APRÍL 2016

Vôňa jari - Námornícke prestieranie - Rodičovské združenie - Junior Bartender Challenge - Skúšky talentu - Hartberg - Laboratórne cvičenia - Rodičovské združenia v A - klube - Oslava životného jubilea - Slávnostné tabule - Agrokomplex Nitra - Deň narcisov - Kvitnúca krása na Kaline - Krúžok III. C - Čo ďalej? - Obhajoby II. O - Keď sa spojí umenie s módou... - Mladý Európan - Prievidzská kráľovná - Exkurzia Bratislava - Zručnosti - GASTRODNI 2016 - Cestovný ruch v Trenčíne -
Hair - symetria - Deň podpory remesiel 

Vôňa jari

Osviežte sa pohľadom na slávnostnú jarnú tabuľu pri príchode do našej školskej jedálne.


Námornícke prestieranie

Dňa 5. apríla 2016 žiaci II. G pripravovali slávnostnú tabuľu na export whisky do Európy = námorná preprava, námornícke prestieranie v ŠJ pod vedením MOV.

Kolektív ŠJ

Rodičovské združenie

Dňa 6. apríla 2016 sa uskutočnilo stretnutie rodičov všetkých študijných a učebných odborov, ktorí vykonávajú odborný výcvik v ŠJ. Žiaci pripravili slané a sladké občerstvenie obohatené kávou. Účasť rodičov bola úspešná.

Bc. Priečková
Foto: Bc. Minichová

Junior Bartender Challenge

6. a 7. apríla 2016 sa žiaci našej školy zúčastnili finále barmanskej súťaže Junior Bartender Challenge organizovanej spoločnosťou Pernod Ricard Slovakia. Samuel Chlpek, Matej Kochan a Alex Dobiáš si prešli viacerými disciplínami - Blind tasting (spoznaj bázu cocktailu), Signature cocktail, Vedomostný test a Market & mystery box challenge.
V poslednej si súťažiaci vyžrebovali jednu surovinu, ku ktorej dostali 10 eur. Následne mali 30 minút na kúpu surovín a zostavenie jedinečného drinku pre porotu. Celá súťaž sa niesla v priateľskom duchu a okrem súťažných disciplín bola doplnená o školenia s profesionálmi.
Uznávaný slovenský barman Ľuboš Rácz viedol seminár o počiatkoch cocktailu a klasických drinkoch, známy šéfkuchár Peter Kulhány ponúkol školenie o postavení bar food a jeho úlohe v bare. Súčasťou dvoch dní boli aj prednáška Jameson Ambasádora či ochutnávka champagne G. H. MUMM.
Súťaž sa konala na rôznych miestach - disciplína Signature cocktail na Donovaloch v novovybudovanom Donovalskom pivovare, Market & mystery box challenge v Piano Cocktail & Music, seminár s p. Kulhánym v Tiffany Favorite Food. Guestbartending dvoch barmanov, ktorý bol tiež jedným zo sprievodných udalostí, sa konal v podniku Leroy Bar & Café.
Celé dva dni priniesli súťažiacim mnoho poznatkov, ktoré ich majú pripraviť do reálnej práce za barom.

V. L - Samuel Chlpek
Foto: Pernod Ricard Slovakia a Ján Chmelík Photographer

Foto: Mgr. Králiková

Skúšky talentu

Dňa 8. apríla 2016 sa v rámci odboru odevný dizajn uskutočnili prijímacie talentové skúšky. Členmi hodnotiacej komisie boli Mgr. Viera Vatrtová, Mgr. Katarína Ďurišová a Mgr. Petra Bartová. Prijímacích skúšok sa zúčastnilo 13 žiačok, ktoré mali možnosť poukázať na svoj tvorivý potenciál v dvoch zadaných témach: kresba zátišia a módna koláž s názvom diskotéka. Zúčastneným držíme palce a tešíme sa na stretnutie s nimi v 1. ročníku.

Mgr. Bartová

Hartberg

V dňoch 13. - 15. apríl 2016 učitelia NEJ: Mgr. Majtánová, Mgr. Richter, Mgr. Jurík spolu s Mgr. Pernišovou a Ing. Sudrovou navštívili partnerskú školu: "Hohere Lehranstalt fur Wirtschaft v Hartbergu." Cieľom pracovnej cesty bola výmena skúseností a príkladov dobrej praxe medzi hostiteľskou organizáciou a účastníkmi programu.
Obsah stretnutia:
- otvorenie študijnej návštevy v hostiteľskej organizácií - prezentácia školy a školského systému,
- pokračovanie v medzinárodnej projektovej spolupráce pre budúci školský rok,
- návšteva Cafe Short Black - pražiareň a kaviareň pod vedením Bohuslava Guntera v Hartbergu,
- prehliadka spojená s prezentáciou "Heiltherme Bad Waltersdorf" - termálne kúpele s aplikáciou "Tradičnej štajerskej medicíny - TSM",
- prehliadka spojená s ochutnávkou v "Schokoladenmanufaktur Zotter" v Riegersburgu.

Ing. Sudrová

Laboratórne cvičenia

V rámci laboratórnych cvičení si žiaci učebného odboru hostinský, hostinská pripravili košíčky plnené vanilkovým krémom a karamelizovaným ovocím.
Študijné odbory pripravovali miešané nealkoholické nápoje a učili sa pripraviť kvalitné cappuccino.

Mgr. Hajsterová

Rodičovské združenia v A - klube

V uplynulých týždňoch prebiehali v školskom závode A-klub rodičovské združenia študijných a učebných odborov. Žiaci pre rodičov pripravili rôzne chuťovky, dezerty, flambovali ovocie so zmrzlinou a podávali rôzne druhy kávy.

Mgr. Hajsterová

Oslava životného jubilea

Dňa 15. apríla 2016 sa v školskej jedálni uskutočnila oslava životného jubilea. V tento deň žiaci III. C v školskej kuchyni na prianie zákazníka pripravili široký sortiment slovenských jedál, ktorý bol umocnený prvkami prestretia v školskej jedálni v štýle starodávnej slovenskej kuchyne, ktoré vytvorili žiaci III. G a III. B. Žiakom bola vyjadrená veľká vďaka.

Kolektív ŠJ

Slávnostné tabule

Pri vstupe do školského závodu A-klub neujde našim zákazníkom pohľad na slávnostné nastieranie na rôzne príležitosti.

Mgr. Hajsterová

Agrokomplex Nitra

Dňa 15. apríla 2016 boli žiaci III. A triedy (cukrári) na exkurzii v Nitre na Agrokomplexe, kde bola medzinárodná výstava pre záhradkárov GARDENIA, medzinárodná výstava bonsajov, suiseki a čaju, ďalej kompletná stavebná výstava DOMEXPO a medzinárodná výstava pre solárnu techniku a fotovoltaiku.
Oživením výstavy bolo zážitkové pitie čaju, ochutnávky a degustácie čajových koláčov, exkluzívnych čajových čokolád, posedenie pri dobrom sushi, maľovanie na hodváb...
Žiaci mohli navštíviť workshopové centrum alebo sa poprechádzať dobovým remeselným jarmokom, na ktorom sa predvádzali zručnosti s možnosťou nákupu výrobkov, prípadne si prezrieť sokoliarsky dvor. Cestou na stanicu sme sa zastavili v nákupnom centre MLYNY. Uchodení a unavení sme si s radosťou sadli do vlaku domov. Každý si niesol z výstavy nejaký kvet do záhradky, na balkón alebo len tak pre potešenie...

Ing. Krejčová

Deň narcisov

Aj tento rok sa naše žiačky zapojili do realizácie zbierky Ligy proti rakovine známej aj ako Deň narcisov. Dňa 15. apríla 2016 sa žiačkam z tried I.J, II.J a III.J podarilo vyzbierať 533,66 €.


Kvitnúca krása na Kaline

V areáli našej školy sa na viacerých miestach môžete potešiť pohľadom na kvitnúce krásavice na Kaline - naše jablone... :)


Krúžok III. C

Žiaci III. C konkrétne Livora Adam, Jalová Terézia, Tomášik Jozef, Majník Šimon, Vinklárik Martin a Žiško Adrián v rámci krúžkovej činnosti realizovanej dňa 18. apríla 2016 vytvárali vystavené jedlo podľa vlastných predstáv, kde použili suroviny, ktoré si sami zvolili.

Oboňová, Toráčová

Čo ďalej?

V utorok 19. apríla 2016 pracovníci ÚPSVaR Prievidza poskytli relevantné informácie žiakom končiacich ročníkov na tému "Som absolvent, čo ďalej?" pod vedením pána riaditeľa Ing. Radka Gavliaka.


Obhajoby II. O

V dňoch 20. - 21. apríla 2016 žiaci triedy II. O odboru spoločné stravovanie absolvovali praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky, pri ktorej obhajovali svoje podnikateľské plány.


Keď sa spojí umenie s módou...

Výsledkom sú praktické maturitné práce žiačok IV. H triedy študijného odboru odevný dizajn.
Dňa 20. apríla 2016 prezentovali svoje záverečné práce maturantky na tému "Odev inšpirovaný umelcom" pred skúšobnou komisiou v zložení: Mgr. Dušan Paulo - predseda, Mgr. Katarína Ďurišová, Mgr. Viera Vatrtová a Mgr. Petra Bartová.
V rámci obhajoby modelov a protokolov preukázali svoje nadobudnuté teoretické vedomosti a praktické zručnosti z odborných predmetov. Jednotlivé modely v sebe skrývali diela známych umelcov: Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dali, Victor Vasarely, Piet Mondrian, Gustáv Klimt, Vasilij Kandinskij a Andy Warhol.
...a s pripnutou maturitnou stužkou budeme pokračovať pri zelenom stole.
Dievčatám držíme palce.

Mgr. Bartová

Mladý Európan

Dňa 21. apríla 2016 sa traja žiaci z III. L - Timea Žigová, Nikola Rybárová a Adam Píš zúčastnili regionálneho kola vedomostnej súťaže o Európskej únii "Mladý Európan" pre žiakov druhých a tretích ročníkov stredných odborných škôl a gymnázií.
Súťaž organizovala inštitúcia Europe Direct a konala sa v budove TSK v Trenčíne. Zúčastnilo sa jej 15 trojčlenných družstiev žiakov zo stredných škôl Trenčianskeho kraja. Žiaci si okrem hodnotných cien odniesli aj množstvo zaujímavých informácií a získali tak väčší prehľad o Európskej únii.

Ing. Bieliková

Prievidzská kráľovná

Dňa 22. apríla 2016 v školskom závode A - klub pani SVRČKOVÁ oslávila svoje okrúhle jubileum 100 rokov v kruhu rodiny a za prítomnosti pani primátorky mesta Prievidza JUDr. Kataríny Macháčkovej, ktorá jej udelila titul prievidzskej kráľovnej.
Pani oslávenkyňa sa po príhovore svojho syna všetkým poďakovala za účasť. Počas oslavy vyrozprávala svoje veselé príhody z detstva, mladosti a smutné z čias vojny. Rozprávanie spestrila aj sólo spevom, ktorý bol v jej veku veľmi očarujúci a výnimočný.

Mgr. Brindzová, Bc. Pekárová

Exkurzia Bratislava

Dňa 22. apríla 2016 sa nám čas vstávania posunul o 3 hodiny skôr. Na rozdiel od bežného dňa sa konala exkurzia do Bratislavy. Prichystať sa, zbaliť si potrebné veci a ísť na stanicu. Cesta vlakom bola zábavná v kruhu žiakov IV. F, v doprovode triednej profesorky Májky Oboňovej a pani profesorky Anky Solárikovej.
Cieľom našej cesty bola výstava vo Dvorane Ministerstva kultúry SR s názvom Odraz obrazu. Expozícia bola poctou kostýmovému výtvarníkovi Milanovi Čorbovi (1940 - 2013), ktorý ovplyvnil vývin moderného kostýmového výtvarníctva v slovenskom divadle druhej polovice 20. storočia. Výstava bola doplnená zvukovou nahrávkou a videoprojekciou. Nakoľko sme študentmi cestovného ruchu, využili sme návštevu Bratislavy aj na prehliadku starého mesta, či nábrežia Dunaja.

IV. F - Valeková

Zručnosti

Žiaci II. L triedy - skupina Mgr. Kataríny Bajánovej, odbor Hotelová akadémia si overovali svoje teoretické vedomosti a zdokonaľovali sa v praktických zručnostiach.
Flambovali rôzne druhy mäsa, tranšírovali kurence, lúpali ovocie, miešali predjedlové a ovocné šaláty, pripravovali syrové a čokoládové fondue, ale preskúšali si aj atraktívne slávnostné otváranie šumivých vín spôsobom sabrage. Nie vždy sa všetko podarilo k spokojnosti študentov a vyučujúcej, ale v zručnostiach budú pokračovať a tým sa budú zlepšovať.

Mgr. Bajánová

GASTRODNI 2016


Koniec apríla už tradične patrí na našej škole GASTRODŇOM, počas ktorých sa zmenili priestory školy na veľkú arénu, kde si zmerali sily všetky učebné a študijné odbory.

Po chodbách Vás sprevádzala poézia v gastronómií, dokonalé vône špecialít a budúci mladí odborníci, ktorí sa snažili vyčariť niečo originálne a nezabudnuteľné.

Triedy sa ako zázrakom zmenili na prepracované štýlové reštaurácie, bary a oči návštevníkov sa mohli pokochať pohľadom na exkluzívne slávnostné tabule.

Na nasledujúcich fotografiách je možné vidieť ukážku toho najlepšieho...










POZVÁNKY DO STREDÍSK


Príprava v plnom prúde...

Nastieranie a obhajoby slávnostných tabúľ, ktoré sa konali v stredu 27. apríla 2016...

Predvádzanie zručností...

Návštevníci mali možnosť si posedieť a vychutnať špeciality jednotlivých stredísk...

Našu školu poctili návštevou viacerí významní hostia, ktorými boli pán minister školstva Prof. Ing. Peter Plavčan CSc., predseda TSK Ing. Jaroslav Baška a pani primátorka mesta Prievidza JUDr. Katarína Macháčková.


Cestovný ruch v Trenčíne

Dňa 29. apríla 2016 sa žiaci I. F - manažment regionálneho cestovného ruchu, obchod a podnikanie, odevný dizajn sa vybrali vlakom do Trenčína. Okrem prehliadky mesta sme sa zúčastnili aj súťaží v EXPO Centre Trenčín - Deň podpory remesiel.
Prezreli sme si práce cukrárov, baristov, čašníkov, kaderníkov, vizážistov, floristov, mali sme možnosť si aj vyrezať do ovocia a zeleniny. Fandili sme aj našim súťažiacim a podporili sme aj konkurenčné školy.
Našu školu reprezentovala Ľudmila Šišková, žiačka III. G triedy, ktorá pripravovala a obhajovala slávnostnú tabuľu na tému DUBAI - slávnostná večera v päť hviezdičkovom hoteli. Z ôsmych zúčastnených škôl obsadila ťvrté miesto. Za reprezentáciu ďakujeme!
Okrem pekných zážitkov sme mali aj zážitok z cestovania rôznymi osobnými vlakmi, s prestupmi, preplnené, popísané vagóny zvonku, retrovagóny a milí aj nemilí cestujúci. Ale počasie a nám prialo.
Ďakujeme našej triednej Ing. Mariane Vaňovej, za pekný výlet.

I. F

Hair - symetria

Dňa 29. apríla 2016 sme sa zúčastnili súťaže v Trenčíne ,,Deň podpory remesiel" so žiačkami tretieho ročníka odboru kaderník. V kategórií HAIR - SYMETRIA súťažila Kristína Tunegová s modelkou Nikol Švolíkovou.

Bc. Kalinayová

Deň podpory remesiel

Dňa 29. apríla 2016 sme sa zúčastnili súťaže Deň podpory remesiel, ktorá sa konala v Trenčíne. Súťažili sme v café art v kategórii baristika, kde naša žiačka Monika Uhrecká z III. G pod vedením MOV Mgr. Márii Brindzovej obsadila krásne 3. miesto.
V náročnej príprave predviedla päť vzorov pri príprave cappuccina, ktoré by potrápili aj skúseného baristu. Monike gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach!

Mgr. Brindzová

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok