OKTÓBER 2014

PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ DÁMY - INTERBEAUTY 2014 - Spolupráca medzi školami -
Ži-jeme zdravo? - Pozdrav z Málagy - Jablkové hody - Kačacie hody - Film 38 - Juniorská svadobná torta roka - Aeropress Kompetišn Nitra - MŠ v stolnom tenise - Otvorená hodina nemčiny - Nastal čas banketov... - Súťaž „Kuchársky päťboj“ - Halloweenske tekvice

PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ DÁMY

Pod týmto zaujímavým názvom sa konal už II. ročník celoslovenskej baristickej súťaže, ktorú organizovala naša škola v spolupráci s mestom Prievidza. Konala sa 3. októbra 2014 v Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Prievidzi. Na pódiu sme privítali 15 súťažiacich z 12-tich škôl Slovenska. Našu školu veľmi pekne reprezentovali Katarína Ďurejeová z V.L a Samuel Chlpek zo IV.L. Úlohou súťažiacich bolo v časovom limite 15 minút pripraviť 4 porcie espressa, 4 porcie kapučína, a namiešať voľný miešaný nápoj. Hodnotila sa nielen rýchlosť, kreativita, chuť nápoja, ale aj technické prevedenie. Na dodržanie všetkých kritérií dohliadali štyria chuťoví a štyria technickí komisári. Hlavným rozhodcom súťaže bol pán Stanislav Cibuľa, ktorý bol zároveň aj hlavným garantom súťaže.

foto: PaedDr. Ďurčová, Ing. Mackovčáková, Ing. Pavelková



INTERBEAUTY 2014

Každoročne žiaci SOŠ Kalinčiaka, učebného odboru kaderník a študijných odborov kaderník-vizážista a kozmetik reprezentujú školu v rámci rôznych súťaži tohto zamerania. Medzinárodný veľtrh kozmetiky INTERBEAUTY 2014, v Bratislavskej Inchebe, aj pre rok 2014 pripravil pre kaderníčky, kozmetičky a manikérky v kategóriách dospelí aj žiaci niekoľko súťažných zaujímavých podujatí. Naša škola sa zapojila do Súťaže v účesovej tvorbe a dekoratívnej kozmetike INTERBEAUTY TROPHY.
V účesovej tvorbe bolo pre kategóriu študenti vyhlásených niekoľko tém. Zapojili sme sa do dvoch:
1. Téma: Lesná víla - 2. miesto Tím: Veronika Pálešová, Denisa Vrábeľová, Nikola Haragová
2. Téma: Halloween - 1. miesto Tím: Viera Olerová, Nikola Haragová, Lukáš Fábry
Žiakov pripravovali: MOV Bc. Anita Mašlonková a MOV Michaela Sedláčková.

Tieto témy boli zaradené ako tímová práca študentov. Hodnotený bol celkový vzhľad modelky, výčes, líčenie s čiastočnou maľbou na telo a nail-art. Všetky tieto súťažné témy sú veľmi nápadité a súťažiaci pri vytváraní kreácií na modelkách naplno uplatnili svoju fantáziu. Vypracovali nielen účes, líčenie a vyzdobili nechty, ale navrhli a vytvorili aj všetky doplnky a oblečenie. Do tímovej práce sa zapojili aj niektorí rodičia, takže príprava na súťaž obohatila široký okruh ľudí. Skúsenosti, ktoré týmto naši žiaci získali im pomôžu pri budovaní zdravého odborného sebavedomia a zanechajú nezabudnuteľné zážitky a inšpirácie pre budúcu prax.

Mgr. Dražová

Spolupráca medzi školami

Po úspešnej spolupráci so Strednou odbornou školou potravinárskou Bélu II v Pécsvárade z minulých rokov, sa v dňoch 3. – 5. októbra 2014 uskutočnilo stretnutie zástupcov oboch škôl v Maďarsku. Cieľom družobnej návštevy bol ďalší rozvoj výmennej spolupráce pre žiakov a zamestnancov škôl za účelom spoznávania kultúry, tradícií, výmeny skúseností teoretických i praktických. Počas tohto pobytu sa náš pán riaditeľ Paedr. Gaman sa zúčastnil na oficiálnom stretnutí s riaditeľom a zástupkyňami maďarskej školy, ale i na oddychovom programe, v rámci ktorého spoznával múzeá, prírodu i miestne špeciality spolu s Ing. Palásthym.

foto: Ing. Palásthy

Ži-jeme zdravo?

Dňa 7. októbra 2014 sme sa so žiakmi II.L v rámci predmetu Náuka o výžive zúčastnili premietania filmu „Vitarián“. Akcia sa uskutočnila v popoludňajších /či skôr podvečerných/ hodinách v RKC Prievidza. Po filme nasledovala poučná diskusia o zdravom stravovaní s majiteľkou obchodu so zdravou výživou p. Sokolovou a výživovým poradcom p. Plichtom. Akciu usporiadalo OZ Berkat v rámci cyklu Ozveny jedného sveta. Aj keď žiakov téma alternatívneho stravovania čaká až niekedy v máji, už teraz majú predstavu o jednej z foriem alternatívneho stravovania. Film bol veľmi zaujímavý a poučný a u žiakov vyvolal búrlivú diskusiu. Tešíme sa na ďalšie stretnutia na tému o trendoch v stravovaní.

Ing. Sigetová

Pozdrav z Málagy

Zo slnečnej Málagy nám posielajú pozdrav študenti zo IV.L spolu s vyučujúcimi Mgr. Placekovou a Ing. Jakube. V rámci projektu Leonardo da Vinci Mobilita získavajú nové zručnosti v španielskej stredomorskej gastronómii.


Jablkové hody

V stredu 8. októbra 2014 už od ranných hodín celou školou rozvoniavali jablkové koláče od výmyslu sveta. Sladká vôňa vanilky, škorice a jabĺk cez veľkú prestávku prilákala maškrtníkov z celej školy. Ďakujeme našim žiakom odboru cukrár a ich pani majsterkám za príjemné spestrenie pracovného dňa a tešíme sa opäť o rok!


Kačacie hody

Každú jeseň sa v školskej jadálni konajú Kačacie hody pre zamestnancov Kaliny. O príjemné prostredie i chutné jedlo sa aj tento rok postaral kolektív majsteriek OV zo školskej jedálne i kuchyne a žiakov z odborov čašník, servírka a kuchár. Hostia boli veľmi spokojní a zábava gradovala do neskorých večerných hodín.


Film 38

Dňa 14. októbra 2014 z podnetu žiakov zorganizovala pani učiteľka Mgr. Vavrová návštevu filmového predstavenia 38 - Demitra - hokejová legenda v OC Korzo. Súčasťou filmu boli rozhovory s jeho otcom, sestrami, manželkou. Na svojho priateľa si pospomínali aj viacerí a súčasní hráči. Na pozadí celého filmu znela slovenská hudba, ktorú rád Pavol Demitra počúval. Predstavenia sa zúčastnili triedy II.F, III.F, III.L, IV.F, IV.CH, IV.J. Film zanechal na každom účastníkovi hlboký dojem. Ďakujeme, že sme sa mohli zúčastniť.

IV.F

Juniorská svadobná torta roka

V Nitre sa 17. októbra 2014 konal 1. ročník cukrárskej súťaže Juniorská svadobná torta roka. Našu školu veľmi úspešne reprezentovala Dominika Haragová z III.A, ktorú pripravovala MOV Bc. Kratochvílová. Obsadila celkové 3. miesto a vyhrala súťaž O najchutnejšiu tortu. Gratulujeme!!!


Aeropress Kompetišn Nitra 2014

Postrehy a priebeh súťaže pohľadom súťažiaceho Sama Chlpeka:
„18. októbra som sa zúčastnil celoslovenskej súťaže v príprave kávy – Slovenský Aeropress Kompetišn. Ide o prípravu filtrovanej kávy cez malý piestový prístroj, ktorý je vo svete veľmi zaužívaný a u nás sa už nejaký ten rok snaží preraziť. A je celkom úspešný. Vďaka príprave kávy cez túto vecičku tak môžeme zistiť chuťový profil výberovej kávy, samozrejme čerstvo napraženej. Akcia sa konala v obchodnom centre Mlyny pri príležitosti Festivalu kávy a čokolády, víkendu kávy. Súťažilo presne 12 súťažiacich z rôznych prevádzok po celom Slovensku. Bol som síce reprezentovať sám seba, a teda nie žiadnu prevádzku ako ostatní, ale to mi nebránilo v tom ukázať všetko, čo som sa pri príprave takejto kávy naučil. A keďže sa práve príprava stala akýmsi denným rituálom, pripravil som ju aj na súťaži presne tak, ako si ju pripravujem doma. Mojou úlohou bolo nastaviť chuťový profil kávy, ktorú nám všetkým zúčastneným organizátori v deň súťaže predstavili (a ktorá bola samozrejme z radu specialty coffee, čiže výberová káva. Káva sa výberovou môže označovať len za istých prísnych podmienok a jednou z nich je aj to, aby v slepej degustácii získala minimálne 80 bodov. Aj preto tento druh kávy tvorí asi len 10-12% svetovej produkcie). Pri skúške kávy, ktorá prebiehala pred samotnou súťažou si každý vytvoril tú svoju receptúru – čiže gramáž a teplotu vody, ktorú použije na zalievanie. Na samotnej súťaži sa súťažilo vo dvojiciach, z ktorej vždy jeden postúpil do ďalšieho kola. A tak som sa zo základného kola posunul do semifinále, neskôr do finále, kde sme si zmerali sily traja naraz. Z tejto trojice sa vytvorilo prvé, druhé a tretie miesto. No a mne, mne sa, aj keď s veľkým prekvapením, ušlo to prvé :)“


MY Hornonitrianske noviny

MŠ v stolnom tenise

V stredu 22. októbra 2014 zorganizovali vyučujúci telesnej a športovej výchovy v školskej telocvični Majstrovstvá školy v stolnom tenise chlapcov aj dievčat.


Otvorená hodina nemčiny

V máji 2014 žiaci terajšej IV.K navštívili v rámci odbornej exkurzie viedenskú zoologickú záhradu v Schönbrunne. Úlohou žiakov počas exkurzie bolo zbierať textový a obrazový materiál, ktorý po návrate domov použili pri vytvorení prezentácií. Žiaci pracovali v štyroch skupinách. Každá skupina plnila iné ciele. Výsledky svojej práce skupiny prezentovali počas otvorenej hodiny nemeckého jazyka 22. októbra 2014 pred pozvanými pedagógmi a spolužiakmi ústnou formou v nemeckom jazyku. Cieľom hodiny bolo preveriť a hodnotiť úroveň osvojených gramatických javov – prítomného a minulého času pomocných a plnovýznamových slovies prostredníctvom ústnej prezentácie skupinových prác. Tri práce žiaci vytvorili v programoch MS PowerPoint a MS Word, štvrtou prácou je nástenný obraz. Práce možno využiť ako učebné pomôcky.

Mgr. Majtánová

Nastal čas banketov...

Každý rok sa pravidelne konajú cvičné bankety, na ktoré si žiaci tretieho ročníka odboru hotelová akadémia pozývajú svojich rodičov. Prvý z banketov sa uskutočnil dňa 23. októbra 2014. Slávnostnú tabuľu vo farbách jesene, veľmi chutné menu pripravili žiaci III.K triedy - 3. skupiny pod vedením Mgr. Bajánovej a Ing. Csatayovej. Rodičia a pedagógovia mali možnosť vidieť veľmi peknú obsluhu a ukážky prípravy miešaných nápojov. Veríme, že zažili príjemné popoludnie v slávnostnej atmosfére...

Mgr. Bajánová

Súťaž „Kuchársky päťboj“

Spoločnosť METRO Cash & Carry SR opäť usporiadala dňa 24. októbra 2014 gastronomickú súťaž „Kuchársky päťboj“ pre žiakov stredných odborných škôl s odborom kuchár. Našu školu reprezentovali žiaci Kristián Šramka, Romana Kováčová z triedy IV.G, Martin Mikloš z III.G, Marek Polgár z II.C, Sandra Flimelová a Viliam Dobrotka z III.D triedy. Súťažnými disciplínami bolo odborné a kvalitné krájanie surovín, vykosťovanie kurčaťa a filetovanie pstruha. Každý súťažiaci musel v časovom limite zvládnuť tieto pracovné úkony. Náš súťažný tím sa preukázal vysokou profesionálnou kvalitou a súdržnosťou, čím reprezentoval našu školu. Ďakujeme. Zároveň ďakujem aj MOV Drahomíre Toráčovej a Darine Oboňovej za odborné vedenie súťažiacich.

Mgr. Bajánová

Halloweenske tekvice

Vyrezávanie tekvíc už oddávna patrí k Sviatku všetkých svätých. Táto dekorácia sa robila omnoho skôr, ako k nám Halloween prišiel spoza mora. Aj naši žiaci si preto 28. októbra 2014, v rámci súťaže Halloweenske vyrezávanie tekvíc, vyskúšali vytvoriť tieto jesenné symboly. Porota hodnotila niekoľko kritérií, ktorým najlepšie vyhoveli nasledovní žiaci:
1. miesto: Ingrida Ondrušová, III.H
2. miesto: Sofia Kozáková, III.H
3. miesto: Monika Priehodová a Ondrej Bugár, I.K
Najvtipnejšia tekvica: Klaudia Železníková a Martina Lániková, II.J
Cena za tvorivosť: Kristína Hubová, I.K
Cena diváka: Soňa Dzurendová, I.L

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok