JANUÁR 2015

Baristický kurz - Klauzúrne skúšky - Svatební dort roku 2015 - Lyžiarsky kurz - Svadobné dni v Nitre - Egyptská kuchyňa - Biblická olympiáda - MASTER CUP 77 - Zápisník cestovateľa

Baristický kurz

V rámci zvyšovania si svojej kvalifikácie sa 12 žiakov hotelovej akadémie zúčastnilo baristického kurzu. Počas 3 dní absolvovali nielen teóriu pestovania, praženia a prípravy kávy, ale mali možnosť prakticky si precvičiť mnoho druhov a spôsobov prípravy kávy. Kultúra pitia kávy je hlavnou myšlienkou takýchto kurzov pre budúcich odborníkov, ktoré úspešne po celom Slovensku realizuje Škola baristu pod vedením Stanislava Cibuľu niekoľkonásobného majstra v príprave kávy.

foto: PaedDr. Ďurčová

Klauzúrne skúšky

Dňa 15. januára 2015 predstavili odbornej komisii svoje klauzúrne práce žiačky odboru odevný dizajn z tried II.H a III.H. Sú to súborné práce z predmetu výtvarná príprava, ktoré realizujú na základe vedomostí a zručností, získaných v odborných predmetoch a následne svoje práce obhajujú na konci každého polroka. Žiačky tretieho ročníka pripravili návrhy odevov na tému historické reminescencie a druháčky zhotovili tuniky na tému hudobné nástroje. Všetky práce sú prezentované v priestoroch A pavilónu školy a sú sprístupnené rodičom aj verejnosti.


Svatební dort roku 2015

Po veľmi úspešnej účasti v súťaži Juniorská svadobná torta roka, ktorá sa konala v októbri 2014 v Nitre, postúpili naši cukrári do medzinárodného finále v Prahe. Súťaž Svatební dort roku 2015 sa konala v Clarion Congress Hotel Prague v termíne 16. – 18. januára 2015. Naša žiačka z III.A Dominika Haragová súťažila v juniorskej kategórii s témou Zásnubná torta, v ktorej obsadila krásne 5. miesto! Gratulujeme!


Lyžiarsky kurz

39 žiakov a šyria učitelia vycestovali 12. januára 2015 do Západných Tatier do Zuberca na 5-dňový lyžiarsky kurz. V lyžiarskom stredisku Janovky si 17 snowboardistov pod dohľadom Mgr. Mjartana a Mgr. Šveca a 22 lyžiarov na čele s vedúcim zájazdu Mgr. Drobcom a zdravotníkom Mgr. Husárom dosýtosti vychutnali snehu a slnka. V rámci pobytu sa venovali aj iným športovým a voľnočasovým aktivitám ako bowling, ping-pong, stolný futbal, biliard a dokonca si spravili aj majstrovstvá v kartách :)


Svadobné dni v Nitre

Dňa 23. januára 2015 sa žiačky 4. ročníka študijného odboru kaderník-vizážista: Viera Ollerová, Nikola Haragová, Daniela Ďuríková a Veronika Pálešová zúčastnili celoslovenskej súťaže LeRen Svadobné dni v Nitre v kategórii zahŕňajúcej vizážistiku, kaderníctvo, líčenie a celkový návrh „Nevesty budúcnosti“. Svojimi nápadmi a kreativitou vytvorili modely, ktoré sa umiestnili v širokej konkurencii 41 súťažiacich modelov na veľmi peknom 5. mieste a úžasnom 2. mieste! Žiačky pracovali pod vedením MOV Bc. Anity Mašlonkovej a p. Michaely Sedláčkovej. Ďakujem im za úspešnú reprezentáciu školy a prajem im aby tento zážitok z víťazstva nebol posledný.

Mgr. Táňa Dražová, hl. MOV

Egyptská kuchyňa

V utorok 27. januára 2015 stravníkov Školskej jedálne čakali netradične prestreté stoly a slávnostná tabuľa na tému Egypt. Potešili sa nielen oči, ale každý kto mal záujem mohol ochutnať aj jedlo tejto zaujímavej, pre nás netradičnej gastronómie – Egyptský vývar so šampiňónmi a šunkou, Rezeň Faraón v paradajkovej omáčke a múčnik Nefertitino čaro.


Biblická olympiáda

28. januára 2015 sa v našej škole konalo školské kolo Biblickej olympiády pre študentov prvých a druhých ročníkov. Preštudovali sme spolu s pani Mgr. Mádrovou knihu z Nového zákona – Skutky apoštolov (Sk). Svoje nadobudnuté vedomosti sme si „pomerali“ vo vytvorených trojčlenných družstvách a individuálne (každý rozmýšľa sám za seba – KRSZS). Najviac bodov získalo družstvo z II.F triedy. V disciplínach KRSZS získala:
1. miesto: Dominika Benková, II.F
2. miesto: Kristínka Vabcová, II.F a Adam Kováč, II.G
3. miesto: Evka Kiššová, II.F
Novovytvorená trojica si preštuduje ďalšie dve knihy zo Starého zákona a bude našu školu reprezentovať na okresnom kole biblickej olympiády, ktoré sa uskutoční v marci 2015 v Prievidzi. Držte nám palce. Vopred Vám ďakujeme.

BD, VK, KA

MASTER CUP 77

Famila s. r. o. a Slovenská barmanská asociácia 30. januára 2015 organizovali 1. ročník súťaže MASTER CUP 77 2015, ktorej sa zúčastnilo 49 súťažiacich. Súťaž sa konala v rámci gastronomického veľtrhu Danubius Gastro 2015 v Bartislave. Našu školu reprezentovali žiačky Sandra Flimelová z III.D a Nikola Ferenčíková zo IV.G kde svojou zručnosťou opäť dokázali a obhájili si profesionalitu v miešaní drinkov a Nikolka obsadila pekné 2. miesto za prípravu drinku FORBIDEN APPLE v kategórii junior classic pod vedením MOV Bc. Minichovej a Mgr. Konečnej.

Bc. Priečková, hl. MOV

Zápisník cestovateľa

Súťaž „ZÁPISNÍK CESTOVATEĽA – spoznaj svet, spoznáš seba“ sa uskutočnila pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, CK BUBO Travel Agency, o.z. Šedý medveď, v rámci programu DÍKYMOC. Prvou podmienkou bolo odfotiť sa s plagátom s vyhlásenou súťažou a vybrať si z 35 vyhlásených krajín zo všetkých kontinentov. Do súťaže sa zapojili II.F s témou DUBAJ a IV.F s témou KUBA. Na dva mesiace sme sa stali cestovateľskými dobrodruhmi, ktorí objavujú a spoznávajú svet. Zažívali sme cestovateľské dobrodružstvá a hlavne sme prichádzali na to, že je to ťažké, splniť podmienky súťaže.

IV.F – KUBA
1. Cestovateľský bedeker mal obsahovať zaujímavosti z danej krajiny, zábavné aktivity, ktoré sa tam dajú robiť, krajina v umení – aké filmy tam boli natočené, aké knihy boli o danej krajine napísané. Náš bedeker obsahoval aj kubánske pochúťky, slávne nápoje, služby, štýly hudby, spisovateľov okrem Hemingwaya sme našli aj súčasných autorov, pozreli sme si veľa filmov natočených o Kube, alebo na Kube (Hriešny tanec 2, 7 dní v Havane, Havana blues, Jahody a čokoláda)
2. Cestovateľskú mapu pre rovesníkov
3. Priestorový objekt vystihujúci danú krajinu – zvýraznili sme plastickú mapu Kuby, palmu, národný vták Tocororo, veterány, orchidea, cigary a ešte sme pridali bonus PEXESO so zaujímavými obrázkami.

II.F – Dubaj
1. V cestovateľskom bedekri okrem významným budov písali aj o zaujímavých knihách, ktoré boli o krajine napísané, čo by radi navštívili v krajine.
2. Cestovateľská mapa-so zaujímavosťami
3. Priestorový projekt – hlavné budovy Dubaja

Aj keď sme neboli porotou ocenení, tak bolo veľkým prekvapením, že projekt KUBA bol medzi 15-timi vystavenými prácami na BUBOBÁLE – cestovateľskom festivale v Bratislave 31. 01. – 01. 02. 2015, ktorého sa zúčastnila aj naša triedna Ing. Mariana Vaňová, ktorá nás stále usmerňovala a študovala s nami a pomáhala aj druháčkam. Do súťaže bolo zapojených 111 súťažných tried zo základných a stredných škôl Slovenska. Tešíme sa na 2. ročník cestovateľskej súťaže.

II.F, IV.F

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok