OKTÓBER 2013

INTERBEAUTY 2013 - Predvádzanie nového ošetrenia - Úprava čiar - Vinobranie - „Víno – nápoj bohov“ – odborná exkurzia - Kačacie hody - Stáž v Španielsku - Poznávacia exkurzia – Bratislava - Exkurzia v pivovare - Jablkový deň - PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ DÁMY - MŠ v stolnom tenise - Alternative CUP 2013

INTERBEAUTY 2013

Dňa 4. októbra 2013 sa konala v Bratislave v rámci Interbeauty prestížna súťaž kaderníkov, vizážistov a nechtového dizajnu, ktorej sa zúčastnili naši žiaci Filip Kuneš a Nikoleta Mozolová, odboru kaderník – vizážista zo IV.J. Súťažné témy boli „Biedermeier“ a „Svadba budúcnosti“. V oboch kategóriách, napriek silnej konkurencii a náročnosti tém, sa obaja umiestnili 2. mieste.

Náročnosť tém bola vysoká, žiaci museli preukázať vysokú zručnosť, kreativitu a trpezlivosť. Hodnotil sa celkový dojem, prepracovanosť účesu, nápaditosť. Líčenie a odev museli byť v súlade s danou témou. Ďakujeme žiakom aj všetkým, ktorí pomáhali pri príprave na súťaž – Bc. Kataríne Jamčekovej MOV za odevný dizajn a pomoc pri vyhotovovaní modelu šiat pre svadbu budúcnosti. Patrícii Sucháňovej odbor kozmetik zo IV.J za pomoc pri líčení modeliek a p. Klaudii Majzlanovej za pomoc a ústretovosť. Žiaci sa pripravovali pod vedením majsteriek OV: Bc. Anny Mašlonkovej a Bc. Kataríny Borkovej v Salóne "Visage 4 you" na Ul. T. Vansovej.


Predvádzanie nového ošetrenia

Dňa 4. októbra 2013 sa konala v Bratislave celoslovenská premiéra „Zlatého ošetrenie tváre“. Firma Bernard Casasier, Sotys nám predstavila limitovanú edíciu luxusného ošetrenia Pleti GOLD. Unikátne ošetrenie pleti obsahuje 24 karátové zlato, kaviár, prášok z perál, kyselinu hyalurónovú, extrakt z vínnej révy z oblasti Champagne. Ošetrenie podstúpila naša MOV Bc. Katarína Borková. Nadobudla nové poznatky o možnostiach ošetrenia tváre a dekoltu a sama vyskúšala aj účinok tohto ošetrenia.


Úprava čiar

Začiatkom októbra majsterky OV Mgr. Teslíková a Bc. Pecherová so svojimi žiakmi v rámci odbornej praxe premaľovali a doplnili vodorovné značenie parkoviska na školskom dvore, čím sprehľadnili parkovanie.


Vinobranie

V dňoch 30. septembra až 4. októbra 2013 sa zúčastnili žiaci IV.L s dozorom Mgr. Richterom odbornej stáže v partnerskej škole v rakúskom meste Hollabrunn. Témou stáže bolo pestovanie a spracovanie hrozna, výroba vína. Žiaci mali možnosť zoznámiť sa s technológiou, strojmi a zariadeniami. Prakticky si vyskúšali prácu vo vinohrade a vínnej pivnici.

Mgr. Andrej Richter

„Víno – nápoj bohov“ – odborná exkurzia

Ušľachtilý nápoj vyrobený z hrozna, ktorý nebadane sprevádza ľudstvo pri dôležitých aj menej dôležitých udalostiach. Snáď všetci labužníci sa zhodnú na tom, že práve víno je najlepším doplnkom dobrého jedla. O tejto pravde sa mohli presvedčiť aj žiaci našej školy, ktorí sa zúčastnili odbornej exkurzie vo vinárskych závodoch Château Topolčianky. Dňa 9. októbra 2013 sa autobus plný študentov vybral na cestu smer Nitra. Počas odborného výkladu sme sa oboznámili s výrobou vína, zároveň sme videli jednotlivé fázy výroby od dovozu hrozna, až po fľašovanie.

Ďalej sme pokračovali do Nitry, kde sme mali možnosť prezrieť si priestory hotela City Nitra. Exkurziu sme zavŕšili posedením v bare Záhir coffee & drinks, kde nám personál podniku predviedol prípravu mešaných nápojov a kvalitného espresso.

Mgr. Bajánová, Ing. Csatayová

Kačacie hody

Ako každú jeseň, tak aj túto sa v školskej jedálni sa konali Kačacie hody pre zamestnancov Kaliny. O príjemné prostredie i chutné jedlo sa postaral kolektív majsteriek OV zo školskej jedálne i kuchyne a žiakov z odborov čašník, servírka a kuchár. Hostia boli veľmi spokojní a zábava gradovala do neskorých večerných hodín.

Bc. Jana Priečková, hlavná MOV


Stáž v Španielsku

Aj v školskom roku 2013/2014 bola naša škola úspešná a získala grant, prostredníctvom Saaic Bratislava a Európskej komisie, na financovanie projektu Leonardo da Vinci Mobilita. V rámci neho sa 20 žiakov odboru hotelová akadémia z tried IV.K a III.L dostalo od 15. 9. do 13. 10. 2013 do španielskej Málagy, kde získavali nové skúsenosti v španielskej stredomorskej gastronómii. Počas praxe mali možnosť spoznávať, pripravovať a osvojiť si technológiu prípravy morských plodov, kreviet, kalamárov, langúst, krabov, rýb a produktov daného regiónu. Pracovali v multikulturálnom prostredí a osvojili si španielsky jazyk. Spoznali historické miesta Andalúzie a Gibraltar, kultúru Španielska.
Projekt všetci úspešne dokončili a získali certifikáty firiem, kde pracovali a dostanú Europass. Celý projekt s úspechom viedli koordinátor Ing. Jozef Jakube a sprevádzajúca osoba Mgr. Jana Placeková.


Poznávacia exkurzia – Bratislava

Žiaci I.F a II.F odboru manažment regionálneho cestovného ruchu sa 15. októbra 2013 rozhodli spoznávať nielen vlastný región ale aj hlavné mesto Slovenska. Prvé kroky viedli, ako inak, k dominante hlavného mesta – Bratislavskému hradu. Lektorka žiakom zaujímavo porozprávala o minulosti a súčasnosti hradu i o možnostiach jeho využívania. Zaujali ich krásne obnovené priestory, obrazáreň, výstava hodín a najmä výhľad z hradnej veže.

O histórii starého mesta a najzaujímavejších historických pamiatkach sa žiaci mnoho dozvedeli z rozprávania ďalšej sprievodkyne z Bratislavskej organizácie cestovného ruchu. Pri predhliadke bolo aj veselo pri živej soche.

Záver exkurzie patril prechádzke nábrežím Dunaja a prehliadke modernej architektúry hlavného mesta. Počas exkurzie žiakov sprevádzali RNDr. Oboňová a Ing. Vaňová.


Exkurzia v pivovare

Žiaci III.G, III.L a I.O pod učiteľským drobnohľadom v zložení: Ing. Danky Kozákovej, Ing. Marty Kevickej a Ing. Kataríny Borkovej sa 15. októbra 213 zúčastnili exkurzie v pivovare URPINEL v Banskej Bystrici. Odborne ich previedol pán Ing. Róbert Obertík – výkonný riaditeľ podniku.


Jablkový deň

V stredu 16. októbra 2013 už od ranných hodín celou školou rozvoniavala sladká vôňa vanilky, škorice a jabĺk. V cukrárenskej výrobni sa dokončovali všakovaké jablkové koláče. Cez veľkú prestávku len málokto odolal a nepristavil sa a neochutnal jablkové dobroty. Ďakujeme za príjemné spestrenie pracovného dňa a tešíme sa opäť o rok!


MŠ v stolnom tenise

Dňa 24. októbra 2013 sa v školskej telocvični konali Majstrovstvá školy v stolnom tenise chlapcov aj dievčat. Zo súťažných duelov vyšli víťazne nasledovní žiaci:

Výsledky: chlapci dievčatá
1. miesto: Roman Brand, III.G 1. miesto: Mária Pohorelcová, I.G
2. miesto: Miroslav Dzina, IV.H 2. miesto: Daniela Janovičeková, II.G
3. miesto: Pavol Hudec, IV.H 3. miesto: Martina Caňová, I.H
4. miesto: Oliver Špeťko, III.G 4. miesto: Natália Wiedermanová, II.B


PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ DÁMY


Alternative CUP 2013

Dňa 29. októbra 2013 sme sa zúčastnili súťaže Alternative CUP 2013 v Starej Ľubovni. Na barmanskú súťaž pripravovali žiakov majsterky OV Bc. Lívia Minichová a Mgr. Mária Konečná. Získali sme dve krásne umiestnia – Sandra Stupňanová z III.K obsadila krásne 1. miesto a spolu s Róbertom Vavrom z III.G druhé miesto ako tím za školu. Gratulujeme!

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok