MAREC 2016

Školenie kozmetičiek - Slovenčina trochu inak - Laboratórne cvičenie - Dezerty - Veľká noc v ŠJ - Imatrikulačný banket - Sviatočné nastieranie - Barmanský kurz - Lyžiarsky výcvik - Písomné maturitné skúšky - Vítanie jari a Veľká noc - Nie šikanovaniu - Deň učiteľov - Prezentácia TU Zvolen - Matematický klokan - Umenie regiónu - Príprava hovädzieho mäsa - Základy mixológie - Krúžok - Konferencia CR - Jar na Kaline - Oceňovanie učiteľov - Krásy Bratislavy - Zápisník cestovateľa - Mladý účtovník 

Školenie kozmetičiek

Cez jarné prázdniny sa v hoteli Kaskády v Sielnici konalo školenie firmy Creative Beauty, ktorého sa zúčastnili majsterky z odboru kozmetik: Mgr. Klamárová Klaudia, Bc. Kovácsová Zuzana, Bc. Caňová Miriam a Bc. Görögová Eva.
Školenie bolo zamerané na taliansku kozmetickú značku BIOLINE JaTó, a to konkrétne prezentácia nových výrobkov a technologických postupov ošetrenia pleti. Firma bola založená v roku 1979 a dnes pôsobí už v 50 krajinách sveta. Je to profesionálna luxusná talianska dermakozmetika, ktorej produkty obsahujú najnovšie kozmetologicky aktívne látky s vysokými koncetráciami pri zachovaní maximálnej bezpečnosti a okamžite viditeľnych výsledkoch.

Mgr. Caňová

Slovenčina trochu inak

Dňa 8. marca 2016 sa žiaci z I. F triedy v rámci slovenského jazyka zúčastnili dvoch otvorených hodín pod názvom Slovenčina trochu inak. Žiaci si mohli vybrať z troch rôznych aktivít: umelecký prednes poézie a prózy, prezentácia vlastnej tvorby, prezentácia obľúbenej knihy.
Pre tých najlepších boli pripravené knižné odmeny. A ktorí boli tí najlepší?
Najlepšou recitátorkou sa stala Janka Bardačová s básňou od M. Rúfusa Neskorá jeseň.
V kategórií vlastná tvorba zvíťazila Nikola Franková s básňou Mesiac a Slnko.
Najlepšie prezentovali svoje obľúbené knihy Lucia Korytňáková (Hry o život) a Romana Krpelanová (Čaroles).
Poďakovanie patrí aj ostatným, ktorí sa zapojili a prezentovali sa svojimi ukážkami.

Mgr. Lomnická

Laboratórne cvičenie

Dňa 9. marca 2016 žiaci II. G a I. C pripravovali v rámci laboratórnych cvičení tranšírovanie kurčaťa, z ktorého sme následne pripravili kurací kokteil ako predjedlo a postupným miešaním surovín sme pripravili predjedlo, ktoré žiaci servírovali na dezertnom tanieri.

MOV Mgr. Konečná, Bc. Minichová

Dezerty

Dňa 9. marca 2016 sa zúčastnili Bc. Mária Supuková a Bc. Monika Kratochvílová seminára KAVIARENSKE A REŠTAURAČNÉ DEZERTY v Liptovskom Mikuláši.
Seminár prebiehal pod vedením lektora Michala Baniara a Mgr. Jozefíny Zaukolcovej. Bol zameraný na prípravu tanierových dezertov, reštauračných, kaviarenských podľa moderných prvkov súčasnej cukrárskej gastronómie.

Bc. Kratochvílová, Bc. Supuková

Veľká noc v ŠJ

Žiaci II. G a IV. G prispeli svojou kreativitou pri nastieraní veľkonočných tabúľ, čím sme si pripomenuli, že Veľká noc sa blíži!!! Oblievanie vodou a kúpanie dievčat mládencami na Veľkonočný pondelok sa považovalo sa očistné, čím im malo zabezpečiť zdravie. Čo nie všetky ženy majú rady...
Zvykom bol aj čerstvý chlieb, ktorý gazdiné piekli v peci. Žiaci I. C odbor kuchár upiekli chlieb v rámci krúžkovej činnosti. Tradičné zvyky sme si pripomenuli dekoráciou na slávnostnej tabuli.

MOV Mgr. Konečná, Bc. Minichová

Imatrikulačný banket

Dňa 11. marca 2016 sa uskutočnil imatrikulačný banket pre prvákov hotelovej akadémie, ktorý je zároveň aj praktickou časťou odbornej zložky maturitnej skúšky štyroch žiakov triedy V. K.
Banket sa niesol v duchu témy Jamesa Bonda. Piataci ukázali prvákom najvyššiu formu obsluhy, sabráž, flambovanie palaciniek, miešanie nápoja a lúpanie banánu. Na záver nechýbala tanečná zábava.

V. K

Sviatočné nastieranie

V školskom závode A - klub veľkonočné sviatočné nastieranie pripravili žiaci učebného odboru hostinský, hostinská s MOV Bc. Miriam Lajčiakovou.

K novej jari veľa sily,
by ste v zdraví dlho žili.
Na veľkú noc veľa vody,
spokojnosti a pohody
praje školský závod A - klub.

Mgr. Hajsterová

Barmanský kurz

V dňoch 14. - 18. marca 2016 sa v školskom závode A - klub konal barmanský kurz, ktorého sa zúčastnilo 24 žiakov našej školy. Lektorom kurzu bol pán Ing. Jozef Roth. Absolventi barmanského kurzu obdržali certifikát " BARMAN - NÁPOJAR" .


Lyžiarsky výcvik

V dňoch 14. - 18. marca 2016 sa 50 žiakov našej školy spolu s piatimi pedagógmi zúčastnilo lyžiarskeho a snoubordingového kurzu vo Vyšnej Boci. Na žiakov dozerali zdravotník Mgr. Boris Husár, inštruktori snoubordingu Mgr. Michal Švec a Mgr. Štefan Mjartan, inštruktori lyžovania Mgr. Jozef Drobec, Mgr. Boris Husár a Mgr. Štefan Fialka, ktorý bol zároveň aj vedúcim kurzu. Počas kurzu mali žiaci aj možnosť relaxu pri spoločenských hrách a prechádzkach.


Písomné maturitné skúšky

Marec sa nesie v znamení písomnej časti maturitných skúšok. Ako každý rok, žiaci končiacich ročníkov absolvujú písomné skúšky zo slovenského jazyka a literatúry a vybraného cudzieho jazyka. Tento rok si testovali svoje vedomosti 15. a 16. marca 2016.
V utorok 15. marca sa žiaci sústredili na písanie testov tzv. externej časti MS zo slovenského jazyka a literatúry a poobede tvorili ucelené slohové práce na vybranú tému tzv. internej časti MS. Mohli si vybrať z nasledovných tém:

"Najjasnejšie pojmy sú často zatemňované zložitými úvahami." Cicero (Úvaha)
To najkrajšie bolo v nej/v ňom ukryté... (Charakteristika osoby)
Dnes som mal/mala rande so svojím mestom... (Rozprávanie)
Jeden deň bez zlozvyku/zlozvykov! (Diskusný príspevok)

V stredu 16. marca žiakov čakala písomná forma maturitnej skúšky v cudzom jazyku. Na našej škole sa maturovalo z anglického a nemeckého jazyka. Doobeda žiaci riešili testové úlohy a poobede opäť písali slohovú prácu na tému:
Holidays, Customs and Traditions in my Family - úroveň B1;
Holidays, Customs and Traditions in our Country - úroveň B2;
Sitten, Bräuche und Traditionen in meiner Familie - úroveň B1
.


Vítajnie jari a Veľká noc

V zime celá príroda spí a na jar sa zobúdza. Otvorí očká a zažmurká na nás prvými jarnými kvietkami. Marec je mesiacom, kedy sa končí vláda zimy a svoje kráľovanie prenecháva svojej následníčke jari.
Spolu s jarou prichádza aj Veľká noc - korbáč, vodu, kraslíc dosť. Tento sviatok si pripomíname aj veľkonočnou výzdbou na našej škole. Recepciu vyzdobili Mgr. Gamanová a Ing. Krejčová so žiakmi a internát pani vychovávateľky so svojimi ubytovanými žiakmi.

Ing. Krejčová

Nie šikanovaniu

V našej škole nechceme vidieť či zažiť akýkoľvek náznak šikanovania. Snažíme sa proti nemu bojovať aj preventívnymi aktivitami spolu s odborníkmi zo Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (SCPPPaP) v Prievidzi.
Počas troch marcových dní vo všetkých triedach druhého ročníka napĺňali obsah programu Prevencia a eliminácia agresivity a šikanovania.
Vieme, že mladí ľudia sú aktívnymi používateľmi informačných a komunikačných technológií a nezriedka si svoje komplexy či sklamania ventilujú prostredníctvom sociálnych sietí a pod. Preto bolo témou stretnutí aj odstránenie kyberšikany.
Program bol zameraný na:
- zmapovanie možného výskytu šikanovania v danej triede,
- poskytnutie informácií potenciálnym obetiam i agresorom o možnostiach riešenia problému,
- podpora konštruktívnej atmosféry a skupinovej súdržnosti v triede,
- posilnenie zavedených pravidiel pre optimálnu komunikáciu, ktorá umožňuje vzájomne sa akceptovať a tolerovať.
Skúsení pracovníci SCPPPaP využívajú interaktívne cvičenia, vďaka ktorým sa rozvíja sebaúcta, úcta k druhým, kritické myslenie, empatia, spolupráca, nenásilné riešenie konfliktov. V čase programu majú vždy všetci členovia skupiny možnosť prezentovať svoje názory, postoje a pocity. Žiaci boli počas aktivít oboznámení s Trestným zákonom a v závere absolvovali tzv. depistážny dotazník šikanovania.

Mgr. Caňová

Deň učiteľov

Každoročne pri príležitosti Dňa učiteľov organizuje pán riaditeľ školy a Základná organizácia odborového zväzu slávnostný obed pre zamestnancov školy. Aj tento rok sa uskutočnil už v predstihu 18. marca 2016 v školskej jedálni.
V príjemnej atmosfére sme si vypočuli slávnostný príhovor, vychutnali sme si chutné jedlo, ktoré pripravili v školskej jedálni a zákusok v cukrárskej výrobni. Obsluhovali nás naši žiaci pod vedením majsteriek odbornej výchovy. Ďakujeme za krásne prestreté stoly a posedenie v príjemnej atmosfére.

Ing. Vaňová

Prezentácia TU Zvolen

Dňa 21. marca 2016 na našu školu zavítali dve študentky z Technickej univerzity vo Zvolene, aby predstavili žiakom svoju školu a priblížili im možnosti štúdia na vysokej škole.


Matematický klokan

V pondelok 21. marca 2016 sa uskutočnila súťaž MATEMATICKÝ KLOKAN, do ktorej sa zapojilo 24 žiakov našej školy. Zadania vypracovávali 60 minút, súťažili v dvoch kategóriách:
KADET 012 - žiaci 1. a 2. ročníka SOŠ - prihlásili sa žiaci z I. F, I. K, II. F
JUNIOR 034 - žiaci 3. a 4. ročníka SOŠ - prihlásili sa žiaci z III. A, III. F, III. K, III. J, IV. G
Tešíme sa na výsledky.

Mgr. Dobrotková

Umenie regiónu

Dňa 21. marca 2016 sa v Dome kultúry v Prievidzi uskutočnilo podujatie Umenie regiónu s puncom jari. Jednalo sa o pestré podujatie zamerané na tradície a prezentáciu umeleckých remesiel s ukážkami a možnosťou vyskúšať si rôzne ľudové techniky. Do tvorivých dielní sa zapojili svojimi ukážkami aj naši žiaci (MRCR, kaderník - vizážista, cukrár, HA, kuchár, hostinský) a prezentovali tak našu školu.

Mgr. Gamanová

Príprava hovädzieho mäsa

V rámci laboratórnych cvičení žiaci II. B triedy pod vedením MOV Mgr. Krčikovej pripravovali hovädzie mäso na anglický spôsob.

Mgr. Krčiková

Základy mixológie

Dňa 22. marca 2016 sa v školskom závode A - klub uskutočnilo barové školenie "Základy mixológie" pod vedením lektora Ľuboša Rácza.
Školenia sa zúčastnilo 22 žiakov, ktorí po ukončení písali test a obdržali "Certifikát o absolvovaní základného barového školenia". Traja žiaci Alex Dobiáš, Matej Kochan a Samuel Chlpek postúpili na súťaž JUNIOR BARTENDER CHALLENGER 2016, ktorá sa bude konať 6. - 7. apríla 2016 v Banskej Bystrici.

Ing. Beňačková

Krúžok

Kysnuté cesto

Dňa 23. marca 2016 v rámci krúžkovej činnosti žiaci I. C odbor kuchár pripravovali svojvoľnú kombináciu prípravy viacerých druhov pizze, pod vedením MOV Minichovej. Musíte uznať, že sa im vydarili.

Kaviarenské servírovanie a ovocno - zeleninové šťavy

Žiaci III. B a III. G v rámci OV si zopakovali prípravu káv, ktorú obohatili prípravou čokoládového suflé, následne tvorili moderný kaviarenský servis ku podávaniu káv. Ďalší deň si pripravovali žiaci čerstvé ovocno - zeleninové šťavy v spolupráci s MOV zo ŠJ.

Mgr. Konečná, Bc. Minichová

Konferencia CR

Dňa 23. marca 2016 v Dome kultúry v Prievidzi, žiačky hotelovej akadémie zorganizovali konferenciu cestovného ruchu v rámci praktickej časti maturitnej skúšky. 16. ročník študentskej konferencie sa niesol pod názvom
"Tancujme s hornou Nitrou."
Programom konferencie boli prednášky vzácnych hostí, ktorí boli zároveň aj zástupcami rôznych tanečných štýlov na hornej Nitre. Avšak neostali len pri slovách, prednášky vystriedali tanečné ukážky konkrétnych tanečných skupín, ktoré pôsobia u nás, na hornej Nitre. Touto cestou chceli naše žiačky prispieť k zveľadeniu regiónu a poskytnúť informácie o tanečných podujatiach prípadnému účastníkovi cestovného ruchu na hornej Nitre. Na základe získaných informácií vytvorili produkt cestovného ruchu, ktorý môže byť využitý v informačných kanceláriách či centrách voľného času. Ďakujeme všetkým zúčastneným, najmä prednášajúcim a účinkujúcim, ktorí v nás zanechali veľmi pozitívne emócie a chuť do tanca.

V. L - Hvolková, Karaková,
Krchňavá, Richterová,
Ing. Gaplovská

Výsledky realizácie konferencie o cestovnom ruchu žiačky piateho ročníka museli ešte ústne obhájiť
5. apríla 2016 v priestoroch školy pred hodnotiacou komisiou. S potešením oznamujeme, že
maturantky svoju praktickú maturitu úspešne zvládli.


Jar na Kaline

Fialôčka, kde rastieš?
Pod kríčkami v tôni.
A včielky ťa nájdu tiež?
Nájdu, vďaka vôni.


Oceňovanie učiteľov

Pri príležitosti Dňa učiteľov mesto Prievidza 30. marca 2016 slávnostne ocenilo plaketou Jána Amosa Komenského prácu pedagógov materských, základných a stredných škôl.
Medzi ocenenými boli aj dvaja pedagógovia zo SOŠ obchodu a služieb - Mgr. Jana Pernišová a Mgr. Michal Švec.
Blahoželáme a prajeme veľa pracovných úspechov do ďalších rokov.

Mgr. Pernišová

Krásy Bratislavy

Dňa 31. marca 2016 sa vlakom vybrali za krásami Bratislavy žiaci I. F a III. H. Ako prvú zastávku sme mali pri Prezidentskom paláci, kde sme videli výmenu čestnej stráže. Pešou prechádzkou sme sa dostali pod Michalskú bránu, kde sme pozorovali turistov a hodnotili cestovný ruch.
Po exkurzii historickým centrom sme sa zastavili na brehu Dunaja. Cieľom bolo aj Prírodovedné a Detské múzeum, kde bolo okrem vystavených zvierat aj vyhodnotenie cestovateľskej súťaže. Presunuli sme sa k novému Slovenskému národnému divadlu, navštívili sme Euroveu, posedeli na mólach pri Dunaji za krásneho slnečného počasia a vydali sme sa pešo cez centrum Bratislavy, oboznamovali sme sa s históriou, obchodmi, reštauráciami, dopravou v Bratislave.
Po absolvovaní cca 15 km pešo sme si unavení sadli na schody na Hlavnej stanici a plní zážitkov sme sa tešili domov. Ďakujeme za exkurziu našim triednymi učiteľkám - Ing. Mariane Vaňová a Mgr. Viere Vatrtovej.

I. F

Zápisník cestovateľa

Dňa 31. marca 2016 sa trieda I. F a III. H zúčastnili slávnostného vyhodnotenia 2. ročníka cestovateľskej súťaže s názvom "Zápisník cestovateľa", pre žiakov základných a stredných škôl, ktorú pod záštitou Ministerstva školstva, cestovnej kancelárie BUBO organizovalo občianskej združenie Šedý medveď a portál dikymoc.sk. Podmienkou bolo vybrať si krajinu, a kreatívnym spôsobom ju predstaviť a odprezentovať.
1. Vyhotoviť cestovateľský zápisník - bedeker a uviesť v ňom zaujímavé informácie pre mladých ľudí, najkrajšie pamiatky a prírodné skvosty, najzaujímavejšie aktivity, ktoré sa dajú v krajine robiť, "krajina v umení" - aká bola tam napísaná kniha, aký film sa tam natáčal.
2. Vytvoriť cestovateľskú mapu, ideálnu pre mladých ľudí.
3. 3D pomôcku, leták, hru, maketu, ktorá najviac charakterizuje danú krajinu.
Termín bol do konca januára to poslať do Bratislavy. Zapojených bolo 53 tried zo základných a stredných škôl na Slovensku.

Trieda III. F (manažment regionálneho cestovného ruchu) sa veľmi aktívne zapojila s krajinou MAROKO, kde jednou zo zaujímavostí je strom arganovník, po ktorom lozia kozy, nakoľko nemajú čo v púšti jesť. Pomôcka vyjadrovala strom, piesok, ťavy, levy, koberce.
Trieda I. F (manažment regionálneho cestovného ruchu, obchod a podnikanie, odevný dizajn) sa zúčastnila s krajinou FRANCÚZSKO, kde dominantou bola Eiffelova veža (1 m vysoká zhotovená zo špajdlí).
Odborná porota pod vedením Ľuboša Fellnera- majiteľa CK BUBO, Martina Nikodýma - cestovateľa a fotografa, Pavla Barabáša - filmára, Martina Michalicu - hlavného organizátora (a ďalších) udelila Mimoriadnu cenu poroty I. F za najlepšie technické vyhotovenie za dielo Francúzsko - Výherný poukaz na interaktívne pútavé rozprávanie o najrozličnejších kútoch našej planéty s top sprievodcom CK BUBO.
Zároveň bola ocenená vedúca obidvoch prác Ing. Mariana Vaňová a získala zájazd do Škandinávie a Laponska. Blahoželáme! A tešíme sa na 3. ročník Zápisníka cestovateľa - spoznaj svet, spoznáš seba,...

Ak patríš medzi cestovateľských dobrodruhov, ktorí s radosťou a vášňou objavujú a spoznávajú svet, tak sa zapoj s nami.

I. F

Mladý účtovník

Vo štvrtok 31. marca 2016 sa žiačky IV. F triedy Petra Hvolková a Silvia Kucmanová odboru manažment regionálneho cestovného ruchu zúčastnili 19. ročníka Olympiády Mladý účtovník, ktorú organizuje Slovenská komora certifikovaných účtovníkov v spolupráci so spoločnosťou KROS a.s. o titul Mladý účtovník 2016.
Svoje znalosti z účtovníctva si zmerali v programe OMEGA aj s ostatnými študentmi z celého Slovenska. Výsledky budú zverejnené na internetovej stránke firmy KROS a.s.
Ďakujem zúčastneným žiačkam za účasť.

Ing. Kevická

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok