FEBRUÁR 2016

Hromnice - Zbierka vrchnákov - Kariérne poradenstvo - Fašiangy, Turíce... - Dvojníčka Katky Ščevlíkovej - Kroje hýbu módou - Maľovanie v skicári - V.L na HoReCa PRO - Valentín na Kaline - Lyžiarsky kurz - Pestrosť v našej cukrárenskej výrobni - Večera pre dvoch v A klube - Baristický kurz - pokračovanie - Prednáška vysokoškoláčky - Oslava 70-tky - Smer - míting - Kasting - Sociálno-psychologický tréning u prvákov - DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ - Someliersky kurz - Vybíjaná dievčat 2016 - Narovinu s Poliačikom 

Hromnice

Dňa 2. februára sa slávia Hromnice, dôležitý deň kvôli predpovedi počasia a úrody. Hromnice sú tiež symbolom pribúdajúceho svetla počas dňa. Svedčí tu príslovie - Na Nový rok o slepačí krok, na Tri krále o krok dále a na Hromnice o hodinu více. A aby plátno z neho bolo aj dostatočne biele, zvykli gazdiné na Hromnice variť šúľance či už s tvarohom alebo orechmi.
V ŠJ žiaci pod vedením svojich majsteriek podľa tradícií na Hromnice pripravili charakteristické jedlo pre tento deň, šúľance zo zemiakového cesta a tvarohu podávané s jemným krémom.
Pracnosť jedla bola vyvážená pozitívnym ohlasom stravníkov, čo veľmi potešilo žiakov odboru kuchár a čašník. Touto cestou ďakujeme aj vedúcej ŠJ p. Kmeťovej ktorá prispôsobuje v rámci svojich možností JL, aby sme mohli so žiakmi tvoriť. V najkratšej budúcnosti pripravujeme jedlá súvisiace s fašiangami.

Kolektív ŠJ

Zbierka vrchnákov

Na našej škole pomáhame dobrej veci a to zbieraním vrchnákov z PET fliaš. Zatiaľ sme odovzdali 123 kg vrchnákov, vďaka Vám všetkým za každý vrchnáčik. Vďaka patrí aj starostovi Nitrianskeho Pravna p. Ing. Balčirákovi a žiačke V. K Tatiane Vravkovej. Ďakujeme a zbierajme ďalej...

Ing. Vaňová

Kariérne poradenstvo

Z ponuky programov Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie na Bojnickej ulici v Prievidzi určených pre stredné školy sme tentokrát vybrali KARIÉRNE PORADENSTVO. Študenti 4. ročníka hotelovej akadémie a 3. ročníka študijných odborov, ktorí prejavili záujem, si 4. a 9. februára 2016 počas 135 minút otestovali svoje schopnosti, zručnosti a záujmy v súvislosti s ich profesionálnou orientáciou.
Ak sú žiaci rozhodnutí pre nejaké povolanie - alebo naopak - ak si nie sú istí, môžu si práve týmto spôsobom overiť, či je ich voľba správna. Majú príležitosť porovnať svoje predpoklady, možnosti, perspektívy a šance s výsledkami, ktoré vyplynú zo štandardizovaných testov. Tie vyhodnotia a interpretujú odborní zamestnanci a každému zúčastnenému pošlú do e-mailu v časovom horizonte jedného mesiaca.
P O Z O R !
Študenti majú možnosť požiadať o individuálne poradenstvo v priestoroch našej školy, ktoré bude slúžiť na konzultáciu výsledkov z kariérneho poradenstva. Záujemcovia sa môžu prihlásiť v kabinete výchovných poradcov v pavilóne C, č. dverí 58.

Mgr. Caňová

Fasiangy, Turíce

Fašiangy predstavujú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou. Boli to obchôdzky slúžiace na privolanie jari rôznymi magickými spôsobmi. Naši predkovia sa stravovali veľmi striedmo, ale pred pôstom bolo zvykom jesť do sýtosti.
Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a rôzne zabíjačkové špeciality. Veľkú úlohu zohrávajú aj masky. Tie fašiangové boli najmä zvieracie - strašidelné. Čím bola maska strašidelnejšia, tým mala väčšiu moc a ľudia verili, že démoni a zlí ľudia sa vyplašia a nebudú ich obťažovať. K maskám nesmel chýbať aj turoň a neskôr pribudol aj vojak so šabľou, kde práve na šabľu napichovali gazdiné podarúnky.
A k tradičným jedlám, ktoré sa v tieto dni podávali, sme prispôsobili jedálny lístok v ŠJ a dané tradičné jedlá sme podávali v novom šate gastronomických pravidiel.

Kolektív ŠJ

Dvojníčka Katky Ščevlíkovej

Hovorí sa, že každý má svojho dvojníka. My sme našli dvojníčku Katky Ščevlíkovej - speváčky z Milujem Slovensko Bend z televíznej relácie RTVS Milujem Slovensko. Je to kaderníčka Lucia Beňadiková z III. A.
Na odbornom výcviku v Dome služieb Kalina, jej spolužiačka Natália Wiedermannová upravila účes a Viktória Jalakšová sa postarala o make-up. Posúďte sami, ako sa im to podarilo...

MOV Ďurejová

Kroje hýbu módou

Svetoví návrhári poznajú folklór už dlho, no do našej školy sa dostal vôbec po prvýkrát. Študentkám všetkých troch ročníkov odevného dizajnu ho priniesla Mgr. Veronika Matušková, ktorá je síce povolaním novinárka, ale srdcom folkloristka. Vyšívaniu a tkaniu sa venuje viac než 5 rokov - tieto tradičné techniky ju zaujali, možno netradične, práve na vysokej škole.
Preto 11. februára 2016 prijala pozvanie na SOŠ obchodu a služieb v Prievidzi, aby študentky inšpirovala a motivovala. Vo svojej prednáške pod názvom Kroje hýbu módou im ukázala, ako sa dá využiť folklór v súčasnom odievaní. Prezentáciu doplnila o bohatú ukážku svojho vlastného oblečenia s ľudovým nádychom, ako aj predlohy s rôznymi technikami. Teraz už len závisí od študentiek, ako sa s témou popasujú.

Mgr. Bartová

Maľovanie v skicári

Dňa 11. februára 2016 sa uskutočnila súťaž "Maľovanie v programe Skicár alebo LogoMotion" . Pod vedením Ing. Bátorovej a Mgr. Zubálovej v priestoroch učebne informatiky pätnásť súťažiacich tvorilo práce na témy
1. "Ženy držia polovicu oblohy"
2. "My sme Európa"
3. "Násilie v každodennom živote"
Všetci zúčastnení sa zhostili zodpovedene svojej úlohy. Po vyhodnotení sa porota rozhodla udeliť prvé tri miesta a ďaľších 7 prác poslať do krajského kola súťaže "Európa v škole". Sami sa môžete presvedčiť o výkonoch svojich spolužiakov.
1.miesto - Dominika ŽIGMUNDOVÁ
2.miesto - René ŠMATLÁK
3.miesto - Michaela GROSSOVÁ
Najlepšie práce, budú odmenené aj hodnotnými cenami. Gratulujeme!

Ing. Bátorová, Mgr. Zubálová

V. L na HoReCa PRO

Dňa 11. februára 2016 sa žiaci V.L hotelovej akadémie zúčastnili podujatia HoReCa PRO. Táto udalosť sa konala v kongresovom hoteli NH Gate One v Bratislave. Podujatie pre profesionálov navštívilo už druhý rok množstvo významných zástupcov z hotelového, reštauračného a kaviarenského sektora.
Program celého dňa tvorili predovšetkým prezentácie, diskusie, moderované degustácie a workshopy. Na prízemí, vo vstupnej hale, prebiehala registrácia vystavovateľov a návštevníkov a v konferenčnej miestnosti sa striedali prezentácie zamerané pre rôzne manažérske posty. Na 1. poschodí sa zase rozmiestnili vystavovatelia - vinárstva, pivovary, dodávateľské spoločnosti či dokonca baristi. Súčasťou tohto poschodia boli aj dve miestnosti, kde sa konali degustácie a workshopy.
Žiaci V.L - Samuel Chlpek, Peter Šingliar, Vladimír Píš, Marko Sonnemann, Erik Zámocký a Filip Groiss využili svoje manažérske posty, ktoré zastavajú vo svojich maturitných prevádzkach na Gastrodňoch, a dostali sa na túto profesionálnu akciu.
Zúčastnili sa riadenej slepej degustácie 8 vzoriek Tokajského vína od Jara Macíka (TOKAJ MACIK WINERY), mali možnosť byť na prezentácii Ivany Molnárovej (CEO, Profesia.sk) o Vývoji trhu na Slovensku v oblasti CR, gastronómie a hotelierstva. Najviac ich však zaujala riadená degustácia kubánskych cigár. Tá sa kvôli nefajčiarskym priestorom v hoteli konala v súkromnom Cigarovom Clube Omnia, kam zúčastnených odvážal autobus.
Dozvedeli sa výrobu, spracovanie cigár, niečo o ich dovoze a samozrejme mali možnosť cigary aj zdegustovať a to z veľkého množstva kubánskych značiek. To všetko pod drobnohľadom profesionála - Carlosa Suňe Baezu (Tabak Invest Slovakia), ktorý je výhradným dovozcom pre Slovenský a Český trh. Konferencie sa viedli aj na tému kuchyne - v diskusii Jozefa Risku (šéfkuchár hotela Carlton), Michala Škorca (šéfkuchár reštaurácie Diva) a Daniela Širotu (šefkuchár reštaurácie Primi Košice). Rozprávali o aplikácii lokálnosti sezónnych surovín, modernej slovenskej kuchyni či aplikácii najnovších trendov a technologických postupov.

Elita V. L

Valentín na Kaline

Blíži sa deň, keď sa obchody začnú hmýriť červenými srdiečkami a darčekmi pre zamilovaných, blíži sa 14. február, sviatok sv. Valentína. V tento deň si vyznávame lásku častejšie a intenzívnejšie ako inokedy. Túlime sa k sebe bližšie a obdarúvame sa nielen malými darčekmi, ale aj bozkami, pohladeniami a nežnými osloveniami.
Dnes to tak bolo aj u nás na Kaline, kedy náš pán riaditeľ obdaroval každú ženu vynikajúcim perníkovým srdiečkom. K príjemnej atmosfére prispela aj valentínska výzdoba, o ktorú sa v škole postarala Ing. Alenka Krejčová so žiakmi z krúžku aranžovania, na internáte pani vedúca Klaudika Majzlanová so žiakmi, v školskej jedálni pani majsterky so žiakmi a taktiež v školskom závode A klub vítali svojich zákazníkov valentínskom atmosférou.
Prejavujme si lásku a buďme k sebe milí každý deň v roku tak, ako v deň svätého Valentína!


Lyžiarsky kurz

V dňoch 15. - 19. februára 2016 sa časť žiakov našej školy spolu s piatimi pedagógmi zúčastnilo lyžiarskeho a snoubordingového kurzu v Brezovici na Orave. Na kurze bolo 16 chlapcov a 32 dievčat, z toho 19 snoubordistov a 29 lyžiarov. Cieľom kurzu bolo naučiť žiakov základy lyžovania, snoubordingu a takisto osvojiť si teoretické poznatky ako je biely kódex, správanie sa na horách a pod. Všetko toto bolo dobre zorganizované pod vedením vedúceho kurzu Mgr. Štefana Mjartana, zdravotníka Mgr. Borisa Husára, snoubordingového inštruktora Mgr. Michala Šveca a inštruktorov lyžovania Mgr. Jozefa Drobca a Mgr. Libora Mokrého. Počas kurzu mali žiaci aj možnosť relaxu pri spoločenských hrách ako aj prechádzkach po okolí (Oravský háj).

Mgr. Mjartan

Pestrosť v naśej cukrárenskej výrobni

Naše MOV v odbore cukrár sršia výbornými nápadmi. Odráža sa to v ich kreativite pri tvorbe a zdobení tort na rôzne príležitosti. Pani majsterky spolu so svojimi žiakmi sú každý deň v plnom nasadení a snažia sa o to, aby zákazníkom nielen chutilo, ale bolo uspokojené aj ich estetické cítenie.
Ponúkame Vám malú ukážku z ich tvorby...


Večera pre dvoch v A klube

Ku dňu 18. februára 2016 pripravili žiaci učebného odboru hostinský s MOV Bc. Lajčiakovou príjemné posedenie pri sviečkach pre dve osoby, ktoré vyhrali pri zapojení sa do internetovej súťaže na portáli restauracie.sme.sk. Žiaci mladý pár privítali prípitkom a k večernému menu ukázali svoju zručnosť pri flambovaní dezertu. Hostia odchádzali domov s príjemným gastronomickým zážitkom.

Mgr. Hajsterová

Baristický kurz - pokračovanie

V dňoch 16. - 18. februára 2016 sa konal baristický kurz, ktorý už po druhýkrát v tomto roku realizovala Škola baristu pod vedením Stanislava Cibuľu. Zúčastnilo sa ho 9 žiakov hotelovej akadémie, ktorí po úspešnom zvládnutí písomnej a praktickej časti kurzu získali certifikát.


Prednáška vysokoškoláčky

V piatok 19. februára 2016 našu školu navštívila študentka tretieho ročníka Vysokej školy obchodnej a hotelovej v Brne Lenka Martišková. Prostredníctvom prezentácie predstavila bakalárske odbory, na ktoré si študenti môžu podať prihlášku, oboznámila s formami štúdia, priblížila konkrétne predmety, ktoré sú súčasťou študijného programu, načrtla možnosti uplatnenia v praxi a informovala o udalostiach súvisiacich so životom školy. Na záver odpovedala na otázky našich štvrtákov a piatakov, ktoré sa týkali ubytovania, práce v Brne a pod.


Oslava 70-tky

Piatok je čas na najlepšie zábavy, preto sa aj pani Modráňová rozhodla spríjemniť si ho a osláviť svojich krásnych sedemdesiat v priestoroch našej školy v ŠJ. Akciu, ktorá sa konala 19. februára 2016 pripravovali žiaci II. a III. ročníka odboru kuchár - čašník, hostinský/á pod vedením MOV - Toráčová, Oboňová, Konečná a Minichová. Oslava prebiehala vo veľmi dobrej atmosfére. Hostia odchádzali spokojní v ranných hodinách.

Kolektív ŠJ
Foto: Bc. Minichová

Smer - míting

Dňa 20. februára 2016 sa v športovej hale v Prievidzi konal predvolebný míting strany Smer, kde sme zabezpečovali gastronomické a aranžérske služby so žiakmi študijného a učebného odboru kuchár - čašník, pod vedením MOV Toráčovej, Oboňovej, Konečnej a Minichovej.

Kolektív ŠJ
Foto: Bc. Minichová

Kasting

Dievčatá študijného odboru odevný dizajn sa dňa 22. februára 2016 zúčastnili kastingu, kde mali možnosť predviesť svoje vlastné návrhy a odevy pred odbornou porotou. Kastingu sa zúčastnili aj pani primátorka mesta Prievidze JUDr. Katarína Macháčková a fotograf Martin Rinčo.
Zaujímavou aktivitou bola tvorba odevu v krátkom časovom limite s použitím minimálnych pracovných prostriedkov a materiálu. Napriek týmto podmienkam sa študentky s prácou popasovali a výsledok bol zaujímavý.
Tento deň môže byť "odrazovým mostíkom" do sveta módy pre žiačky IV. H triedy: Barboru Kučerkovú, Žanetu Huskovú, Niku Nikmonovú a žiačku III. H triedy: Sabínu Ondrejkovú, ktoré dostali ponuku na spoluprácu. Dievčatám gratulujeme a držíme palce v ich tvorivej a kreatívnej návrhárskej práci. Záleží už len na nich ako túto šancu využijú.

Mgr. Bartová

Sociálno-psychologický tréning u prvákov

V prvých mesiacoch školského roka všetci naši prváci absolvovali program Spoznajme sa bližšie pod vedením špeciálnych pedagógov a psychológov zo Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prievidzi. Tí na základe svojich zistení odporučili a každému odboru na mieru ušili ďalší scenár, aby študentom umožnili nanečisto prežiť situácie, s ktorými sa pravdepodobne budú stretávať v reálnom živote.
Vo februári a marci 2016 sa potom realizoval sociálno-psychologický tréning, ktorý bol zameraný na medziľudské vzťahy. Zahŕňal: sociálnu percepciu - vnímanie seba a druhých, sociálnu interakciu, verbálnu i neverbálnu komunikáciu, kooperáciu a riešenie konfliktov.
Cieľom tzv. zážitkových aktivít bolo posilniť správanie podporujúce dobré vzťahy, empatiu, sebareflexiu. Tým, že sa žiaci pokúsia na svet pozerať očami iného človeka, vyjadriť svoje pocity a potreby, majú možnosť formovať vlastné hodnoty a zároveň spoznávať hodnoty svojich spolužiakov.

Mgr. Caňová

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ




Dňa 23. februára 2016 mala naša škola "otvorené dvere" pre všetkých rodičov, priateľov, bývalých, terajších i budúcich žiakov. Všetci, ktorí k nám zavítali mali možnosť prezrieť si výsledky práce a štúdia širokého spektra učebných a študijných odborov, ktoré ponúkame.
V tento deň na Kaline prebiehalo vyučovanie netradičnou formou - kvízy, besedy, výučba jazykov vo forme projektov žiakov, predvádzanie zručností a pod.

Tesne pred otvorením...



Ponúkame Vám ukážku aktivít počas akademického dňa...

Ukážky zručností
Gastronomická časť akademického dňa býva vždy najatraktívnejšou a inak tomu nebolo ani tento rok. Vôňa, ktorá sa niesla celým A pavilónom prilákala množstvo návštevníkov.
Žiaci hotelovej akadémie pripravili tradičné ukážky práce pred zrakom hosťa spojené s ochutnávkami.

Slávnostné tabule a prezentácia odborov
Slávnostné tabule, ktoré mali možnosť návštevníci obdivovať sú zároveň praktickou časťou záverečnej skúšky žiakov učebného odboru hostinský.

Nemčina interaktívne

Tvorba plagátu

Netradičné vyučovanie cudzích jazykov

Účtovníctvo – príprava k maturitnej skúške

Sme aktívni – sme interaktívni
Práca s interaktívnou tabuľou patrí v súčasnosti medzi najpokrokovejšie trendy vo vyučovaní. Študenti si môžu osvojiť nové vedomosti pomocou interaktívnych cvičení, na ktorých sa aktívne zúčastňujú. Nie je to len nudné robenie a písanie poznámok do zošita. Pomocou atraktívnych a kreatívnych úloh (kde nikdy neviete čo Vás čaká) sa študenti môžu naučiť nové vedomosti kreatívnejšie a zábavnejšie, preto sú ich vedomosti aj trvácnejšie.

Odevný dizajn

Predajné trhy
Žiaci zo IV. H triedy odboru obchod a podnikanie pod vedením Ing. Sadloňovej ponúkali výrobky za symbolické ceny a dvaja predstavitelia drogérie DM rozdávali informácie žiakom, ktorí by v budúcnosti mali záujem o duálne vzdelávanie.

SUDOKU
V školskom roku 2015/16 sa do súťaže školského kola zapojilo 20 žiakov a z nich bolo 10 úspešných. Úspešným riešiteľom sa stal ten, kto zo 6 úloh mal minimálne 5 dobre vyriešených.

Zaujímavosti európskych miest

Finančná gramotnosť

Tvorivé dielne

Pohybové aktivity v telocvični

Ekonomický kvíz

Prevencia kriminality
Každý z nás vraj ukrýva v sebe potenciálnu možnosť byť zločincom. Podľa psychológov záleží od okolností. Počas Dňa otvorených dverí sme sa snažili spolu s hosťom Mgr. Vítom Zajacom predchádzať takýmto okolnostiam, oboznámiť sa s prevenciou kriminality a poznať svoje práva a povinnosti.

Nielen očami vidíme
23. februára 2016 prišla medzi nás pani Rozália Cibulová, aby nám pomohla nahliadnuť do sveta nevidiacich. Beseda s ňou bola veľmi zaujímavá. Boli sme veľmi prekvapení, že má veľa optimizmu a srší z nej šťastie. Určite nám stretnutie veľa dalo.

Beseda o závislostiach s p. Daubnerom

EKO kvíz

Animačné aktivity

Interpretácia dramatického diela


Someliersky kurz

V dňoch 23. - 25. februára 2016 sa uskutočnil pre študentov našej školy someliersky kurz Junior Somelier. Odborným garantom kurzu je Asociácia somelierov Slovenskej republiky.
Žiaci sa počas kurzu vzdelávali pod vedením odborných lektorov v oblastiach pestovania hrozna, vinohradníctva a vinárstva, v technológii výroby vín, v servírovaní vína a ostatných nápojov, dozvedeli sa veľa nových poznatkov. Oboznámili sa s profesiou someliera, so snúbením jedla a vína. Súčasťou prednášok bola aj praktická časť, kde žiaci senzoricky posudzovali kvalitu vín, servírovali biele, červené, šumivé vína, koňaky a cigary.
Na záver kurzu žiaci absolvovali písomný test a praktickú skúšku servisu červeného vína dekantáciou. Žiaci boli spokojní s úrovňou prednášok, s praktickými ukážkami ako aj s nadobudnutými novými poznatkami.

Mgr. Bajánová
Foto: Mgr. Bajánová, Čertíková

Vybíjaná dievčat 2016

Dňa 26. februára 2016 sa konali majstrovstvá školy vo vybíjanej dievčat, ktorých sa zúčastnilo 9 družstiev. Tretie miesto obsadila trieda III.J, do finále sa prebojovali IV.J a spojené družstvo tried IV.G a IV.L.
Víťazom turnaja sa stala trieda IV.J v zložení: Bartošová, Blahová, Černáková, Čiscoňová, Pokusová, Poliačeková, Rybárová, Žikavská, Zrastáková. Dievčatám srdečne gratulujeme!!!


Narovinu s Poliačikom

Dňa 26. februára 2016 navštívil našu školu jeden z najmladších poslancov NRSR Martin Poliačik, ktorý sa venuje problematike školstva, osobných slobôd a ochrany zvierat. Témou diskusie bolo vzdelávanie a osobné slobody žiakov a študentov na školách.

Gigac - IV. K

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok