SEPTEMBER 2012

Otvorenie školského roka - Discovery stáž - Exkurzia ELKO Computers - Jablkové hody - Výstražný štrajk - Školenie Brazil keratín - Návšteva z Maďarska - Poznaj iných, spoznáš sám seba - Vinobranie v Retz - Slovenský deň nepočujúcich - Viete aký máte krvný tlak? - Prekladateľská súťaž - Svadba snov - Cezpoľný beh - Ešte dúšok leta - MONIN CUP 2012 - Dary jesene

Otvorenie školského roka

Školský rok 2012/2013 sme odštartovali 3. septembra 2012 o 8.00 hod. Školský dvor sa zaplnil takmer 1300 žiakmi všetkých odborov a 150 pedagogickými pracovníkmi. Týmto počtom sme sa stali najväčšou školou v Trenčianskom samosprávnom kraji.

Slávnostné otvorenie spestril príhovor a pieseň v podaní Lenky Piešovej, žiačky IV.K triedy.
Po nej sa žiakom prihovoril pán riaditeľ.

Pán riaditeľ v prvom rade privítal prvákov všetkých odborov a zdôraznil, že už nie sú v deviatej triede a naša škola je dobrovoľná. Informoval aj o objektoch školy, spôsobe štúdia a predstavil vedúcich pracovníkov školy. V závere o organizácii vyučovania informovala zástupkyňa riaditeľa školy Mgr. Darina Krčíková.

Popoludní sa konalo stretnutie žiakov ubytovaných v internáte, kde dostali podrobné pokyny k právam a povinnostiach ubytovaných a dokonca si urobili prvú spoločnú fotografiu.

Tak teda - úspešný štart do nového školského roku 2012/2013!


Discovery stáž

Dňa 7. septembra 2012 sa MOV odboru kaderník a kaderník - vizážista p. Mgr. Ďurinová, p. Bc. Kalinayová a p. Knotková zúčastnili Discovery stáže, ktorá sa konala v Banskej Bystrici a bola zameraná na novinku v oblasti vlasovej kozmetiky a úpravy vlasov parnou žehličkou Steampod od firmy L´Oreal. Je to žehlička parou aktivovanou technológiou, ktorá pomocou pary, upravuje a ošetruje povrch, ale aj vo vnútro vlasového vlákna a vydrží vo vlasoch až 3 umytia. Výsledkom aplikácie sú: hĺbková obnova vlasového vlákna, hladké končeky vlasov, zrkadlový lesk vlasov, úplná reparácia vlasového vlákna, uhladené a ľahšie upraviteľné vlasy.

Veľkou výhodou tohto školenia bolo, že si p. majsterky mohli osobne vyskúšať prácu s touto žehličkou a jej prednosti. Toto školenie im dalo množstvo dôležitých informácii, ktoré sú nevyhnutné pre ich ďalší profesionálny rozvoj.

Mgr. Gabriela Ďurinová


Exkurzia ELKO Computers

Dňa 8. septembra 2012 vyučujúce Ing. Bátorová a Mgr. Zubálová s triedami V.K a V.L absolvovali exkurziu, ktorú poriadala firma Elko Computer group Prievidza pred OC Korzo. Bola to prezentačná výstava svetových značiek výpočtovej techniky ... EPSON, TOSHIBA, FUJITSU, LG, MICROSOFT, OKI, PRESTIGIO, CANYON ... Výstava bola veľmi zaujímavá. Žiaci sa zapojili aj do súťaží a kvízov a odniesli si okrem nových poznatkov a zážitkov aj upomienkové predmety, hodnotné ceny, dokonca aj hlavnú cenu - atramentovú tlačiareň.


Jablkové hody

Pani majsterky odboru cukrár so svojimi žiakmi pripravili pekné a hlavne chutné jessené podujatie pod názvom JABLKOVÉ HODY. Chodby školy sa tak 12. septembra 2012 rozvoňali jablkovo-škoricovou vôňou, ktorá prilákala do pavilónu A mnoho zvedavcov. Tam sa totiž uskutočnila prehliadka a ochutnávka sladkých jablkových špecialít, ktoré bolo možné aj kúpiť za symbolických 10 centov.

Za všetkých degustátorv ďakujeme za výborný nápad a chutné spestrenie života školy ;-)!


Výstražný štrajk

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku vyhlásil na deň 13. septembra 2012 jednodňový výstražný štrajk zamestnancov školstva. Dôvodom štrajku je nenaplnenie požiadaviek zväzu v návrhu rozpočtu verejnej správy v kapitole školstva na rok 2013. Cieľ štrajku je obhajovať záujmy a práva svojich členov a zamestnancov škôl a školských zariadení v Slovenskej republike, aby sa zlepšila ich zlá sociálno-ekonomická situácia a pracovné podmienky.

Aj brány našej školy zostali 13. septembra pre žiakov zatvorené. Do štrajku sa zapojilo 183 zamestancov, t.j. 98,9%. Počas dňa v škole bol 7-členný štrajkový výbor, ktorý prišli podporiť niektorí zamestnanci aj napriek upršanému dňu. Škola, internát aj jednotlivé pracoviská boli označené informáciami o účasti školy na štrajku. A čo ďalej? Uvidíme.


Školenie Brazil keratín

V dňoch 15. - 16. septembra 2012 sa MOV odboru kaderník - vizážista p. Mgr. Gabriela Ďurinová zúčastnila certifikovaného školenia Brazil keratín, ktoré sa konalo v Brezne. Počas týchto dvoch dní získavala vedomosti, skúsenosti ale aj zručnosť v oblasti práce s brazil keratínom, ktorý je zameraný na výživu a regeneráciu vlasov na báze prírodného hydrolyzovaného keratínu, kolagénu, bielkovín, zlata a arganového oleja a preniká až do vlasového stvolu.

 výrobky na keratínovanie pred keratínovaním precvičovanie strihanie horúcimi nožnicami po keratínovaní tím školiteliek a naša MOV logo

Okrem hĺbkovej regenerácie je zameraný aj na čiastočné vyrovnanie vlasov (až do 90%), ktoré vydrží až 40 umytí. Táto kúra je určená všetkým, ktorí chcú mať svoje vlasy zdravé, plné lesku a zároveň aj vyrovnané, bez pracného každodenného žehlenia. Týmto Vás zároveň pozývame do nášho salónu Visage 4 you, v ktorom službu s Brazil keratínom ponúkame a zaručujeme 100% spokojnosť.
Tešíme sa na Vás!

Mgr. Gabriela Ďurinová


Návšteva z Maďarska

V dňoch 19. - 20. septembra 2012 sme v našej škole privítali návštevu z Maďarska, ktorými boli pracovníci školy II. Béla középiskola z mestečka Pécsvárad. Návštivili nás Papp Gyula (riaditeľ školy), Zakk Anna (zástupkyňa riaditeľa pre teoretické vyučovanie) a Gungl Lívia (učiteľka cudzích jazykov a koordinátorka pre medzinárodný styk). Hostia mali možnosť vidieť priestory školy, cukrársku výrobňu, kde im naši cukrári pripravili tortu v podobe maďarskej vlajky s erbom mesta. Prezreli si naše pracoviská praktického vyučovania odborov záhradník, kozmetik, kaderník, čašník, hotelová akadémia a ďalšie v sprievode pána riaditeľa PaedDr. Gamana a učiteľa v úlohe tlmočníka Ing. Palásthyho.

Po oficiálnej prehliadke školy a jej vzdialených prevádzkach ich naši pracovníci privítali na slávnostnom obede v A klube. V poobedných hodinách navštívili kúpele v Turčianskych Tepliciach, kde si tiež prezreli zariadenie, v ktorom vykonávajú odbornú prax naši žiaci a využili aj kúpeľné služby. Večera a ubytovanie na Remate tiež dalo možnosť vidieť jedno z našich zmluvných pracovísk. Druhý deň patril návšteve Bojníc, kde si prezreli areál a kúpeľný park. Voľnou prechádzkou okolo parku dinosaurov prišli až ku Bojnickému zámku. Slávnostný obed pre našich hostí bol v A klube pripravený naozaj dokonale, hostia ocenili bohaté menu s ukážkami flambovania. Záver pobytu patril stretnutiu s vedením školy - p. zástupkyňami Mgr. Krčíkovou, Mgr. Pernišovou a Ing. Sudrovou. Riaditeľ školy Papp Gyula sa poďakoval za prijatie a vzornú starostlivosť zo strany vedenia našej školy a zároveň pozval vedenie našej školy na opätovnú návštevu ich školy v Péčvárade. Pozvanie bolo s vďakou prijaté. Potom sa naši priatelia rozlúčili a plní dojmov odcestovali domov.

Ing. Juraj Palásthy

Poznaj iných, spoznáš sám seba

Dňa 21. septembra 2012 sa na Námestí Slobody v Prievidzi uskutočnilo už tradičné septembrové podujatie s názvom Poznaj iných, spoznáš sám seba. V rámci prezentácie stredných škôl nášho regiónu sa naša škola predstavila vo svojom informačnom stánku, ktorý vyzdobili žiačky pod vedením Mgr. Teslíkovej a Bc. Jančekovej. Nachádzali sa v ňom ukážky vyrezávania do ovocia a zeleniny (Jaroslava Oršulová IV.F) ukážky nechtového dizajnu (Júlia Kochanová a Regína Vrláková III.H). V stánku bola aj Anna Žatková (III.CH), ktorá počas programu predstavila našu školu na pódiu. V programe účinkovali Roman Kevický (III.CH) so svojou hudobnou skupinou a Adam Belovič s Andrejom Vargom predviedli barmanskú šou. Technickú pomoc zabezpečovali Adrián Kaplán a Juraj Čičmanec (IV.F).

Pripájame ešte milé poďakovanie zo strany organizátora CVČ Spektrum Prievidza.

Mgr. Anna Valterová


Vinobranie v Retz

Aj v tomto roku, v termíne od 17. - 21. septembera 2012, sa 8 žiakov odboru hotelová akadémia v kombinácii s nemeckým jazykom zúčastnilo someliérskeho projektu v rakúskom meste Retz (Martina Kjurčijská, Andrej Štolovský, Milan Lukáč, Miriama Jakabová, Alexandra Hanková, Simona Bobocká, Eva Mečiarová a Romana Škrabanová). Projekt, v spolupráci s partnerskou školou v meste Hollabrunn, koordinoval Ing. Jozef Jakube. Okrem zberu a spracovania hrozna, uskladnenia vína, žiaci tiež spoznávali vínne sorty a v rámci exkurzií do blízkeho okolia aj kultúrnu a vinársku históriu tohto regiónu dolného Rakúska.


Slovenský deň nepočujúcich

Pôvod tejto najväčšej akcie nepočujúcich na Slovensku siaha do dávnej minulosti, kde po vzniku Svetovej federácie nepočujúcich v Ríme sa od roku 1958 začali konať slávnostné akcie pre verejnosť, aby si táto uvedomila, že sú aj nepočujúci súčasťou celosvetovej spoločnosti. Celoštátne oslavy sa konajú každý rok v inom meste Slovenska. Najvyšší orgán Slovenského zväzu nepočujúcich (SZN) v roku 2011 pridelil štatút usporiadateľa práve nám, teda Prievidzi. 22. septembra 2012 pri tejto príležitosti pripravili pani majsterky a žiaci zo školského závodu A klub slávnostný raut.


Viete aký máte krvný tlak?

September je mesiac o srdcových témach. Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí ľudí a preto im treba venvoať veľkú pozornosť. V rámci kampane zameranej na vzdelávanie obyvateľstva o najzávažnejších rizikových faktoroch srdcovo-cievnych ochorení Mgr. Helga Machová zorganizovala akciu Poznaj aj ty hodnotu svojho krvného tlaku a cholesterolu v krvi. Každý, komu záležalo na jeho zdraví si mohol dať 25. septembra 2012 dať zmerať tieto hodnoty a tak sa dozvedieť viac o svojom momentálnom zdravotnom stave.


Prekladateľská súťaž

Dňa 26. septembra 2012 predmetová komisia cudzích jazykov v spolupráci s PK nemeckého jazyka zorganizovala prekladateľskú súťaž pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Do súťaže sa zapojilo vyše 30 študentov našej školy, ktorí si zmerali sily v preklade z anglického, nemeckého a španielskeho jazyka do slovenčiny.

V preklade z anglického jazyka boli najlepší:

kategória: 1. a 2. ročník kategória: 3. - 5. ročník
1. miesto Martina Kollárová, II.H 1. miesto Samuel Tadian, V.L
2. miesto Adriana Oršulová, II.CH 2. miesto Filip Kuneš, III.J
3. miesto Lukáš Fojtík, V.K
Martin Hlavačka, V.K
V preklade zo španielskeho jazyka boli najlepší:
kategória: 1. a 2. ročník kategória: 3. - 5. ročník
1. miesto Martin Morávek, II.L 1. miesto Veronika Matiašková, IV.K
2. miesto Sylvia Ďurinová, II.L 2. miesto Lívia Šúňová, IV.K
3. miesto Michaela Karaková, II.L 3. miesto Eliška Šmýkalová, IV.K

Víťazom blahoželáme, všetkým súťažiacim ďakujeme a tešíme sa na ich účasť aj v ďalšom ročníku súťaže :)

Mgr. Alexandra Némethová, Mgr. Jana Dubinová, Mgr. Jana Placeková


Svadba snov

Rádio WOW zorganizovalo 26. septembra 2012 na Námestí slobody súťaž SVADBA SNOV. Našu školu v spolupráci so svadobným salónom Milady reprezentovali žiačky Jana Husárová a Radka Blahová zo IV. J pod vedením MOV Mgr. Dražovej a Bc. Mašlonkovej, ktoré doplnili program vytvorením svadobného účesu pre Popolušku.


Cezpoľný beh

Medzi našimi žiakmi sa každoročne nájde množstvo športových talentov. 25. septembra 2012 sa hľadali tie atletické v školskom kole v cezpoľnom behu. Je to vytrvalostná atletická bežecká disciplína, ktorá sa spravidla uskutočňuje v členitom teréne. Najlepší vytrvalci postúpili na Majstrovstvá okresu stredných škôl v cezpoľnom behu, ktoré 28. septembra 2012 na Ul. Vinohradnícka organizovali Mgr. Drobec a Mgr. Konoradský. Zúčastnilo sa trinásť trojčlenných družstiev a tu sú tie najlepšie:

Dievčenské družstvá Chlapčenské družstvá
1. miesto: Spojená škola Nováky 1. miesto: Gymnázium VBN Prievidza
2. miesto: SOŠ obchodu a služieb Prievidza 2. miesto: Spojená škola Nováky
3. miesto: Piaristické gymnázium Prievidza 3. miesto: Gymnázium Handlová


Ešte dúšok leta

V piatok 28. septembra 2012 sa prievidzské Námestie slobody zaplnilo stánkami, spevom, tancom a ožila i minulosť v podobe „Historických prechádzok Prievidzou“. Tento multižánrový festival, venovaný Svetovému dňu cestovného ruchu, využili na exkurzie i naši žiaci odborov marketing regionálneho cestovného ruchu, pracovník marketingu, kuchár... Predstavili sa im rôzne organizácie a inštitúcie, ktoré pôsobia v oblasti cestovného ruchu a kultúry. V rámci prezentácie gastronomických špecialít - HORNÁ NITRA NA TANIERI - sa predstavila i naša škola s tradičnými jedlami (zemiakové babky, kapustnica, perky, moravské koláče), ktoré všetkým chutili :)

Prezentácie o CR sa zúčastnili aj triedy I.F a II.F. Aktívne sa zapojili aj do školy tanca (chlapci z II.F), kde sa snažili naučiť skákajúcu "mošepolku". získali množstvo informácií od SACR a TIK. K svetovému dňu CR prispela aj účasť slávnych hokejistov v Prievidzi. V rámci propagácie cestovného ruchu sa objavil aj Jozef Pátrovič - všetkým dobre známy, teraz už aj I.F.


MONIN CUP 2012

Prvý ročník celoslovenskej barmanskej súťaže MONIN CUP organizovala 28. septembra 2012 Slovenská barmanská asociácia v priestoroch SOŠ obchodu a služieb v Trnave. 23 žiakov stredných odborných škôl súťažilo v príprave originálnych miešaných nápojov v kategórii long drink v časovom limite 6 minút. Odborná komisia hodnotila techniku, chuť nápoja, prejav barmana a celkový dojem. Našu školu reprezentovali žiaci Andrej Varga a Adam Belovič z III.G, ktorých pripravovali majsterky OV Bc. Minichová a Bc. Konečná.
V konečnom poradí skončil Andrej na 4. a Adam na 6. mieste. Srdečne blahoželáme!


Dary jesene

V týždni 24. - 28. septembra 2012 mohli stravníci školského závodu A klub nielen vidieť jesenné dekorácie v priestoroch reštaurácie, ale aj ochutnať špeciality z tekvíc, jabĺk, hrušiek, orechov, cukety... Hostia tak mali možnosť po obede degustovať jablká vo vínnom cestíčku, jablká plnené orechovou zmesou, cuketový perník, jablkové pité, tekvicové placky, kysnutý kláč s hruškami a ďalšie dobroty.

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok