MÁJ 2015

Máj lásky čas - Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky - Zápis do učebných odborov - Volejbal 2015 - Návšteva partnerskej školy v Poreči - Prijímacie skúšky 2015 - Certifikáty KROS - Poznaj svoje peniaze - Partnerstvo PRIEVIDZA - HARTBERG - Školenie s "Aibrush" - Rozlúčka maturantov - Raut pre ZŠ - Zápis pokračuje... - Raut pre MŠ - Malý gastro festival - Súťaž v PowerPointe - Slávnostné tabule - Výchovné predstavenie - Ústne maturitné skúšky - 3D tlačiareň - Deň úsmevu - Catering na Bojnickom zámku 

Máj lásky čas

Aj na našej škole postavili krásny máj zaľúbení mládenci pre zaľúbené dievčatá...


Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky

Počas prvomájových slnečných dní na našej škole prebiehala praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky jednotlivých odborov: manažment regionálneho cestovného ruchu, kaderník - vizážista, obchod a podnikanie, atď...

Dňa 5. - 6. mája 2015 sa uskutočnila v školskom závode A klub praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky žiakov IV.G. triedy odboru kuchár. Skúška bola zameraná na prípravu špecialít piatich medzinárodných kuchýň mexickej, talianskej, francúzskej, anglickej a gréckej. Každý žiak sa prezentoval svojimi nadobudnutými zručnosťami, ktoré si osvojil počas štvorročného štúdia. Maturanti ukázali svoju zručnosť, fantáziu, estetiku pri prezentovaní pripravovaných jedál. K celkovej estetickej úrovni maturitnej skúšky prispeli žiaci Šramka a Lenner prípravou slávnostnej tabule k anglickej kuchyni.

Mgr. Hajsterová

Dňa 29. a 30. apríla 2015 sa v Salóne "Visage 4 you" konala praktická časť maturitnej skúšky študijného odboru kaderník - vizážista. Žiačky predviedli zručnosti a vedomosti nabobudnuté počas štúdia v oblasti starostlivosti o vlasy, pleť a ruky na modelkách podľa vylosovaných tém. Posúďte sami ako sa im podarilo náročné témy zvládnuť.

Mgr. Dražová

Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky - podnikanie v remeslách a službách prebiehala na našej škole 12. mája 2015.

V dňoch 11. a 12. mája v A klube prebiehala praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky v odbore čašník - servírka.


Zápis do učebných odborov

Dňa 7. mája 2015 sa konal na "Kaline" zápis do učebných odborov.


Volejbal 2015

Dňa 7. mája 2015 sa na "Kaline" konali Majstrovstvá školy vo volejbale dievčat a chlapcov. Turnaja sa zúčastnilo 8 tried v zložení: II. G, II. L, III. G, III. K, III. L, IV. F, IV. G a IV. L. Každý tím pozostával z 8 žiakov.

3.miesto obsadila trieda IV. G, na 2. mieste sa umiestnili žiaci zo IV. L a víťazmi turnaja sa stali žiaci zo IV. F - Špeťko, Ferčák, Raffay, Rendeková, Priehodová, Burianová. Srdečne gratulujeme!!!


Návšteva partnerskej školy v Poreči

Na základe podpísanej medzinárodnej dohody o spolupráci medzi školami sa zástupcovia školy a mesta Prievidza zúčastnili pracovnej cesty v Strednej škole Mate Balote v Poreči v Chorvátsku v dňoch 7.- 10. mája 2015.

Počas pracovnej cesty sme boli prijatí u primátora mesta Poreč, ktorý sa vyjadril kladne k ďalšej spolupráci na úrovni miest a škôl. Následne sme mali prehliadku mesta so sprievodcom.

V partnerskej škole Mate Balote nám žiaci a učitelia predviedli výsledky vlastnej produkcie vína, olivového oleja, levandule. Oboznámili sme sa s činnosťou žiakov pri zbere hrozna a výrobe vína vo vlastných zariadeniach.

Vo veľkej športovej hale sa uskutočnila celonárodná výstava VINISTRA, kde sme sa mohli oboznámiť s rôznymi druhmi vín, syrov, čokolády, ktorú tam predstavovali jednotliví výrobcovia, aj naša partnerská škola. V rámci veľtrhu sme mali aj vlastnú prezentáciu o našej škole, o učebných a študijných odboroch, o uskutočňovaných akciách v škole, o gastrodňoch, o dni otvorených dverí, o súťažiach v príprave kávy, sommelierstva.

Ďalší deň sme navštívili mesto Pula, kde sme sa oboznámili s históriou, pamiatkami, koloseom, v meste sme zažili súťaž mažoretiek. Sprevádzal nás veľmi šikovný sprievodca Ivan - kolega dejepisár z partnerskej školy. V popoludňajších hodinách sme sa presunuli do prímorského mesta Rovinj s jeho historickými pamiatkami, po ktorých nás sprevádzala ďalšia kolegyňa Marlena.

Na spiatočnej ceste sme sa zastavili na prehliadke Slovinského mesta Portorož, oboznámili sme sa s turistickými destináciami vysokej školy turizmu, históriou námorníctva.

Návšteva partnerskej školy Mate Balote Poreč splnila svoj účel a bola veľkým prínosom v ďalšom rozvíjaní spolupráce partnerských škôl.

Mgr.Pernišová

Prijímacie skúšky 2015

V dňoch 11. a 14. mája 2015 prebiehali na našej škole prijímacie skúšky do študijných odborov: hotelová akadémia, manažment regionálneho cestovného ruchu, obchod a podnikanie, pracovník marketingu, čašník servírka, kozmetik, kaderník - vizážista a kuchár.


Certifikáty KROS

Účtovnícka firma KROS Žilina každoročne poskytuje certifikáty vynikajúcim študentom, ktorí úspešne zvládli na praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky ich programy na známku výborný. Tento rok to boli žiaci v programe OLYMP - mzdy a personalistika a OMEGA -podvojné účtovníctvo: IV. F - manažment regionálneho cestovného ruchu - Adámiková Lenka, Assemacher Naďa, Dzuríková Ivana, Kováčová Mária, Priehodová Marcela, Rendeková Laura, Sluková Klaudia, Špeťko Oliver, Žišková Ivana, Burianová Lenka, Píšová Natália, Tonhauzerová Veronika. IV. H - obchod a podnikanie - Humajová Simona, Kollárová Martina, Kocúrová Veronika, Zaťková Stanislava.

V programe ALFA plus - jednoduché účtovníctvo: V. K - hotelová akadémia - Grossová Karolína, Dobišová Ivana V. L - hotelová akadémia - Orsághová Katarína, Ďurmeková Lucia, Pátková Mária IV. CH - pracovník marketingu - Fábryová Dominika.

Blahoželáme!

Ing. Vaňová Mariana

Poznaj svoje peniaze

Už štvrtý rok sa žiaci našej školy, hlavne IV. F - manažment regionálneho cestovného ruchu zapája do programu Nadácie pre deti Slovenska s názvom POZNAJ SVOJE PENIAZE. Žiaci vytvárali prezentácie, robili testy, tvorili propagačné materiály, hodnotili úroveň finančnej gramotnosti, vytvárali ankety a zapojili sa do celoslovenskej výzvy Global Money Week. Certiifkáty dostali všetci žiaci IV. F a z triedy II. F - Benková Dominika a Vabcová Kristína.

Ing. Vaňová Mariana

Partnerstvo medzi školami Prievidza - Hartberg

Projekt Partnerstvo medzi školami Prievidza - Hartberg má na našej škole dlhoročnú tradíciu. V tomto školskom roku sme opäť realizovali návštevy našich hlavných miest, ktoré boli súčasťou aktivity "Žiaci predstavujú svoje hlavné mestá".

Dňa 9. apríla mohli navštíviť žiaci IV. K triedy, v počte 28 hlavné mesto Rakúska - Viedeň. Sprevádzajúci pedagógovia boli Mgr. Jana Majtanová a Mgr. Andrej Richter. Žiaci partnerskej školy nám predstavili najvýznamnejšie pamätihodnosti Viedne. Videli sme: budovu Parlamentu, hrad Hofburg, chrám Sv. Štefana, budovu opery. Obzvlášť zaujímavá bola socha Márie Terézie, umiestnená medzi Prírodovedeckým a Umeleckohistorickým múzeom. Popoludnie žiaci trávili komunikáciou s rakúskymi spolužiakmi. V malých skupinkách si prezreli zaujímavosti "Maria-Hilfer-Straße", ktorá je známou obchodnou zónou.

12. máj strávili žiaci IV. K a vyučujúci Mgr. Ľubomír Jurík a Mgr. Andrej Richter v Bratislave, kde sa uskutočnila druhá časť spoločného projektu. Slovenskí žiaci ukázali svojim spolužiakom Bratislavský hrad a jeho bezprostredné okolie, previedli ich historickým jadrom mesta s jeho najvzácnejšími kultúrnohistorickými pamiatkami. Popoludní sa žiaci opätovne rozdelili do menších skupín a komunikovali v nemeckom jazyku v príjemnom prostredí dunajského nábrežia.

Pozitívne ohlasy študentov z oboch škôl nás tešia a dúfame, že budeme môcť v budúcnosti pripraviť ďalšie ročníky tejto cezhraničnej aktivity.

Mgr. Richter

Školenie s "Aibrush"

Dňa 13. mája 2015 žiačky 3.H triedy odboru kozmetička - vizážista, absolvovali školenie prístrojom Aibrush, zameraného na korekciu tváre líčením, líčenie a taktiež krytie tetovania. Počas tohoto školenia sa dozvedeli techniky korekcie tváre, možné spôsoby líčenia týmto prístrojom, ale taktiež postup pri prekrývaní permanentného tetovania a taktiež mali možnosť vyskúšať si samotný prístroj.

Mgr. Ďurinová Gabriela

Rozlúčka maturantov

Dňa 15. mája 2015 sa v telocvični uskutočnila slávnostná rozlúčka maturantov so školou. Lúčili sa žiaci všetkých 8 maturitných tried. Po úvodnom príhovore Miroslavy Zeleníkovej z V. K a peknej piesni Natálie Píšovej zo IV. F spojenej s peknou choreografiou sa prihovoril pán riaditeľ PaedDr. Štefan Gaman. Poďakoval za činnosť počas ich štúdia, za študijné výsledky a za kultúrne a športové súťaženie.

Diplomy a vecné odmeny z jeho rúk a pani zástupkýň si prevzali:

- za vynikajúci prospech počas celého štúdia: Ivana Dzuríková - IV. F, Marcela Priehodová - IV. F, Manuela Virdzeková - V. K, Mária Pátková - V. L,

- za reprezentáciu školy v športovej oblasti: Oliver Špeťko - IV. F,

- za reprezentáciu školy v odborných súťažiach: Adriana Oršulová - IV. CH, Jakub Gatial - V. L, Simona Humajová - IV. H, Martina Kollárová - IV. H, Erik Mihálik - IV. G, Nikola Ferenčíková - IV. G, Kristián Šrámka - IV. G, Róbert Vavro - IV. G, Nikola Haragová - IV. J, Viera Ollerová - IV. J, Veronika Pálešová - IV. J, Denisa Vrábelová - IV. J,

- za reprezentáciu školy v jazykových súťažiach: Mária Pátková - V. L, Martina Kollárová - IV. H.

Na rozlúčke sa prihovorila k maturantom aj primátorka mesta Prievidza, pani Katarína Macháčková a predseda strany Sieť, pán Radoslav Procházka, ktorí im popriali veľa šťastia.

Žiaci sa poďakovali učiteľom a majstrom odbornej výchovy za to, čo ich naučili a za trpezlivé odovzdávanie ich vedomostí a zručností. Na záver sa rozlúčili spoločnou piesňou - Záverečná... Všetko sa končí a všetko sa začína.

Veľa šťastia pri maturitách!


Raut pre ZŠ

Dňa 15. mája 2015 žiaci našej školy zabezpečovali v priestoroch Domu kultúry Prievidza gastronomické služby pri príležitosti 85. výročia založenia Základnej školy na Mariánskej ulici v Prievidzi. Pohostenie pre pedagógov tejto školy a ich hostí pripravili žiaci 1. G triedy pod vedením MOV Bc. Lajčiakovej a Bc. Pekárovej.

Foto: Bc. Lajčiaková Miriam

Zápis pokračuje...

Dňa 20. mája 2015 sa na "Kaline" uskutočnil zápis do študijných odborov. Naši budúci žiaci sa po úspešnom absolvovaní prijímacích skúšok prišli zapísať do týchto študijných odborov: hotelová akadémia, obchod a podnikanie, kozmetik, kaderník – vizážista, manažment regionálneho cestovného ruchu, čašník - servírka a kuchár.


Raut pre MŠ

Dňa 21. mája 2015 sa v Dome kultúry Prievidza konal Raut, ktorý zabezpečovali žiaci našej školy. Raut pre Materskú školu D. Krmana v Prievidzi sa uskutočnil pri príležitosti 55. výročia jej založenia. Významným hosťom bola pani primátorka mesta Prievidza, ktorá mala tú česť rozkrájať tortu.

Foto: Bc. Lajčiaková

Malý gastro festival

Takýto titul sme získali pri zabezpečovaní gastro akcie - okrúhleho výročia "60" p. Ing. Vážneho v Kanianke. Dňa 22. mája 2015 okrem náročného menu, studeného- teplého bufetu žiaci študijného a učebného odboru kuchár, čašník - servírka sa prezentovali zručnosťami v danom odbore. Pred zrakom hostí pripravovali flambované múčniky, miešali rôzne drinky, tranžírovali kačice a bravčové stehná, vyrezávali ovocie a zeleninu. Svoje zručnosti si obhájili na výbornú. Pozvaní hostia ako p. Dušan Grúň, p. Vrtichová a iné významné osobnosti prácu žiakov pozorovali a na záver milo, prekvapene skonštatovali že celý tím vytvoril jeden neuveriteľný "Malý gastro festival".

Hlavná MOV Bc. Priečková

Súťaž v PowerPointe

Dňa 22. mája 2015 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v tvorbe prezentácie prostredníctvom programu PowerPoint pod vedením Ing. Bátorovej a Mgr. Zubálovej. Súťaže sa zúčastnilo 17 žiakov, ktorí zapojili do tvorby prezentácie svoju kreativitu a všetky poznatky získané počas štúdia. Najlepšie práce boli ohodnotené vecnými cenami. Na treťom mieste sa umiestnila Michaela Melová, druhé miesto obsadila Nikola Cvešperová a víťazkou sa stala Andrea Hrončová. Ďakujeme všetkým za účasť, najlepším gratulujeme a tešíme na účasť v ďalších súťažiach!

Ing. Bátorová a Mgr. Zubálová

Slávnostné tabule

Počas ústnych maturitných skúšok v školskej jedálni pripravili žiaci spolu s pani majsterkami posedenie pre maturitné komisie. Pri obede mohli obdivovať slávnostnú tabuľu pri príležitosti svadby v provensálskom štýle.

Druhá slávnostná tabuľa bola nastretá pri príležitosti Medzinárodného dňa detí, ktorý oslávime 1. júna.


Výchovné predstavenie

Niekoľko tried našej školy sa dňa 25. mája 2015 zúčastnilo výchovného predstavenia Via Historica, ktoré bolo zamerané na historický vývoj obyvateľov na území Slovenska. Počas vystúpenia, ktoré sa konalo v kine Baník, sa na chvíľku z našich žiakov stali účinkujúci, čím bolo celé podujatie oživené.

Foto: Ing. Pálasthy

Ústne maturitné skúšky

Kalina maturuje...

Naši žiaci po týždennom aktívnom opakovaní štvorročného učiva prechádzajú poslednou skúškou dospelosti. Po písomnej a praktickej časti finišujú ústnou maturitnou skúškou, ktorá trvá dva týždne. Tohtoročná ústna maturita prebieha od 25. mája do 5. júna 2015. Úspešným maturantom, ktorí to už majú za sebou srdečne gratulujeme a tým, čo ich to ešte len čaká, držíme palce!!!


3D tlačiareň

Dňa 25. mája 2015 sa Ing. Bátorová a Mgr. Zubálová zúčastnili predvádzania 3D tlačiarne naživo v priestoroch firmy ELKO Computer s. r. o. v Prievidzi. Pracovníci firmy s použitím vstupného materiálu - umelohmotného káblika - vyhotovili na 3D tlačiarni rôzne typy súčiastok - ozubených koliesok a iných 3D tvarov. Táto metóda je pomerne nová a nachádza mnohostranné využitie v praxi.

Ďalšími materiálmi, ktoré sa využívajú pri 3D tlači sú napríklad živica, vosk, keramika, papier, kov (oceľ, mosadz, striebro, bronz, zlato či titán). 3D tlačiarne zaznamenali veľké uplatnenie aj v oblasti medicíny, kde dokážu vytvoriť trojdimenzionálny objekt na základe digitálnych 3D dát a postupným nanášaním a spájaním materiálu vo vrstvách vzniká požadovaný objekt - implantát. Na základe súčasného dopytu a rýchlosti vývoja 3D tlače sa predpokladá jej veľký rozvoj.

Ing. Bátorová, Mgr. Zubálová

Deň úsmevu

Zbierkou 1 deň úsmevu podporujeme projekty pre rozvoj detí z detských domovov. Tento rok sa konala v dňoch od 25. mája do 31. mája 2015. Do celoslovenskej zbierky sa dňa 28. mája 2015 zapojili aj 4 žiačky našej školy z II. J triedy: Paulína Vrtielová, Lenka Petrášová, Viktória Mišeje a Klaudia Železníková, ktoré vyzbierali spolu 135,- €.


Catering na Bojnickom zámku

Dňa 30. mája 2015 sa na Bojnickom zámku konala veľkolepá svadba Barborky Macháčkovej a Lukáša Kútneho. Svadba sa konala vo veľkom štýle v Huňadyho sále v počte hostí 170 a naši žiaci s MOV z gastro odborov nemohli chýbať pri príprave a zabezpečovaní celého cateringu. Žiaci z odborov čašník - servírka, kuchár, hostinský opäť predviedli svoje kvality v zručnostiach pri miešaní drinkov, tranžírovaní prasiatka a o sladké potešenie sa postarali žiaci spolu s MOV odboru cukrár. Hostia odchádzali zo svadby spokojní a s úsmevom na tvári nám vyznali poďakovanie za naše služby, ako obsluhe, tak aj kuchyni.

Bc. Priečková
Foto: Bc. Minichová

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok