JÚN 2016

Úsmev ako dar - Moje mesto, Môj kraj - Prievidzská kytica - Erasmus+ - Objav v sebe talent - Talenty kraja - Návšteva z Maďarska - In vino veritas - Zručnosti v A klube - Prednáška o chorobách - Testy tretiakov - Študentská konferencia - Krúžková činnosť končí... - Klauzúrne skúšky - Ďalší šikovný žiak - Cestovný ruch vo Vysokých Tatrách - Záverečné skúšky - A je tu záver... 

Úsmev ako dar

Úsmev ako dar je najväčšia dobrovoľnícka organizácia, ktorá už štvrťstoročie pomáha deťom z detských domovov, náhradných rodín a rodín v kríze. Aj našich 10 žiakov z triedy IV. K odboru hotelová akadémia sa dňa 1. júna 2016 podieľalo na zbierke pre detičky pri príležitosti Dňa úsmevu.


Moje mesto, Môj kraj

V rámci Stratégie SR pre mládež na roky 2014 - 2020 Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a národného projektu HLAS 2015, sme sa zapojili do súťaže Moje mesto, Môj kraj.
Do súťaže dobrých nápadov, ktoré môžu zmeniť verejné priestranstvá, vypísala Rada mládeže Trenčianskeho kraja súťaž, ktorá obsahovala textovú a fotografickú časť. Zameraná bola na mladých ľudí vo veku od 15 do 30 rokov. Základnou ideou bola ochota mladých ľudí sa podieľať na premene verejného priestranstva svojimi myšlienkami, nápadmi, návrhmi na zmenu.
Zapojili sme sa v dvoch kategóriách, kde žiaci dostali aj finančné ocenenie. V 1. kategórií 15 - 18 rokov - to bola I. F - manažment regionálneho cestovného ruchu s projektom na tému MESTSKÁ ZÁHRADA a v 2. kategórií 19 - 30 rokov - III. F - manažment regionálneho cestovného ruchu - Kristína Vabcová a Dominika Benková projekt na tému NEZNÁME OČI TURISTU.
Keďže sme projekty zaslali aj Mestu Prievidza, tak budeme dúfať, že sa nejaké myšlienky z toho uplatnia aj v praxi.

Ing. Vaňová

Prievidzská kytica

Pod záštitou primátorky mesta JUDr. Kataríny Macháčkovej a OV SZZ v Prievidzi sa dňa 6. júna 2016 konala v Centre voľného času okresná súťaž v aranžovaní živých kvetov. Bol to už jubilejný 30. ročník s názvom "Prievidzská kytica", kde bolo podmienkou, že sa mohli použiť iba kvety z lúk a záhrad. Súťažili žiaci v kategórii základné školy, stredné školy a špeciálne školy a každá škola mohla prihlásiť do súťaže štvorčlenné družstvo.
Našu školu reprezentovali Viktória Jalakšová (I. miesto), Lucia Líšková (II. miesto), Katarína Tunegová (III. miesto) a Eva Lukačková. Naše dievčence boli veľmi šikovné a mali veľmi pekné práce, čo si všetci môžete pozrieť na priložených fotografiách. Gratulujeme!

Ing. Krejčová

Erasmus+

V rámci programu Erasmus+ pre oblasť vzdelávania a odbornej prípravy, Kľúčová akcia 1 - Vzdelávacia mobilita jednotlivcov, bol našej škole schválený grant na realizáciu projektu pod názvom: Ryby a morské plody v stredomorskej gastronómii - získavanie nových zručností. Na stáž sa mohli prihlásiť študenti hotelovej akadémie spĺňajúci kritéria projektu do 30. mája 2016.
Celkovo sa prihlásilo 42 žiakov, z ktorých následne na výberovom konaní uskutočnenom dňa 6. júna 2016 bolo odbornou komisiou zloženou z koordinátorky projektu, vedenia školy a odborných učiteľov vybraných 20 žiakov z tried II. K, III. K, IV. K, IV. L. Títo žiaci sa v termíne od 2. septembra do 3. októbra 2016 zúčastnia odbornej stáže v španielskom meste Málaga.

Projektu sa zúčastnia:
Baláková Dominika, Bugár Ondrej, Čakajdová Silvia, Gaman Michal, Hubová Kristína, Kochan Matej, Kompasová Michaela, Masárová Radka, Ofertálerová Natália, Pastierik Eduard, Pipíška Jozef, Píšová Kristína, Píšová Simona, Poór Lukáš, Szabová Romana, Šošovičková Monika, Šumichrastová Miriama, Šušorová Dominika, Turcerová Simona, Vido Denis

Mgr. Placeková

Objav v sebe talent

Dňa 8. júna 2016 našu školu navštívil tanečník Miroslav Žilka pod umeleckým menom "Bruise". Formou výchovného koncertu motivoval žiakov k tancovaniu, športovaniu a aktívnemu životnému štýlu. Do jeho vystúpenia sa zapojili aj naši odvážni žiaci, ktorých učil základné tanečné kroky štýlov Poppin a Lockin.


Talenty kraja

Dňa 9. júna 2016 boli na Trenčianskom hrade oceňované talenty trenčianskeho kraja.
Z našej školy boli ocenené žiačky 4. ročníka študijného odboru kaderník vizážista - Bianka Černáková a Juliana Poliačeková za účasť a umiestnenie sa na celoslovenskej súťaži kaderníkov, vizážistov a nechtového dizajnu - INTERBEAUTY TROPHY 2016 Bratislava, pod vedením MOV Bc. Anity Mašlonkovej. K významnému oceneniu im gratulujeme a prajeme ďalšie životné úspechy v odbore.


Mgr. Dražová

Návšteva z Maďarska

V tomto školskom roku bolo na návštevu našej školy pozvané vedenie družobnej školy II. Béla középiskola Pécsvárád v dňoch 9. - 10. júna 2016. Návštevy z družobnej školy sa zúčastnil riaditeľ Papp Gyula, zástupkyňa riaditeľa Zakk Anna a učiteľka Gungl Lívia, ktorá má na starosti cezhraničnú spoluprácu.
So zástupcami maďarskej družobnej školy jednalo vedenie našej školy. Prejednaná bola ďalšia spolupráca ako aj termín návštevy vedenia našej školy na jeseň v Pécsvárade.
Naši hostia navštívili A-klub, kde bol pre nich nachystaný slávnostný obed, počas ktorého prebiehali rozhovory o smerovaní ďalšej spolupráce. Po tejto návšteve, by už mali pokračovať výmenné pobyty žiakov spojené s teoretickým vyučovaním v anglickom, alebo nemeckom jazyku a s odborným výcvikom v miestnej pekárni, kde maďarskí žiaci vykonávajú odbornú prax.
Okrem tejto činnosti je tu možnosť spoznávania kultúry a histórie obidvoch národov. Ako u nás, tak aj v Pécsvárade a okolí je množstvo historických a kultúrnych zaujímavostí.

Ing. Palásthy

In vino veritas

Vo vestibule školského závodu A klub pripravili žiaci na ukážku tematickú tabuľu s názvom In vino veritas.

Mgr. Hajsterová

Zručnosti v A klube

Posledný týždeň na odbornom výcviku si žiaci II.B triedy precvičili tranšírovanie pstruha a ako dezert pripravili flambovaním lievance s horúcou jahodovou omáčkou.

Mgr. Hajsterová

Prednáška o chorobách

V utorok 14. júna 2016 pripravili zamestnanci RÚVZ Prievidza pod vedením MUDr. Mariana Jakubisa, MPH - vedúceho odboru epidemiológie prednášku pre žiakov I.G a II.L triedy.
Venovali sa téme povinného a odporúčaného očkovania, rozpoznávaniu chorôb, infekčným ochoreniam. Cieľom bolo zvýšiť informovanosť a zmenu postojov mladých ľudí v problematike prenosných ochorení.

Ing. Sudrová

Testy tretiakov

Dňa 15. júna 2016 si žiaci III. ročníka hotelovej akadémie otestovali svoje vedomosti z odborných predmetov. Vykonali písomnú skúšku, ktorá je súčasťou záverečnej skúšky pre získanie výučného listu.
V predchádzajúcich mesiacoch absolvovali ďalšie časti tejto skúšky: rodičovský banket, skúšky zručnosti a obhajoba slávnostnej tabule. Veríme, že získané vedomosti a zručnosti využijú pri realizácii praktickej maturitnej skúšky počas Gastrodní, ale aj v súkromnom živote, či ďalšom zamestnaní.

PK HA Ing. Sigetová

Študentská konferencia

Na základe poslaných prezentácií a aktivít počas Týždňa finančnej gramotnosti - Global Money Week bola vybrané študentky našej škole na reprezentovanie na celoslovenskú študentskú konferenciu do Bratislavy. Počas dvoch náročných dní - 15.-16. júna 2016 sa v reprezentačných sálach v Slovenskej sporiteľni v Bratislave aktívne zapájali do referátov, diskusií a tvorivosti... Za pomoci vyškolených vyučujúcich rozpracovávali e-learningový program, vymieňali skúsenosti v témach finančnej gramotnosti, rozhodovali o študentských financiách a rodinnom rozpočte, posudzovali k čomu prispievajú banky, aké sú moderné formy platenia, ich výhody a nevýhody. Zamýšľali sa nad nevyhnutnými výdavkami a možnosťami šetrenia.
Našu školu úspešne reprezentovali - Petra Púryová - I.F, Dominika Slobodníková - I. F, Jana Bardačová - I. F, Klaudia Železníková - III. J, Martina Lániková - III. J pod vedením Ing. Mariany Vaňovej. Študentskú konferenciu organizovala Nadácia pre deti Slovenska a Nadácia Slovenskej sporiteľne, ktoré ocenili aj naše žiačky. Večerný program bol venovaný prehliadke mesta, absolvovali sme aj vyhliadku nad kaviarňou UFO (vo výške 95 m). Ďakujeme!

Ing. Vaňová

Krúžková činnosť končí...

V školskom roku 2015/2016 žiaci I. - IV. ročníka študijného odboru kuchár navštevovali krúžok MÚČNIKY A NOVÉ TRENDY V GASTRONÓMII pod vedením MOV Bc. Supukovej.
Ponúkame Vám malú ukážku ich výtvorov...

Múčniky

Nové trendy v gastronómii

Bc. Supuková

Klauzúrne skúšky

Dňa 16. júna 2016 sa v rámci odboru odevný dizajn uskutočnili obhajoby záverečných klauzúrnych prác v znamení histórie a folklóru, ktoré predviedli žiačky III. H a I. F triedy. Členmi hodnotiacej komisie boli Mgr. Viera Vatrtová, Mgr. Katarína Ďurišová a Mgr. Petra Bartová.
Na tému historické reminiscencie sa so svojimi prácami predstavili žiačky III. H triedy. Ich hlavným zdrojom inšpirácie sa stali historické obdobia, ktoré prostredníctvom súčasného prevedenia zakomponovali do rôznorodých dámskych sák.
História ako zdroj inšpirácie sa odzrkadlila aj v prácach žiačok I. F. Ich hlavnou témou bol Folklór - zo starého nové.

Mgr. Bartová

Ďalší šikovný žiak

Určite poznáte niekoľko úspešných športovcov z Kaliny... známych basketbalistov, vodnopólistov, prepáčte na koho som zabudla. V posledných dňoch sa k nim pridal aj Denis Farkaš z I. C odbor kuchár.
Denis na Majstrovstvách Slovenska v kickboxe, ktoré sa konali 18. júna 2016 v Nitre, získal 1. miesto v kategórii K1 a stal sa tak majstrom Slovenska vo svojej váhovej kategórii.
Denisovi k úspechu blahoželáme, sme na neho hrdí a želáme mu, aby sa mu ďalej darilo... nielen v športe, ale aj v štúdiu.

Ing. Sigetová
FOTO: Farkaš - I. C

Cestovný ruch vo Vysokých Tatrách

Zavčas rána o 4:30 hod 21. júna 2016 naša trieda I. F - manažment regionálneho cestovného ruchu, obchod a podnikanie, odevný dizajn nasadla do vlaku smer Vysoké Tatry. Po vlakových raňajkách a viacerých prestupoch sme začali spoznávať (podľa mapy) jednotlivé vysoké kopce a štíty. Nádherná modrá obloha a slniečko nám to umožnili.
Prvé fotenie bolo v Štrbe a ucítili sme tatranský vzduch. Taký veľký záujem turistov sme nečakali a museli sme pretrpieť tlačenicu v lanovke ale pekný pohľad na prírodu a slniečko nám zlepšovali náladu. Tatranskou lanovkou sme sa previezli až do Starého Smokovca.
Naša triedna Ing. Mariana Vaňová nám porozprávala o najstaršej tatranskej osade, o hoteloch, histórii, o tom, čo nás ešte čaká. Po miernom kopčeku sme sa dostali k zubačke. Na Hrebienku nás čakal 300 kg medveď, ktorý sa nebránil spoločnej fotke a v pozadí s Lomnických štítom.

Po miernej túre a obdivovaní horských nosičov sme sa dostali až k Rainerovej útulni a videli sme aj chatára Petra Petrasa aj atrakciu - líšku Elišku. Turistický chodník nám lemovali Studenovodské vodopády, čím ďalej tak tým viac boli krajšie a krajšie. A mohli sme sa aj poslniť a aj ovlažiť v ozaj studenej vode. A fotiek máme veľmi veľa. Počasie bolo počas výletu stále krásne, kalamitou zničená príroda, ktorá sa už trochu spamätáva a veľa zážitkov. Prezreli sme si výhľad z Bílikovej chaty a späť zubačkou do Smokovca. S uznaním vo vlaku sme spomínali na kilometre, ktoré sme prešli, študovali mapu a pozerali sme fotky. Videli sme aj Liptovskú Maru, Bešeňovú,...
Tak ako sme ráno išli po tme, tak sme sa aj po tme vrátili. Bol to super výlet a zážitok.
Ďakujeme Ing. Stanislave Cagáňovej a Ing. Mariane Vaňovej za to, že nám pripravili taký pekný program.

I. F

Záverečné skúšky

V dňoch 17. - 24. júna 2016 sa konali na Kaline záverečné skúšky, ktoré pozostávali z písomnej, praktickej a ústnej časti. Žiaci učebných odborov cukrár, hostinský - hostinská, kaderník a kuchár mohli ukázať všetky nadobudnuté zručnosti a vedomosti, ktoré získali počas trojročného štúdia.


A je tu záver...

Vo štvrtok 30. júna 2016 sme sa rozlúčili so školským rokom 2015/2016, so žiakmi, ktorí sa už nevedeli dočkať tohto dňa a s podaktorými vyučujúcimi, ktorým ďakujeme za odvedenú prácu a za všetko, čo odovzdali našej Kaline!
Prajeme Vám všetkým krásne leto, aby ste načerpali čo najviac síl do nového školského roka!!! :)

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok