DECEMBER 2015

Exkurzia v NR SR - Olympiáda v španielskom jazyku 2015 - Prednáška o zahraničnej praxi - Vianočné trhy - Triedny výlet V.L - Turistický krúžok - Vianočný svietnik - Zvládanie stresu - Návšteva pani primátorky - Ľadové kráľovstvo - MŠ vo volejbale 2015 - Vianoce už prišli... - Maratón písania listov 2015 - Vianočný večierok Úradu práce - A je po Vianociach - Krúžková činnosť pokračovanie - Biblická olympiáda - Otvorená hodina dejepisu - Vianočný večierok - Slávnostné prestieranie - Vianoce v A klube - Vianočný volejbal - Mjartanovo Sebedražie - Kadernícke školenie 

Exkurzia v NR SR

1. decembra 2015 sa triedy 5.L, 4.K a 4.F zúčastnili na pozvanie predsedu TSK Ing. Jaroslava Bašku exkurzie v Národnej Rade Slovenskej Republiky v Bratislave. Aj keď deň bol zamračený a upršaný, zažili sme peknú exkurziu. Po dôkladnej prehliadke pri vstupe sme si vypočuli čo to o histórii NR SR vo vstupnej hale, videli prácu médií a následne sme sa presunuli do konferenčnej sály. Tam sa rozpútala s predsedom TSK búrlivá debata o aktuálnych problémoch na Slovensku. Najviac nás zaujímala téma o utečencoch a teroristických útokoch v Európe, nakoľko p. Baška je predsedom výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Potom sme sa presunuli na balkón rokovacej sály, kde sme boli priamo ,,vtiahnutí" do rokovania poslancov NR SR. Srdečne nás všetci na pôde NR SR privítali a ešte viac nás potešilo, že sme túto peknú akciu mohli absolvovať aj s riaditeľom, pánom Štefanom Gamanom.

V.L

Olympiáda v španielskom jazyku 2015

Dňa 1. decembra 2015 prebehlo školské kolo olympiády v španielskom jazyku v kategórii A( do tejto kategórie patria žiaci 1. a 2. ročníka.) a v kategórii C (žiaci 4. ročníka). Zámerom súťaže bolo nielen vybrať študenta, ktorému by znalosť španielskeho jazyka umožnila reprezentovať školu na krajskom kole olympiády, ale aj motivovať ostatných študentov ku zdokonaľovaniu ich zručností v španielskom jazyku. Súťaže sa zúčastnilo 8 žiakov a úroveň školského kola olympiády prebehla na výbornej úrovni. Študenti preukázali úroveň svojich vedomostí napísaním testu pozostávajúceho z nasledujúcich častí: slovná zásoba, gramatika, čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením a situačný dialóg - s porotou na tému Moje trieda ( kategória A) a Španielsko (kategória C). Študenti preukázali dobrú, vo viacerých prípadoch až veľmi dobrú úroveň schopnosti ústneho a písomného vyjadrovania sa v španielskom jazyku.

Výsledky: Kategória A (6 žiaci) Kategória C ( 2 žiaci)
1. Kompasová Simona (I.L) 1. Jozef Pipíška (IV.L)
2. Balášková Lucia (I.L) 2. Veronika Gamanová (IV.K)
3. Pittnerová Michaela (I.L)
Priebeh súťaže mali na starosti Mgr. Monika Matiašková a Mgr. Jana Placeková. Víťazom srdečne blahoželáme!

Mgr. Placeková

Prednáška o zahraničnej praxi

Dňa 1. decembra 2015 sa konala prezentácia zahraničnej praxe, ktorej sa zúčastnili triedy III.C, II.G, II.L, III.K, III.L a IV.L. Prednášajúcou bola pani Ing. IŠTOKOVÁ, ktorá zastupuje spoločnosť Global Contract s.r.o., Bratislava. Hlavnou témou bol Cyprus a Grécko. Informácie o praxi v Taliansku žiakom podala pani zástupkyňa Mgr. Krčíková.


Vianočné trhy

Stalo sa už tradíciou, že sa na začiatku adventného obdobia konajú na Kaline malé vianočné trhy. Tento rok to vyšlo na 4. decembra. Drobné dekorácie, sladké medovníčky, darčekové predmety, voňavý punč - to všetko navodzuje vianočnú atmosféru. Na jej vytvorení sa podieľali študenti III.H, IV.H (obchod a podnikanie) a žiačky III.B (hostinský).

Mgr. Gamanová, Ing. Sadloňová

Triedny výlet V.L

Po stužkovej slávnosti sme ďalej stmelili kolektív v krásnom prostredí pod Vtáčnikom (nie tým na námestí ;-) ). Vybrali sme sa teda, ešte stále plní pozitívnych dojmov po stužkovej slávnosti, pod tento vrch Hornej Nitry, že si užijeme posledný spoločný výlet našej triedy. Rozhodli sme sa tak preto, lebo sme si vedomí, že najbližšie dni nám prinesú už len plno učenia sa na maturitnú skúšku a následne sa naše cesty rozídu do šíreho sveta. Samozrejme sme celý výlet absolvovali s našou triednou profesorkou Ing. Evkou Eisenhardtovou. Na mieste sme si uvarili skvelý guláš a spoločne sme sa až do nedele zabávali na chate v blízkosti. Teraz však už nastávajú tie ťažšie chvíle a my sa pomaly, ale naozaj pomaly, púšťame do učenia na maturitné skúšky ;-)

V.L

Turistický krúžok

V sobotu 5. decembra 2015 sme sa zúčastnili v rámci turistického krúžku na turistike vo Vysokých Tatrách. Keďže v tento deň chodí Mikuláš, každý účastník zájazdu dostal sladkú odmenu. Z Prievidze sme odchádzali skoro ráno a počas dlhej cesty sme si v autobuse zdriemli.
Príchodom do Tatranskej Lomnice všetkých prebralo nádherné počasie, ktoré nie je typické pre zimu v Tatrách. Slniečko svietilo, bolo príjemne teplo a naokolo sa trbietal sneh. Naša cesta smerovala na Hrebienok. Navštívili sme Tatranský dóm, v ktorom sa nachádzali nádherné sochy z ľadu barokového charakteru. Návšteva tejto rarity uchvátila každého, kto ju navštívil.
Ďalšou nezvyčajnosťou boli podoby svetoznámych dominánt ako Big Ben a Šikmá veža. Po menšom oddychu sme sa vybrali na Zamkovského chatu. Vychutnávali sme si naše najväčšie pohorie v bielej prikrývke, čarovnú atmosféru bolo cítiť na každom kroku. Prechádzali sme popri vodopádoch a iných nádherných prírodných úkazoch. Na chate sme sa občerstvili teplou polievkou a horúcim čajom. Po krátkom oddychu sme pokračovali ďalej.
Našou ďalšou zastávkou bola Rainerova chata, pri ktorej stál obrovský Mikuláš postavený zo snehu. Počas celej turistiky sme si vychutnávali krásu a ticho "Matky prírody". Taktiež nebola núdza ani o vtipné zážitky a skvelé momenty, ktoré si ešte dlho budeme pamätať. Do Prievidze sme prišli vo večerných hodinách. Rozlúčili sme sa a už teraz sa nemôžeme dočkať na ďalšiu turistiku.

Kostúrová - IV. F

Vianočný svietnik

Dňa 7. decembra 2015 sa konalo okresné kolo 31. ročníka súťaže „Vianočný svietnik“ pod záštitou primátorky mesta Prievidza. 54 súťažiacih zo základných, stredných a špeciálnych škôl vyrábalo svietniky iba z prírodného materiálu. Našu školu reprezentovali: Katarína Tunegová, ktorá sa umiestnila na 1. mieste, Roman Hudec - 2. miesto, Viktória Jalakšová - 3. miesto, Eva Lukáčková a Lucia Líšková. Víťazom srdečne gratulujeme!

Mgr. Gamanová, Ing. Krejčová

Zvládanie stresu

V končiacich ročníkoch každoročne realizujeme program Zvládanie stresu a strachu zo skúšok. Počas deväťdesiatminútového stretnutia odborníci zo Súkromného centra pedagogicko - psychologického poradenstva a prevencie na Bojnickej ulici v Prievidzi charakterizujú pojem stres, pomenujú jeho štádiá, reakcie naň, študenti sa z testu dozvedia, aký stresový typ stelesňujú. Na príkladoch z vlastného života dokumentujú stresové faktory, popíšu záťažové situácie a oboznámia sa s technikami, vďaka ktorým je možné ich zvládnuť. Ak budú maturanti na sebe systematicky pracovať, veríme, že počas maturitných skúšok, ktoré sú stále bližšie a bližšie, budú prežívať čo najmenší stres.

Mgr. Caňová

Návšteva pani primátorky

Dňa 8. decembra 2015 sme v školskom závode A - klub privítali p. primátorku JUDr. Katarínu Macháčkovú s členmi mestského zastupiteľstva, pre ktorých sme pripravili slávnostný obed k ukončeniu kalendárneho roka.

Mgr. Hajsterová

Ľadové kráľovstvo

Žiaci III. F - manažment regionálneho cestovného ruchu si vyskúšali animačné služby v praxi. Nacvičili si pre deti z MŠ Nábrežie Sv. Cyrila v Prievidzi divadielko Ľadové kráľovstvo. Sami si vymysleli scenár, vyrobili kulisy, pozháňali krásne kostýmy, pripravili si súťaže, odmeny, diplomy, medaile, atď. Detičky Ľadovým kráľovstvom oslovili, pretože patrí k ich najobľúbenejším rozprávkam. Krásna vianočná atmosféra, zimné pesničky a obojstranná radosť. Deti reagovali ukážkovo a naši žiaci zvládli činnosť so škôlkarmi na výbornú.

Mgr. Gamanová, III.F

MŠ vo volejbale 2015

Dňa 11. decembra 2015 sa na našej Kaline konali majstrovstvá školy vo volejbale. Turnaja sa zúčastnilo 15 družstiev. Majstrom školy sa stala trieda III.K, ktorú zastupovali títo žiaci: Vido, Kováč, Gaman, Mäsiar, Mokráň, Papranec, Hunková, Homolová. Na druhom mieste skončila trieda IV.K, na treťom V.L a na štvrtom nováčik školy I.G. Prví dvaja umiestnení si 21. decembra zmerajú sily s našimi pánmi profesormi. Víťazom srdečne blahoželáme a tešíme sa na utorok :)


Vianoce už prišli...

Prišli...aj keď bez snehu, ale našou školou sa niesla vianočná atmosféra aj bez neho. O výzdobu sa postarali žiaci viacerých tried pod vedením Mgr. Gamanovej a Ing. Krejčovej. V školskej jedálni spríjemnili ducha Vianoc pani majsterky so svojimi žiakmi a v pavilóne A, ako každý rok, roznášali vôňu Vianoc pani majsterky so žiakmi z cukrárne.
Prajeme Vám všetkým pekné Vianoce, krásne sviatky pokoja, lásky, spolupatričnosti a všetko len to najlepšie v novom roku!


Maratón písania listov 2015

Dňa 14. decembra 2015 sa uskutočnil na našej škole Maratón písania listov 2015 pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv. V spolupráci s organizáciou Amnesty international písali naši žiaci listy na podporu ľudí, ktorí sú nespravodlivo odsúdení, väznení alebo žijú v nedôstojných podmienkach.

Mgr. Matiašková

Vianočný večierok Úradu práce

Tak ako po minulé roky, aj tento predvianočný čas sme opäť spríjemnili zamestnancom Úradu práce vianočným večierkom. Zároveň ďakujeme našim žiakom za ukážkovú prezentáciu ich práce.

Mgr. Konečná, Bc. Minichová

A je po Vianociach

Takto sme sa pripravovali na ich príchod v rámci krúžkovej činnosti - žiaci I. - IV. ročníka odbor kuchár s MOV Bc. Supukovou. A takto to dopadlo:
1. príprava pečenej kuracej rolády
2. príprava syrovej rolády
3. pečeňová paštéta s ríbezľovou omáčkou
4. kačacie prsia so zemiakovou knedľou a kapustou, kačacie prsia s cviklou a lokšami, kačacie stehno s cviklou a lokšami
5. príprava lineckých koláčikov
6. príprava medovníčkov
7. príprava medvedích dlabiek

Bc. Supuková

Krúžková činnosť pokračovanie

V rámci krúžkovej činnosti si žiaci III. B, III. G, II. G a I. C precvičovali prípravu kávy - tureckej, capuccina, latte, lúpanie a flámbovanie ovocia, prípravu vianočných cukroviniek pod vedením MOV Bc. Minichovej a Mgr. Konečnej.

Mgr. Konečná, Bc. Minichová

Biblická olympiáda

Dňa 16. decembra 2015 sa konalo školské kolo Biblickej olympiády. Deväť žiakov, 2 chlapci a 7 dievčat, z HA si otestovalo svoje nadobudnuté vedomosti z knihy kníh - z Nového zákona (z Lk). Súťažiaci, ktorých prišiel povzbudiť a dať im svoje požehnanie aj náš pán riaditeľ, boli výborne pripravení. Bodové hodnotenie bolo dosť "tesné". Dve dievčatá si svoje vedomostné sily museli pomerať v boji o 1. miesto, ktoré získala Aňka Sedláčková, I.K, na 2. mieste sa umiestnila Miška Švecová, I.K a na 3. mieste Laurika Dadíková, I.K. Post náhradníčky v mimoriadnom kole získala Selka Hlinková, I.K. Dievčatá vytvorili trojčlenné družstvo, ktoré bude reprezentovať našu školu v okresnom kole v marci 2016. Držte im palce! Vopred Vám ďakujeme.

Mgr. Mádrová

Otvorená hodina dejepisu

Dňa 18. decembra 2015 sa v telocvični konala otvorená hodina dejepisu. Našu školu navštívila skupina historického šermu Bojník pod vedením pána Fojtíka. Priblížili žiakom prvého ročníka historickú tému Barok. Porozprávali im o vtedajšej móde, hygiene a stolovaní.


Vianočný večierok

V piatok 18. decembra sme sa všetci zamestnanci spolu s vedením školy rozlúčili s kalendárnym rokom 2015. Ako je zvykom po dlhé roky, stretli sme sa v školskom závode A klub, kde nás čakalo príjemné posedenie. Pani majsterky so žiakmi si ako každý rok dali veľmi záležať na tom, aby sme sa všetci dobre cítili. A aj tak bolo... všetkým sa veľmi páčilo ale určite sa najviac tešili na blížiace sa voľno a oddych...
Vidíme sa v januári :)


Slávnostné prestieranie

Ponúkame jednu z ukážok slávnostného prestierania s novými stoličkami v školskom závode A klub.

Mgr. Hajsterová

Vianoce v A klube

Vianočnú atmosféru sme si pripomenuli aj v školskom závode A klub takýmito krásnymi vianočnými dekoráciami. Posúďte sami...

Mgr. Hajsterová

Vianočný volejbal

Predposledný deň školského vyučovania v kalendárnom roku 2015 sa naši telocvikári poriadne zapotili. Pozvali finalistov volejbalového turnaja z 11. decembra, aby si s nimi zmerali sily. Tohto priateľského stretnutia sa zúčastnili triedy III. K a IV. K. Odohrali sa tri zápasy a víťazom turnaja sa stali naši šikovní telocvikári, ktorí znovu obhájili víťazstvo.


Mjartanove Sebedražie

Koncom decembra sa uskutočnilo vyhodnotenie etnologickej súťaže Mjartanovo Sebedražie. Vyhlasovateľom je obec Sebedražie, RKC v Prievidzi, Ústav etnológie SAV v Bratislave, Katedra etnológie FF UCM v Trnave a Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. Koná sa v trojročnej periodicite a sú do nej zaraďované materiály, publikácie, obyčaje, prezentácie, zoskupenia či aktivity sprístupňujúce hodnoty tradičnej kultúry lokality alebo regiónu.
Do tohtoročnej súťaže sa zapojilo celkovo 25 prác. Kvalitatívnu a obsahovú úroveň prác hodnotila predseníčka poroty Mgr. Silvia Letavajová, PhD. s ďalšími významými pedagógmi z Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave a z Ústavu etnológie SAV v Bratislave.
Je potešiteľné, že do tejto významnej súťaže sprístupňujúcej tradičné hodnoty, kultúru a zvyklosti v našom regióne bola zaradená aj publikácia Takto chutí horná Nitra, ktorú v roku 2012 zostavili žiaci 5. ročníka hotelovej akadémie pod vedením PaedDr. Kvetoslavy Ďurčovej. V posudku práce sa okrem iného vysoko oceňuje iniciatíva strednej školy motivovať žiakov, aby sa dozvedeli viac o tradičných spôsoboch prípravy jedál a kniha bola vyzdvinutá najmä pre svoje generačné prepojenie a využitie poznatkov vo vzdelávaní mladých ľudí.

PaedDr. Ďurčová

Kadernícke školenie

Na sklonku minulého roka sa naša MOV Bc. Anita Mašlonková zúčastnila kaderníckeho školenia organizovaného Súkromnou strednou odbornou školou M.R.Štefánika v Trenčíne, kde boli predstavené jednoduché kreatívne techniky strihov, používané v každodennej praxi.
Zoznámila sa s novinkou v oblasti farbenia vlasov - farbami značky Colorissimi a Charme a technikou ich použitia. Školenie viedol taliansky kaderník Fabio D´Alessandro firmy Parisiene Italia SPA. O absolvovaní školenia získala certifikát.

Mgr. Dražová

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok