JANUÁR 2014

Klauzúrne skúšky - Ples mesta Prievidza - DOSTALI EUROPASY ZA STÁŽ MOBILITA č. 13321 0453 - Návšteva z TSK - Vizážistky na školení - Nové okná - Tvorba nového odboru - Danubius Gastro 2014

Klauzúrne skúšky

Žiačky odboru odevný dizajn z tried I.H a II.H v piatok 17. januára 2014 predstavili odbornej komisii svoje klauzúrne práce. Na obhajobách zúročili všetky vedomosti z doterajšieho štúdia. Žiačky prvého ročníka pripravili návrhy spoločenských šiat inšpirované farebnosťou papagájov a druháčky prezentovali vlastnoručne ušité šaty na tému egyptská kultúra v súčasnom odievaní. Všetky práce sú vystavené v A pavilóne školy.


Ples mesta Prievidza

18. január 2014 bol dňom, kedy sa v meste Prievidza otvorila plesová sezóna mestským plesom. Gastronomickú časť tejto slávnostnej udalosti pomohli zabezpečiť žiaci našej školy.

foto: Maxo Kormaňák

DOSTALI EUROPASY ZA STÁŽ MOBILITA č. 13321 0453

Za úspešnú jednomesačnú prax v španielskej stredomorskej gastronómii v rámci projektu Leonardo da Vinci Mobilita získali 20 žiaci odboru hotelová akadémia z tried IV.K a III.L europasy. Tieto doklady vystavené Ministerstvom školstva SR im nielen ocenili ich zahraničnú stáž, ale pootvárajú im cestu k uplatneniu sa na domácom i zahraničnom trhu v rámci svojej profesie.


Návšteva z TSK

V rámci obhliadky – vizualistiky škôl a školských zariadení ich zriaďovateľom – Trenčianskym samosprávnym krajom našu školu 22. januára 2014 navštívil Ing. Jaroslav Baška (predseda TSK).


Vizážistky na školení

Žiačky III.H odbor kozmetička a vizážistka spolu so svojou vyučujúcou Mgr. Gabrielou Ďurinovou absolvovali 22. januára 2014 v priestoroch kozmetiky v Stredisku služieb Sever školenie zamerané na šetrenie pleti s prevratným prístrojom v tejto oblasti Xilia RF, ktorý patrí medzi najmodernejšie a najúčinnejšie prístroje na trhu a je zameraný na:

Počas školenia nadobudli naše mladé kozmetičky nielen vedomosti o funkciách prístroja akými sú napr. rádiofrekvencia, air massage, iontoforéza, či bipolárna elektrostimulácia, dermabrázia a lifting, ale sa naučili aj pracovať s týmto prístrojom a nadobudli aj vedomosti o jeho účinkoch na pleť.

Mgr. Gabriela Ďurinová

Nové okná

Drevené okná v školskom internáte už dosluhujú a preto sa postupne vymieňajú za plastové. V januári boli vymené v troch kanceláriách na prízemí internátu.


Tvorba nového odboru

Medzi najväčších výrobcov potravinárskych produktov nesporne patrí firma NESTLÉ Slovensko, s.r.o., ktorá má sídlo v našom meste. V súvislosti s rozrastajúcou sa výrobou bola naša škola požiadaná o spoluprácu pri vytvorení nového učebného odboru s potravinárskym zameraním. Odborný výcvik budú žiaci vykonávať priamo v priestoroch firmy, čo je veľkým pozitívom nového odboru. Tí najlepší nájdu hneď po štúdiu uplatnenie v Nestlé.

foto: Ing. K. Pavelková

Vyučujúce odborných predmetov Ing. Krejčová a Ing. Csatayová v súčasnosti vytvárajú učebné osnovy s účinnou spoluprácou a odbornými radami Ing. Matyašovej a technológa závodu p. Šnirca.


Danubius Gastro 2014

Veľtrh gastronómie a cestovného ruchu Danubius Gastro v Bratislave má už svoju dlhoročnú tradíciu. Okrem vystavovateľov rôznych výrobkov a produktov sa na atmosfére výrazne podpisujú rôzne sprievodné podujatia a súťaže. Pravidelne sa tohto veľtrhu zúčastňujú aj naši žiaci, či už formou exkurzie, alebo účasťou v súťažiach.

Medzi tradičné súťaže patrí aj barmanská súťaž St. Nicolaus Cup, do ktorej sa prihlasujú súťažiaci zo stredných škôl celého Slovenska. Ani tá tohtoročná nebola výnimkou a na svojom pódiu privítala 63 juniorov a 7 seniorov, ktorí súťažili v príprave alkoholického long drinku. Pri príprave miešaného nápoja podľa určených kritérií sa neprihliada len na samotný vzhľad a chuť výsledného produktu, ale aj na techniku prípravy, správanie a komunikáciu barmana, či celkový dojem. Všetky tieto atribúty nesporne spĺňala aj Sandra Stupňanová, žiačka III.K odbor hotelová akadémia, pretože jej nápoj, splnenie časového limitu a už spomínaný celkový dojem urobili na hodnotiacu komisiu taký dojem, že obsadila 1. miesto. Na súťažné pódium vystúpila aj Sandra Flimelová z II.D (odbor hostinský) a MOV Bc. Minichová, ktorá spolu s MOV Mgr. Konečnou obe žiačky na súťaž pripravovala. Šikovnej barmanke srdečne blahoželáme a zostáva dúfať, že všetky cenné zručnosti a hlavne skúsenosti úspešne uplatní aj v praxi a tak si hostia v našich zariadeniach budú môcť vychutnávať služby skutočných profesionálov.

foto: Mgr. M. Konečná, Samuel Chlpek

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok