JANUÁR 2013

Otvárací ples mesta Prievidza - Prvá klauzúrna práca - Stretnutie s výchovnými poradcami - Deutsch täglich - Beseda s predsedom vlády SR - Pochod vďaky - Rodičovský banket - Kde budeš Európa v roku 2020? - Florbal - Olympiáda v NEJ - Partnerstvo, manželstvo, rodičovstvo - Naj nevesta - Keď spadneš, postav sa! - DANUBIUS GASTRO 2013 - Ako sa správne učiť - Fánky - Neučíte sa zbytočne

Otvárací ples mesta Prievidza

Obdobie po prelome rokov môžeme kľudne nazvať plesovým, pretože rôznym zábavám, bálom, tancovačkám a plesom patrí čas až do ukončenia fašiangov. Táto sezóna býva otváraná Mestským plesom, ktorý sa tradične koná v Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Prievidzi. Ani tento rok nebol výnimkou a my sa môžeme pochváliť, že gastronomickú stránku tohto slávnostného podujatia 12. januára 2013 zabezpečovali majsterky odborného výcviku odboru kuchár a čašník so svojimi žiakmi.

foto: Maxo Kormaňák

Prvá klauzúrna práca

17. januára 2013 žiačky I.H odboru odevný dizajn stáli prvýkrát pred komisiou a obhajovali svoje klauzúrne práce. Sú to súborné práce z predmetu výtvarná príprava, ktoré ich čakajú na konci každého polroka. Žiačky pri ich realizácii zúročujú všetky skúsenosti, zručnosti, výtvarné techniky, estetické poznatky a technické postupy. Všetky práce sú prezentované v priestoroch školy a sú sprístupnené rodičom aj verejnosti.


Stretnutie s výchovnými poradcami

Výchovné poradkyne Mgr. Ferenčíková a Mgr. Caňová sa 17. januára 2013 stretli s výchovnými poradcami základných škôl a oboznámili ich s možnosťami štúdia na našej škole. Predstavili im študijné i učebné odbory, pracoviská praktického vyučovania, uplatnenie žiakov a odpovedali na všetky zvedavé otázky. V závere pozvali učiteľov ZŠ i so žiakmi na deň otvorených dverí, kde sa predstavia naše odbory.


Deutsch täglich

Od októbra do decembra 2012 v denníku SME vychádzali lekcie kurzu nemčiny so zaujímavými úlohami. Do riešenia úloh sa zapojili žiaci II.F odbor manažment regionálneho cestovného ruchu pod vedením Mgr. Jany Majtanovej. Vypracovali a poslali záverečné testy a za úspešné riešenie získalo 8 žiakov certifikát z jazykovej školy Skrivanek a denníka SME. Blahoželáme a veríme, že to bude motivácia k učeniu sa nemeckého jazyka.

Ing. Mariana Vaňová

Beseda s predsedom vlády Slovenskej republiky

Dňa 18. januára 2013 poctil našu školu svojou návštevou predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Vladimír Jánoš a poslanec Trenčianskeho samosprávneho kraja Jozef Stopka.
Besedy sa zúčastnilo okolo 150 študentov našej školy. Predseda vlády Róbert Fico svoje vystúpenie zameral predovšetkým na 20 rokov existencie Slovenskej republiky. V druhej časti svojho vystúpenia sa venoval problematike práva, ľudských práv a slobody slova.
Po vystúpení predsedu vlády Slovenskej republiky sa začala beseda so študentmi. Otázky študentov sa týkali armády alebo aktuálnej situácie ohľadom voľby generálneho prokurátora.

Z besedy sme si odniesli veľa poznatkov ohľadom ústavy, práva a slobody. Dúfame, že pán premiér k nám ešte zavíta.

Branislav Gigac, I.K


Pochod vďaky

Dňa 19. januára 2013 sa turistický krúžok pod vedením Mgr. Lomnickej zúčastnil už 28. ročníka Pochodu vďaky SNP v Cigli. Po oficiálnom otvorení sme sa vydali na trasu: Cigeľ – Biely kameň – Cigeľ. Rekordný počet účastníkov (1800), krásna príroda a výborný guláš po ukončení akcie – aj to bol Pochod vďaky SNP v Cigli tento rok.

Mgr. Jana Lomnická

Rodičovský banket

Téma rodičovského banketu nikdy nie je určená, takže rozhodnutie, aká bude, je vecou pedagógov a žiakov III. ročníka hotelovej akadémie. Žiačky z III.K si zvolili tému starovekého Ríma a tomu prispôsobili nielen jedálny lístok, ale aj dekorácie, oblečenie a servis jedál i nápojov. Rodičia, triedna učiteľka i zástupkyne riaditeľa školy mali tak možnosť 22. januára 2013 preniesť sa v čase a naozaj si vychutnať atmosféru starovekého Ríma.

              Rímsky šalát s kozím syrom, ciabatta    Rybie závitky s morskej tresky, citrónová omáčka    Pečený srnčí chrbát na bobkovom liste a tymiáne, kukuričná polenta    Hroznový koláč a figovou polevou

Kde budeš Európa v roku 2020?

To je názov esejistickej súťaže Nadácie F. A. Hayeka organizovanej v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku, ktorá sa uskutočnila v septembri 2012. Súťažné príspevky sa posielali v spolupráci s Ing. Palásthym a PaedDr. Solárikovou. Išlo o zaslanie eseje eurokomisárovi p. JUDr. Marošovi Ševčovičovi na danú tému. Odborná komisia hodnotila štylistiku, konzistentnosť a originalitu. Popredné miesta neobsadili, ale dostali sme špeciálnu cenu pre najaktívnejšiu školu. Cenou bol balíček reklamných predmetov a materiálov od Zastúpenia Európskej komisie v SR (perá, zápisníky, publikácie, sladkosti, ...). Zapojili sa viacerí žiaci a ocenení boli žiaci z II.F - Dzuriková Ivana, Priehodová Marcela, Raffay Milan, Rendeková Laura, Špeťko Oliver, Kováčová Mária, z III.H Hudec Pavol, zo IV.L Nedeljaková Bibiana a z III.B Peťková Dagmara, Stacherová Veronika. Blahoželáme!


Florbal

22. a 23. januára 2013 sa konali okresné kolá stredných škôl chlapcov a dievčat vo florbale, ktoré a konali v telocvični Strednej odbornej školy na Ul. T. Vansovej v Prievidzi. Obe naše družstvá si zo súťaže odniesli diplomy s pekným umiestnením (chlapci 3. miesto a dievčatá 2. miesto), bohužiaľ postupujú iba víťazi.



Olympiáda v NEJ

Dňa 23. januára 2013 sa konalo obvodné kolo olympiády v nemeckom jazyku na Gymnáziu VBN v Prievidzi, kde mala zastúpenie aj naša škola. Členom skúšobnej komisie bol Mgr. Ľubomír Jurík a medzi súťažiacimi našu školu reprezentoval Sebastián Márk z V.L. O konečnom umiestnení rozhodovala úroveň vedomostí žiakov z gramatiky, počúvania s porozumením i ústny prejav žiakov. Sebastián obsadil pekné 3. miesto. Gratulujeme!


Partnerstvo, manželstvo, rodičovstvo

V rámci výchovno-vzdelávacej činnosti sa žiaci ubytovaní v školskom internáte zúčastnili zaujímavej besedy na tému Partnerstvo, manželstvo, rodičovstvo, ktorá sa konala 24. januára 2013. Besedu viedol psychológ PhDr. Andrej Benkovič a špeciálna pedagogička Mgr. Silvia Škultétyová zo Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prievidzi.


Naj nevesta

V rámci výstavy Svadobné dni & Beauté v Nitre sa 25. januára 2013 konala súťaž kaderníkov a vizážistov Naj nevesta 2013, ktorú organizovala agentúra LeRen. Do súťaže sa pod vedením MOV Bc. Mašlonkovej zapojila aj Radka Blahová zo IV.J a obsadila pekné 3. miesto. Srdečne blahoželáme!


Keď spadneš, postav sa!

Dňa 25. januára 2013 sa na našej škole uskutočnila odborná prednáška v rámci projektu Študentskej rady stredných škôl Slovenskej republiky – Keď spadneš, postav sa! Naša Žiacka školská rada, ako člen ŠRSS SR, sa plne ujala úlohy hostiteľa. Predseda našej ŽSR Branislav Gigac privítal všetkých zúčastnených a na úvodný príhovor odovzdal slovo riaditeľovi školy PaedDr. Štefanovi Gamanovi. Projekt v krátkosti predstavil jeho autor, prezident ŠRSŠ SR, Andrej Barborka.

Nasledovala názorná ukážka preventívnej prehliadky osôb s podozrením na držanie nelegálnych látok, ktorú predviedol kynologický útvar Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne.

V druhej časti živá kniha, Lukáš Jakab, vyrozprával svoj životný príbeh – ako sa dostal do problémov a aký je život vo väzení. Lukáš hovoril tiež o problematike tejto doby: „Veľa mladých ľudí nemá svoje koníčky, aktivity a záľuby. Preto končia po rôznych baroch a diskotékach, kde číha to najväčšie nebezpečenstvo. Veľa z nich končí v rôznych partiách, kde sú ľahko ovplyvniteľní, zraniteľní a zmanipulovateľní...“ V diskusii dostali priestor aj žiaci na ich otázky.

foto: Samuel Chlpek

Na záver sa realizačnému tímu a všetkým zúčastneným prihovorilo ešte niekoľko vzácnych hostí: Mgr. Eva Masárová (riaditeľka odboru mládeže a komunitárnych programov MŠVVaŠ SR), Ing. Richard Perlovský (projektový manažér IUVENTA) a Branislav Oršula (vedúci kancelárie prezidenta ŠRSŠ SR, vedúci realizačného tímu projektu).
Podujatie, ktorého sa zúčastnilo 108 študentov našej školy, bolo veľmi poučné aj inšpiratívne. Veď predsa každý je strojcom svojej budúcnosti a jej smerovanie je len a len na nás. Dúfame, že podujatie takéhoto typu nie je na našej škole naposledy.


DANUBIUS GASTRO 2013

24. – 27. januára 2012 sa v priestoroch výstavného areálu Incheba Bratislava konal 20. ročník medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro 2013. Veľtrh okrem potešenia zmyslov prináša i množstvo nových užitočných informácií pre profesionálnu i laickú verejnosť. Neodmysliteľnou súčasťou sú sprievodné podujatia, ktoré porovnávajú zručnosti barmanov, baristov, kuchárov, cukrárov, pekárov i someliérov. Naši žiaci si nenechali ujsť túto príležitoť a išli do Bratislavy získať nové informácie o najnovších trendoch v gastronómii a niektorí svoje zručnosti predviedli aj v súťaži.

Prvý ročník súťaže METRO TOP gastro tím dal priestor mladým budúcim gastronómom netradičnou formou si vyskúšať svoju odbornú zručnosť. Úlohou v kategórii tímov bolo pripraviť tridsať porcií slávnostného dvojchodového menu na tému Jedlá slovenskej kuchyne, podávať kvalitné slovenské vína a obslúžiť pozvaných hostí organizátora súťaže METRO Cash & Carry SR. Súťaž bola veľmi náročná, nakoľko sa pracovalo priamo pred zákazníkmi. Náš tím tvorili žiaci študijného odboru kuchár – Juraj Čičmanec, Michal Chudý, Lukáš Švajlenka a Pavol Šimkovič zo IV.F, Filip Lenner a Kristián Šramka z II.G, ktorých na súťaž pripravovala Mgr. Zemanovičová a MOV Bc. Bahnová a žiačky z odboru hotelová akadémia – Nina Révayová z III.K, Miriam Majtenyiová z II.K, Blanka Krchňavá a Nikola Lazareková z II. L pod vedením Mgr. Bajánovej a Mgr. Králikovej. Náš tím získal krásne 3. miesto a poukaz na 500,- €. Srdečne gratulujeme!

foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek foto: Samuel Chlpek

Do súťaže Danubius Gastro Carving Cup 2013 sa zapojili dvaja žiaci zo IV.F – Eva MihálováRichard Dobiš pod vedením MOV Mgr. Pružinovej. Naši súťažiaci vyrezávali do melóna na tému Svadba a 20. narodeniny.

V rámci Danubius Gastro sa 25. januára 2013 konal 11. ročník barmanskej súťaže St. Nicolaus Cup 2013. V kategórii juniorov súťažili Sandra Stupňanová z II.K s nápojom Sandra a Štefan Botka z III.G, ktorý s nápojom Passions day získal krásne 1. miesto! Našich súťažiacich pripravovala MOV Bc. Mária Konečná. V kategórii seniorov súťažila MOV Bc. Lívia Minichová, ktorá sa umiestnila na 3. mieste s nápojom Color full flower. Všetkým oceneným srdečne gratulujeme!


Ako sa správne učiť

Triedy I.K a I.L ako posledné spomedzi prváckych tried absolvovali program „Ako sa správne učiť, práca s motiváciou“. Žiaci prvých ročníkov mávajú problémy s adaptáciou na strednej škole kvôli novým predmetom, množstvu učiva, odlišnému systému vyučovania, čo sa neraz odrazí na zhoršení ich výsledkov v porovnaní so základnou školou. Preto sa PhDr. Andrej Benkovič a Mgr. Barbara Benkovičová v úvode zamerali na vysvetlenie pojmov: efektívne učenie, autoregulácia učenia, učebné štýly, motivácia, objasnili najčastejšie príčiny školského neúspechu, poukázali na to, ako sa ľahšie učiť, ako si čo najlepšie rozvrhnúť denný režim.
Beseda bola zameraná na spôsoby motivácie žiakov, vplyv rodiny na motiváciu k učeniu, k školskej práci, na demotivujúce činitele a na učebné štýly, ktoré uprednostňujú. Cieľom stretnutia bolo pomôcť žiakom rozvíjať schopnosť naučiť sa učiť, presne vnímať inštrukcie, naučiť sa plánovať úlohy, vedieť si odôvodniť svoje úspechy a chyby, aby vedeli rozlíšiť, čo je dôležité nielen pre ich úspech v škole.


Fánky

Školská jedáleň okrem toho, že nám denne pripravuje chutné obedy, často svoju ponuku spestruje rôznymi drobnosťami. 29. januára 2013 sme mohli ochutnať fánky – fašiangovú špecialitu nášho regiómu, ktorú pripravili žiaci z obsluhy odboru čašník, servírka.


Neučíte sa zbytočne

Táto veta bola asi ústrednou témou besedy žiakov 2. ročníka hotelovej akadémia s absolventom našej školy Michalom Ondrušom, ktorý prišiel medzi nich v stredu 30. januára 2013, aby porozprával nielen svoje zážitky z 10-ročného pôsobenia po skončení školy, ale aj priblížil úroveň a cestu gastronómie v zahraničí. Žiakom opísal podrobne svoje pôsobenie v špičkových hoteloch, prvotriednych baroch, na riečnych i zaoceánskych lodiach. Zdôraznil, že nič z toho, čo sa v škole učil a v tom čase si myslel, že nikde sa na takej úrovni nerobí, nikde sa spôsoby obsluhy všetpované učiteľmi nepraktizujú, nebolo zbytočné. Ako prioritu vidí v ovládaní jazyka, spôsobe komunikácie, ochoty, úcty a ústretovosti voči zákazníkovi a nemenej je dôležitá zručnosť a vedomosti. Ako sa vyjadrili zúčastnení žiaci, jeho slová boli pre nich obrovskou motiváciou.

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok