JÚN 2015

Klauzúrne skúšky - Kreativita v cukrárni - Prievidzská kytica - Krúžková činnosť - Poznaj svoje peniaze - Európske hry v Baku - Záverečné skúšky - Prvé rodičovské združenie - Raut pre ZŠ Dobšinského - Rodičovské združenie - študijný kuchár - Animácie v praxi - Obed za výborný prospech - Návšteva pani primátorky - Výlety ach tie výlety - Hurá prázdniny 

Klauzúrne skúšky

Žiačky odboru odevný dizajn z tried II.H a III.H vo štvrtok 4.júna 2015 predstavili odbornej komisii svoje klauzúrne práce. Na obhajoby si žiačky druhého ročníka pripravili návrhy odevov na tému diskotéka a tretiačky prezentovali svoje návrhy na tému historické premeny. Všetky práce sú vystavené v A pavilóne školy.


Kreativita v cukrárni

Chodba pri vstupe do našej školy často rozvoniava a láka nových zvedavcov sladkých pokušení. Žiaci v odbore cukrár pracujú pod vedením hlavnej MOV Bc. Idy Bartovej, MOV Bc. Márie Mokrej, MOV Bc. Moniky Kratochvílovej a MOV Bc. Anny Šuňalovej, ktoré venujú osobitnú pozornosť tematickým okruhom pri aplikovaní nových výrobkov, technológií, trendov, ktoré rozvíjajú tvorivosť a zručnosť žiakov. Počas odborného výcviku žiaci využívajú fantáziu a nové trendy o čom svedčia aj nasledujúce fotografie tort.


Prievidzská kytica

Dňa 8. júna 2015 sa konal 29. ročník okresnej súťaže v aranžovaní živých kvetov. V kategórii B - žiakov stredných škôl súťažili jednotlivci o putovnú cenu primátorky mesta Prievidza - Prievidzská kytica na tému "Čaro ukryté v kvetoch". Naše šikovné žiačky z II. A triedy, ktoré pripravovala Ing. Krejčová obsadili všetky tri prvé miesta. Na treťom mieste sa umiestnila Eva Lukačková, na druhom Viktória Jalakšová a víťazkou sa stala Katarína Tunegová.
Srdečne blahoželáme!!!




Krúžková činnosť

Pod vedením MOV Bc. Supukovej Márie sa žiaci odboru kuchár - 6445 H venujú nasledovným krúžkom. Žiaci prvého a tretieho ročníka navštevujú krúžok príprava múčnikov, druhý a štvrtý ročník sa orientuje na nové trendy v gastronómií. Ponúkame Vám krátku ukážku jedál a múčnikov...

foto: MOV Bc. Supuková

Poznaj svoje peniaze

Počas dvoch náročných dní - 11. a 12. júna 2015 sa študentky našej školy zúčastnili celoslovenskej študentskej konferencie v Slovenskej sporiteľni v Bratislave. Za pomoci vyškolených vyučujúcich rozpracovávali e-learningový program, vymieňali skúsenosti v témach finančnej gramotnosti, rozhodovali o študentských financiách a rodinnom rozpočte, posudzovali k čomu prispievajú banky, aké sú moderné formy platenia, ich výhody a nevýhody. Zamýšľali sa nad nevyhnutnými výdavkami a možnosťami šetrenia.

Na druhý deň v centrále Slovenskej sporiteľne v Bratislave v kongresovej miestnosti žiačky úspešne prezentovali svoje práce, ktoré robili v rámci týždňa Global Money Week. Celkovo sa do súťaže zapojilo 17 projektov zo IV. F a 1 projekt z II. F. Na celoslovenskú konferenciu postúpilo 10 žiakov.

Obhajovať svoje práce prišli zo študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu Naďa Assemacher a Simona Kollárová zo IV. F, z II. F Dominika Benková, Kristína Vabcová, Simona Spišková a Simona Kobelárová. Prezentovali práce na témy: Seniori a moderná technika, Finančné rozhodnutia, Deflácia, Rozpočet rodiny, Čo je dôležitejšie ako peniaze, Sporenie v rodine.

Prínosom bolo, že žiaci v oblasti finančnej gramotnosti si mohli vymeniť skúsenosti, diskutovať na danú tému. Naši žiaci veľmi dobre odprezentovali svoje práce a vízie a dôstojne reprezentovali svoju školu a mesto Prievidza.

Práce porotu veľmi zaujali a žiačky si odniesli hodnotné ceny od Nadácie pre deti Slovenska a Nadácie Slovenskej sporiteľne. Za inovatívny prístup v oblasti finančnej gramotnosti a prípravy žiakov dostala diplom a vecnú cenu aj Ing. Mariana Vaňová. Veríme, že aj v budúcom roku sa triedy aktívne zapoja do riešenia úloh finančnej gramotnosti.

Ing. Vaňová

Európske hry v Baku

Od 12. do 28. júna 2015 sa konajú premiérové Európske hry v azerbajdžanskom Baku. Na podujatí sa zúčastňuje vyše 6000 športovcov z 50 európskych krajín. Slovensko zastupuje 170 športovcov. Medzi nich patria Jaroslav Úradník, žiak II. H triedy odboru obchod a podnikanie, ktorý je členom vodnopólistov a Adam Furman z I. C triedy, ktorý je kapitánom našich vodnopólistov. Slováci súťažia v týchto disciplínach: atletika, basketbal, badminton, bikros, box, cestná cyklistika, karate, lukostreľba, plávanie, rýchlostná kanoistika, stolný tenis, synchronizované plávanie, šerm, športová gymnastika, športová streľba, taekwondo, triatlon, vodné pólo, volejbal, zápasenie.
Prajeme veľa úspechov!!!

Ing. Eisenhardtová

Záverečné skúšky

V dňoch 16. - 24. júna 2015 sa konali na Kaline záverečné skúšky, ktoré pozostávali z písomnej, praktickej a ústnej časti. Žiaci učebných odborov cukrár, kuchár, kaderník, hostinský - hostinská a záhradník mohli ukázať všetky nadobudnuté zručnosti a vedomosti, ktoré získali počas trojročného štúdia.


Prvé rodičovské združenie

V dňoch 17. a 18. júna 2015 sa uskutočnilo rodičovské združenie rodičov budúcich žiakov študijných a učebných odborov, ktorí nastupujú na našu školu v školskom roku 2015/2016.

Foto: Hlavná MOV Bc. Priečková

Raut pre ZŠ Dobšinského

Dňa 19. júna 2015 sa konal v KaSS Prievidza raut k 30. výročiu založenia Základnej školy P. Dobšinského. Raut pripravovali MOV so žiakmi z gastro odborov pre 130 hostí. Okrem tradičných a chutných výrobkov studenej kuchyne mali veľký úspech pripravené jedlá slovenskej kuchyne.

Hlavná MOV Mgr. Hajsterová
Foto: Bc. Lajčiaková

Rodičovské združenie - študijný kuchár

Dňa 19. júna 2015 sa uskutočnilo rodičovské združenie 1. - 3. ročníka študijného odboru kuchár. Žiaci pod vedením MOV Bc. Supukovej pripravili ukážku jedál - nové trendy v gastronómií, pre rodičov a triednych učiteľov formou bufetových stolov malé pohostenie - galantínu a lokše plnené pečeňou a mäsom. No a na záver niečo sladké - zákusok - kardinálové rezy.

Bc. Supuková

Animácie v praxi

Dňa 24. júna 2015 žiaci III. F navštívili Materskú školu na Nábr. Sv. Cyrila v Prievidzi, kde pri príležitosti rozlúčky s predškolákmi pripravili animačný program, ktorý pozostával z divadelného predstavenia na tému známej rozprávky "Červená čiapočka" a z rôznych súťaží, ktoré sa niesli v duchu tejto témy. Nakoniec predškolákov odmenili vlastnoručne vyrobenými medailami a nezabudli ani na sladkú odmenu.

Ing. Bieliková

Obed za výborný prospech

K záveru školského roka pozval pán riaditeľ najlepších žiakov našej školy na slávnostný obed do školského závodu. Našim jednotkárkam sme pripravili slávnostnú tabuľu a slávnostné menu.

Hlavná MOV Mgr. Hajsterová

Návšteva pani primátorky

Ku koncu školského roka sme boli poctení veľmi milou návštevou.


Výlety, ach tie výlety

Koniec školského roka sa nesie v znamení výletov a exkurzií. Žiaci IV. L triedy sa zúčastnili prehliadky pamätihodností Prievidze, navštívili Bojnice a išli po stopách prievidzských kaviarní. Porovnávali interiéry, ponuku a ceny. V Bojniciach sa stretli aj so žiakmi iných tried z Kaliny, napr. III. K, IV. K a iných.

Ing. Eisenhardtová

Hurá prázdniny

"Hurá prázdniny" znelo z úst žiakom keď už mali v rukách vysvedčenia a utekali domov. 29. jún 2015 je dňom kedy tento školský rok naposledy žiakom odzvonilo. 30. júna 2015 sa konala vyhodnocovacia porada a po nej slávnostný obed pri príležitosti ukončenia školského roka.

Všetkým prajeme krásne ničím nerušené prázdniny!!!


KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok