OKTÓBER 2015

Deň s mládežou - Exkurzia Interbeauty - INTERBEAUTY 2015 - Týždeň kresby v plenéri - Burza stredných škôl - Baristi v A klube - PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ DÁMY 2015 - Levandulová... - Jeseň v školskej jedálni - Poľovnícka tabuľa - Členská schôdza ZO OZ - MŠ v badmintone - Koncert Márie Čírovej - Motivačné vzdelávanie - MŠ v stolnom tenise - Vedecká roadshow - Halloween v A klube - Prednáška o Japonsku - Halloweenske vyrezávanie tekvíc - Raut v KaSS - Jablkové hody - Školenie kozmetičiek - Halloween trochu inak 

Deň s mládežou

Dňa 2. októbra 2015 sa naša škola zúčastnila na Námestí slobody VI. ročníka podujatia s názvom Deň s mládežou - " Poznaj iných, spoznáš sám seba" . Určené bolo žiakom ZŠ, mládeži a širokej verejnosti. Škola sa v informačnom stánku prezentovala formou flambovania, módnou prehliadkou a líčením. Podujatie zastrešovali: Mgr. Anna Valterová a Branislav Gigac - predseda ŽŠR. Poďakovanie patrí žiakom: Kataríne Žákovej a Denisovi Vidovi z III.K za flambovanie, Klaudii Štrbovej tiež z III.K za spev, Adriáne Gašparovej, Klaudii Maderičovej, Paulíne Šnircovej, Lenke Rečkovičovej zo IV.H za líčenie a žiačkam študijného odboru odevný dizajn za módnu prehliadku. Všetkým zainteresovaným ďakujeme.

Ing. Sudrová

Exkurzia Interbeauty

Dňa 2. októbra 2015 sa žiaci a žiačky odborov kaderník, kozmetik a kaderník - vizážista spolu so svojimi vyučujúcimi odborných predmetov Ing. Kaprálovou a Mgr. Ďurinovou zúčastnili veľtrhu kozmetiky Interbeauty v Bratislave, na ktorom sa mohli oboznámiť s množstvom produktov pre starostlivosť o pleť, telo, vlasy i nechty a revolučnými kozmetickými novinkami a trendami v líčení a v úprave vlasov na nadchádzajúcu sezónu. Zároveň boli podporiť súťažiace spolužiačky, ktoré opäť priniesli domov zlato, srdečne blahoželáme!

Mgr. Ďurinová

INTERBEAUTY 2015

Dňa 2. októbra 2015 sa žiačky IV.J triedy, pod vedením MOV Bc. Mašlonkovej, Bc. Kovácsovej, Mgr. Dražovej zúčastnili celoslovenskej súťaže žiakov "Interbeauty Trophy 2015" v areáli Incheby v Bratislave.
Žiaci súťažili v troch kategóriach. Juliana Poliačeková v disciplíne účesová tvorba - strih SHAG predviedla precíznu techniku strihu vlasov SHAG, konečnú úpravu a celkový outfit modelky. V tejto kategórií získala prvé miesto. Ďalšou víťazkou sa stala naša žiačka Bianka Černáková, ktorá v kategórií ležérny uzol na Christmas párty predviedla okrem účesu líčenie a celkovú vizáž modelky. V kategórii líčenie na špeciálne príležitosti sa zúčastnila Natália Hodulová.
Príprava a zabezpečenie na súťaž MOV aj celej skupine žiakov priniesla nové skúsenosti a obohatila ich o nové zručnosti. Vyvrcholením našej snahy boli aj veľmi pekné ocenenia. V rámci Interbeauty svoj tovar, služby a novinky predstavovali kadernícky, kozmetický, manikérsky, a pedikérsky vystavovatelia. Nadobudli sme prehľad v ponuke jednotlivých tovarov a noviniek, nové vedomosti o ich používaní, čo ďalej použijeme vo svojej odbornej praxi na školskom pracovisku.
Našim žiačkam srdečne blahoželáme a želáme im veľa úspechov v ich ďalšom rozvoji!
Dňa 16. októbra 2015 sa konal pre výhercov súťaže Interbeauty Trophy 2015 slávnostný obed organizovaný pánom riaditeľom v školskom závode A klub.

Mgr. Dražová

Týždeň kresby v plenéri

Žiačky I.F - odevný dizajn v dňoch od 5. - 9. októbra 2015 kreslili a maľovali v otvorenom priestore Bojníc, Prievidze a Nitrianskeho Pravna. Pracovali s nadšením a elánom pod vedením odborných učiteľov Mgr. Ďurišovej a Mgr. Vatrtovej. Zároveň sa utužili vzájomné vzťahy a láska k budúcej profesii.

Mgr. Vatrtová

Burza stredných škôl

8. októbra 2015 sme boli medzi školami, ktoré si postavili svoj stánok v športovej hale v Prievidzi. Konala sa tam Burza práce a informácií o pracovných príležitostiach a možnostiach štúdia. Zorganizoval ju Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny SR Prievidza a sieť Európske služby zamestnanosti (EURES).
S výdatnou pomocou našich študentiek sme potenciálnym prvákom poskytovali informácie o študijných a učebných odboroch, ktoré plánujeme otvoriť v budúcom školskom roku. Pozornosť okoloidúcich pútala slávnostná tabuľa pripravená na jesennú nôtu (vďaka p. majsterkám Bc. Lívii Minichovej a Mgr. Márii Konečnej) či šaty z dielne odevných dizajnérok zo IV. HŽanety Húskovej a Barbory Kučerkovej. Čas niektorým dámam spríjemňovali úpravou nechtov i Dominika Zaťková a Martina Lániková z III. J. Našich sympatizantov a záujemcov sme ponúkli sladkou dobrotou z cukrárskej dielne.
Veríme, že prezentácia školy v našom podaní zaujala a o rok niektorí z terajších deviatakov budú sedieť v našich laviciach.

Mgr. M. Caňová, Mgr. J. Majtanová, Mgr. Z. Gamanová

Baristi v A klube

Vo štvrtok 8. októbra 2015 súťažiaci baristi po absolvovaní písomnej časti navštívili školský závod A klub, kde ich čakalo večerné gastronomické prekvapenie vo forme rautu. Tematickú tabuľu, ktorú mohli obdivovať hneď pri vstupe pripravovali žiaci I.D triedy pod vedením MOV Bc. Lajčiakovej. Jedlá teplej a studenej kuchyne pripravovali žiaci I.D a III.B triedy. Jablkové ružičky im pred zrakom s úsmevom flambovali žiaci I.D a IV.G triedy.
Deň na to sa konal raut pre účastníkov tretieho ročníka celoslovenskej baristickej súťaže v Dome kultúry Prievidza. Cateringové služby zabezpečovali žiaci pod vedením MOV z A klubu.

Mgr. Brindzová, Bc. Pekárová
Foto: Mgr. Hajsterová, Čertíková

PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ DÁMY 2015

Kávový deň v Prievidzi.
V reprezentačných priestoroch Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi sa odohralo dlho očakávané stretnutie baristov z celého Slovenska od Tatier až k Dunaju.
Organizátorom súťaže bola Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi, v spolupráci s mestom Prievidza a Školou baristu Stanislava Cibuľu, odborným garantom súťaže.
Pozorovať mladých súťažiacich bolo umeleckým zažitkom, ktorý doplnili elegantným servisom, zaujímavým vystúpením a fascinujúcim príbehom, určeným pre všetkých nás, ktorí chceme spoznávať krásu kávy a jej silu lásky.
Pre našich žiakov sa stáva povolanie baristu novým rozmerom, v ktorom sa vyžaduje veľa trpezlivosti, tvorivosti a inovácie.
Tento rok odborná porota hodnotila 18 baristov z 12 škôl. Súťažiaci si porovnali svoje schopnosti a vedomosti v niekoľkých disciplínach. V prvej časti si formou písomného testu overili svoje odborné vedomosti. Následne pripravili v časovom limite 12 minút 4 porcie cappuccina a 4 porcie voľného alkoholického alebo nealkoholického nápoja z espressa.
Našu školu vzorne reprezentovali Samuel Chlpek z V.L a Michal Šuhajda zo IV.K triedy hotelovej akadémie. Michal získal cenu za najlepší voľný alkoholický nápoj.
Táto súťaž je výbornou príležitosťou ukázať, čo je v našich baristoch a stále platí vyjadrenie: šedá teória, zelený je strom života.
Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov a radosti na ich profesionálnej dráhe - baristu.
Ďakujeme!!!

Mgr. Anna Králiková

Levandulová...

Vôňa levandule sa nesie tento týždeň A-klubom. Túto krásnu tématickú tabuľu pripravovala MOV Bc. Lajčiaková so žiakmi II. B triedy.

Mgr. Hajsterová

Jeseň v školskej jedálni

Naši stravníci obedujú od októbra s výhľadom na krásnu tabuľu, ktorú pripravili žiaci III.B triedy odboru hostinský s MOV Mgr. Konečnou a Bc. Minichovou.


Poľovnícka tabuľa

Žiaci II.G a IV.G triedy spolu s pani majsterkami Mgr. Konečnou a Bc. Minichovou nastreli v školskej jedálni poľovnícku slávnostnú tabuľu.


Členská schôdza ZO OZ

Každoročne sa v jesennom období koná členská schôdza základnej organizácie odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy v školskej jedálni. V peknom tematicky ladenom prostredí sme sa stretli aj so seniormi. Po pracovnom programe nasledovalo chutné jedlo a občerstvenie, o ktoré sa postaral kolektív majsteriek odbornej výchovy a žiaci odborov čašník - servírka a kuchár. Všetci prítomní boli veľmi spokojní.

Ing. Vaňová

MŠ v badmintone

Dňa 16. októbra 2015 sa konali majstrovstvá školy v badmintone, ktorých sa zúčatnilo 32 chlapcov a 32 dievčat.

Výsledky: chlapci dievčatá
1. miesto: Leo Szabo, II.K 1. miesto: Kristína Vabcová, III.F
2. miesto: Marek Mendel, III.G 2. miesto: Irena Dvorská, I.G
3. miesto: Pavol Putera, III.C 3. miesto: Ivana Nemetyová, II.A
Po školskom kole sa všetci umiestnení zúčastnili na okresnom kole, ktoré sa konalo na Gymnáziu V. B. Nedožerského. Chlapci bojovali v okresnom kole 20. októbra, kde obsadili tretie miesto. Dievčatá sa ho zúčastnili 27. októbra a skončili na krásnom druhom mieste.


Koncert Márie Čírovej

Dňa 21. októbra 2015 sa pred školou objavila veľká dodávka s prekvapením, že tu bude očakávaný koncert. U nás a len pre nás.
Začalo to už v máji, keď sme robili projekty DIGIŠKOLA, ktoré vyhlásilo Ministerstvo školstva a my sme mali možnosť hlasovať. Najviac hlasov získal projekt Inventarizácia. Všetky projekty boli na vynikajúcej úrovni, ale rozhodli sme sa hlasovať iba za jeden. Projekty robili triedy IV.F, V.K, V.L, II. F a vyučujúci: Ing. Gaplovská, RNDr. Oboňová, Mgr. Richter, Ing. Bieliková, Ing. Cagáňová, Ing. Laciková, Ing. Čertíková, Ing. Eisenhardtová, Ing. Sadloňová, Ing. Sedláková, Ing.Kevická.
A kto prišiel na koncert zavčas rána k nám. Krásna, mladá, šikovná, usmiata, príjemná speváčka MÁRIA ČÍROVÁ, ktorá nám hrala a spievala na živo. Na gitare ju doprevádzal SAMUEL KOVACS. Koncert bol super, úžasný! Koncert bol našou odmenou nielen pre žiakov, ktorí robili projekty, ale aj motiváciou pre ostatných žiakov.

Ing. Vaňová

Motivačné vzdelávanie

Naši žiaci absolvovali dňa 21. októbra 2015 motivačné vzdelávanie, ktoré pre nich pripravil pán Brani Gröhling v rámci projektu Podporme remeslá. Vzdelávania sa zúčastnili žiaci tried: IV.J študijných odborov kozmetik a kaderník - vizážista, 3. A učebného odboru kaderník a IV. G študijných odborov kuchár a čašník - servírka.


MŠ v stolnom tenise

Dňa 21. októbra 2015 sa konali majstrovstvá školy v stolnom tenise, ktorých sa zúčatnilo 32 chlapcov a 10 dievčat.

Výsledky: chlapci dievčatá
1. miesto: Marek Mendel, III.G 1. miesto: Natália Wiedermanová, III.A
2. miesto: Martin Radošinský, I.K 2. miesto: Denisa Pinďurová, II.F
3. miesto: Alex Dobiáš, IV.K 3. miesto: Mária Pohorelcová, III.G
Po školskom kole sa všetci umiestnení zúčastnili okresného kola, ktoré sa konalo 22. októbra 2015 na domácej pôde. Chlapci v ňom skončili na štvrtom a dievčatá na treťom mieste.


Vedecká roadshow

Dňa 22.októbra 2015 sa žiaci III.F zúčastnili vedeckej roadshow "Čak Vednýodboris a jeho crew". Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk. Žiakom bol priblížený atraktívnou formou svet vedy a techniky.
Mali možnosť získať nové poznatky z biológie, technológie a chémie. Medzi prenášajúcich patrili aj známe osobnosti v ich odbore, ako napríklad prof. RNDr. Peter Sýkora, PhD. (pôsobil na prestížnych univerzitách vo Veľkej Británii, USA, Škótsku či v Singapure), prof. Ing. Vladimír Lukeš (medzinárodne uznávaný chemik).
Prednášali aj tvorcovia AeroMobilu, odborníci v oblasti robotiky či molekulárnej biológie. Témy prednášok boli napr. Taje biológie, Chémia v obyčajnom živote, Základy fyziky, fyzikálne javy v bežnom živote, Ako produkty telekomunikačných technológií menia náš svet, Technológia tretieho tisícročia...

Do realizovaných pokusov boli zapojení aj diváci (žiaci základných a stredných škôl), čo robilo túto vedeckú roadshow ešte zaujímavejšou.
Pre našich žiakov bolo hlavnou úlohou zamerať sa na organizačno-technickú stránku tohto podujatia. Po absolvovaní roadshow rozdiskutovali svoje postrehy, námety a nápady. Bol to pre nich príjemný zážitok, ktorý by si kedykoľvek zopakovali.

Vabcová - III. F

Halloween v A klube

Tematickú tabuľu Halloween pripravili v A klube žiaci I. D a I. G triedy s MOV Mgr. Brindzovou a Bc. Pekárovou.

Mgr. Hajsterová

Stužková slávnosť IV.J

Trieda IV.J dňa 24. októbra 2015 za účasti pána riaditeľa a pani zástupkyne Krčíkovej v Kanianke odštartovali seriál stužkových slávností v školskom roku 2015/2016.

RNDr. Mäsiarová

Prednáška o Japonsku

Zamestnanci Japonského veľvyslanectva v SR zo sekcie kultúry a PR so sídlom v Bratislave prišli dňa 26. októbra 2015 na našu školu. Navštívila nás pani PhDr. Zuzana Ondrejková Želinská so svojím kolegom. Našim žiakom prostredníctvom prezentácie a videí priblížili spôsob života v Japonsku, zvyky, obyčaje, gastronómiu, atď. Prednášky sa zúčastnilo 150 žiakov odboru MRCR a OaP so zameraním na cestovný ruch.


Halloweenske vyrezávanie tekvíc

Dňa 26. októbra 2015 sa v pavilóne A na obed tvorivo vybúrilo 33 žiakov z tried: I.L, I.K, I.F, II.A, III.A, III.J. Odborná porota v zložení Ing. Krejčová, Mgr. Gamanová, Mgr. Ďurinová mali veľmi ťažkú úlohu. Spomedzi 20 tekvíc museli vybrať tie NAJ.
Najkrajšiu tekvicu vyrezali Petra Longauerová s Alexandrou Minčeffovou z I.L, na druhom mieste sa umiestnili Radka Mikovičová s Michaelou Petnerovou tiež z I.L a na treťom Alexandra Lörinczová z III.A spolu s Martinom Sladkayom z II.A. Najvtipnejšiu tekvicu vyrezali Ivan Lacko s Jozefom Grimmelom z I.L. Cenu za tvorivosť získali Denisa Klimová s Luciou Bobokovou z III.J a cenu diváka získali Tomáš Uhlár s Rasťom Gajdošíkom z I.L za najväčšiu tekvicu.
Ďakujeme všetkým zapojeným žiakom za úžasnú halloweenskú atmosféru a kreativitu.


Raut v KaSS

Dňa 28. októbra 2015 sa v KaSS Prievidza uskutočnil slávnostný raut, ktorý sa konal k 60-tému výročiu založenia SOŠ T. Vansovej v Prievidzi. Pozvanie na slávnostnú udalosť prijal aj predseda Trenčianského samosprávneho kraja Ing. Jaroslav Baška. Gastonomické služby zabezpečili žiaci študijných a učebných odborov pod vedením majsteriek odbornej výchovy v školskom závode A-klub.

Mgr. Hajsterová

Jablkové hody

Pred jesennými prázdninami sa chodbami školy niesla sladká vôňa vanilky a škorice. Naši žiaci odboru cukrár spolu s pani majsterkami pre nás pripravili v stredu 28. októbra 2015 výborné koláčiky z jabĺk. Cez veľkú prestávku mali všetci možnosť ochutnať z ich výrobkov za symbolickú cenu.
Ďakujeme pani majsterkám a ich žiakom za príjemné a veľmi chutné oživenie pracovného dňa!!!
Tešíme sa opäť o rok!


Školenie kozmetičiek

Dňa 28. októbra 2015 sa žiačky III.J odboru kozmetička, v rámci odborného vyučovania, zúčastnili školenia zameraného na ošetrenie pleti. Mohli si tak vďaka tomu rozšíriť svoje už nadobudnuté vedomosti zamerané na rôzne techniky akými sú iontoforéza, lifting tváre, rádiofrekvencia a pod. Veľká vďaka patrí p. Šuranskej Daške, ktorá vo svojom salóne podala podrobný výklad o technologických postupoch aj s názornými ukážkami a zároveň trpezlivo a vysokou profesionalitou odpovedala na všetky otázky.
Ďakujeme a tešíme sa na stretnutia s ňou aj v budúcnosti opäť pri niečom novom!

Mgr. Ďurinová

Halloween trochu inak

Halloween nadväzuje na staršie slovenské zvyky. Doslovný preklad je podvečer všetkých svätých. Tradičnými znakmi sú špeciálne vyrezané tekvice, sviečky, čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Typickými farbami sú červená, žltá, oranžová a čierna. Vyrezávanie tekvicových svietnikov označovaných ako svetlonos a umiestňovanie do obydlí bolo v jesennom období známe aj na Slovensku už pred halloweenom. Býva spájaný aj s keltským sviatkom. Tento rok sme spolu so žiakmi III.G a III.D poňali tento sviatok trochu inak. V slávnostnej tabuli sme zakomponovali moderné prvky detského sveta ako sú monster bábiky, ktoré vystihujú tento sviatok. Slávnostná tabuľa zaujala najmä žiakov a taktiež zamestnancov tejto školy.

Mgr. Konečná, Bc. Minichová

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok