Estónsky kringel

Estónsky kringel je pôvodne škandinávske pečivo, ktoré sa rozšírilo do Švédska, Nórska, Dánska, Estónska, Holandska, Nemecka a inde vďaka rímsko-katolíckym kňazom v 13. stor. Pôvodne išlo o slané pečivo, neskôr sa robilo na sladko. Ide o prepletaný koláč v tvare kruhu. Najčastejšie sa plní škoricou, rôznymi orechmi, makom, tvarohom i kakaom.

Môže sa pripraviť z kysnutého alebo lístkového cesta. Je vhodný na každú príležitosť, pretože úžasne vyzerá a vynikajúco chutí.

Tretiaci cukrári, v rámci laboratórnych prác, sa učili tvarovať kysnuté cesto. Napiekli kringle so sladkou a aj slanou náplňou a takto sa im to podarilo. Nevydržali a ešte teplé kringle ochutnávali...

Ak máte chuť, prikladáme aj kreslené postupy tvarovania...


Ing. Krejčová


Fotogaléria

Fotografie

Videá

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Február 2027 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28