NOVEMBER 2013

Hospodárska prax - Exkurzia - Vlasová show s Domenicom Tortolom - Hubový raut - Stužkové slávnosti - RKC - Rodičovský banket - Stridžie dni - Burza škôl - Fotenie spoločenských šiat - Umenie regiónu - Trhy sv. Ondreja

Hospodárska prax

V rámci hospodárskej praxe žiaci 5. ročníka hotelovej akadémie každoročne absolvujú množstvo užitočných seminárov a prednášok zameraných na gastronómiu, cestovný ruch, manažment a získajú tak veľa nových informácií, ktoré im pomôžu zvládnuť prípravu k maturitným skúškam.


Exkurzia

Dňa 6. novembra 2013 Ing. Kozáková zorganizovala odbornú exkurziu do Banskobystrického pivovaru, ktorý vyrába pivo Urpiner, ktorý má množstvo ocenení. Vyrába veľa druhov pív od nealkoholických, s príchuťami, tmavé, ...16 %-tné. Žiaci sa oboznámili s priebehom výroby, varením, kvasením, pasterizovaním až po plnenie do fľiaš a sudov.

Cestou z exkurzie sa zastavili v Kremničke pri pamätníku, kde položili veniec a uctili si tak pamiatku. Odborná exkuzia bola veľmi zaujímavá.


Vlasová show s Domenicom Tortolom

Dňa 7. novembra 2013 sa v Žiline uskutočnila veľká vlasová šou, zameraná na nové módne trendy v oblasti účesov a vlasovej kozmetiky na rok 2014. Túto príležitosť si nenechali ujsť ani pani majsterky odborov: kaderník – vizážista a kaderník, Mgr. Gabriela Ďurinová a Bc. Eva Petrášová zo strediska služieb Sever a tejto vlasovej šou sa zúčastnili.

Nové ukážky strihov a farbenia vlasov 2014 odprezentoval svetovo uznávaný kaderník a technológ Domenico Tortola z Talianska. Z tohoto školenia si pani majsterky odniesli nielen certifikáty, ale aj mnoho nových inšpirácií, postupov strihov a nových metód a techník farbenia vlasov, ktoré odovzdali svojim žiakom a samozrejme využili a využívajú aj v praxi so zákazníkmi.

Mgr. Gabriela Ďurinová


Hubový raut

Jeseň nie je len časom žltého lístia a zberu ovocia a zeleniny zo záhrad, ale aj časom hubačky a vône dubákov. Tradičným sa na našej škole stal hubový raut, ktorý pod záštitou pána riaditeľa zabezpečujú pracovníčky a majsterky odborného výcviku so svojimi žiakmi zo školskej jedálne. Tento rok pripravili pre hostí 56 druhov rôznych hubových špecialít, na ktorých si pochutnávali nielen zamestnanci školy, ale aj priatelia, hostia pána riaditeľa vrátane našich rakúskych kolegov z Retzu.


Stužkové slávnosti

Stužkové slávnosti sú vždy veľkou udalosťou v živote študentov. Každý sa snaží ju prežiť naplno, pretože je to nezabudnuteľný moment spojený s blížiacim sa ukončením štúdia. Každá trieda pripraví rodičom a učiteľom zážitok, ktorý sa na dlho vryje do pamäti – slávnostné stužkovanie, chutnú večeru, veselý program i voľnú zábavu, ktorú si všetci vždy užijú do chuti.


RKC

Trieda III.L sa 18. novembra 2013 zúčastnila premietania filmov s ekologickou tematikou, ktoré organizovalo Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.


Rodičovský banket

V sérii rodičovských banketov pokračovala 1. skupina III.L triedy, ktorá si ho tematicky nazvala „Ples v opere“. Čierno-biela kombinácia dekorácií, menu i sprievodný program dali banketu naozaj punc zvláštnosti a plesovej atmosféry.


Stridžie dni

V Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi sa 26. novembra 2013 žiaci III.L zúčastnili interaktívnej prezentácie ľudovej mágie kedysi nerozlučne spojenej s tzv. stridžími dňami, ktorými sú Katarína, Ondrej, Barbora, Mikuláš a Lucia. Dozvedeli sa, prečo sa tieto dni v odbornej literatúre uvádzajú ako stridžie a získali cenné informácie o zvyklostiach a pranostikách s dôrazom na ich historické korene. Prezentácia bola oživená inscenáciami vybraných zvykov samotnými účastníkmi podujatia (napr. ondrejské vinše, ochrana maštale, klopanie na chliev, pochôdzky Luciek a iné).


Burza škôl

28. november 2013 bol dňom, kedy si všetci záujemcovia o štúdium na stredných školách mohli vybrať z bohatej ponuky učebných a študijných odborov škôl v prievidzskom okrese. Rovnako aj naša škola prezentovala všetky odbory, ktoré sa budú otvárať v nastávajúcom školskom roku, deviataci si mohli prezrieť rôzne propagačné materiály či diskutovať s výchovnými poradkyňami.


Fotenie spoločenských šiat

V mesiaci november sa uskutočnilo fotenie spoločenských šiat v spolupráci so salónom Paula. V období stužkových slávností si tak žiaci IV.J študijného odboru kaderník – vizážista prakticky preverili pripravenosť, fantáziu a zručnosť pri výbere a vyhotovení spoločenských účesov aj celkovej vizáže.

Mgr. Táňa Dražová, hlavná MOV


Umenie regiónu

Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi bolo hostiteľom akcie „Umenie regiónu“, kde sa tradične prezentujú ľudoví umelci, výtvarníci nášho regiónu. Našu školu zastupovala Mgr. Gamanová, Mgr. Teslíková a Ing. Soláriková so žiakmi, ktorí pripravili ukážky aj prípravu adventných vencov a ďalších zaujímavých dekoračných predmetov.


Trhy sv. Ondreja

foto:

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok