DECEMBER 2014

Blížiace sviatky - Vianočný svietnik - Olympiáda v španielskom jazyku - Beseda o Kube - Vianočné trhy a sv. Mikuláš - Mikulášsky darček v podobe imatrikulácií - Basketbal dievčat - Dostali europasy za stáž v Málage - Olympiáda v anglickom jazyku - Úspechy vo futbale - Odborné vzdelávanie vizážistiek - Otvorená hodina dejepisu - Prezentácia spoločnosti Concordia Agency - Volejbalový turnaj - Vianočný večierok

Blížiace sviatky

Začiatkom decembra už v celej škole cítiť sviatočnú atmosféru. Školská jedáleň sa vianočne rozžiarila pod rukami MOV Bc. Minichovej a Mgr. Konečnej, o dekorácie v Dome služieb sa postarala MOV Mgr. Teslíková so žiakmi IV.CH a priestory školy vyzdobili žiaci III.F a III.A v rámci odborného výcviku a krúžkovej činnosti (Tvorivý svet) spolu s Ing. Krejčovou, Ing. Bielikovou, Mgr. Gamanovou a Bc. Preissovou.


Vianočný svietnik

OV SZZ v Prievidzi 2. decembra 2014 zorganizoval už 30. ročník aranžérskej súťaže Vianočný svietnik pre základné, špeciálne a stredné školy. Hlavnou podmienkou bolo využitie len prírodného materiálu. Našich súťažiacich pripravili Mgr. Gamanová a Ing. Krejčová. V kategórii stredných škôl sme obsadili prvé tri miesta! Gratulujeme!!!
1. miesto: Katarína Tunegová, II.A odbor kaderník
2. miesto: Eva Lukáčková, II.A odbor cukrár
3. miesto: Lucia Líšková, III.A odbor záhradník


Olympiáda v španielskom jazyku

Dňa 3. decembra 2014 sa konalo školské kolo olympiády v španielskom jazyku v kategórii B (žiaci 3. ročníka) a kategórii C (žiaci 4. ročníka). Zámerom súťaže bolo nielen vybrať žiaka, ktorému by znalosť španielskeho jazyka umožnila reprezentovať školu v krajskom kole olympiády, ale aj motivovať ostatných ku zdokonaľovaniu ich zručností. Súťaže sa zúčastnilo osem žiakov a úroveň školského kola olympiády bola na vysokej úrovni. Žiaci preukázali svoje znalosti napísaním testu pozostávajúceho zo 4 častí – slovná zásoba, gramatika, čítanie s porozumením, posluch s porozumením a situačným dialógom. Súťaž zorganizovali vyučujúce Mgr. Matiašková, Mgr. Placeková a Mgr. Kozáková. Na prvých miestach sa umiestnili títo žiaci:

Výsledky: kategória B kategória C
1. miesto René Šmatlák, II.F Martin Morávek, IV.L
2. miesto Simona Gogorová, III.K Michaela Karaková, IV.L
3. miesto Radka Masárová, III.L Silvia Ďurinová, IV.L
Mgr. Placeková

Beseda o Kube

Dňa 4. decembra 2014 nám naša triedna profesorka Ing. Vaňová priviedla vzácnu návštevu z Karibiku. Na besedu prišiel v rámci cestovného ruchu – Kubánec Alex Sánchez. V zaujímavej a pútavej besede sme sa dozvedeli veľa zaujímavého o živote na Ostrove slobody, o systéme vzdelávania, o krásnych plážach, o turistickom ruchu, o tradičných jedlách, nápojoch. Priniesol nám ukázať tradičné kubánske cigary COHIBA, humidor, dokonca nám aj nejaké daroval, kubánsky rum, hudobné nástroje, darčeky, knihy, tričká s Che Guevarom. Ochutnali sme aj kubánske čokolády, zahrali sme sa domino. Okrem toho, že sme sa dohovorili po slovensky, tak sme mohli komunikovať aj v anglickom jazyku a ešte sme aj trochu rozumeli. Na záver nám zatancoval aj salsu. Beseda bola veľmi a zaujímavá a dozvedeli sme sa aj veľa o šťastnom a veselom živote na Kube. Ďakujeme a veríme, že sa v Prievidzi ešte stretneme.

IV.F

Vianočné trhy a sv. Mikuláš

Dňa 5. decembra 2014 sa na našej škole uskutočnil už 3. ročník Vianočných trhov tentoraz pod názvom „Trhy sv. Mikuláša“. Návštevníci si tu mohli zakúpiť na blížiaci sa advent a vianočné sviatky rôzne vianočné darčeky, ozdoby, sladké pečivo či punč. Niektoré z nich vlastnoručne zhotovili naši žiaci z odborov záhradník, odevný dizaj a obchod a podnikanie. Akcia sa uskutočnila pod záštitou PK obchodu a pod vedením Ing. Sadloňovej a Mgr. Gamanovej. Ďakujeme všetkým návštevníkom a tešíme sa na budúci rok!

Tento deň spríjemnil žiakom aj Mikuláš, ktorý so svojimi pomocníkmi po škole rozdával drobné sladkosti a v Školskej jedálni čakal na stravníkov čert :)


Mikulášsky darček v podobe imatrikulácií

Žiaci I.G triedy študijného odboru čašník, servírka, kuchár boli dňa 8. decembra 2014 slávnostne imatrikulovaní do gastronomického cechu. Tento akt pre nich pripravili žiaci III.G triedy rovnakého študijného odboru. Prváci prešli krstom ochutnávky v podobe sladko-slaných chuťoviek, senzorickým hodnotením vôni, slávnostne zložili sľub „poslušnosti“ a svojim podpisom spečatili, že budú reprezentovať odbor, ktorý si zvolili za svoje budúce povolanie. Nakoniec dostali ešte jednu pečať varechou a potom už nastal čas zábavy a rôznych súťaží.

Mgr. Katarína Bajánová

Basketbal dievčat

V pondelok 8. decembra 2014 sa na našej škole konalo obvodné kolo v basketbale dievčat. Naše družstvo – výber dievčat školy – odohralo dva zápasy, z ktorých jeden víťazne a postúpili tak do okresného kola. Gratulujeme!


Dostali europasy za stáž v Málage

Bez pasu nemôžeš cestovať, aspoň nie za hranice, nemôžeš spoznávať. To ale neplatí o našich dvadsiatich študentoch hotelovej akadémie IV.L, ktorí absolvovali project Erasmus+ v Španielsku. Navyše dostali pasy so zvláštnym názvom – europasy. Môžu sa pohybovat po Európe s ďalšou výhodou – sú registrovaní na Ministerstve školstva a europas im otvára cestu nielen za cestovaním, ale otvára im aj pracovný trh a možnosť uplatnenia sa na pracoviskách v Európe. To preto, lebo úspešne absolvovali zahraničnú stáž v trvaní jedného mesiaca v španielskej Málage v oblasti gastronómie. Na obrázku si pred sebou pyšne držia svoj vstup do Európy. Vďaka patrí aj sprevádzajúcej Mgr. Placekovej a triednej učteľke Ing. Eisenhardtovej.

Ing. Jozef Jakube, coordinator projektu Erasmus +

Olympiáda v anglickom jazyku

Dňa 9. decembra 2014 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku v troch kategóriách. Celkovo sa do školského kola zapojilo 24 študentov. Víťazmi jednotlivých kategórií, ktorí postupujú do obvodného kola sú: kategória 2A – Nicolas Štiffel, I.K; kategória 2B – Silvia Ďurinová. IV.L; kategória 2D – Sandra Grocholová, I.F. Všetkým študentom ďakujeme za účasť v školskom kole a víťazom prajeme veľa úspechov v obvodnom kole!

Mgr. Gavalcová

Úspechy vo futbale

V tomto školskom roku zaznamenalo naše futbalové družstvo, tvorené výberom chlapcov školy, niekoľko víťazných a zápasov. Vo veľkom futbale postúpili od obvodného kola cez okresné až do regionálneho, ktoré sa hralo v decembri na zelenom trávniku v Bánovciach nad Bebravou. V malom futbale - tzv. futsale - postúpili ešte ďalej. Dňa 9. decembra 2014 odohrali zápasy v Bánociach nad Bebravou na krajskom kole Majstrovstiev vo veľkom futbale TSK. Gratulujeme!

foto: Ing. Vaňová

Odborné vzdelávanie vizážistiek

Žiacky III.H odboru kozmetička a vizážistka sa 12. decembra 2014 v rámci odborného vzdelávania zúčastnili školenia s prístrojom BDR zameraným na omladenie pleti. Zo školenia si odniesli nielen nové znalosti, ale aj zručnosti týkajúce sa práce s týmto prístrojom.

Mgr. Ďurinová

Otvorená hodina dejepisu

Školská telocvičňa sa 16. decembra 2014 premenila na historickú sálu a prítomní žiaci mali možnosť prežiť hodinu dejepisu priamo v centre diania. Videli dobové oblečenie, dozvedeli sa zaujímavosti zo života hradných pánov aj o vtedajšej gastronómii.


Prezentácia spoločnosti Concordia Agency

V predvianočnom čase, 16. decembra 2014, sme v škole privítali na prezentácii a besede vedenie agentúry Job on Boards - Concordia Agency - Lindu Hnatovú a Martina Jánošíka. Žiakom 3. až 5. ročníka hotelovej akadémie predstavili možnosti a podmienky práce na riečnych a zaoceánskych lodiach. V prezentácii videli žiaci priestory i náplň práce na jednotlivých pozíciách. Priblížili im výhody práce v zdokonalení sa nielen v odbore, ale i v cudzích jazykoch, možnostiach stretnutí sa zahraničnou klientelou a v neposlednom rade vidieť mnohé zaujímavé miesta sveta.

Beseda bola o to bezprostrednejšia, že Martin Jánošík je našim bývalým žiakom a teda atmosféra školy, bývalí pedagógia vytvárali akúsi „domácu pôdu“. Žiakom ochotne odpovedal na otázky a odniesť si tiež mohli rôzne propagačné materiály. Pre záujem žiakov sa v budúcnosti podobné podujatie bude opakovať aj pre nižšie ročníky žiakov gastroniomických odborov.

PaedDr. Ďurčová

Volejbalový turnaj

Posledný deň školského vyučovania v tomto kalendárnom roku sa v školskej telecvični odohrali priateľské zápasy medzi učiteľmi telesnej výchovy a žiakmi. I keď boli výsledky tesné učitelia obhájili minuloročné víťazstvo :)


Vianočný večierok

Koniec kalendárneho roka je spravidla podfarbený atmosférou nadchádzajúcich vianočných sviatkov. Nielen žiaci, ale aj personál školy – pedagogický aj nepedagogický sa teší na niekoľko dní voľna, oddychu, relaxu a chvíľam strávených s rodinou a blízkymi. Presne taký bol aj záver tohto roku. Už tradične sa s ním lúčime v kolektíve zamestnancov spoločným popoludním v našom školskom závode Aklub. Kolegyne v tomto zariadení spolu so žiakmi pod záštitou pána riaditeľa pripravili aj tento rok opäť dôstojné prostredie, kvalitné jedlá a nápoje, vynikájúcu atmosféru so živou hudbou a všetkým prítomným tak umožnili opäť stráviť jeden z nezabudnuteľných dní strávených v pracovnom kolektíve...

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok