MÁJ 2012

Múzeum praveku - „España gastronómica“ - Výchovné poradenstvo - Baristický kurz - Certifikáty z účtovníctva - Máj lásky čas... - Obhajoby pokračujú - Čas premien - Zápis do 1. ročníka - Majstrovstvá školy vo futbale - Zlatá prievidzská cesta - Španielska kuchyňa - Ulička ľudových remesiel - Rozlúčka s maturantmi - Školský dvor - školský sad - Prax pracovníkov marketingu - Zahrali sa ako kedysi - Deň polície - Rozlúčkový večierok - Ústne maturitné skúšky - Zahraničná stáž - Odborná exkurzia

Múzeum praveku

Dňa 3. mája 2012 sa trieda I.F – manažment regionálneho cestovného ruchu so svojou triednou profesorkou Ing. Marianou Vaňovou stretli v Bojniciach na vynovenom námestí pri novom Chodníku Bojníc. Milým prekvapením hneď ráno bolo stretnutie s primátorom Bojníc pánom Františkom Támom, ktorému sa páčil náš záujem o cestovný ruch a s radosťou sa s nami odfotil.
Naša cesta viedla bočnými uličkami okolo zámku až do kúpeľov. Po krátkom oddychu pri jazierkach sme sa dali na potulky po Chodníku zdravia a sledovanie okolitej prírody a relaxu. Niektorí žiaci boli prvýkrát v kúpeľoch. Po ceste dostali úlohy, ktoré mali priebežne plniť.

Na okružnej ceste okolo kúpaliska Čajka sme si prezreli nový zábavný Dinopark a využili krátku zastávku pri Bojnickom zámku. Konečne na obed sme sa dostali k cieľu našej exkurzie, v rámci praxe, a to k Múzeu praveku, ktoré je zriadené pri Prepoštskej jaskyni. Hneď nás privítal správca múzea pán Emil Medera, ktorý veľmi zaujímavo hovoril o tom prečo v rámci svojho voľného času začali budovať túto peknú oblasť. Aj keď sme boli dosť unavení z toľkých kilometrov, tak sme pozorne počúvali výklad a študovali jednotlivé tabule (ale v angličtine sme si to netrúfli), lebo naša triedna nás postrašila, že nakoniec bude test s otázkami. (A nebol!) Veľmi zaujímavý bol animačný program pre návštevníkov. Po všelijakých otázkach o živote neandertálcov, ale aj súčasníkov sme sa rozišli domov.

A záver? Kto tam ešte nebol, nech sa tam ide pozrieť a nebude banovať! O tom, že sme sa mali fajn vidno aj na fotografiách.

I.F


„España gastronómica“

Španielské veľvyslanectvo v Bratislave každoročne vypisuje súťaž pre žiakov stredných škôl, ktorí sa učia španielsky jazyk a navštevujú túto krajinu na Iberskom poloostrove. Skupina desiatich žiakov našej školy odboru hotelová akadémia absolvovala v novembri minulého roka prax v Malage v oblasti gastronómie a nafotila si množstvo fotografií. Petra Kotulová zo IV.K ich zaslala k vyhodnoteniu  a spomedzi desiatok zúčastnených získala krásne 3. miesto za foto- montáž „España gastronómica“, s ktorou postupuje do medzi- národného európskeho kola. Takže nielen úspešná prax, ale i niečo skvelé z rúk našich žiakov na pamiatku.

Ing. Jozef Jakube


Výchovné poradenstvo

Špeciálna pedagogička zo Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prievidzi, Mgr. Barbara Benkovičová, realizuje program Prevencia a eliminácia agresivity a šikanovania, ktorý 3. mája 2012 absolvovali aj naši žiaci. V úvode im vysvetlila pojmy maladaptívne správanie a jeho možné príčiny, šikanovanie a jeho formy, zamerala sa na kyberšikanovanie (šikanovanie na internete), na šikanujúcich a ich obete. Počas interaktívnych cvičení so žiakmi priblížila riešenie konfliktov a problémov, priebeh konštruktívnej hádky a poukázala na asertívne techniky ich zvládania.

Mgr. Michaela Caňová

Baristický kurz

V dňoch 2. – 4. mája 2012 sa v priestoroch odborných učební hotelovej akadémie na Ul. Energetikov konal baristický kurz. Garantom kurzu a lektorom bol barista Stanislav Cibuľa. Kurz pozostával z odbornej a teoretickej časti: pôvod a história kávovníka, pestovanie, spracovanie kávy, posudzovanie kávy, balenie, skladovanie. V praktickej časťi sa žiaci naučili manipuláciu s kávou, prípravu nových druhov káv, techniku Latte Art. Po absolvovaní záverečného testu získali účastníci CERTIFIKÁT.


Certifikáty z účtovníctva

Firma KROS každoročne udeľuje certifikáty študentom, ktorí sa učia ich programy ALFA, OLYMP a OMEGA a na praktickej časti odbornej zložky dosiahnu vynikajúce výsledky. Tento rok ich bolo celkom 30 študentov (zo IV.CH, IV.D a najviac zo IV.H). Dňa 4. mája 2012 im ich slávnostne odovzdal pán riaditeľ PaedDr. Štefan Gaman, za účasti vyučujúcich Ing. Jolany Tencerovej a Ing. Mariany Vaňovej. Celkovo maturovalo z účtovníctva 112 žiakov. Blahoželáme!


Máj lásky čas...

...prišiel aj do A klubu. Žiaci odboru čašník, servírka pod dohľadom majsteriek OV p. Bc. Minichovej a Bc. Lajčiakovej pripravili v rámci odborného výcviku ukážku slávnostnej svadobnej tabule. Hostia, ktorí v tom čase navštívili A klub, sa mohli inšpirovať zaujímavým poňatím prestierania.


Obhajoby pokračujú

Nielen praktickou skúškou končí štúdium v jednotlivých odboroch. Ich časť, ktorú nazývame „obhajoby“ mala začiatkom mája svoje pokračovanie v týchto triedach: II.GV odbor poľnohospodárstvo – 2. 5., V.L a V.K odbor hotelová akadémia – 3. a 4. 5., IV.I odbor obchhodný pracovník – 4. 5. a II.O odbor vlasová kozmetika 7. 5.








Čas premien

Dva májové štvrtky strávila reprezentantka spoločnosti Procter & Gamble, spol. s r. o. z Bratislavy s dievčatami z prvých ročníkov. K témam prednášky Čas premien – Čo všetko sa deje počas dospievania patrili: správna životospráva, pravidelné zmeny v ženskom tele, hygiena pre zdravie a pohodu, hormóny a nálada, vzťahy a komunikácia. Študentky si okrem užitočných informácií sprostredkovaných živým a zaujímavým spôsobom odniesli aj balíčky so vzorkami výrobkov dámskej hygieny.


Zápis do 1. ročníka

4. a 7. mája 2012 naša škola opäť ožila novými tvárami. Konal sa totiž zápis do prvého ročníka a my sa už teraz tešíme, že uvidíme tých, ktorí k nám nesmelo v tieto dni vstupovali a zapisovali sa do 10 študijných a 5 učebných odborov našej školy.


Majstrovstvá školy vo futbale

Trinásť chlapčenských družstiev sa 15. mája 2012 zúčastnilo 3. ročníka celoškolských Majstrovstiev vo futbale. Všetky zápasy sa odohrali v telocvični na Ul. Vinohradníckej. Tie najúspešnejšie mužstvá boli: 1. miesto: II.CH, 2. miesto: IV.H a 3. miesto: I.CH! Víťazom gratulujeme!


Zlatá prievidzská cesta

Už vieme čo to je. Dňa 15. mája 2012 sme sa I.F trieda, s vyučujúcou geografie cestovného ruchu RNDr. Májou Oboňovou, vydali na pešiu okružnú jazdu po centre Prievidze. Za účasti odbornej sprievodkyne sme absolvovali skoro všetkých 45 zastávok po historických pamiatkach a budovách Prievidze. O niektorých sme ani netušili, že ich tu máme. Určite si to ešte niekedy zopakujeme. A čo Vy? Už ste boli na Prievidzskej zlatej ceste?

I.F


Španielska kuchyňa

Po orientálnych špacialitách mohli stravníci 16. mája 2012 v školskej jedálni ochutnať jedlá zo španielskej kuchyne: rajčinovú polievku s mäsovými knedličkami a baskický šalát s krabími tyčinkami, bravčovú kotletu a hrianku s cesnakom.


Ulička ľudových remesiel

Záujem o ľudové remeslá v Prievidzi prejavili žiaci I.F odbor manažment regionálneho cestovného ruchu 17. mája 2012. Vybrali si remeselníkov a zodpovedne ich spovedali podľa pripravenej osnovy od Ing. Mariany Vaňovej a zisťovali materiály, z ktorých vyrábajú výrobky, zaujímali sa o spôsob výroby a dostali možnosť si aj niečo vytvoriť. V uličke ľudových remesiel boli remeselníci z celého Slovenska: drotári, vareškári, rezbári, sviečkári, krasličiari, hrnčiari, handrári, košikári, výrobcovia hudobných nástrojov, medovnikári, slamienkári. Žiaci so záujmom sledovali prácu remeselníkov.

Remeselníci ocenili, že aj mladí ľudia sa zaujímajú o remeslá a možno ich tradície sa budú rozvíjať naďalej. Žiaci mali za úlohu spracovať správu a napísať článok.

Ing. Mariana Vaňová


Rozlúčka s maturantmi

Dá sa predpokladať, že máloktorá škola v našom regióne sa tak pompézne lúči so svojimi maturantami pred odchodom na akademický týždeň. Jedenásť končiacich tried bola tohtoročná bilancia počtu maturantov a z dôvodu tohto vysokého počtu sa ceremoniál uskutočnil v telocvični a nie v spoločenskej miestnosti. Od rána škola žila ich radostnými pokrikmi, rapkaním či trúbením, ktoré vyvrcholilo o 12.00 hodine, kedy sa sprievod takmer 400 žiakov vybral chodbami školy. Tieto lemovali žiaci nižších ročníkov, aby zdieľali radosť svojich starších spolužiakov. Po príchode všetkých pozvaných pedagógov a vedenia školy zaznela študentská hymna, príhovory žiakov, p. zástupkyne Mgr. Krčíkovej a predsedkyne celoškolskej maturitnej komisie, ktoré im popriali veľa šťastia pri maturitnom stole a veľa úspechov v živote. Nasledovalo odovzdávanie diplomov a malých pozorností najusilovnejším či najaktívnejším žiakom počas celého štúdia. V závere zaznela pieseň Angel v podaní Zuzany Feketeovej, počas ktorej žiaci odvzdali kvety všetkým pedagógom.


Školský dvor – školský sad

Presne takto sa nám náš rozľahlý školský dvor pravdepodobne onedlho premenuje, pretože ku nádherným stromkom jabloní a broskýň pribudli 24. mája 2012 aj sadenica hrozna. Pán riaditeľ vybral slnečné miesto pri plote, kde by sa im mohlo dariť. Takže už len výdatné dažde, veľa slnka a kríky oťažejú strapacmi hrozna.


Prax pracovníkov marketingu

Málokedy máme možnosť nazrieť na pracoviská jednolivých odborov. Tu sa nám ponúka nahliadnutie medzi žiakov odboru pracovník marketingu. Práve si precvičovali pletenie z papiera a rozličné balenie fliaš. O tom, že to nie je až také jednoduché sa môžete presvedčiť, ak by ste si takého výrobky chceli zhotoviť sami.

ICM Prievidza usporiadalo 23. mája 2012 odbornú prednášku na tému „Kariérne poradenstvo pre mládež“ ako aj oboznámenie sa s Informačným centrom mladých v Prievidzi. Žiačka Adriána Dolinská z III.I pôsobiaca v ICM PD ako pracovnik marketingu na IOV si pre nás s pani riaditeľkou a kolektívom ICM pripravila zaujímavu prednášku, ktorá poskytla široký rozhľad vo svete informácií pre mládež. Zodpovedané boli tiež otázky „Kde a ako tráviť voľný čas, Kam zájsť ak mám problém?, Chceš sa stať dobrovoľníkom?“



ICM ponúka množstvo odborných prednášok a tak tiež napomáha formovať našu mládež, spoznávať zaujímavých ľudí, učí ich samostatnosti komunikácii. „Učenie by pre dnešnú mládež malo byť hlavne zážitkom!“ Z pohľadu pedagóga je úžasné vidieť žiaka ako ho práca (prax), ktorú robí s láskou napĺňa a ako vie inšpirovať aj svojich spolužiakov. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s ICM PD. Ďakujeme, majsterky OV Bc. Jančeková a MOV Bc. Janotíková.

Zahrali sa ako kedysi

Dňa 25. mája 2012 sa v rámci praxe vybrali študenti I.F odboru manažment regionálneho cestovného ruchu, pod vedením RNDr. Máje Oboňovej a Ing. Mariany Vaňovej, poznávať Oravský región. Na prvej zastávke pri Šútove objavili vodnú nádrž využívanú na kúpanie a člnkovanie, zisťovali jednotlivé pohoria a zloženie hornín. Cestu si krátili spievaním pesničiek a hľadaním textov. A celkom sa aj zohrávali.

Hlavnou zastávkou bolo Múzeum oravskej dediny v Zuberci – Brestovej.
A čo sme zažili? Vedomosti sme získali trochu inak, hlavne o tradičnom spôsobe života na dedine. Lektori v dobových odevoch a krojoch nám ukázali domácu výrobu spracovania ľanu, tkania ľanového plátna, valchovania súkna, spracovania vlny, oboznámili sme sa so spôsobom života, varenia, kúrenia a každodenného života s dôrazom na deti. Najdôležitejšie bolo, že sme si to sami mohli vyskúšať a presvedčiť sa, ako sa kedysi v domácnosti pracovalo.

Odborný pracovník TANAPu – lektor nám vysvetlil, čo pre ľudí znamenala príroda ako vonkajšie prostredie dediny, oboznámil nás s flórou Západných Tatier a ochranou prírody. Potešil sa, keď sa dozvedel odkiaľ sme, lebo aj on študoval kedysi dávno v našej škole.

V tvorivých dielňach sme si vyskúšali postupy točenia hliny, podmaľbu na sklo, do lipového dreva sme vyrývali pohoria Roháčov (dá sa to aj s dlhými nechtami), vyrábali sme si sviečky i výrobky z drôtu (a pekné prstienky to boli). Obojstrannú radosť sme zažili s ujom drotárom, ktorý bol aj v Prievidzi v Uličke ľudových remesiel pred týždňom. Boli sme už ako starí známi.

Zapojili sme sa aj do animačných hier – chodenie na chodúľoch, streľba so šiškami z praku na cieľ, preliezanie na lane. Samozrejme, že sme neobišli ani zariadenie starej školy, drevené písacie tabuľky, počítadlo, a zapojili sme sa do vyučovacieho procesu. A „starej“ pani učiteľke sme aj zaspievali pesničku.

Súčasťou týchto aktivít bolo aj získavanie pečiatok z jednotlivých stanovíšť za splnenie úloh, ktoré sme vymenili za sladkú odmenu. Prostredie Múzea oravskej dediny bolo naozaj krásne, pekná príroda, mohutný čistý Biely potok, ale aj zaujímavé domáce zvieratká. No skrátka poriadne sme sa vyšantili a zahrali sa, ešte aj počasie nám prialo.

A keď sme už na Orave, tak sme zavítali aj na prehliadku Oravského hradu. A tých schodov koľko tam bolo... 350 hore a toľko aj dole sme absolvovali (ešteže sme telesne zdatní). Boli sme vo výške 112 m n.m. Výhľad krásny.

Po ceste domov sme obdivovali ďalšie atraktivity Oravského regiónu – drevenice v Podbieli.
Bolo fajn a tešíme sa na ďalšiu exkurziu.

I.F


Deň polície

Už niekoľko rokov patrí posledný májový piatok Dňu polície, ktorý prezentuje prácu všetkých obranných a zásahových zložiek na prievidzskom letisku. Aj tento rok sa niekoľko tried (III.I, III.BV a II.J) vybralo prezrieť bohatý program, ktorý policajti pripravili a keďže prialo aj počasie, akcia bola mimoriadne vydarená.


Rozlúčkový večierok

Nielen záver roka, ale aj blížiaci sa Medzinárodný deň detí si spestrili žiaci ubytovaní v internáte 30. mája 2012, kedy sa spoločne stretli na grilovačke. Nebola to však len taká obyčajná koncoročná opekačka, ale zároveň aj rozlúčková párty, ktorú pripravil Ondrej Pôbiš. Pre svojich priateľov z internátu pripravil program pod názovm „Na letisku“, ktorý bol nielen poučný, ale hlavne zábavný. Zaobstaral tiež občerstvenie a o voľnú zábavu sa postaral zároveň aj ako DJ.


Ústne maturitné skúšky

28. máj – 1. jún 2012 bol prvým ozajstným maturitným týždňom, kedy sa škola hemžila pánskymi oblekmi, dámskymi kostýmami a sem – tam prebledlými tvárami. To však záviselo od toho, ako kto trávil nielen akademický týždeň, ale aj predchádzajúce roky v škole. Najčastejšia otázka – Ako bolo? Sadla ti otázka? Nuž a odpovede boli rôzne... niekto bol so sebou viac či menej spokojný, ale pozitívne je hádam to, že číslo tých, čo „neprešli“, zatiaľ nie je vysoké. Tak teda - ešte veľa šťastia, maturanti!


Zahraničná stáž

Takto by sa dal nazvať výmenný pobyt našej p. majsterky cukrárov Bc. Márie Mokrej v moravskom Jeseníku, kde strávila dva týždne. Vidieť a pracovať v prostredí odbornej školy s rovnakým zameraním, ako je naša je určite poučné a iste sa nové skúsenosti dajú zúročiť aj pri práci s našimi žiakmi.

Keďže to bol výmenný pobyt, cestu späť jej spríjemnila jej moravská kolegyňa Lenka Juránková, ktorá rovnako pracovala v kolektíve našich majsteriek cukrárov v priestoroch našej cukrárskej výrobne. Obidve kolegyne si navzájom vymenili množstvo nových skúseností a zručností, čo bude určite prínosom v ich ďalšej práci.


Odborná exkurzia

Dňa 31. mája 2012 sa žiaci II.H a III.L pod vedením Ing. Sedlákovej a Ing. Gaplovskej zúčastnili odbornej exkurzie do pivovaru Steiger vo Vyhniach. Okrem prehliadky výrobne piva a ochutnávky nealkoholického nápoja Cola loca si žiaci prezreli prírodnú rezerváciu Kamenné more vo Vyhniach a navštívili starobylú Banskú Štiavnicu, zapísanú v knihe UNESCO.

Deň plný zážitkov, pekného počasia, dobrej nálady a kamarátstva len potvrdil, že dobrá spolupráca medzi predmetovými komisiami - tentoraz medzi PK obchodu a PK HA sa oplatí.

Ing. Sedláková

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok