APRÍL 2013

Ako sme im to natreli... - Talentové skúšky - Praktická maturita – obchod a podnikanie - Úpravy na dvore - Deň narcisov - Rodičovský raut - Prípravy vrcholia... - GASTRODNI 2013 - CERTIFIKÁTY z firmy KROS - Praktická časť maturít - Kompetencie pre prax - Majstrovstvá školy vo volejbale - Poľana - Obhajoby - Poznaj svoje peniaze

Ako sme im to natreli...

Titulok by sa hodil skôr na nejaké športové podujatie, no natieranie bolo naozaj doslovné. Poškodené, počmárané lavice plné rôznych výtvarných a literárnych prejavov (často nepublikovateľných), dostali jednotnú „fasádu“ a veríme, že si ju dlho v takmto stave zachovajú.


Talentové skúšky

Zvládnutie talentových skúšok je predpokladom prijatia na školy s umeleckým zameraním. Aj keď takou školou nie sme, máme odbor, ktorý takéto skúšky vyžaduje. Otvárame ho len po druhýkrát a je vidieť, že záujem o štúdium v ODEVNOM DIZAJNE je vyšší ako vlani. Podľa výsledkov skúšok je zároveň jasné, že sa do neho hlásia uchádzači so skutočným záujmom a talentom, pretože všetci tieto skúšky vykonali úspešne.


Praktická maturita – obchod a podnikanie

V dňoch 8. – 10. apríla 2013 prebiehala praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky v študijnom odbore obchod a podnikanie IV.H. Cieľom bolo preveriť vedomosti a zručnosti pri spracovaní súvislého príkladu v podvojnom účtovníctve v programe OMEGA a výpočet miezd zamestnancom v programe OLYMP. Žiaci dostali obal so zadaním, ktorý museli počas 8 hodín spracovať, vyhotoviť, urobiť ročnú uzávierku a vytlačiť príslušné doklady. Žiaci sústredene pracovali. Veď mali kopec roboty, aby to v stanovenom čase stihli. Ich výkony sledovala maturitná komisia, ktorá im ich aj ohodnotí. Dúfajme, že to všetci zvládli.

Ing. Mariana Vaňová

Úpravy na dvore

Terénne úpravy si niekedy vyžiadajú aj ťažkú techniku, tentokrát na pomoc pri jarnom opiľovaní stromov, musela prísť na pomoc vysokozdvižná plošina.


Deň narcisov

Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do realizácie zbierky Ligy proti rakovine známej aj ako Deň narcisov. 12. apríla 2013 sa žiakom z tried I.J, II.H a III.J podarilo vyzbierať 400,- €.


Rodičovský raut

Záverečná praktická skúška môže mať veľa podôb. Forma, ktorou ju vykonávajú žiaci odboru hostinský sa môže pochváliť svojim rekordom, pretože v nezmenenej, ale stále zaujímavej a netradičnej podobe sa tento rok 12. apríla 2013 konala už po pätnásty raz. Pozvanie na Rodičovský raut málokedy niekto odmietol, pretože pozrieť sa na výsledky štúdia, odbornosti a zručnosti svojich detí sa nedá vždy a všade. Naša škola takú možnosť ponúka a my úsmevne poznamenávame, že je to často prvé rodičovské združenie so 100%-nou účasťou.


Prípravy vrcholia...

Najmasovejšou akciou našej školy sú nesporne GASTRODNI. Vyžadujú si nielen dokonalú organizáciu, ale aj starostlivú prípravu všetkých detailov.



GASTRODNI 2013

Pozývame Vás do stredísk...



Obhajoby tabúľ

Príprava protokolu k slávnostnej tabuli, jej realizácia a obhajoba je súčasťou praktickej časti záverečnej skúšky žiakov hotelovej akadémie. V predvečer Gastrodní sa tento rok zišli štyri hodnotiace komisie, pretože túto časť skúšky absolvovali žiaci tretieho aj štvrtého ročníka. Takmer 40 slávnostných tabúľ pri zvolených príležitostiach tak mali možnosť vidieť návštevníci počas obidvoch dní v priestoroch telocvične, učební a pavilónov školy.


GASTRODNI 2013

Tento rok o týždeň skôr ako obvykle, ale opäť vo veľkom štýle... Asi tak by sa dali charakterizovať tohtoročné Gastrodni. Škola premenená na reštaurácie, bary, kaviarne, miesta, kde mohli návštevníci obdivovať floristov, animátorov, kaderníkov, vizážistov, kozmetikov, odevných dozajnérov, darčekové balenia, slávnostné stolovanie, carwing, cukrárske výrobky, flambovanie, tranžírovanie a mnohé ďalšie zručnosti, ktoré predvádzali žiaci všetkých odborov našej školy.


CERTIFIKÁTY z firmy KROS

Firma KROS sa rozhodla venovať CERTIFIKÁTY za vynikajúce výsledky a úspešné absolvovanie maturitnej skúšky v programoch OLYMP – mzdy a personalistika a OMEGA – podvojné účtovníctvo. Získalo ich 21 žiakov zo IV.H odbor obchod a podnikanie.


Praktická časť maturít

V dňoch 22. – 24. apríla 2013 skladali praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky v podobe spracovania jednoduchého účtovníctva žiaci odborov obchodný pracovník, pracovník marketingu, ekonomika pôdohospodárstva a podnikateľ pre rozvoj vidieka.


Kompetencie pre prax

24. apríla 2013 sa žiaci I.K a I.L zúčastnili prednášky o projekte KomPrax – Kompetencie pre prax. Prednáška bola veľmi zábavná, za čo ďakujeme jej realizátorom :)

Branislav Gigac


Majstrovstvá školy vo volejbale

V našej škole sa s obľubou žiaci zapájajú aj do športových súťaží. Majstrovstvá školy vo volejbale absolvovali 26. apríla 2013 chlapci, dievčatá i zmiešané družstvá. A ktorí boli tí najlepší?

kategória:      dievčatá chlapci a zmiešané družstvá
1. miesto III.J 1. miesto II.F + II.L
2. miesto II.G 2. miesto V.K
3. miesto IV.H 3. miesto II.A


Poľana

Dňa 27. apríla 2013 sa turistický krúžok pod vedením Mgr. Lomnickej zučastnil výstupu na najväčšie sopečné pohorie Slovenska – Poľanu. Vrch Poľana (1457 m n. m.) je najvyšší vrch pohoria Poľana, krajinného celku Slovenského stredohoria. Výstup na Poľanu sa začal od horského hotela na prednej Poľane. Chodník vedie cez krásne horské lúky do sedla Priehybina. Od sedla strmým výstupom (45 min.) na vrchol Zadnej Poľany. Vďaka hustej smrečine je výhľad z vrcholu obmedzený. Aj keď táto túra trvala dlhšie, čas stávený v prírode stál za to.

Zuzka Gajdošová, 1.F

Obhajoby

Každá praktická skúška vyžaduje aj starostlivú písomnú prípravu vo forme protokolov či podni- kateľských zámerov. Po zrealizovaní skúšky v rámci Gastrodní nasleduje obhajoba práce a práve pri nej zachytil náš objektív žiakov absolventských ročníkov takmer všetkých odborov školy.


Poznaj svoje peniaze

V rámci projektu Poznaj svoje peniaze, ktorú vyhlasuje Nadácia pre deti Slovenska a Nadácia Slovenskej sporiteľne sa do školského kola zapojilo 59 žiakov z tried I.J, II.F, II.H, II.L, III.L, IV.K, IV.L pod vedením vyučujúcich ekonomiky. Úlohou bolo vyhotoviť prezentáciu na danú tému a napísať k nej štúdiu. Práce postúpili na celoslovenské kolo.

Žiaci mali na výber deväť tém. V každej boli udelené I., II. a III. miesto. Diplomy oceneným odovzdal 30. apríla 2013 pán riaditeľ PaedDr. Štefan Gaman.

Téma č. 1: Cesta k bohatstvu
Simona Offertalerová IV.K, Katarína Tunegová I.J, Ivona Žišková II.F
Téma č. 2: A s kým bankujete vy?
Ivana Dzuríková II.F, Martin Morávek II.L, Michaela Hvolková II.L
Téma č. 3: Finančná kríza a jej vplyv na obyvateľov
Mária Pátková III.L, Zuzana Gréková IV.L, Eva Rauová III.L
Téma č. 4: Prečo by sme mali kupovať slovenské výrobky?
Marcela Priehodová II.F, Nikola Gabajová III.L, Kristína Ťapayová II.L
Téma č. 5: Mať či byť – to je otázka (nezapojil sa nikto)
Téma č. 6: Posolstvo rozprávky „O 3 grošoch“ (nezapojil sa nikto)
Téma č. 7: Ako vidíme v živote peniaze (nezapojil sa nikto)
Téma č. 8: Priatelia a láska sú viac ako peniaze
Milan Stašjak IV.L, Marcela Brušková III.L, Monika Blahová I.J
Téma č. 9: Poraď ako ušetrím
Nikola Pružinová II.H, Petra Glendová III.L, Zuzana Záhonová III.L

Zapojeným do súťaže ďakujeme a ocenením blahoželáme. Veríme, že niektorých vyberú aj na celoslovenské kolo.

Ing. Mariana Vaňová

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok