SEPTEMBER 2014

Otvorenie školského roka 2014/2015 - September - Aliancia stredoškolákov - Dni nezábudiek - Prekladateľská súťaž - Biela pastelka - EXPO ELKO 2014 - Vzdelávací pobyt v Retzi

Otvorenie školského roka 2014/2015

Len nedávno sme sa lúčili so školským rokom 2013/2014 a už je tu rok nový. Leto ubehlo rýchlo a možno aj vďaka daždivému počasiu sme si ho užili akosi menej. Nič to však nemení na skutočnosti, že je tu 2. september a na školskom dvore sa zhromaždila takmer tisícka žiakov. Privítali sme aj vzácnych hostí z TSK na čele s jeho „županom“ Jaroslavom Baškom.

Na úvod štátna hymna, čítanie preambuly Ústavy, pár slov k žiakom od župana TSK, opäť originálny príhovor pána riaditeľa, organizačné pokyny z úst pani zástupkyne Mgr. Krčíkovej, dve piesne v podaní Laury Belicovej z II.F, diskotéka v telocvični a stretnutia triednych so svojimi žiakmi v triedach. Na prvý deň sme toho absolvovali celkom dosť. Čo je to však proti desiatim mesiacom, ktoré máme pred sebou? Každého čaká práca, povinnosti a výsledok bude taký, o aký sa postará každý sám. „Naša škola je zásadne dobrovoľná“ - tvrdí každý rok pán riaditeľ. „My vám ukážeme cestu, ísť už musíte sami.“
Je teda vecou každého žiaka, ako s ponúkanými informáciami, vedomosťami či zručnosťami naloží. Veríme, že každý člen našej „farmy“ (ako pán riaditeľ parafrázoval známu TV reláciu) bude mať snahu naučiť sa čo najviac, získa správne pracovné návyky, no predovšetkým sa uplatní na trhu práce ako dobrý odborník vo svojom remesle.


September

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že september je len takým „rozbiehacím“ mesiacom. No vôbec tomu tak nie je. Náš september je totiž hektickejší ako mnohé ďalšie mesiace. Je nabitý rozdávaním učebníc, dolaďovaním rozvrhov, hemží sa to maturantami, komisiami, papierovačkami, brannými cvičeniami a napokon sme toto pracovné nasadenie zavŕšili cvičným (rozumej planým :-) ) poplachom.


Aliancia stredoškolákov

V pondelok, 22. septembra 2014 – 100 dní do konca roka, sa uskutočnilo stretnutie mladých stredoškolských lídrov, ktoré organizovala iniciatíva ŠTUDENT – Aliancia stredoškolákov. Stretnutie sa konalo, symbolicky, v priestoroch najväešej strednej školy v Treneianskom kraji - v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi. Vážnosť charakteru podujatia potvrdili aj hostia konferencie. Cez videopozdrav sa nám prihovoril najmladší poslanec NR SR Otto Brixi. Účasťou nás potešil poslanec NR SR Martin Poliačik, predstaviteľ štátnej správy - prednosta OÚ v Prievidzi a poslanec TSK Jozef Stopka, poslanec MsZ v Prievidzi a dlhoročný predseda ZIP - CEM, držiteľ ceny Karola Veľkého Miroslav Hajnoš a iní :). Na tomto stretnutí svoje ciele predstavila aj Aliancia stredoškolákov. Podobné stretnutia má v pláne zorganizovať aj v iných krajoch na Slovensku.

text: Branislav Gigac, foto: Miroslav Hajnoš, Ing. Pavelková

Dni nezábudiek

Liga za duševné zdravie každoročne organizuje verejnú finančnú na podporu duševného zdravia. 12. septembra 2014 sa do zbierky v uliciach Slovenska zapojili aj naše žiačky z III.H triedy.


Prekladateľská súťaž

Predmetová komisia cudzích jazykov v spolupráci s predmetovou komisiou nemeckého jazyka zorganizovala dňa 24. septembra 2014 tretí ročník celoškolskej prekladateľskej súťaže pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Podujatia sa zúčastnilo 39 študentov, ktorí súťažili v preklade z anglického a nemeckého jazyka do slovenčiny v dvoch kategóriách: 1. a 2. ročník a 3. - ť5. ročník. Víťazmi v kategórii mladších žiakov v preklade z anglického jazyka sú: Lenka Rybičková II.L (1. miesto, Dominika Benková II.F a Nikola Rybárová (2. miesto), Laura Belicová II.F (3. miesto). V kategórii starších žiakov boli najúspeešnejší: Mária Pátková V.L (1. miesto), Veronika Tonhauzerová IV.F (2. miesto) a Jozef Pipíška (3. miesto). Výhercom blahoželáme, všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a tešíme sa na ďalší ročník. :)

Mgr. Némethová

Biela pastelka

Verejnú finannú zbierku pod názvom „Biela pastelka“ organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Dňa 24. septembra 2014 sa konal už 13. ročník tejto zbierky, ktorá pomáha nevidiacicm a slabozrakým vrátiť sa do života. Pod vedením Mgr. Markovej sa jej zúčastnili aj naše štyri žiačky z III.J triedy.


EXPO ELKO 2014

Dňa 26. septembra 2014 sa triedy V.K a V.L v sprievode vyučujúcich Ing. Bátorovej a Mgr. Zubálovej zúčastnili 4. ročníka prezenčnej výstavy EXPO ELKO 2014 - výstavy svetových značiek výpočtovej techniky, ktorá sa uskutočňuje pred OC Korzo v stánku firmy ELKO computer group. Išlo o výstavu noviniek svetových značiek výpočtovej techniky. Na výstave boli zastúpené výrobky značiek Xerius, Prestigio, OKI, ESPON, Miscrosoft, Eset, Lenovo, TOSHIBA, Colorovo, Benq a iné. Žiaci si mali možnosť prezrieť aj vyskúšať vystavovanú techniku. Zaujali ich aj súčasné trendy v oblasti mobilných telefónov a smartfónov. Zástupcovia firmy nás ako kolektív zvečnili na fotkách a pribalili nám tieto nezabudnuteľné zábery vytlačené na nových typoch atramentových tlačiarní. Našich žiakov výstava zaujala a odniesli si z nej okrem fotiek mnoho nových poznatkov.


Vzdelávací pobyt v Retzi

V dňoch od 22. – 26. septembra 2014 sa 8 žiakov III.L, s pedagogickým dozorom Mgr. Richterom, zúčastnilo vzdelávacieho pobytu v partnerskej škole v meste Retz. Pobyt bol zameraný na ukážky pestovania hrozna a výrobu vína v školskom závode. Žiaci mali možnosť vyskúšať si prácu vo vinohrade – oberanie hrozna a prezrieť si moderný školský závod na výrobu vína. Technologický postup výroby bol vysvetlený odbornými pracovníkmi a sprevádzaný praktickými ukážkami. Súčasťou prehliadky bola aj degustácia domácich vín vyrobených školou. Rovnako dôležitým aspektom pobytu bola komunikácia v nemeckom jazyku, ktorá po počiatočnom zoznámení nebola problémom.

Mgr. Richter

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok