NOVEMBER 2012

Stužková slávnosť IV.I - Kurz vizáže - Hospodársky týždeň - Hubový raut - Stužkové posedenie II.O, IV.DV - Stužková slávnosť IV.H, IV.J - Španielsko Málaga 2012 - Kariérne poradenstvo - Každodenné drobnosti - STREDOŠKOLÁK 2012 - Nezabúdame... - Stolný tenis - kuch skills - kamenne gule - „Vianočný darček pod stromček“ - Imatrikulácie I.J - Vianoce na tanieri - Stužková slávnosť IV.G, V.L - ŠTRAJK - Možnosti praxe - Umenie regiónu - Európa v škole - Stužková slávnosť IV.CH, V.K

Stužková slávnosť IV.I

V tomto školskom roku odštartovali 3. november 2012 sériu stužkových slávností žiaci zo IV.I odbor pracovník marketingu a podnikateľ pre rozvoj vidieka. Slánostný večer umocnila atmosféra vyzdobenej Kongresovej sály v Bojniciach. Výborný kultúrny program, chutná večera a dobrá zábava – to boli hlavné znaky tohto neopakovateľného medzníka v študentskom živote našich žiakov.


Kurz vizáže

Dňa 6. novembra 2012 sa na našej škole uskutočnil Kurz vizáže s Renátou Lenčešovou, majitelkou štúdia LeRen. Zúčastnilo sa ho 16 študentov z II.J, III.J a III.H odborov kozmetik, kozmetička a vizážistka, kaderník – vizážista. Cieľom kurzu bolo získať informácie, profesionálne rady od uznávanej odborníčky na Slovensku a v zahraničí v oblasti vizáže individuálnej, mediálnej a súťažnej. Každý účastník mal možnosť vyskúšať si zmenu vizáže, korekciu chýb na modelke podľa získaných vedomostí, taktiež prácu s profesionálnymi kozmetickými výrobkami. Záverečné hodnotenie bolo ukončené odovzdaním certifikátu o absolvovaní kurzu s možnosťou ďalšieho vzdelávania. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

Mgr. Helga Machová

Hospodársky týždeň

V dňoch 5. až 8. novembra 2012 zorganizovala PK HA pod vedením Ing. Gaplovskej tzv. Hospodársky týždeň pre žiakov piatych ročníkov HA. Počas štyroch dní mali žiaci možnosť vypočuť si prednášky odborníkov z praxe a konfrontovať svoje teoretické vedomosti s praxou formou diskusie.
Prednášky boli koncipované v súlade s učebnými osnovami tak, aby doplnili teoretické vyučovanie.

Naše pozvanie prijali: Ing. Ďuračková zo Živnostenského úradu, Ing. Hliva zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Ing. Štanga z Daňového úradu, PhDr. Belis z Colnej správy, Ing. Paulíková z Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva, Ing. Ďurica zo spoločnosti Alianz, Mgr. Menšík z nadácie Hájek a Ing. Dechet majiteľ cestovnej agentúry. Ich prednášky boli veľmi zaujímavé obsahom i spôsobom podania. Sme presvedčení, že ich obsah obohatil všetkých prítomných študentov a že tieto vedomosti uplatnia vo svojom budúcom živote.

Sme radi, že môžeme aj takýmto spôsobom realizovať vyučovací proces. Ceníme si spoluprácu so všetkými, ktorí sa tohto hospodárskeho týždňa zúčastnili a aj touto cestou všetkým ďakujeme.

Ing. Marta Gaplovská


Hubový raut

Jeseň nie je len časom žltých listov, chladného vetra a vyhrnutých golierov. Je aj časom zberu úrody, radosti z plodov záhrad, ale i lesa. Hoci sa huby už zbierajú celoročne, jeseň predsa poskytuje oveľa radostnejšie zrakové, ale i chuťové vnímanie týchto ozdôb lesa. Takémuto koníčku už roky holduje náš pán riaditeľ a my máme vždy na začiatku novembra možnosť jeho huboúlovky ochutnať. Na nespočente veľa chutných spôsobov ich pripravujú pani majsterky a kuchárky zo školskej jedálne a my si máme to šťastie zo všetkých týchto dobrôt nabrať, naložiť, odkrojiť, odhryznúť, odštipnúť, či jednoducho uchmatnúť.


Stužkové posedenie II.O, IV.DV

Študenti niektorých maturitných tried volia iný druh stužkovej slávnosti ako klasickú zábavu s rodičmi a pedagógmi, a zároveň nechcú prísť o spomienku na pripínanie zelených stužiek. 9. novembra 2012 mali takéto slávnostné posedenie v užšom kruhu žiaci II.O, ktorí sa so svojimi pedagógmi stretli v zariadení Square v Bojniciach.

Rovnakú formu stužkovania zvolili 9. novembra 2012 aj žiaci IV.DV študijný odbor ekonomika pôdohospodárstva. Tí túto slávnosť zorganizovali v R-PUB-e v Prievidzi.


Stužková slávnosť IV.H, IV.J

Dňa 10. novembra 2012 v Dome kultúry Kanianka usporiadala IV.H stužkovú slávnosť, ktorej sa zúčastnili naši rodičia, priatelia, profesori a samozrejme pán riaditeľ. Na príprave sme pracovali od skorých ranných hodín až do poslednej chvíle, keď sme privítali našich hostí. Celá slávnosť bola odštartovaná nástupom, ošerpovaním, ostužkovaním a samozrejme nechýbal ani Gaudeamus, ktorý podľa pána riaditeľa bol odspievaný najlepšie a prechádzal do hip–hopu. Samozrejme nechýbali aj chybičky, na ktorých sa hostia najviac bavili. Po bohatej večeri sa začal program. Naše rodiny, priatelia a profesori mohli vidieť vývoj človeka, zaspomínať si na staré časy v podaní slávneho Repete, nechýbala tombola, aj mníšky z Ameriky zavítali do Kanianky, zabaviť sa mohli aj na zábavnom programe „AJ múdry schybí“ a nechýbal ani hriešny tanec v podaní našich spolužiakov. Medzi programom sa rodičia mohli zabávať aj na vtipných reklamách, na ktorých IV.H tvrdo pracovala. Voľná zábava nenechala sedieť nikoho a parket bol hneď zaplnený. Nadišili aj veselé častušky a odovzdanie daru pre triednu pani profesorku Mgr. Ľudmilu Stratenú. Baviť sa neprestalo ani po polnoci. Až v skorých ranných hodinách sa odchádzalo domov. Pre IV.H to bola jedna z najkrajších nocí strávených pokope.

...na stužkovú zapomínala Lucia Zemanovičová, IV.H

Určite podobne prežívali svoj "veľký deň" aj žiačky odboru kozmetik a kaderník-vizážista zo IV.J. Rodičia, učiteľský zbor i študentky tento slávnostný večer strávili v Kongresovej sále v Bojniciach a ako sa sami vyjadrili, stužková bola nádherná, zábavná, utancovaná, úprimná, nezabudnuteľná, naozaj taká, čo sa v pamäti zachová...


Španielsko Málaga 2012

Naša škola aj tento rok získala grant, prostredníctvom Saaic Bratislava a Európskej komisie, na financovanie stáže pre 10-tich žiakov odboru hotelová akadémia v rámci projektu Leonardo da Vinci Mobilita pod názvom Osvojovanie si nových zručností v španielskej stredomorskej gastronómii. V termíne od 13. októbra do 10. novembra 2012 naši žiaci získali množstvo nových zručností v oblasti gastronómie, obsluhy, a rovnako sa zlepšili aj ich jazykové znalosti. Počas praxe spoznali aj život a kultúru Málagy i celého regiónu Andalúzie. Na záver úspešnej praxe dostali všetci certifikáty o jej absolvovaní, ktoré sú podkladom pre získanie Europasu, dokumentu, ktorý im otvára cestu na trh práce v celej Európe.


Kariérne poradenstvo

V dňoch 29. októbra a 12. novembra 2012 odborní zamestnanci Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prievidzi pre študentov maturitných ročníkov realizovali program Kariérne poradenstvo. Žiakom poskytli cenné informácie týkajúce sa voľby povolania či plánovania budúcej kariéry. Ak si už niektorí jednotlivci zvolili nejaké povolanie, mohli si overiť, či je ich voľba správna. Ak si neboli svojím výberom istí, mohli zistiť niečo viac o sebe, o súvislostiach medzi osobnými záujmami a vlastnými schopnosťami, medzi profesijnými perspektívami a svojimi šancami. Program trval 90 minút. Jeho súčasťou bolo aj vypĺňanie štandardizovaných testov, ktoré budú vyhodnotené, výsledky budú interpretované a doručené študentom.


Každodenné drobnosti

Chod školy si neustále vyžaduje množstvo drobných každodenných prác, o ktoré sa vždy musí pričiniť ľudská ruka. Nie je tomu inak ani na našej škole.


STREDOŠKOLÁK 2012

V Trenčíne sme sa 15. a 16. novembra 2012 zúčastnili každoročnej výstavy stredných škôl STREDOŠKOLÁK, ktorá sa netradične konala po druhý krát v tomto roku. Na výstavu sme išli s expozíciou Floristika v obrazoch, na ktorej pracovali žiaci odboru viazač – aranžér kvetín pod vedením MOV Ing. Gablíkovej. Priamo na výstave sa predviedli aj cukrári pod vedením MOV Bc. Bartovej a carving – vyrezávanie do ovocia a zeleniny.


Nezabúdame...

16. novembra 2012 sme si pripomenuli výročie Dňa boja za slobodu a demokraciuMedzinárodného dňa študentstva diskusnými duelmi s názvom: ČO NÁM 17. NOVEMBER DAL A ČO NÁM 17. NOVEMBER VZAL. Diskusie sa zúčastnilo 127 študentov prievidzských stredných škôl, vrátane našej. Pozvanie na diskusiu prijali: predseda Občiansko-demokratickej mládeže (ODM) Ján Bučkuliak, predseda Mladých liberálov (ML) Jakub Nedoba, generálny sekretár Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska (KDMs) Marek Degro, podpredseda Socialistického zväzu mladých (SZM) Artur Bekmatov a okresný koordinátor Študentskej rady stredných škôl Slovenskej republiky (ŠRSŠSR) Anton Svitok.

Na úvod sme si vypočuli stručný referát o tom, čo bol 17. november, ktorý pripravila naša študentka Patrícia Sýkorová z I.K. Podujatie svojim príhovorom otvoril predseda Žiackej školskej rady Branislav Gigac. Po otvorení nasledoval príhovor pána riaditeľa PaedDr. Štefana Gamana a príhovor Antona Svitka.

Po oficiálnej časti nasledovali prezentácie zástupcov mládežníckych politických organizácií. Vo svojich vystúpeniach sa zamerali na podstatu 17. novembra, na klady a zápory terajšieho a bývalého zriadenia na Slovensku. Po skončení vystúpení rečníkov začala diskusia vedená moderátorom. Venovala sme sa najmä problematike ľudských práv.

Na záver poďakoval predseda Žiackej školskej rady Branislav Gigac všetkým prítomným za účasť a zároveň ich pozval na ďalší ročník podujatia, ktorý bude na budúci rok.

Branislav Gigac, I.K


Stolný tenis

Do okresného kola v stolnom tenise, ktoré sa konalo na pôde našej školy 20. novembra 2012, postúpilo šesť tímov najlepších žiakov v rámci každej strednej školy. Naše dievčatá obsadili 4. miesto a na víťaznú postupovú priečku sa dostal tím z Gymnázia VBN Prievidza.


kuch skills


kamenne gule - brigada


„Vianočný darček pod stromček“

V dňoch 21. a 22. novembra 2012 sa na našej škole uskutočnila zbierka „Vianočný darček pod stromček“, ktorú organizoval Slovenský červený kríž. Našim žiakom sa podarilo vyzbierať 22,60 €. Chceme poďakovať všetkým čo chceli a mohli prispieť. Výťažok zo zbierky je určený deťom v detských domovoch v Bojniciach, Handlovej a Veľkých Uherciach pre ich potreby. Ďakujeme.

Mgr. Helga Machová


Imatrikulácie I.J

Koniec základnej školskej dochádzky znamená vstup do stredoškolského života. O tom, že to nie je len také jednoduché, sa presvedčili na imatrikuláciách aj žiaci I.J, keď ich do svojho kadernícko-kozmeticko-vizážistického cechu 23. novembra 2012 prijali žiaci z III.J.


Vianoce na tanieri

Dňa 24. novembra 2012 sa uskutočnila akcia v obchodnom dome KORZO pod názvom „Vianoce na tanieri“, kde žiaci odborov kuchár a čašník, servírka pod vedením MOV Bc. Priečkovej a majstrov našej školy ponúkli zákazníkom nielen gurmánsky, ale aj estetický zážitok. Pripravili si tradičné vianočné jedlá (polievka – máčanka, hl. jedlo – stejk z lososa, jemná kôprová omáčka, zemiaky s petržlenovou vňaťou, múčnik – jablkovo-orechová štrúdľa), ktoré sa podávali okoloidúcim zákazníkom v rámci ochutnávky. Zároveň predviedli ukážku slávnostného stolovania v rôznych farbách. Na slávnostných ikebanách spolupracovali aj majstri p. Sulava a Ing. Gablíková, ktorí spolu so žiakmi vytvorili ikebany na slávnostné tabule.


Stužková slávnosť IV.G, V.L


ŠTRAJK

Dôvodom vyhlásenia štrajku je, že vláda SR napriek výstražnému štrajku dňa 13. septembra 2012, neplní svoje Programové vyhlásenie pre školstvo v oblasti finančného zabezpečenia školstva a finančného ohodnotenia zamestnancov školstva. Cieľom štrajku je obhajovať záujmy a práva svojich členov a zamestnancov škôl a školských zariadení v SR, aby sa napĺňalo právo zamestnancov školstva garantované Článkom 36 Ústavy SR, na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky a právo na odmenu za vykonanú prácu, dostatočnú na to, aby im umožnila dôstojnú životnú úroveň a zlepšila ich zlú sociálno-ekonomickú situáciu a pracovné podmienky. Štrajkom chceme dosiahnuť ako prvé zvýšenie platových taríf všetkých pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov o 10 % a zvýšenie platov nepedagogických zamestnancov o 10 %, všetkým od 1.januára 2013.

26. a 27. novembra 2012 aj brány našej školy zostali pre žiakov zatvorené. V Trenčianskom kraji štrajkovalo 1490 zamestnancov škôl, čo je 65,24 %.


Možnosti praxe

Možnosti letnej praxe v zahraničí predviedla našim žiakom 28. novembra 2012 zástupkyňa agentúry Tecoma. Záujemcovia o prácu na Cypre i v Grécku sa živo zaujímali o podrobnostiach ponuky.


Umenie regiónu

Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi organizovalo 29. novembra 2012 prezentáciu ľudového umenia nášho regiónu, na ktorú boi pozvaní aj naši žiaci odboru záhradník pod vedením MOV Ing. Gablíkovej. Hlavnou úlohou žiakov bolo ukázať, že aj mladí ľudia sú šikovní a tvoriví a umenie i tradície v našom regióne sú stále živé. Ako vidieť aj na fotografiách, žiaci pracovali na výrobe a výzdobe vianočnej dekorácie. O tom, že bola akcia veľmi úspešná, hovorí aj počet zúčastnených – 280 žiakov zo základných a niektorých stredných škôl. Sme radi, že sa na našich prváčikov prišli pozrieť aj spolužiaci z našej školy v doprovode Mgr. Gamanovej a Bc. Pokusovej.


Európa v škole

Žiaci II.K triedy (odbor hotelová akadémia) a II.F triedy (odbor manažment regionálneho cestovného ruchu) sa v školskom roku 2012/2013 zapojili pod vedením Mgr. Andrei Krajčovičovej do 60. ročníka súťaže Európa v škole. Na základe tematicky zameranej výučby v anglickom jazyku „Európska únia a životné prostredie“, kde boli uplatnené medzipredmetové vzťahy s občianskou náukou a učivom o možnosti občanov členských krajín zasahovať do tvorby európskej legislatívy, vytvorili žiaci súťažnú prácu.
Zaslaná práca práca do projektu Európa v škole bola kolektívnym dielom. Žiaci ju vytvorili kombináciou koláže a kresby, a každé výtvarné dielo dopĺňalo vyjadrenie ústrednej myšlienky v anglickom jazyku. V duchu Periklovho výroku „Tichý občan nie je dobrý občan“ chceli žiaci výtvarným dielom poukázať na naliehavosť problematiky ochrany životného prostredia a v kontexte Európskej spoločenskej iniciatívy apelovať na ľudí, aby si uvedomili dôležitosť prijímania zákonov aj v oblasti environmentalistiky. Záujem žiakov o danú tému sa prejavil nielen počas výučby, ale aj v tvorivosti pri výtvarnom spracovaní témy.

Mgr. Andrea Krajčovičová

Stužková slávnosť IV.CH, V.K

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok