JANUÁR 2016

Baristický kurz - Catering v clube - Hviezdny večer - Narovinu s Branim - Klauzúrne skúšky - Plesová príprava žiakov - Pripravujeme sa na súťaž - Naj nevesta 2016 - Kráľ drozdia brada - Tvorivá práca - Vzdelávanie v baristike - Angličtinár roka 2015/2016 - Fašiangy na Kaline - Cestovný ruch v Bratislave 

Baristický kurz

V dňoch 12. až 14. januára 2016 sa 12 žiakov hotelovej akadémie zúčastnilo baristického kurzu. Počas 3 dní absolvovali nielen teóriu pestovania, praženia a prípravy kávy, ale mali možnosť prakticky si precvičiť mnoho druhov a spôsobov prípravy kávy. Kultúra pitia kávy je hlavnou myšlienkou takýchto kurzov pre budúcich odborníkov, ktoré úspešne po celom Slovensku realizuje Škola baristu pod vedením Stanislava Cibuľu, niekoľkonásobného majstra v príprave kávy.


Catering v clube

Dňa 15. januára 2016 v školskom závode A-klub pripravovali žiaci pod vedením svojich MOV Bc. Pekárovej, Mgr. Brindzovej, Mgr. Krčikovej a Bc. Hudecovej catering pre DIAMOND CLUB v Martine, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti prvého výročia otvorenia tejto prevádzky.

Mgr. Hajsterová

Hviezdny večer

Dňa 16. januára 2016 sa konal ples mesta Prievidza pod záštitou p. primátorky JUDr. Kataríny Macháčkovej.
Kalina mala tú česť a prijali sme výzvu zabezpečiť catering počas Hviezdneho večera, ktorý sa konal v DK v Prievidzi. Žiaci študijných a učebných odborov kuchár, čašník, servírka pod vedením MOV Priečkovej, Konečnej, Minichovej, Toráčovej, Oboňovej, Supukovej a p. Krčíka, opäť nesklamali a dokázali vyčariť úsmev na tvárach hostí svojou prácou pri príprave chutných jedál a taktiež v obsluhe svojimi zručnosťami, milým úsmevom a pekným slovom.
Hviezdny večer - Ples vynikal hviezdami zvučných mien, známych z televíznych obrazoviek. Svojim umením zažiarila finalistka SuperStar 2015 Veronika Danišová, skvelí speváci z Chart Show Karol Csino a Berco Balogh, ďalej Lazaro z Let´s dance, pôvabná Renáta Čonková, súťažiaca v Eurovision Song Contest 2010 a moderátor Marcel Forgáč, známy nielen z Česko - Slovensko má talent. Hostia z plesu odchádzali až ráno spokojní a nás tešilo ich uznanie a poďakovanie za našu vykonanú prácu.
Pripravované jedlá:
Studené predjedlo: rozbif plnený kuracou penou na rukolovom šaláte, jemný drezing
Hlavné jedlo: grilované kačacie prsia, paštrnákové pyré, fazuľkové struky v slaninke
Dezert: tradičný regionálny koláč
Studený a teplý bufet

Bc. Priečková
Foto: Bc. Priečková, Bc. Minichová

Narovinu s Branim

18. januára už po druhýkrát navštívil našu školu expret na školstvo a zakladateľ projektu EDUCATION Branislav Gröhling. Tentokrát však neprišiel vzdelávať, ale diskutovať s našimi žiakmi o problémoch, ktoré ich trápia. Diskusia bola veľmi podnetná a motivačná. Diskusia na našej škole bola otváracou z diskusií pod názvom " Narovinu so stredoškolákmi", ktoré organizuje po Slovensku Aliancia stredoškolákov.

Gigac - IV. K

Klauzúrne skúšky

V pondelok 18. januára 2016 sa uskutočnila obhajoba klauzúrnych prác študentiek z odboru odevný dizajn. Odbornej komisii svoje klauzúrne práce predstavili žiačky z tried I. F a III. H, ktoré poukázali na praktické zručnosti, ale aj teoretické vedomosti získané z doterajšieho odborného štúdia.
Študentky I. ročníka sa predstavili svojimi návrhmi spoločenských šiat na tému Motýľ a žiačky III. ročníka prezentovali vlastnoručne zhotovené spoločenské šaty na tému historické reminiscencie. Výsledné študentské práce sú vystavené v A pavilóne.

Mgr. Bartová

Plesová príprava žiakov

Plesová príprava sa začala a naše žiačky III. J kozmetik a II. A kaderník sa pod vedením MOV Bc. Kovácsovej a Bc. Stankovičovej chytili iniciatívy a predviedli najnovšiu vlasovú a kozmetickú vizáž. :)

Bc. Kovácsová

Pripravujeme sa na súťaž

Mgr. Dražová

Naj nevesta 2016

Dňa 22. januára 2016 sme sa zúčastnili súťaže na tému PURITY NEVESTA v Nitre. Našu školu prezentovali žiačky druhého a tretieho ročníka, odbory kozmetička a kaderník - vizážista - žiačky Zuzana Halášková, Klaudia Železníková, Pamela Švecová, Martina Lániková, Tereza Gabrišová, Lucia Boboková.
Celý tento tím pod vedením MOV Bc. Mašlonkovej, Bc. Görögovej a Mgr. Dražovej získal krásne 2. miesto. Sme nesmierne šťastné, že sa nám podarilo cez tak silnú konkurenciu preraziť a úspešne reprezentovať našu školu.

Mgr. Dražová

Kráľ drozdia brada

Neskutočná podoba herečky Adriany - Romanovej - Tarabovej z rozprávky Kráľ drozdia brada a našej žiačky kozemtik III. J triedy...
Na pracovisku T. Vansovej pod vedenim MOV Bc. Kovácsovej a Bc. Stankovičovej sme predviedli naše zručnosti: úpravu vlasov, korekciu tváre a líčenie. Posúďte sami...

Bc. Kovácsová

Tvorivá práca

Kolektív ŠJ sa zúčastňuje rozličných akcií, medzi ktoré patrí i kampaň politických strán, o ktoré nás požiadali, nakoľko vychovávame našich žiakov kuchár - čašník pre gastro služby. Kampaň sme robili v nasledujúcich mestách, Handlová, Nováky, Bojnice, kde boli ponúkané jedlá charakteristické pre Hornú Nitru a aj v tejto oblasti sme zožali veľký úspech.

Kolektív ŠJ

Vzdelávanie v baristike

Dňa 25. januára 2016 sa žiaci z III. G triedy spolu s MOV Mgr. Brindzovou a Bc. Pekárovou zúčastnili vzdelávania v rámci 11. ročníka projektu EDUCATION Braniho Gröhlinga, ktoré sa konalo v Bratislave. Počas workshopu im prednášajúci Filip Beňo názornými ukážkami predviedol nové trendy v baristike. Žiaci si po prvýkrát vyskúšali techniku caffe art.
Zo stredných škôl Liptovský Mikuláš, Partizánske, Piešťany a Prievidza sa naša žiačka Uhrecká Monika umiestnila na prvom mieste a Dobrovodská Marion na treťom mieste v príprave capuccina.

Mgr. Brindzová, Bc. Pekárová

Angličtinár roka 2015/2016

Dňa 27. januára 2016 sa v našej škole konala súťaž Angličtinár roka 2015/2016, ktorá prebiehala formou online testu. Test trval presne 60 minút a obsahoval všetky aspekty používania jazyka, okrem speakingu (rozprávania).
Cieľom súťaže bolo motivovať študentov k štúdiu anglického jazyka a zároveň porovnať ich jazykovú úroveň s rovesníkmi na Slovensku a v Českej republike. Celkový počet bodov, ktorý mohli študenti získať bol 128 bodov.
Z 27 zúčastnených študentov najlepšie výsledky dosiahli:
1. miesto : Jana Nevigyanská III.L (87,5 b)
2. miesto : Lenka Rybičková III.L (86,5 b)
3. miesto : Kristína Ťapayová V.L (79,5 b)

Víťazkám srdečne blahoželáme!

Mgr. Kozáková

Fašiangy na Kaline

Fašiangy sú najmä o tradíciách a dobrom jedle. Preto v uplynulom týždni v školskom závode A-klub pripravovali žiaci učebných a študijných odborov kuchár, hostinský pod vedením MOV tradičné jedlá, šišky, fánky, rôzne záviny či zabíjačkové špeciality. K tejto fašiangovej atmosfére prispeli žiaci odboru čašník, servírka so svojimi MOV prípravou tematickej tabule, pri ktorej využili rôzne ľudové motívy, výšivky, varešky, ošítky, kolovrátok a bábiky v ľudových krojoch. Fašiangové špeciality sa podávali zákazníkom závodného stravovania a na ochutnávku boli pozvaní aj zamestnanci našej školy. Bábiku nám obliekla naša MOV Helenka Hudecová.

Mgr. Hajsterová
FOTO: Mgr. Hajsterová, Čertíková

Cestovný ruch v Bratislave

Dňa 28. januára 2016 sa žiaci I. F - manažment regionálneho cestovného ruchu, obchod a podnikanie, odevný dizajn vybrali vlakom do Bratislavy. Pešou prechádzkou sme sa dostali k Bratislavskému hradu, odkiaľ bola krásna vyhliadka Bratislavy. Dozvedeli sme sa informácie o jednotlivých budovách. Prezreli sme si historické centrum, Hlavné námestie, hotely a reštaurácie v okolí Michalskej brány, Prezidentský palác a na spiatočnej ceste vlakom sme si rozprávali zážitky a pozerali krásne fotografie. Exkurzia sa nám vydarila a ešte aj počasie nám prialo. Bola to aj odmena za "vysvedčenie".. Ďakujeme našej triednej Ing. Mariane Vaňovej a Ing. Stanislave Cagáňovej. Zároveň sme sa zapojili s projektmi do cestovateľskej súťaže.

I. F

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok