SEPTEMBER 2015

Otvorenie školského roka 2015/2016 - Nestlé - DOD - Aj starostu Lipníka sme oženili... - Svadba snov - Anglické predstavenie - Návšteva z Turecka - Slávnostný obed pre veľvyslancov - Prekladateľská súťaž 2015 - Cezpoľný beh 2015 - EXPO ELKO 2015 - Svadobná tabuľa v A klube - Čo je farmárčenie? - Veľký futbal - Biela pastelka 2015 - Exkurzia v RKC - Posledný dúšok leta - Retz 2015 - Výstava Titanic 

Otvorenie školského roka 2015/2016

Leto a prázdniny sú už neodvratne za nami. Začala sa škola a my veríme, že ste si všetci oddýchli a do nového školského roku ste načerpali dostatok síl. Dňa 2. septembra 2015 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie školského roka 2015/2016 za prítomnosti pani primátorky mesta Prievidza, pedagogických aj nepedagogických zamestnancov školy a našich žiakov. Na úvod sme si zaspievali štátnu hymnu, s menšími technickými problémami vypočuli preambulu Ústavy, originálny príhovor pána riaditeľa, pár slov od pani primátorky a organizačné pokyny z úst pani zástupkyne Mgr. Krčíkovej. Prajeme všetkým pohodový a úspešný školský rok!!!


Nestlé - DOD

Žiaci a vedenie našej školy sa dňa 5. septembra 2015 zúčastnili Dňa otvorených dverí v našom zmluvnom závode Nestlé. Boli to žiaci I. A triedy, ktorí študujú v novom experimentálnom odbore na našej škole - pracovník v potravinárstve. Mohli vidieť svoje nové pracovisko, kde budú vykonávať odbornú prax. Počas tohto dňa si všetci návštevníci po prvýkrát mohli prezrieť výrobné haly a výrobné linky závodu. Vonku ich čakali rôzne atrakcie a občerstvenie. Všetkým sa táto akcia veľmi páčila.

Mgr. Dubinová

Aj starostu Lipníka sme oženili

Dňa 12. septembra 2015 sme sa zúčastnili svadby starostu z Lipníka pána Ing. Mikušku, kde sme spolu so žiakmi našej školy zabezpečovali okrem iného aj catering. So službami boli spokojní a my sme radi, že sme sa tejto udalosti mohli zúčastniť.

Bc. Minichová

Svadba snov

Slávnostnú tabuľu na tému Svadba snov pripravovali v školskom závode A klub žiaci II. B triedy pod vedením MOV Bc. Lajčiakovej.

foto: Bc. Lajčiaková

Anglické predstavenie

Vybrané triedy našej školy sa dňa 16. septembra 2015 zúčastnili anglického predstavenie s názvom 39 stupňov. V tejto špionážnej krimikomédií hrajú štyria herci a dej sa odohráva v slovenskom jazyku s prechodmi do anglickej broadwayskej verzie. Žiaci s triednymi učiteľmi mali možnosť zažiť atmosféru predstavenia, akoby sedeli v jednom z Londýnskych divadiel.


Návšteva z Turecka

Našu školu poctila návštevou pani Cigdem z Ankary s ukážkou tureckej kuchyne, ktorá sa žiakom veľmi páčila. V školskej jedálni nám pri tejto príležitosti MOV so žiakmi nastreli tabuľu v tureckom štýle.

Bc. Minichová

Slávnostný obed pre veľvyslancov

Dňa 19. septembra 2015 sa na Bojnickom zámku uskutočnilo pod záštitou župana Trenčianskeho samosprávneho kraja Ing. Jaroslava Bašku veľmi významné stretnutie diplomatov pôsobiacich na Slovensku a my, ako škola SOŠ OaS sme zabezpečovali gastro služby. Tejto akcie sa zúčastnili žiaci študijných a učebných odborov a to pod vedením MOV Toračovej, Oboňovej, Supukovej, Krčíka, Priečkovej, Konečnej a Minichovej. Zároveň ďakujeme vedúcej školskej jedálne za ústretovosť, údržbárom našej školy a firmám za spoluprácu!

Kolektív školskej jedálne

Prekladateľská súťaž 2015

Predmetová komisia cudzích jazykov v spolupráci s predmetovou komisiou nemeckého jazyka zorganizovala dňa 22. septembra 2015 4. ročník celoškolskej prekladateľskej súťaže pri príležitosti Európskeho dňa cudzích jazykov. Podujatia sa zúčastnilo 38 študentov, ktorí súťažili v preklade z anglického, nemeckého, ruského a španielskeho jazyka do slovenčiny.

Výsledky: anglický jazyk 1. - 2. ročník anglický jazyk 3. - 5. ročník
1. miesto: Veronika Belancová, II.L 1. miesto: Jana Nevigyanská, III.L
2. miesto: Tomáš Špleha, I.L 2. miesto: Sarah Krajčiová, III.F
3. miesto: Gabriela Imeriová, I.L 3. miesto: Gréta Dubská, V.L
nemecký jazyk ruský jazyk
1. miesto: Barbora Vitteková, V.K 1. miesto: Filip Zaťko a Klaudia Drozdová, III.L
2. miesto: Kristína Malíková III.K 2. miesto: Tomáš Pavlák, III.L
3. miesto: Kristína Vabcová, III.F 3. miesto: Matúš Vanko, III.L
španielsky jazyk
1. miesto: Martin Morávek, V.L
2. miesto: Simona Štoderová, IV.L
3. miesto: Nikola Čertíková, V.L

Výhercom blahoželáme, všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a tešíme sa na ďalší ročník!

Mgr. Némethová

Cezpoľný beh 2015

Dňa 22. septembra 2015 sa konalo obvodné kolo súťaže v cezpoľnom behu. Našu školu reprezentovalo 7 žiakov. Z dievčat sa do súťaže zapojili dve žiačky z II. L triedy - Angelika Cagáňová a Soňa Dzurendová, z triedy II. F Denisa Pinďurová a z III. F Anna Bartíková, ktoré obsadili krásne druhé miesto. Ani naši traja chlapci nezaostávali, menovite Roman Dudáš zo IV. G, Roman Litwiak z III. L a Jakub Šlabiar z I.G triedy získali ocenenie za druhé miesto. Blahoželáme!!!


EXPO ELKO 2015

Dňa 22. septembra 2015 sa zúčastnili triedy V.K a V.L 4. ročníka prezenčnej výstavy EXPO ELKO 2015 - výstavy svetových značiek výpočtovej techniky. Výstava sa skutočnila pred OC Korzo v stánku firmy ELKO computer group v sprievode vyučujúcich Ing. Bátorovej a Mgr. Zubálovej. Išlo o prezentáciu noviniek svetových značiek výpočtovej techniky. Na výstave boli zastúpené výrobky značiek Xerius, Prestigio, OKI, ESPON, Miscrosoft, Eset, Lenovo, TOSHIBA, Colorovo, Benq a iné. Žiaci si mali možnosť prezrieť aj vyskúšať vystavovanú techniku. Zaujali ich aj súčasné trendy v oblasti mobilných telefónov a smartfónov. Žiaci si mohli v rámci prezentácie vytlačiť fotky z mobilného telefónu cez kvalitnú farebnú tlačiareň. Mnohí sa zapojili aj do zlosovania tomboly, kde viacerí získali aj ceny - medzi najatraktívnejšiu patril barbecue gril. Našich žiakov výstava zaujala a odniesli si z nej okrem fotiek aj mnoho nových poznatkov.

Ing. Bátorová, Mgr. Zubálová

Svadobná tabuľa v A klube

Slávnostná tabuľa pripravená na tému Svadobné variácie, ktorú pripravila MOV Bc. Lajčiaková so žiakmi I. D triedy.


Čo je farmárčenie?

Čo je farmárčenie a ako sa podniká vo vidieckom cestovnom ruchu sme sa rozhodli poznať zavčas rána 24. septembra 2015 my, III. F, manažment regionálneho cestovného ruchu a Ing. Mariana Vaňová. Po dlhej ceste ďaleko od obce Kamenec pod Vtáčnikom sme zavítali na Farmu pod Vtáčikom. Je to krásne prostredie, kde "líšky dávajú dobrú noc". Srdečne nás privítali a ochotne nám vysvetlili ich podnikanie, zámery a nezávideniahodnú prácu v poľnohospodárstve. Obdivovali sme ich ťažkú prácu so zvieratkami, ktorých sme sa najskôr báli, ale nakoniec sme ich mohli aj pohladkať. Vysvetlili nám výrobu syrov, za ktorú získali aj ocenenie Zlatá ovca - 100 % ovčie výrobky. Ponúkli nám ochutnávku syrov, ktoré nám veľmi chutili. Táto naša turisticko - poznávacia vychádzka bola super, aj keď sme trošku zmokli. Po ceste sme objavili aj pozostatky starej papierne a pamätník SNP. Ďakujeme, že sme sa mohli zúčastniť.

Kolektív III. F

Veľký futbal

Dňa 24. septembra 2015 sa naši chlapci zúčastnili obvodného kola vo veľkom futbale v Novákoch, kde odohrali dva zápasy. S Handlovou vyhrali 1:5 a s Novákmi vybojovali bezgólovú remízu, za čo si zaslúžili spolu s Novákmi postup na okresné finále. Tam sa naši chlapci umiestnili na krásnom treťom mieste!
Gratulujeme!

Mgr. Drobec, Mgr. Mjartan

Biela pastelka

Verejnú finančnú zbierku pod názvom „Biela pastelka“ organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Dňa 25. septembra 2015 sa konal už 14. ročník tejto zbierky, ktorá pomáha nevidiacicm a slabozrakým vrátiť sa do života. Pod vedením Mgr. Markovej a Mgr. Mäsiarovej sa jej zúčastnilo aj našich dvanásť žiačok zo IV. J triedy, ktoré vyzbierali spolu 109, 21 €.


Exkurzia v RKC

Dňa 25. septembra 2015 sme sa v rámci predmetu Animačné služby zúčastnili so žiakmi V.L a II.F na výstave obrazov Milana Medúza pod názvom Retrospektíva. Žiaci mali možnosť vidieť a oboznámiť sa s umením Op Artu a taktiež si vypočuli prednášku o samotnom maliarovi. Po prehliadke obrazov sme sa presunuli " Za židovskou kultúrou" - výstava a prednáška pod názvom SME TU. Pri posluchu tradičnej židovskej hudby - hudobnej skupiny Presburger Klezmer Band nám pracovníčka RKC Prievidza pútavým spôsobom priblížila život a tradície židovskej komunity vo svete, ale aj na Slovensku. Ďakujeme za krásne využitie času a nové poznatky, ktorými sme obohatili svoj vnútorný svet.

Ing. Gaplovská

Posledný dúšok leta

Leto sa skončilo, tak sme si ho pripomenuli " Dúškom leta" v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.

Mgr. Hajsterová

Retz 2015

V dňoch 28.9.201502.10.2015 sa 8 žiakov IV.G triedy zúčastnilo projektu Odbornej stáže someliérov. Základným východiskom projektu Odbornej stáže someliérov v Rakúsku je dlhodobý zámer školy: kvalitne pripravovať odborných pracovníkov v oblasti gastronómie.
Podstatou projektu je 5 dňový pobyt slovenských žiakov na rakúskej partnerskej škole, kde majú možnosť vzdelávať sa v oblasti pestovania viniča a výroby vína.
Partnerskou školou Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi je v tomto projekte rakúska škola: Landwirtschaftliche Fachschule Hollabrunn v meste Hollabrunn a jej organizačná zložka Fachschule für Tourismus v meste Retz.

Za pozitíva projektu považujeme:
- nadobúdanie nových jazykových zručností priamo v cudzom jazykovom prostredí
- prehlbovanie komunikačných zručností v autentických situáciách, v rozhovoroch s rakúskymi žiakmi a pedagógmi
- získavanie cenných teoretických a praktických skúseností pri pestovaní vínnej revy
- praktické ukážky komplexného spracovania hrozna a výroby vína na špecializovaných pracoviskách školy
- odborné témy, ktoré sú zamerané na profesijný rast žiakov
- prehlbovanie poznatkov o degustácii a klasifikácii vín, odrodách viniča, o druhoch vín, o ich charakteristických vlastnostiach a spôsobe použitia, spôsobe servírovania
- inovatívnym momentom je prehliadka vínnych pivníc s degustáciou najznámejších rakúskych vín, ktoré sa v škole vyrábajú
- významné sú návštevy miest, v ktorých sa žiaci oboznámia s históriou vinárstva, históriou regiónu a krajiny
- škola umožňuje žiakom navštíviť vysoko špecializované odborné pracoviská a miesta, ktoré bežný návštevník - turista - nemôže navštíviť

Mgr. Richter

Výstava Titanic

Dňa 30. septembra 2015 sa výber tried zúčastnil výstavy " Titanic" v Incheba Expo Aréne. Výstava bola zostavená z predmetov, ktoré sa reálne nachádzali na Titanicu. Na začiatku každý dostal palubný lístok s menom skutočného cestujúceho, o ktorého osude sa mohol dozvedieť počas výstavy. Výstava začínala od úplných začiatkov v podobe nákresov až po jeho stret s ľadovcom. Na konci výstavy sme sa mohli dotknúť ľadovca a zistiť kto z cestujúcich prežil. Prostredníctvom výstavy sa návštevníci mohli vcítiť do pocitov a pobytu ľudí na palube. Pre každého to bol obrovský zážitok a nezabudnuteľná skúsenosť.

Ťapayová - V. L

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok