
V rámci programu Erasmus+ v sektore odborné vzdelávanie a príprava, Kľúčová akcia 1- Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, našej škole schválili grant na realizáciu projektu č. 2025-1-SK01-KA121-VET-000310294.
V termíne 05.09.2025 - 24.09.2025 tak vycestuje 13 žiakov našej školy na stáž do reštauračných zariadení do Málagy (Španielsko) za účelom rozvoja kľúčových kompetencií. Odborná stáž je zameraná na získavanie nových vedomostí, zručností a kompetencií v oblasti prípravy jedál stredomorskej kuchyne (najmä jedál z rýb a morských plodov) a obsluhy.
Prihlásenie na stáž je možné len cez edupage. Následne prebehne výberové konanie, ktorého termín ako aj výsledky budú zverejnené na webovom sídle školy.
KRITÉRIÁ VÝBERU:
- španielsky jazyk /anglický jazyk úroveň A2/B1
- výborné hodnotenie v rámci odborného vzdelávania
- zodpovedný prístup k plneniu si školských povinností – hodnotenie tr. učiteľom,
- bez žiadnych vých. opatrení,
- psychické a fyzické predpoklady.
Na odbornú stáž do Málagy sa mohli prihlásiť študenti hotelovej akadémie (4. ročník), ktorí spĺňali kritériá projektu do 22.05.2025.
Celkovo sa prihlásilo 18 žiakov, z ktorých následne na výberovom konaní, uskutočnenom dňa 23.05.2025, bolo odbornou komisiou zloženou z koordinátorky projektu, vedenia školy, odborných učiteľov, učiteľa španielskeho jazyka vybraných 13 žiakov. Títo žiaci sa v termíne od 05.09.2025 - 24.09.2025 zúčastnia odbornej stáže v reštauračných zariadeniach v španielskej Málage.
Projektu sa zúčastnia nasledovní žiaci:
Karolína Danková, Patrik Gavliak, Vanesa Hechtová, Marcos Kováč, Dávid Králik, Michaela Kurbelová, Nikola Kurtišová, Saviena Mikulová, Alexandra Pastieriková, Dominik Šibal, Lukáš Važan, Terézia Vidová, Ondrej Samuel Zeleniansky
Ing. Jana Sudrová, koordinátorka projektov
Dvanásti študenti odboru hotelová akadémia od 5.9.2025 "zarezávajú" v reštauračných zariadeniach v slnečnej Málage. Ich mobilita je zameraná najmä na spoznávanie rýb a morských plodov a na obsluhu zákazníka. Vo svojom voľnom čase majú naplánovaných množstvo doplnkových aktivít, ktoré im umožňujú spoznať kultúru a gastronómiu Španielska ako napr. kurz prípravy paelli, kurz prípravy sushi, spoznávanie mesta, návšteva Gibraltáru a množstvo iných.
Tešíme sa na zážitky, ktoré nám po svojom návrate sprostredkujú.
Čo sme sa naučili v Málage
Dňa 13. 10. 2025 si účastníci stáže (odboru hotelová akadémia) v Málage pre žiakov odboru kuchár pripravili v A klube (školskom odbytovom stredisku) otvorenú hodinu španielskej gastronómie. Počas doobedia učili žiakov pripravovať španielske národné jedlo - paellu a to priamo pred zrakom verejnosti. Na hotovej paelli si následne pochutili tak oni, ako aj hostia A klubu. Odovzdávanie vedomostí a zručností mladším žiakom bolo zdokumentované, spracované a súťaží v iniciatíve programu Erasmus+ - SkillUps
Dňa 15.10.2025 si žiaci opätovne pripravili otvorené hodiny, tentoraz
pre žiakov I.K triedy odboru hotelová akadémia. Počas týchto hodín, im odprezentovali prezentáciu zameranú na poznávanie rýb a morských plodov, a následne ich naučili čistiť krevety a kalamáre, ktoré si potom aj spoločne pripravili vo forme gambas al pil pil.
Dňa 17.10.2025 v rámci školy prebiehali prezentácie o ukončených stážach, kde spolu so žiakmi zo stáže zo Švédska žiakom prvého ročníka hotelovej akadémie porozprávali o tom, čo im stáž dala a čo nové sa naučili.