FEBRUÁR 2012

Flambovanie v A klube - Kvitnúce silonky - Trendy Brandy - V zajatí zimy - INTERBEAUTY 2012 - Hotelierska exkurzia - Maľovanie v skicári - Dobroty v jedálni - COFFEE CUP - Kompetencie pre prax - Valentín - Malinovský Valentín 2012 - STREDOŠKOLÁK 2012 - Zmenáreň - GLAMOUR Paríža - Liptovská kuchyňa - Dostali Europasy za stáž Mobilita - Kolotoč - Fašiangy - Kuchári súťažia - Jednotkárky v A klube - Finančná gramotnosť - Someliersky kurz a týždeň slovenskej kuchyne

Flambovanie v A klube

Dňa 2. februára 2012 súťažili žiaci II.G odboru čašník, servírka vo flambovaní ovocia a zeleniny pod vedením MOV Mgr. Brindzovej, Bc. Lajčiakovej a Bc. Pekárovej. Na 1. mieste sa umiestnili dvaja žiaci - Simona Hanková a Rastislav Hodas.


Kvitnúce silonky

Žiaci odboru pracovník marketingu v rámci odborného výcviku na školskom pracovisku na Žabníku spolu so svojimi p. majsterkami OV Bc. Jančekovou a Bc. Janotíkovou vytvárajú rôzne dekorácie. Usporiadali niekoľko triednych súťaží medzi III.I a IV.CH vo výrobe kvetín zo siloniek a v práci s drôtom pri výrobe stromčekov šťastia. Tentokrát boli tretiaci šikovnejší a tromfli IV.CH.

Pri nácviku cvičných firiem na odbornom výcviku museli zapojiť svoju fantáziu a kreativitu.
Ako sa im to podarilo posúďte sami.


Trendy Brandy

To, čo je na iných školách prísne zakázané, je u nás dokonca povinné. Hovoríme o alkohole, ale nie o jeho požívaní, ale posudzovaní, hodnotení a znalostiach o jeho pôvode, výrobe, chuťových vlastnostiach či kvalite.

Takým bolo aj stretnutie piatakov hotelovej akadémie s odborníkom spoločnosti Brandy. Účelom ich stretnutia bolo posudzovanie viacerých vzoriek brandy, vyplnením dotazníka týkajúceho sa jeho senzorických vlastností. Takto vyplnené dotazníky budú slúžiť ako podklad pre výrobcov nového druhu brandy.


V zajatí zimy

V týždni od 30. januára do 3. februára 2012 - v čase najväčších tohtoročných mrazov sa zúčastnilo takmer päťdesiat žiakov našej školy lyžiarskeho kurzu v Brezovici pod vedením Mgr. Michala Šveca a ďalších telocvikárov. Ani silné mrazy však nepokazili dojmy z krásnej prírody, športu a pohody na horách.


INTERBEAUTY 2012

Organizátori tradičnej súťaže krásy INTERBEAUTY v bratislavskej Inchebe tento rok pripravili pre súťažiacich veľmi zaujímavú tému - MAKE UP PLASTIC GIRL. V kategórii študentov nás zastupovali Júlia Benešová a Nikola Valachová, ktoré pripravovali MOV Silvia KotríkováZuzana Kovácsová.

Paralelne sa v Inchebe stretli aj tvorcovia účesov v súťaži HAIR CUP 2012 so zaujímavou témou GEJŠA. Do tejto kategórie pripravila MOV Bc. Viera Marečková súťažiacu z III.B Henrietu Nemcovú a MOV Bc. Anna Mašlonková sa venovala príprave žiačky III. J Radke Blahovej z odboru kaderník - vizážista.

V kategórii súťaže RYŠAVÝ CHALAN nás reprezentovala žiačka III.B odboru kaderník Simona Sobotová pod vedením majsterky OV Mgr. Gabriely Ďurinovej, ktorá v silnej konkurencii obsadila pekné 5. miesto.

Hoci sa žiaci neumiestnili na popredných miestach, veľmi pekne reprezentovali našu školu, preukázali svoju kreativitu, zručnosť a nadobudli nové skúsenosti v tomto zaujímavom odbore.


Hotelierska exkurzia

Nie je jednoduché v dnešnej dobe zorganizovať a hlavne vybaviť odbornú exkurziu v najlepších hoteloch Slovenska, ale práve toto sa podarilo Mgr. Anne Králikovej. Práve do takéhoto špičkového hotela, akým je hotel Sheraton v Bratislave sa 8. februára 2012 vybrali žiaci hotelovej akadémie triedy II.L a študijného odboru čašník z III.G, aby si prezreli nielen exteriér, ale i výrobné a odbytové strediská, zariadenie a zoznámili sa s jeho prevádzkou a pracovníkmi.


Maľovanie v skicári

Školská súťaž pod týmto názvom si už získala svojich stálych súťažiacich, medzi ktorými samozrejme nechýbali ani nové tváre, ktoré si chceli zmerať sily v tejto zručnosti. Súťaž tradične organizujú vyučujúce informatiky - Ing. Eva BátorováMgr. Jana Zubálová a v tomto ročníku, ktorý sa uskutočnil 9. februára 2012, privítali za počítačmi takmer 30 súťažiacich.

Témy súťažných prác boli hneď dve:
„Stojí za to žiť tak, aby sme neohrozili potreby budúcej generácie.“
„Európa a trvalo udržateľný rozvoj.“

Práce sa hodnotili podľa nasledovných kritérií: využitie kresliacich nástrojov, farebnosť, vyplnenie plochy a celkový estetický dojem. A tu sú tie najlepšie práce s ich autormi:
1.miesto - Simona Lukáčová, III.L
2.miesto - Simona Jurenková, I.J a Júlia Trembecká, IV.K
3.miesto - Lukáš Fábry, I.J

1.miesto - Simona Lukáčová,  III.L 2.miesto - Simona Jurenková I.J 2.miesto - Júlia Trembecká,  IV.K 3.miesto - Lukáš Fábry,  I.J

Víťazné práce spolu s nasledujúcimi sa zapojili aj do súťaže "Európa v škole", dve z nich sú z kategórie animácie.


Dobroty v jedálni

O tom, že variť sa dá nielen chutne, zdravo, ale aj pekne, nás presvedčili žiaci II.C odboru kuchár, ktorí si 9. februára 2012 v rámci súťaže v školskej kuchyni pripravili jedlá podľa vlastnej fantázie. Každý do varenia vložil svoju kreativitu, nápaditosť a hlavne chuť predviesť niečo pekné a chutné.


COFFEE CUP

V Bratislave sa 9. februára 2012 konal 6. ročník medzinárodnej súťaže Coffee Cup 2012. Po účasti na bratislavskej Inchebe si znova išiel zmerať sily náš barista Denis Zibrin z III.G a v tejto chvíli mu už môžeme blahoželať k vynikajúcemu 1. miestu v kategórii najlepšie espresso. Na to, že sa baristike pod vedením MOV Mgr. Brindzovej venuje druhý rok, je to veľmi pekný úspech a my mu prajeme nech sa mu v príprave kvalitnej kávy takto darí aj naďalej.


Kompetencie pre prax

IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže realizuje Národný projekt KomPrax – Kompetencie pre prax, do ktorého sa 14. februára 2012 zapojili aj naši žiaci. Projekt je zameraný na podporu kvality práce s mládežou. Súčasťou aktivít je zadefinovanie štandardov kvality práce, ktoré mladí ľudia získajú na aktivitách neformálneho vzdelávania a aby sa zlepšili ich šance na uplatnenie na trhu práce.


Valentín

14. február sa každému vryl do pamäti ako deň zaľúbených, hoci väčšina ľudí je názoru, že láska by mala kvitnúť každý deň v roku. S týmto názorom je možné súhlasiť, ale je iste milé práve v tento deň dostať od blízkeho človeka malú pozornosť alebo si urobiť pekný deň.

Téma lásky a srdiečok neobišla ani našu školskú jedáleň a školský závod A klub, kde boli pripravené Valetínske pozornosti v podobe drobných sladkých a slaných chuťoviek. Zákazníkov zaujala aj slávnostná tabuľa k tejto príležitosti, ktorú pripravila MOV Bc. Lívia Minichová so svojimi žiakmi. Úspech mala aj káva Valentínske cappucíno, ktorú pripravoval náš úspešný barista Denis Zibrin z III.G triedy.


Malinovský Valentín 2012

14. februára 2012 sa uskutočnil 4. ročník medzinárodnej súťaže mladých floristov v aranžovaní kvetín pri príležitosti sviatku sv. Valentína Malinovský Valentín v Strednej odbornej škole záhradníckej G. Čejku v Malinove. Prvou témou bola obojstranne viazaná guľatá Valentínska kytica a druhou témou bola Večera pre dvoch. Kytica Lenky Kováčovej v konárikovom srdiečku získala nielen 2. miesto, ale aj špeciálnu cenu záhradného centra s celoslovenskou pôsobnosťou Kulla.

  súťažné kytice Lenka Kováčová 2. miesto a cena Kulla za kyticu Lenky Kováčovej  Lukášova kytica Monika Gundová 13. miesto - kytica Moniky Gundovej 18. miesto - kytica Slávky Štangovej   Večera pre dvoch - Slávka Večera pre dvoch - Monika Večera pre dvoch - Lenka Večera pre dvoch - Lenka Večera pre dvoch - Monika Večera pre dvoch - Lukáš príprava Emília Halašková 11. miesto - kytica Emílie Halaškovej Večera pre dvoch - Milka Večera pre dvoch - Lukáš

Valentínske stoly hýrili farbami - samozrejme hlavne červenou a ružovou, boli zasypané srdiečkami, lupeňmi ruží. Možno práve preto porotu zaujal náš Lukáš Maček svojim elegantným Valentínskym stolom v čierno-bielo-striebornej kombinácii. Jeho vypichovaný srdiečkový parter sa skladal z bielych netýkaviek a tulipánov, čiernych plodov brečtanu popínavého a zelene z alternantéry. Námaha sa oplatila, pretože Lukáš získal najhodnotnejšiu cenu - pre študenta nie zanedbateľnú hotovosť od kvetinárstva Green Art. Potešilo, že v konkurencii 7 škôl sme skončili na 2. mieste a naše práce porazili aranžmány z ďaleko drahších kvetov.

Mgr. Zdenka Gamanová


STREDOŠKOLÁK 2012

13. ročník medzinárodnej výstavy stredných škôl STREDOŠKOLÁK 2012 bol usporiadaný v areáli EXPOCENTER Trenčín. Aj my sme využili túto príležitosť na prezentáciu školy, jej zameranie, osobitosti a výsledky práce našich študentov. Každý deň si hostia, návštevníci i prezentujúci mohli vychutnať bohatý kultúrny program, o ktorý sa postarali členovia rôznych záujmových skupín a súborov.

V rámci výstavy prebiehala aj súťaž o najlepší exponát výstavy. Naša škola mala na výstave zástupcov z odborov aranžér, cukrár, kozmetik, kaderník a pre návštevníkov mali pripravené aj predajné exponáty.


Zmenáreň

V dňoch si v DS v Novákoch zmerali sily žiačky 2. a 3. ročníkov odboru kaderník a kaderník - vizážista. Súťaž zorganizovali p. majsterky Mgr. Gabriela Ďurinová a p. Monika Beňušková. Cieľom súťaže bolo zmeniť celkovú vizáž modelke počnúc melírovaním, farbením, strihom a v neposlednom rade líčením. Súťažiace sa toho ujali sveľkým zanietením a my Vám ponúkame pár ich výtvorov.

Porotu tvorili MOV z DS v Novákoch a prizvali si na pomoc aj učiteľku ich odborných predmetov Ing. Kukaňovú, ktorá sa toho s potešením ujala a pomohla s výberom víťazných modelov. Víťazkami sa tak nakoniec stali žiačky Nika Svitková z III.B za najlepšiu zmenu účesu a Radka Blahová z II.J za líčenie. Vyhodnotené boli síce len prvé tri miesta, ale ocenené boli všetky súťažiace. Prajeme všetkým súťažiacim aby naďalej rozvíjali svoju tvorivosť a nápaditosť a svojou šikovnosťou prezentovali našu školu v širokom okolí!

Mgr. Gabriela Ďurinová

GLAMOUR Paríža

Veľmi pútavé rozprávanie o slastiach a strastiach života v Paríži v podaní Ľubomíra Jančoka zaujalo žiakov zo IV.J, III.L, ktorí sa 21. februára 2012 zúčastnili besedy o jeho knihe GLAMOUR Paríža. Študenti sa taktiež dozvedeli veľa užitočných informácií o možnostich štúdia a uplatnenia sa vo Francúzsku.

Ľubomír Jančok (1982, Veľké Rovné) vyštudoval francúzsky jazyk, literatúru a pedagogiku na FiF UK v Bratislave a medzinárodnú politiku vo Francúzsku. Získal cenu rektora UK a vo Francúzsku v medzinárodnej konkurencii cenu za politickú esej-analýzu. Zakladateľ frankofónnej asociácie slovenských študentov Pont Francophone, v roku 2006 bol zvolený za prezidenta Asociácie študentov strednej a východnej Európy vo francúzskom Remeši. V roku 2009 založil spoločnosť CK Monte Christo, zameranú na kultúru, cestovanie a savoir-vivre. Reprezentoval krajinu i univerzitu na literárnych i diplomatických podujatiach v Kanade, Grécku, Francúzsku, Rumunsku, Českej republike... Dnes žije na osi Bratislava - Paríž.


Liptovská kuchyňa

O tom, že aj slovenská kuchyňa môže byť rozmanitá, nás presvedčili žiaci zo školskej jedálne so svojimi p. majsterkami. K obedu pripravili ukážku jedla liptovskej kuchyne a tak každý, kto mal chuť, mohol ochutnať Liptovské karé na čierno (plnené karé, pikantná slivková omáčka) so zemiakovou kašou.


Dostali Europasy za stáž Mobilita č.113211194

Pätnásti študenti hotelovej akadémie našej školy dostali za úspešnú jednomesačnú prax v novembri minulého roka v podprograme Leonardo da Vinci europasy. Už po šiesty krát mali tak možnosť naši študenti priamo v Španielsku získavať nové zručnosti v španielskej Malage v stredomorskej gastronómii. Tentokrát si opäť osvojili nové poznatky, ktoré využijú v praxi. Rozšírili si jazykové poznatky v španielčine priamo v reštauračných zariadeniach.
Europasy vystavené Ministerstvom školstva SR im nielen ocenili ich zahraničnú stáž, ale pootvárajú im cestu k uplatneniu sa na domácom i zahraničnom trhu v rámci svojej profesie.

Na fotografii sú účastníci stáže spolu s autorom projektu
a koordinátorom zahraničných projektov Ing. Jozefom Jakube, odborný učiteľ.

Stáže sa zúčastnili:
Vratko Banič IV.K, Miroslava Boboková IV.K, Klára Dadová III.K, Klaudia Greschnerová IV.K, Adriana Hasáková III.K, Petra Korcová III.K, Petra Kotulová IV.K, Veronika Lajtmanová IV.K, Michaela Leporisová IV.K, Samuel Macháč IV.K, Katarína Mečiarová IV.K, Tomáš Ruža IV.K, Patrik Šlenker IV.K, Mária Štálniková IV.K, Michaela Žišková IV.K.

Ing. Jozef Jakube, odborný učiteľ, autor projektu


Kolotoč

Názov by napovedal, že sa blížia hádam banícke dni a žiaci sa budú voziť na atrakciách, ale nie je tomu tak. Kolotočom je nazvaný špeciálny ping-pongový turnaj, ktorý 21. februára 2012 zorganizoval Mgr. Štefan Fialka spoločne so svojimi kolegami telocvikármi. Turnaj sa stretol s veľkým záujmom žiakov, z čoho vyplýva, že radšej sa venujú pohybovým aktivitám ako sedeniu v laviciach.


Fašiangy

21. februára 2012 čakalo na zákazníkov A klubu fašiangové prekvapenie, ktoré pripravili žiaci pod vedením svojich majsteriek. Fašiangovú náladu spríjemňovala slávnostná tabuľa zhotovená k tejto príležitosti, túto atmosféru dopĺňali naši žiaci, ktorí boli ustrojení v slovenských krojoch. Majsterky odboru kuchár so žiakmi pripravovali pre hostí bravčovú roládu, tradičné šišky a fánky. V popoludňajších hodinách sa servírovala káva s čokoládovým dezertom.


Kuchári súťažia

Medzitriedna súťaž Nápady mladých kuchárov pokračuje a tentokrát si zmerali sily žiaci na odbornom výcviku v Školskej jedálni pod dohľadom p. majsterky OV Bc. Supukovej. Pripravili chutné a dobre vyzerajúce predjedlá.

22. februára 2012 sa pridali aj kuchári z A klubu pod vedením p. majsteriek Mgr. Pružinovej a Bc. Schwarcovej. Najlepší z nich postúpia do finálového kola a výsledky práce si budeme môcť pozrieť počas akademického dňa v marci.


Jednotkárky v A klube

Dňa 24. februára 2012 pozval pán riaditeľ najlepších žiakov našej školy na slávnostný obed do školského reštauračného zariadenia ako odmenu za samé jednotky na vysvedčení. Komplet menu zostavil hlavný majster odborného výcviku Ján Krčik, ktorý dozeral na správnu prípravu jedál. Žiačky obsluhovali tretiaci učebného odboru hostinský pod dohľadom majsterky Kataríny Ondrejovičovej. Chlapci sa nezahanbili pred dievčatami a úspech mali aj flambované banány, ktoré pre ne zručne a s istotou pripravili.

Bc. Margita Hajsterová

Finančná gramotnosť

Finančná gramotnosť – pojem, o ktorom každý vie, ale málokto sa podľa toho riadi.
Dňa 29. februára 2012 prišla z IC Handlová pani Anna Lietavská na besedu do I.F triedy – študijný odbor manažment regionálneho cestovného ruchu. Cieľom bolo získať a rozšíriť vedomosti o finančnej gramotnosti pre žiakov, o osobnom rozpočte, o možnostiach získania finančných prostriedkov. Žiaci mali možnosť zapojiť sa aj do tvorivej aktivity pri čerpaní osobných finančných prostriedkov.

Ing. Mariana Vaňová

Someliersky kurz a týždeň slovenskej kuchyne

Posledný februárový týždeň sa v A-klube niesol v duchu slovenských jedál, vôňou vína a záujmom žiakov o prácu someliera. Prebiehal tu someliersky kurz pod vedením lektora pána Andreja Gubányho. Certifikáty získali všetci žiaci, ktorí absolvovali kurz a odniesli si množstvo nových poznatkov. Naši chlapci si okrem iných somelierskych zručností chválili aj podávanie cigár.

Bc. Margita Hajsterová

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok