktorej opísala stáž na základe vlastných skúseností.

2. Mgr. Jana Dubinová si so žiakmi IV.F v rámci aktivity Zelený Erasmus pripravila prezentáciu na tému Životné prostredie, ktorá bola ostatným žiakom taktiež virtuálne odprezentovaná.

Z dôvodu Covid-19 sa žiaci nezdružovali v škole a jej okolí (ako bolo pôvodne plánované), ale životnému prostrediu pomáhali v rámci svojho bydliska.

Žiakom ďakujeme za aktívnu účasť a tešíme sa na ďalšie ročníky Erasmusdays.

Mgr. Jana Placeková, Mgr. Jana Dubinová


SLOVENSKO-NEMECKÝ GASTRONOMICKÝ SLOVNÍK

PRÍRUČKA UČITEĽA NEMECKÉHO JAZYKA

Dňa 16.11.2020 sme spolu s mojím kolegom Mgr. Ľubomírom Juríkom vytvorili dve príručky, ktoré budú slúžiť ako doplnkový materiál k vyučovaniu nemeckého jazyka na našej škole. SLOVENSKO-NEMECKÝ GASTRONOMICKÝ SLOVNÍK a PRÍRUČKU UČITEĽA NEMECKÉHO JAZYKA sme pripravili v rámci výstupov po absolvovaní školení Auffrischungskurs für Deutschlehrer a Deutschkurse für den Beruf v nemeckom meste Regensburg, v rámci kľúčovej akcie KA101, v projekte - Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia v programe ERASMUS +.

Kurzy boli zamerané na využívanie modernej metodiky v oblasti obchodnej nemčiny, získavanie nových vedomostí v oblasti gastronomickej nemčiny, rozvoji vedomostí v metodike a didaktike vyučovania nemeckého jazyka a aktualizovaní si svojich vedomostí o súčasnom politickom, kultúrnom a spoločenskom živote Nemecka. V príručke Učiteľa nemeckého jazyky si kolegovia môžu nájsť praktické rady, ako zatraktívniť a obohatiť vyučovanie  pomocou nových metód, hier a rôznych didaktických cvičení, aby učenie nebolo len drilovanie slovíčok a písane testov. Slovensko-nemecký gastronomický slovník môžu využívať nielen žiaci, ktorí absolvujú zahraničné stáže, ale aj kolegovia, ktorí si môžu pripravovať odborné hodiny zo zahraničných zdrojov. Dúfame, že príručky sa budú kolegom aj žiakom páčiť  a všetkým aspoň malou mierou pomôže v ich profesijnom živote.

Mgr. Majtánová


Školenie a Workshop mobility Diversity in Education, Malta – Mobilita v projekte ERASMUS+

Dňa 20.11.2020 sa v rámci PK cudzích jazykov  uskutočnilo školenie o inkluzívnom vzdelávaní, jeho postavení v súčasnom systéme edukácie na Slovensku,  jeho význame pre súčasnú mladú generáciu, ako aj jeho aplikovania do podmienok našej školy. Prezentáciu si pripravila naša kolegyňa Mgr. Anna Bércešová, ktorá nám predstavila poznatky, ktoré si priniesla v rámci školenia Erasmus + na Malte, na mobilite s názvom – Diversity in Education, na ktorom sa zúčastnila v dňoch 11.11. - 15.11.2019.

Na školení nám vysvetlila rozdiely vo vyučovaní v tzv. normálnej škole a škole so zabudovaním prvkov inklúzie do výučby. Takisto nám dala praktické rady o tom ako uplatňovať inklúziu v bežnej triede, ako podporovať začlenenie žiakov z rozdielnych náboženských, etnických a sociálnych skupín tak, aby sa vytvorila čo najkompaktnejšia trieda, kde má každý žiak rovnaký prístup k vzdelaniu,  v ktorom sa môžu uspokojiť rôznorodé vzdelávacie potreby každého jedinca bez výnimky.

Takisto sme prediskutovali možnosti pripravenosti súčasných škôl na takýto spôsob vzdelávania, ako aj prípravy učiteľov na vyučovanie v inkluzívnych triedach. Za nové informácie a podnety sme jej veľmi vďační. Školenie bolo veľmi poučné.

Mgr. Dubinová


Káva nás spája 

Kava nas spajaDňa 28. mája 2021, Mgr. Jana Dubinová spolu s PaedDr. Andreou Krajčovičovou a triedou III.K, zorganizovali workshop o káve ako komunikačnom prostriedku, ktorý spája ľudí a búra hranice, vymazáva rozdiely medzi ľuďmi a spája odlišné kultúry. Workshop bol aktivita, ktorá bola jedným prvkom ukončenia projektu pre ERASMUS + Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia.

Na workshope sme robili rôzne aktivity spojené s kávou. Miška Ciroková si pripravila prezentáciu o zaujímavostiach o káve. Melánia Šimorková a Jessika Kňažková sa podelili o svoje vedomosti o druhoch kávy tiež vo forme prezentácie. Študenti zároveň maľovali kávou, lepili kávové zrnká, tvorili básne na tému káva. Spoločne sme si zaspievali aj pieseň o káve. Super teambuildingová akcia. Samozrejme, že sme všetkým dopriali aj priamy pôžitok z kávy vo forme čerstvo pripraveného pressa.

Všetky naše výtvory si môžete pozrieť na nástenke v pavilóne A.

Mgr. Dubinová


ERASMUSDAYS 2021 na Kaline

V dňoch 14. a 15. októbra 2021 sme sa zapojili do medzinárodnej aktivity programu Erasmus+ , Erasmusdays. Pod názvom WE ARE STRONG TOGETHER boli na našej škole uskutočnené nasledovné aktivity:

Erasmusdays 2021 1. Ing. Jana Sudrová, koordinátorka projektov na našej škole, si pre žiakov našej školy pripravila prezentáciu, počas ktorej žiakov informovala o programe Erasmus+, o projektoch prebiehajúcich na našej škole a o možnosti účasti na ďalších plánovaných projektoch. Taktiež boli žiakom predstavené videá zachytávajúce priebeh pracovnej stáže v Málage.

Posledným bodom bola prezentácia žiačok IV.K, IV.L, ktoré  žiakom odprezentovali svoju prezentáciu, v rámci ktorej opísali stáž na základe vlastných skúseností.

V rámci zeleného Erasmu prebiehal zároveň aj Swap oblečenia pod názvom Dajme veciam druhú šancu, do ktorého sa aktívne zapojili nielen žiaci, ale aj pedagogickí zamestnanci.

Erasmusdays 2021

 

2. Mgr. Jana Dubinová si so žiakmi IV.K v rámci aktivity Zelený Erasmus  očistili od odpadkov okolie školy a priestory Mestského parku v Prievidzi. Snažili sme sa tým podporiť myšlienky ekológie a ochrany životného prostredia. 

 

Žiakom ďakujeme za aktívnu účasť a tešíme sa na ďalšie ročníky Erasmusdays.


Prezentácia výsledkov projektov Erasmus+ pre regionálnu televíziu

regionalna televiziaV rámci diseminačných aktivít pre projekty Erasmus plus naši kolegovia a žiaci, ktorí sa zúčastnili na mobilitách poskytli rozhovory pre našu regionálnu televíziu, ktoré  odvysielali v rámci svojho vysielania v mesiaci marec. 
Učitelia aj žiaci hovorili o svojich skúsenostiach a zážitkoch, ktoré nadobudli v rámci absolvovania či už výučbových kurzov, job shadowingu, alebo praxe v zahraničí. Všetci sa spoločne zhodli na tom, že takáto skúsenosť má veľký vplyv na ich osobnostný aj pracovný život, pretože si so sebou priniesli množstvo nových zážitkov, skúseností a vedomostí. Spoločne sa zhodli na tom, že v budúcnosti sa budú chcieť zúčastniť podobných aktivít.


Virtuálny deň otvorených dverí

Nakoľko pandemická situácia nedovoľovala hromadné podujatia v mesiacoch február a marec 2022 uskutočnili Dni otvorených dverí virtuálne. Žiaci 8. a 9. ročníka základných škol a ich rodičia sa tak mohli stretnúť s našimi pedagógmi aspoň online a dozvedieť sa všetky informácie o škole, možnostiach štúdia, odboroch, a tiež aj o rôznych projektoch a možnostiach, ktoré škola ponúka. Na informovanie a zodpovedanie otázok rodičov i žiakov bola pravidelne pripojená aj naša výchovná poradkyňa a zároveň učiteľka cudzích jazykov Mgr. Jana Majtánová, ktorá je zároveň zapojená v projekte Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia. A tak uchádzačov informovala o tomto projekte z prvej ruky. 


Otvorená hodina odbornej nemčiny

Dňa 14.04.2022 sa uskutočnila otvorená dvojhodinovka pre učiteľov jazykov a žiakov II.K triedy. Prvú hodinu organizoval náš učiteľ nemeckého jazyka Mgr. Ľubomír Jurík, ktorý pedviedol rôzne metódy vyučovania odbornej nemčiny a tiež odprezentoval svoje zážitky z pobytu v Regensburgu. Rovnako tak aj učiteľka Mgr. Janka Majtánová, ktorá žiakom pripravila aj odborný slovník. Žiaci ho využívali pri vypĺňaní zadaných úloh. Svoje ďalšie poznatky budú prezentovať v rámci ďalších vyučovacích hodín.


Prednáška pre študentov - DIVERSITY IN EDUCATION

V rámci šírenia výsledkov projektu Erasmus plus si Mgr. Anna Bércešová dňa 5.5.2020 pripravila pre študentov 1.K triedy zaujímavú prednášku o multikultúre a spolunažívaní rozličných národov. 

Takisto študentom pripravila aj zaujímavú tému o poruchách učenia a handicapoch rozličných slávnych osobností, čo študentov neuveriteľne zaujalo. Po prezentácií nastala zanietená diskusia o tom, že aj keď má človek určitý nedostatok, stále je možné dosiahnuť úspech v živote a nevzdávať sa. Bolo vidieť, že táto myšlienka študentov veľmi zaujala a určite zmenia postoj k hadicapovaným študentom ako aj ľuďom vo svojom okolí. 

Príručky pre učiteľov Anglického jazyka

 V rámci výstupov v projekte Erasmus plus s názvom Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia si PaedDr. Andrea Krajčovičová a Mgr. Jana Dubinová pripravili pre svojich kolegov príručky s novými nápadmi a inšpiráciami, ktoré si so sebou priniesli zo školenia na Malte, a ktoré určite pomôžu ostatným kolegom pri vyučovaní cudzích jazykov. Link na príručky v elektronickej podobe nájdete na našej stránke Edupage. Dúfame, že budú cennou pomocou, zdrojom nápadov a obohatením pre všetkých učiteľov cudzích jazykov. 

Ukončenie projektu

Projekt Interkulturalita a nová metodika pre školu 21. storočia 2019/2020, ktorý sme vypracovali ešte v roku 2019 v rámci projektov Erasmus plus, je ukončený. Celý projekt bol zameraný na podporu rozvoja sociálnej inklúzie so zameraním na žiakov z rôzneho kultúrneho a náboženského prostredia a na žiakov so ŠVVP a SZP, multikulturalitu, prevenciu rasizmu a xenofóbie. Projekt sa zaoberal aj zlepšením jazykových a profesijných kompetencií našich učiteľov. Takisto sme sa
 snažili rozšíriť sieť medzinárodných partnerských organizácií, s ktorými by sme 
mohli nadviazať budúcu spoluprácu na medzinárodných projektoch. Na projekte sa zúčastnili kolegovia:
Mgr. Anna Bércešová, ktorá absolvova školenie - DIVERSITY IN EDUCATION na Malte,
Mgr. Ľubomír Jurík - AUFFRISCHUNGSKURS : METHODEN & SPRACHE, v Regensburgu,
Mgr. Jana Majtánová - DEUTSCHKURSE FUR DEN BERUF - NEMČINA PRE HOTELIEROV,
PaedDr. Andrea Krajčovičová - CREATIVITY AS A KEY COMPETENCE FOR THE 21ST CENTURY LEARNER,
Mgr. Jana Dubinová - SPICE UP YOUR TEACHING IDEAS - MET
HODOLOGY IN PRACTICE TODAY.
Ako si môžete pozrieť na našej stránke projektu, v rámci šírenia výsledkov sme vykonali množstvo akcií, kde naši pedagógovia predviedli nové metódy vyučovania cudzích jazykov. Učitelia tiež pripravili príručky pre kolegov jazykárov, kde si všetci môžu nájsť návody a tipy na zaujímavé hodiny. Môžeme konštatovať, že všetky ciele projektu sme splnili, a účasť na projektoch priniesla čerstvý vietor do našej práce.
Jediná časť, ktorá sa nám nepodarila splniť je akcia Job Shadowing, kde vedenie našej školy malo vycestovať do Lotyšska. Vzhľadom na nepriaznivú pandemickú situáciu sme túto mobilitu nenaplnili.
Radi by sme ju však zahrnuli do projektov Erasmus+ v budúcnosti, pretože projekty Erasmus+ veľmi úspešne pokračujú.
Ing. Jana Sudrová

Fotogaléria