DECEMBER 2012

Stužková slávnosť IV.F - Trhy Svätej Barbory - Rodičovský banket III.L - Olympiáda v španielskom jazyku - Kurz vizáže - Školský turnaj vo florbale - Vianoce sa blížia - Vysoké Tatry - Olympiáda v anglickom jazyku - Druhý rodičovský banket III.L - Športové súťaže - Toshiba Day - Olympiáda v nemeckom jazyku - Tradičné vianoce - 13. december - Hurrrá na klzisko! - Vianočné variácie - Vianočné trhy žiakov - Vianočný večierok

Stužková slávnosť IV.F

Žiakom odboru kuchár zelené stužky pripol p. riaditeľ PaedDr. Štefan Gaman 1. decembra 2012 na pôde školy. Túto slávnostnú cvhvíľu následne oslávili so svojimi rodičmi i vyučujúcimi ako sa patrí – dobré jedlo, kultúrny program a výborná zábava.


Trhy Svätej Barbory

ukážky prác, inšpirácia a predajné vianočné trhy výrobkov žiakov - odboru aranžér, záhradník, aranžér viazač kvetov, pracovník marketingu a obchodný pracovník. Zabezpečovali - Gamanová, Sadloňová, Teslíková, Gabliková, Sulava.


Rodičovský banket III.L

Najnetradičnejšie a hádam najkrajšie rodičovské združenie – tak zvykne nazývať pán riaditeľ slávnostné posedenie pre rodičov, ktoré realizujú žiaci 3. ročníka hotelovej akadémie formou banketu. Je to zároveň časť ich praktickej záverečnej skúšky k výučnému listu a preto sa každý snaží čo najlepšie predviesť svoje nadobudnuté zručnosti a vedomosti. 5. december 2012 bol takýmto slávnostným dňom pre žiakov III.L.


Olympiáda v španielskom jazyku

Dňa 6. decembra 2012 sa konalo školské kolo olympiáda v španielskom jazyku v kategórii A (žiaci 1. a 2. ročníka), v kategórii B (3. ročník) a v kategórii C (4. ročník). Zámerom súťaže bolo nielen vybrať žiakov na reprezentáciu školy v krajskom kole olympiády, ale aj motivovať ostatných žiakov ku zdokonaľovaniu ich zručností v cudzom jazyku. Súťaže sa zúčastnilo 22 žiakov, ktorí preukázali úroveň svojich vedomostí napísaním testu pozostávajúceho z nasledujúcich častí: slovná zásoba, gramatika, čítanie s porozumením a posluch s porozumením a ďalej situačným dialógom s porotou na tému cestovanie. Olympiádu zabezpečovali Ing. Jozef Jakube, Mgr. Monika Matiašková a Mgr. Jana Placeková. Na prvých miestach sa umiestnili títo študenti:

kategória A kategória B kategória C
1. Martin Morávek II.L 1. Patrícia Kuzmínová III.K 1. Veronika Matiašková IV.K
2. Silvia Ďurinová II.L 2. Dominika Kováčová III.K 2. Silvia Zajacová IV.L
3. Veronika Gamanová I.K 3. Júlia Poljaková III.K 3. Zuzana Petrášová IV.K

Mgr. Jana Placeková

Kurz vizáže

Dňa 6. decembra 2012 sa druhýkrát na našej škole uskutočnil Kurz vizáže s Renátou Lenčešovou, majiteľkou štúdia LeRen. Zúčastnilo sa ho 12 nových študentov z II.J a III.J odborov kozmetik a kaderník – vizážista a 8 študentov z minulého kurzu, ktorí si upevňovali vedomosti a zručnosti. Cieľom kurzu bolo získať informácie a profesionálne rady od uznávanej odborníčky na Slovensku a v zahraničí v oblasti vizáže individuálnej, mediálnej a súťažnej. Každý účastník si mal možnosť vyskúšať zmenu vizáže, korekciu chýb na modelke podľa získaných vedomostí, taktiež prácu s profesionálnymi kozmetickými výrobkami. Záverečné hodnotenie bolo ukončené odovzdaním certifikátu o absolvovaní kurzu s možnosťou ďalšieho vzdelávania. Opäť sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

Mgr. Helga Machová

Školský turnaj vo florbale

6. decembra 2012 sa na Vinohradníckej ul. uskutočnil celoškolský turnaj vo florbale chlapcov. O tom, že o tento šport je naozaj veľký záujem, svedčí účasť 17 súťažných družstiev. Víťazstvu predchádzali štyri náročné zápasy, ktoré vyhrali chlapci zo IV.I triedy! Len posledný zápas prehrali chlapci z I.S, čo im prinieslo 2. miesto. Tretie miesto obsadili chlapsi z III.H. Víťazom srdečne blahoželáme!

        1.miesto 2.miesto 3.miesto

Vianoce sa blížia

Predvianočný čas symbolizujú nielen všakovaké vône šíriace sa z našej cukrárskej výrobne, dekorácie po celej škole, ale všetci, čo prišli 5. decembra na obed v školskej jedálni, mohli stretnúť aj pravého nefalšovaného Mikuláša.


Vysoké Tatry

Dňa 8. decembra 2012 sa turistický krúžok pod vedením Mgr. Lomnickej zúčastnil otvorenia zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách. Naším cieľom bola Chata pri Zelenom plese. Dĺžka trasy – 15,6 km. Privítala nás zasnežená tatranská príroda, nádherné kopce a krásne výhľady. Akcie sa zúčastnili žiačky z I.F a I.K triedy. Strávili sme veľmi pekný a nezabudnuteľný deň vo Vysokých Tatrách, ale hlavne, urobili sme niečo pre svoje zdravie.

Mgr. Jana Lomnická

Olympiáda v anglickom jazyku

Po olympiáde zo španielčiny si 11. decembra 2012 svoje vedomosti preverili aj žiaci študujúci anglický jazyk. Gramatický test, čítanie i posluch s porozumením, rozprávanie podľa obrázka, situačný dialóg – to všetko museli zvádnuť záujemci o prvé miesta. Tu sú tí najlepší:

kategória 2A kategória 2B kategória 2D
1. Gréta Dubská II.L 1. Martin Hlavačka V.K 1. Filip Kuneš III.J
2. Silvia Ďurinová II.L 2. Ľuboš Valach IV.K
3. Martina Kollárová II.H 3. Kristína Papšová III.I


Rodičovský banket III.L

Druhý tohtoročný rodičovský banket absolvovali 11. decembra 2012 žiaci III.L v priestoroch hotelovej akadémie na Severe. Napätie a očakávanie, ako to všetko dopadne, vystriedala spokojnosť rodičov a hostí. Pochvaľovali nielen chutné menu, ale aj šikovnosť obsluhy pri tejto náročnej forme stolovania.


Športové súťaže

 Aj tento rok je december plný športových súťaží. Po školskom kole florbalu chlapcov, súťažili dievčatá v okresnom kole hádzanej, kde obsadili pekné druhé miesto. Ešte väčšiu radosť však mali z víťazstva v obvodnom kole basketbalu, ktoré 12. decembra 2012 obhájili v okresnom kole a postúpili tak do ďalšej súťaže. Srdečne blahoželáme!


Toshiba Day

Ing. Bátorová a Mgr. Zubálová sa 13. decembra 2012 s triedou II.B zúčastnili exkurzie poriadanej firmou Elko Prievidza „Toshiba Day“. Prezentácia prebiehala v priestoroch predajne Elko. Žiaci si prezreli výrobky firmy Toshiba a tiež im bolo predstavené nové prostredie OS Windows 8, ktoré si mohli aj prakticky vyskúšť . Okrem týchto aktivít sa žiaci zaujímali aj o rôzne druhy mobilných telefónov a ich pozornosti neunikol ani nainšalovaný XBOX, kde si zahrali obľúbené hry.

Ing. Eva Bátorová

Olympiáda v nemeckom jazyku

Stupeň svojich vedomostí v nemeckom jazyku si mohli overiť všetci účastníci olympiády 13. decembra 2102, ktorú usporiadala predmetová komisia cudzích jazykov. Tvorili ju dve časti – písomná (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, test) a ústna (voľný rozhovor, práca s obrázkom). Najúspešnejší boli nasledovní žiaci:

kategória 2A kategória 2B kategória 2D
1. Lukáš Poór I.L 1. Sebastian Márk V.L 1. Milan Šiller II.C
2. Ivana Fajerová II.CH 2. Alexandra Hanková V.L 2. Alexandra Štrbová II.B
3. Andrej Hlásny II.K 3. Barbora Danišová IV.L


Tradičné vianoce


Trinásty december

Večer 13. decembra dievčatá zahalené v bielych plachtách alebo šatkách s tvárou zaprášenou od múky, chodili po domoch husím krídlom ometať kúty príbytkov od pavučín – aby vyhnali zlých duchov. V tento deň prišli Lucky aj do školskej jedálne.


Hurrrá na klzisko!

Na základe ponuky mesta Prievidza sa II.F – manažment regionálneho cestovného ruchu rozhodla so svojou triednou Ing. Marianou Vaňovou využiť bezplatné korčuľovanie. Po telovýchovnej chvíľke v obúvaní korčúľ a u niektorých neistých prvých krokoch využili voľné priestory. Po chvíli už to išlo všetkým. Tešilo nás, že sme využili telesnú výchovu aj inak a dúfame, že si ju rovnako spestríme aj v budúcom roku.

II.F

Vianočné variácie

V dňoch 12. – 13. decembra 2012 sa v Košiciach konal 3. ročník celoslovenskej súťaže v aranžovaní kvetín s názvom Vianočné inšpirácie. Súťažné témy boli Vianočný svietnik, Vianočná fantázia v košíku a Tajná práca. Na súťaži sa zúčastnilo 6 stredných škôl s celkovým počtom 26 súťažiacich.

Priebeh súťaže bol veľmi vyrovnaný. Odborná porota, zložená z profesionálnych floristov a majiteľov kvetinárstiev, mala veľmi ťažkú úlohu. V záverečných fázach rozhodovala nielen estetika, ale aj profesionalita a kvalita vytvorených diel.
Naša škola sa umiestnila najlepšie zo všetkých stredných škôl! Z prvej súťažnej úlohy si naša Lenka Kováčová odniesla 2. miesto a Monika Gundová 3. miesto. V druhej aj tretej súťažnej úlohe obsadila 1. miesto Lenka Kováčová. V celkovom hodnotení družstiev sa naše dievčatá – Lenka Kováčová, Monika Gundová a Adriana Oršulová – umiestnili na 3. mieste. Pri vyhlásení najlepšieho jednotlivca sme tiež neodišli bez ocenenia – Lenka Kováčová získala 1. miesto pre najlepšieho účastníka súťaže.

Okrem umiestnených dievčat nás reprezentovali aj naši nováčikovia – prváci z odboru záhradník: Roman Hudec, Lucia Lišková a Patrik Pavelka, ktorí rovnako vytvorili krásne dielka. Pre nich bolo víťazstvo už aj účasť na súťaži s takou veľkou konkurenciou. Žiakov na súťaž pripravovali p. Mgr. Zdenka Gamanová a MOV Ing. Martina Gablíková.


Vianočné trhy žiakov

Ku vianočnej atmosfére neodmysliteľne patrí obdarovanie blízkych. Na vianočných trhoch konaných 19. decembra 2013 v pavilóne A našej školy boli v ponuke žiacke hand-made výrobky, z ktorých si každý mohol vybrať drobný darček pre svojich blízkych.


Vianočný večierok

Koniec kalendárneho roka nie je len časom bilancovania, ale aj stretnutí s priateľmi kolegami, spolupracovníkmi. Takým bolo i ukončenie roku 2012 zamestnancami našej školy, ktoré tradične oslavujeme v našom školskom závode A klub. Slávnostné príhovory, prípitok, výborné jedlo a dobrá zábava sú každoročne neoddeliteľné pojmy našej rozlúčky so starým rokom.

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok