OKTÓBER 2012

Medzinárodný deň kávy - Vlámanie - Obvodné kolo futbalu - Flat Tax Fórum - Exkurzia na INTERBEAUTY - Okresné kolo futbalu - Cezpoľný beh - Exkurzia Human body - Zasadnutie ŠRSŠSR - Veselá to dedina - Barmanský kurz - Zoznamovací večierok - Spomienkové dekorácie - O troch centoch - Majstrovstvá školy v stolnom tenise - Pozdrav zo Španielska - Exkurzia v Dolnom Kubíne - Imatrikulácie I.G

Medzinárodný deň kávy

Už niekoľko rokov sa 1. októbra vo viacerých európskych krajinách oslavuje Medzinárodný deň kávy. Náš školský závod A klub sa už tradične zapája do týchto aktivít a pripravuje na ochutnávku rôzne druhy káv k príjemnému posedeniu v našich priestoroch.


Vlámanie

V živote školy sa stávajú aj nepríjemné udalosti. Jednou z takých bolo aj nemilé prekvapenie, ktoré na pracovníkov školy čakalo ráno 3. októbra 2012 v zborovni na Ul. Vinohradníckej. Kto, prečo a z akého dôvodu narobil škody, ktoré vidíte na fotografiách, je predmetom vyšetrovania.


Obvodné kolo futbalu

Na futbalovom ihrisku SOŠ Stavebnej sa 4. októbra 2012 konalo obvodné kolo chlapcov vo veľkom futbale. Odohrali sa tri zápasy, z ktorých vyšli víťazne naši chlapci a postúpili tak na okresné kolo.
Výsledky jednotlivých zápasov:  Kalina : Gymnázium Handlová 7:0
                                                  Gymnázium Handlová : SOŠ Stavebné 0:4
                                                  Kalina : SOŠ Stavebné 1:0
Obchodná akadémia neprišla, má skontumované všetky zápasy 0:3
Konečné umiestnenie družstiev – 1. miesto: SOŠ obchodu a služieb, 2. miesto: SOŠ Stavebné, 3. miesto: Gymnázium Handlová a 4. miesto: Obchodná akadémia. Gratulujeme!


Flat Tax Fórum

Nadácia F. A. Hayeka Bratislava organizovala 4. – 5. októbra 2012 medzinárodnú odbornú konferenciu Globálne fórum o rovnej dani v Bratislave, ktorej sa zúčastnil aj Ing. Juraj Palásthy. Na konferencii prednášal aj profesor Stanfordskej univerzity a spoluautor reformy rovnej dane Alvin Rabushka.


Exkurzia na INTERBEAUTY

Dňa 5. októbra 2012 triedy II.J a III.J spolu so svojimi triednymi učiteľkami Ing. Kaprálovou a Mgr. Machovou absolvovali exkurziu na Interbeauty v Bratislave, ktorá je zameraná na prezentáciu a predaj noviniek z oblasti vlasovej a pleťovej kozmetiky. Pre odbor, akým sú kaderník – vizážista, má táto výstava veľký význam, nakoľko na nej získavajú množstvo nových informácií a taktiež si tieto novinky môžu aj vyskúšať, prípadne si pozrieť ako sa s nimi pracuje.

Vizážistická a módna prehliadka bola tiež veľkým lákadlom pre návštevníkov aj našich žiakov, na ktorej mohli vidieť aj Filipa Kuneša z III.J, len kto ho spoznal? Už teraz sa všetci tešíme na ďalší rok, kedy sa uskutoční ďalší ročník INTERBEAUTY 2013.

Mgr. Gabriela Ďurinová

Okresné kolo futbalu

10. októbra 2012 sa na umelom trávniku futbalového štadiónu v Novákoch stretli štyri chlapčenské družstvá zastupujúce stredné školy okresu. Naši chlapci odohrali tri zápasy s nasledovnými výsledkami: KALINA – SOŠ Stavebné 2:1, KALINA – SOŠ Handlová 2:1 a KALINA – Gymnázium Prievidza 1:3. V konečnom poradí sme sa dostali na pekné 2. miesto.


Cezpoľný beh

Naše dievčatá Alexandra Bartová, Vanesa Bartošová a Angelika Šumichrastová, ktoré postúpili z druhého miesta v okresnom kole cezpoľného behu, 11. októbra 2012 na Majstrovstvá Trenčianskeho kraja v cezpoľnom behu stredných škôl v družstvách obsadili pekné 3. miesto. Gratulujeme!


Exkurzia Human body

Dňa 16. októbra 2012 sme sa spolu s vybranými žiakmi školy zúčastnili jedinečnej výstavy ľudského tela, ktorá sa konala vo výstavisku Incheba v Bratislave.

Úlohou výstavy bolo oboznámiť nás o našom najdôležitejšom vlastníctve – našom fascinujúcom, počas života neustále sa meniacom tele. Pod ľudskou kožou spolupracuje veľa zložitých sústav a s nimi spojených orgánov, ktoré nás udržujú živých a zdravých. Výstava The Human Body poskytuje trojrozmerný pohľad hlboko do týchto systémov – od kože po kosti, od hlavy k palcu nohy – všetko so zameraním na to, aby sme robili lepšie rozhodnutia v otázkach starostlivosti o naše telo i životného štýlu. Výstava bola zložená z 9 okruhov, z ktorých každá prezentovala iné časti ľudského tela. Jednotlivé orgány zaisťujú fungovanie všetkých procesov v tele. Celou výstavou nás sprevádzal študovaný medik, ktorý nám vysvetlil podrobné zloženie ľudského tela a funkcie jednotlivých orgánov. Odpovedal nám na naše zvedavé otázky, ako napríklad: Ako vzniká štikútka? Ako vzniká rakovina? Ktorý je najsilnejší sval v tele?

Ako študenti rôznych študijných odborov sme si rozšírili svoje poznatky z oblasti biológie, s ktorou sa už v našich školských laviciach nestretávame. Aj keď nám počasie príliš neprialo, užili sme si tento výnimočný deň nad očakávania.


Zasadnutie ŠRSŠSR

 V piatok, 19. októbra 2012, sa uskutočnilo zasadnutie Študentskej rady stredných škôl Slovenskej republiky – krajského centra Trenčín, na úrade TSK v Trenčíne. Našu školu reprezentovali členovia Žiackej školskej rady, Branislav Gigac z I.K a Martin Morávek z II.L. Zasadnutia sa zúčastnil aj podpredseda TSK, doc. PaedDr. Jozef Bôžik, PhD. a generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, prof. Ing. Peter Plavčan Csc.

Podpredseda TSK poďakoval ŠRSŠSR za aktívnu prácu a vyzval členov na silu a odvahu v mládežníckom hnutí. Generálny riaditeľ sekcie vysokých škôl MŠVVaŠSR otvoril tému študentského protestu, ktorý plánovala Študentská rada vysokých škôl v spolupráci Študentskej rady stredných škôl. V diskusii vystúpil aj náš žiak Branislav Gigac, ktorý sa zaujímal o problematiku školstva v TSK.

Po oficiálnej časti nasledovali workshopy. Jeden viedla kpt. Mgr. Danka Adámiková, Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Trenčíne a druhý Mgr. Božena Hájiková, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Trenčíne. Na záver prezident ŠRSŠSR, Andrej Barborka, poďakoval delegátom za účasť.


Veselá to dedina

V mesiaci október žiaci III.L a III.K triedy odbor hotelová akadémia pootvorili dvere k netradičnej záverečnej skúške, ktorá bola zameraná na prípravu domácej zabíjačky pod názvom „Veselá to dedina“. Stretnutie rodičov, žiakov a pedagógov bolo obohatené prezentáciou zabíjačkových špecialít podávaných na drevených vahanoch a v národných krojoch, v ktorých boli odetí naši žiaci. Atmosféru slovenskej dediny a krásny gastronomický zážitok dopĺňala živá ľudová hudba.


Barmanský kurz

Všetci záujemcovia o certifikát barman – nápojár sa zúčastnili v dňoch 19. – 23. októbra 2012 barmanského kurzu, ktorý sa už tradične konal v školskom závode A klub. Počas kurzu, ktorý viedol Ing. Jozef Roth sa naučili nielen základy z histórie a súčasnosti miešaných nápojov, ale prakticky si precvičili a na záverečnej skúške predviedli ich prípravu.

foto: Samuel Chlpek

Zoznamovací večierok

23. októbra 2012 sa v spoločenskej miestnosti v internáte stretli všetci ubytovaní žiaci spolu so svojimi vychovávateľkami na tradičnom „zoznamovacom večierku“. Starší žiaci privítali tých nových, navzájom sa predstavili, povedali niečo o sebe a posedenie si spestrili súťažami, občerstvením a diskotékou.


Spomienkové dekorácie

Záver októbra sa žiakom spája s jesennými prázdninami, ale je to zároveň aj čas navštíviť miesta večeného odpočinku našich blízkych. K tejto príležitosti pripravovali v priestoroch na Vinohradníckej ul. žiaci odborov záhradník I.A, viazač – aranžér kvetín III.BV a záhradníctvo I.O pod vedením MOV Ing. Gablíkovej a MOV Sulavu. spomienkové vence, ktoré si bolo možné zakúpiť aj v našej škole.


O troch centoch

Dňa 25. októbra 2012 sa žiaci II.F odboru manažment regionálneho cestovného ruchu v rámci praxe návštívili Bratislavu. Prvou zastávkou bola budova Národnej rady SR, kde sa stretli a porozprávali s poslancom p. Igorom Hraškom. Po príjemnom stretnutí sa uskutočnila prehliadka okolia Bratislaveného hradu a hľadanie jednotlivých budov Bratislavy. Pešo sa žiaci presunuli do starého centra Bratislavy, kde stretli starého známeho z konferencie o cestovnom ruchu p. Jaroslava Žideka, ktorý sa tiež potešil stretnutiu.

Po prehliadke zaujímavostí Bratislavy sme sa zúčastnili interaktívnej výstavy "O TROCH CENTOCH". Hravou formou bola priblížená história peňazí, nabádala žiakov k finančnej zodpovednosti. Na platobnú kartu postupne každému pribúdali peniaze za plnenie úloh na jednotlivých stanovištiach. Zistili, že pracovať, zarábať peniaze, míňať ich na voľnočasové aktivity, sporiť, investovať je naozaj zaujímavé.

Výstava mala 10 stanovísť: Peňažná Zoo, Národná banka, Banka, Múzeum, Obchod, Luxus, Rozpočet, Peniaze nie sú všetko, Bohatí a chudobní a Miliónové štúdio. Vyskúšali si ryžovanie zlata, tlačiť vlastné bankovky, poskytovať úvery, investovanie do produktov. Počas dvoch hodín si vyskúšali rôzne pozície bankára, predavača, makléra či pracovníka bezpečnostnej služby.

Na záver prehliadky Bratislavy si pozreli budovu SND, stretli speváka p. Jána Kurica, prešli sa po nábreží Dunaja, vyskúšali prírodné fit stroje, pešo prešli cez Dunaj a pozreli si Divadlo Aréna. O tom, že exkurzia sa vydarila a bola prínosom svedčia spokojné výrazy na fotografiách vyučujúcich.

RNDr. Mája Oboňová, Ing. Mariana Vaňová


Majstrovstvá školy v stolnom tenise

V telocvični školy sa 29. októbra 2012 konali Majstrovstvá školy v stolnom tenise dievčat i chplapcov. Hralo sa na dva malé víťazné sety (KO systém). Účasť žiakov bola už tradične vysoká a naozaj nebolo jednoduché prebojavať sa medzi najlepších. Tu sú víťazi:

Dievčatá Chlapci
1. miesto: Lenka Lacková  III.H 1. miesto: Šimon Hájovský  III.G
2. miesto: Nikola Ferenčíková  II.G 2. miesto: Miroslav Dzina  III.H
3. miesto: Vierka Kováčiková  V.K 3. miesto: Oliver Špeťko  II.F
4. miesto: Jozef Borko  V.L


Pozdrav zo Španielska

Zo španielskej Málagy nám prišiel pozdrav v podobe niekoľkých fotiek našich praxujúcich žiakov, ktorí v rámci projektu Leonardo da Vinci Mobilita pod názvom Osvojovanie si nových zručností v španielskej stredomorskej gastronómii úspešne reprezentujú Kalinu. V termíne od 13. októbra do 10. novembra 2012 získavajú nové zručnosti v oblasti gastronómie a obsluhy (napríklad v príprave „darov mora“) a rovnako si zlepšujú jazykové znalosti.


Exkurzia v Dolnom Kubíne

Dňa 30. októbra 2012 vybraní študenti z tried I.L, II.B, II.H a III.A pod vedením Mgr. Lomnickej, Mgr. Mádrovej a PaedDr. Pernišovej absolvovali exkurziu do Dolného Kubína. Exkurzia bola zameraná na autorov slovenskej literatúry. Najprv sme navštívili pamätný dom Martina Kukučína (vl. menom Martin Bencúr) v Jasenove. Ďalšia zastávka bola v Dolnom Kubíne v múzeu P. O. Hviezdoslava a na Historickom cintoríne, v ktorom je pochovaných sedemnásť osobností, ktoré významne zasiahli do kultúrneho života Slovenska.

Pamätný dom M. Kukučína  Oravské múzeum Hrob spisovateľa  L. N. Jégeho Hrob P.O. Hviezdoslava

Oravské múzeum vzniklo v poprevratových rokoch 20. storočia. Nájdete tu vlastivednú expozíciu, zahrňujúcu kultúru a život na Orave. V budove Čaplovičovej bibliotéky sa zriadilo Literárne múzeum P. O. Hviezdoslava. Patrí k najstarším literárnym múzeám na Slovensku a je venované životu a tvorbe P. O. Hviezdoslava, jedného z najväčších slovenských básnikov.

Nikola Pružinová, II.H


Imatrikulácie I.G

V mesiaci október 2012 boli na našej škole prví študenti prijatí do cechu gastronómov. Žiaci III.G triedy prijali do svojich radov spolužiakov z I.G triedy študijnych odborov kuchár a čašník, servírka. Prváci prešli krstom, spečatili svojim podpisom sľub, prežili popoludnie s hrami a zábavou, za čo sú vďační tretiakom zo študijného odboru čašník, servírka a ich pani triednej Ing. Csatayovej.

I.G a Mgr. Bajánová

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok