SEPTEMBER 2013

Otvorenie školského roka 2013/2014 - Športový deň - Referenčné skúšky - Prezentácia - Poznaj iných, spoznáš sám seba - Prekladateľská súťaž - Školský život - Beseda s europoslankyňou - Cezpoľný beh - EXPO ELKO 2013 - Ešte dúšok leta - Krajinársky kurz

Otvorenie školského roka 2013/2014

Aké boli prázdniny? KRÁÁÁTKE! – ozývalo sa najčastejšie na obligátnu septembrovú otazku. No ale iste neboli kratšie ako tie minulé či budúce. Boli také akurát. No a akurát znamená, že nastal čas nových povinností. Drvivá väčšina žiakov je o ročník staršia, o rok majú viac i všetci učitelia, majstri, nepedagogickí pracovníci, skrátka všetci, čo sa po celý rok v škole pohybujú. A práve všetci spomínaní sa zišli na otvorení nového školského roka 2. septembra 2013 na školskom dvore, do ktorého od rána nesmelo nakúkalo aj jesenné slnko.

Tóny slovenskej hymny umlčali ústa, zastavili kroky i zložili šiltačky z hláv. A tento rok viacerí, naozaj viacerí ako vlani pozornejšie počúvali uvítacie slová pána riaditeľa, ktorý svoj príhovor začal minútou ticha. Každý sa mal zamyslieť nad otázkou: "Čo tu chcem?". Na tvárach najprv úškrny, v očiach otázniky a snáď v mysliach niektorých aj aké také odpovede... Chcem sa tu učiť... Chcem tu byť... a možno aj Chcem sa niečo naučiť... Chcem niečo dokázať... Nikto to nemusel povedať nahlas. Na konci roka uvidíme, kto si dal akú odpoveď.


Športový deň

V jeden krásny deň sa žiaci našej školy vybrali na vychádzku spojenú so športovým dňom v Bojniciach. Po vychádzke si najskôr oddýchli a potom si niektorí v športovom areáli zahrali futbal, volejbal. Vlastnoručne si pripravili oheň, ražne, opiekli chutné dobroty. Keďže septembrovému podujatiu prialo aj počasie, tak sa deň veľmi dobre vydaril.

Ing. Mariana Vaňová

Referenčné skúšky

Zamestnanci školy, či už pedagogickí alebo nepedagogickí, ktorí pri vykonávaní svojej práce využívajú školské vozidlá, musia prejsť referenčnými skúškami. Preto sa 11. septembra 2013 nachvíľu ocitli v školským laviaciach.


Prezentácia

Na prezentácii 19. septembra 2013 sa žiaci, najmä odboru hotelová akadémia, dozvedeli možnosti zahraničných stáží vo Švajčiarsku.


Poznaj iných, spoznáš sám seba

20. septembra 2013 sa uskutočnil piaty ročník podujatia „Poznaj iných, spoznáš sám seba“, ktoré organizuje CVČ Spektrum v Prievidzi a Fórum detí a mládeže mesta Prievidza. V cente Prievidze sa predstavila aj naša škola a naša žiacka školská rada! :) Už teraz sa tešíme na ďalší ročník! :)

Branislav Gigac, II.K

Prekladateľská súťaž

Predmetová komisia cudzích jazykov v spolupráci s predmetovou komisiou nemeckého jazyka zorganizovala 24. septembra 2013 II. ročník celoškolskej prekladateľskej súťaže pri príležitosti Európskeho dňa cudzích jazykov. Podujatia sa zúčastnilo 30 študentov, ktorí súťažili v preklade z anglického, nemeckého a španielskeho jazyka do slovenčiny v dvoch kategóriách: 1. a 2. ročník a 3. – 5. ročník. Víťazmi v kategórii mladších žiakov v preklade z anglického jazyka sú Sarah Krajčiová I.F, Jana Nevigyanská I.L (obe získali 1. miesto) a Tatiana Kostúrová II.F (3. miesto). V kategórii starších žiakov boli najúspešnejší Mária Pátková IV.L (1. miesto), Ľuboš Valach IV.G (2. miesto) a Veronika Tonhauzerová III.F (3. miesto).

Výhercom blahoželáme, všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a keďže v porovnaní s pred- chádzajúcim ročníkom môžeme skonštatovať, že úroveň prekladov bola vyššia, už dnes sa tešíme na ďalší ročník. :)

Mgr. Alexandra Némethová


Školský život

Okrem rôznych exkurzií, množstva športových aj vedomostných súťaží žije škola aj bežným životom – školským vyučovaním, vzdelávaním, skrášľovaním školy i menšími či väčšími opravami.


Beseda s europoslankyňou

Diskutovať s politikmi, ktorí rozhodujú o budúcnosti študentov je dôležité. 24. septembra 2013 sme pre našich študentov pripravili diskusiu s najmladšou slovenskou europoslankyňou Katarínou Neveďalovou ! :)

Branislav Gigac, II.K

Cezpoľný beh

Dňa 23. septembra 2013 PK telesnej výchovy usporiadalo školské kolo súťaže v cezpoľnom behu. Z dievčat boli najrýchlejšie: Klaudia Železníková I.J, Olívia Svitková III.H a Nikola Martišeková III.H, 1 500 m dráhu prebehli ako prví chlapci: Oliver Špeťko III.F, Lukáš Luprich I.H, Marko Sonnemann III.L.

Víťazi školského kola postúpili na okresné, ktoré sa konalo 27. septembra 2013. Naše družstvo chlapcov získalo pekné druhé miesto!


EXPO ELKO 2013

Dňa 27. septembra 2013 sa triedy V.K a V.L v sprievode vyučujúcich Ing. Bátorovej a Mgr. Zubálovej zúčastnili 2. ročníka výstavy EXPO ELKO 2013. Išlo o prezentačnú výstavu noviniek svetových značiek výpočtovej techniky ponúkanú firmou ELKO computer group. Na výstave boli zastúpené výrobky značiek Xerius, Prestigio, OKI, ESPON, Miscrosoft, Eset, Lenovo, TOSHIBA, Colorovo, Benq a iné. Našich žiakov výstava zaujala a odniesli si z nej mnoho nových poznatkov.

Ing. Eva Bátorová

Ešte dúšok leta

V rámci Svetového dňa cestovného ruchu 27. septembra 2013 – Ešte dúšok leta – bola III.F aj na Dni otvorených dverí na Mestskom úrade Prievidza.

Majstri OV a žiaci zo Školskej jedálne zabezpečovali na námestí v Prievidzi gastronomickú stránku podujatia. Pripravovali a ponúkali sme tradičné jedlá z hornej Nitry.


Krajinársky kurz

V dňoch 23. – 27. septembra 2013 sa žiaci študijného odboru odevný dizajn I.H a II.H, pod vedením Mgr. Ďurišovej a Mgr. Vatrtovej, zúčastnili kurzu v plenéri v Kremnici a Bojniciach. Aj napriek sychravému a studenému počasiu študenti mali možnosť nadobudnúť nové skúsenosti v maľbe a kresbe v teréne. Naučili sa konfrontovať svoje práce s ostanými a vyjadriť svoj názor na prácu iných. Spoznali krásy historického mesta Kremnica a Bojnice. V Kremnici sa oboznámili sa s postupom od návrhu až po hotové mince v tamojšej mincovni.

Nadobudnuté zručnosti a skúsenosti môžu študenti teraz využiť na hodinách výtvarnej prípravy. Kurz sa niesol v priateľskej atmosfére, čo je dôležité pre vzájomnú spoluprácu.

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok