JANUÁR 2012

Výmena okien - Majstrovstvá Slovenska v aerobiku - O Priessnitzův dortík - Olympiády v cudzích jazykoch - Nápady mladých kuchárov - DANUBIUS GASTRO - English at work - V jedálni sa flambovalo, miešalo i súťažilo - Súčasnosť a budúcnosť EÚ - Polročné bilancovanie

Výmena okien

V januári 2011 sa v škole začala rozsiahla výmena okien. Pavilón C, jedáleň a spojovacie chodby sa dostali na rad až v decembri. Ako výmena prebiehala môžete vidieť na nasledujúcich fotografiách...


Majstrovstvá Slovenska v aerobiku

Majstrovstvá Slovenska v aerobiku sa konali 12. januára 2012 v Bratislave. Stretlo sa tu cez 60 dievčat, ktoré si prišli zmerať svoje zručnosti v aerobiku. Našu školu reprezentovala Romanka Homolová z III.J, ktorá sa sem prebojovala cez okresné a krajské kolo. V Bratislave obsadila pekné 9. miesto. Srdečne gratulujeme!


O Priessnitzův dortík

V čase keď u nás ešte len začal poletovať prvý januárový sneh, v českom Jeseníku sa už borili v závejoch a haldách snehu. Prečo práve v Jeseníku? Pretože tam totiž smerovalo naše školské auto s účastníkmi súťaže cukrárov Priessnitzův dortík, ktorú tradične poriada Střední odborní učiliště potravinářské.

Do súťaže s veľmi zaujímavou témou „Karneval“ išla naša cukrárka Lucia Pekárová s pani majsterkou Bc. Máriou Mokrou a pripravili si torty v podobe masiek benátskeho karnevalu.

Ďalšou - už tradičnou súťažnou disciplínou bola príprava čokoládovej mašľe a zdobenie perníka.

Luciina účasť v súťaži bola ocenená viacerými vecnými cenami, ale to, čo bolo na súťaži cennejšie, sú nové skúsenosti, zručnosti a porovnanie odbornosti našich a českých cukrárov.


Olympiády v cudzích jazykoch

Po úspešných školských kolách olympiád v cudzích jazykoch nasledovali obvodné, v ktorých si žiaci mohli svoje vedomosti porovnať s rovesníkmi z iných stredných škôl. Po úspešnom absolvovaní školského kola olympiády v anglickom jazyku, kde sa Filip Kuneš z II.J, Martina Šabíková zo IV.L a Gréta Dubská z I.L umiestnili na 1. mieste, každý vo svojej kateórii, sa 18. januára 2012 zúčastnili obvodného kola olympiády. Spomedzi všetkých žiakov SOŠ a gymnázií sa Filip Kuneš a Martina Šabíková umiestnili na 2. mieste. Gratulujeme!

19. januára 2012 sa uskutočnilo obvodné kolo olympiády v nemeckom jazyku, na ktorom našu školu veľmi úspešne reprezentovala žiačka IV.L triedy Alexandra Hanková. V tvrdej konkurencii súťažiacich gymnazistov sa nedala "zatlačiť do úzkych", presadila a pekne prezentovala svoje jazykové schopnosti a získala veľmi dobré 3. miesto. Lepší od nej boli už len dvaja študenti gymnázia, ktorí sú pravidelnými účastníkmi celoštátnych kôl olympiády v nemeckom jazyku. Blahoželáme a ďakujem za reprezentáciu našej školy v okrese.


Nápady mladých kuchárov

Pod týmto názvom sa 19. januára 2012 uskutočnila súťaž kuchárov z III.E, ktorí boli ochotní sa so svojimi nápadmi podeliť a zároveň ich nechať posúdiť odbornej porote. S najlepšími nápadmi pri príprave jedla podľa vlastnej fantázie prišli Vojto Višňák - 1. miesto, Lenka Mečiarová - 2. miesto a Martin Ertl - 3. miesto. Víťazom blahoželáme!


DANUBIUS GASTRO

Tradičný veľtrh cestovného ruchu DANUBIUS GASTRO v bratislavskej Inchebe tento rok opäť navštívilo mnoho ľudí a samozrejme nechýbali ani žiaci našej školy. Medzi nimi boli aj takí, čo našli odvahu postaviť sa na súťažné podiá a predviesť zručnosť vo svojom odbore.

K práve takým patrí Denis Zibrin z III.G, ktorý pod vedením MOV Mgr. Brindzovej súťažil v príprave kávy na medzinárodnej súťaži hotelových škôl SR a ČR Mistr kávy Junior 2012. V kategórii najlepší nápoj pripravovaný z kávy získal druhé miesto!

Do barmanskej súťaže St. Nicolaus Cup sa pod vedením Mgr. Králikovej zapojili Natália Lacková z III.G a Dávid Zeleník zo IV.G, ktorý sa zúčastlil ako jediný študent aj súťaže profesionálov vo free style - St. Nicolaus Free Style. Cukrárske zručnosti, pod vedením MOV Bc. Kratochvílovej, predviedla pri príprave čokoládového dezertu Terézia Cabadajová z II.A, ktorá sa dostala do finále súťaže Gastro Junior - Skills Slovakia.


English at work

V rámci projektu SME V ŠKOLE, ktorý so žiakmi I.F odbor manažment regionálneho cestovného ruchu uskutočňovala Ing. Mariana Vaňová, bol uverejňovaný aj jazykový kurz angličtiny v dňoch 23. 10. 2011 - 23. 12. 2011. Záverečný test absolvovalo 25 žiakov spolu s vyučujúcou Mgr. Andreou Krajčovičovou.

Milý prekvapením bolo získanie certifikátov o absolvovaní Kurzu pracovnej angličtiny pod názvom English at Work. Kurz pripravila jazyková škola Your Choice. Certifikáty 23. januára 2012 slávnostne odovzdala zástupkyňa Mgr. Darina Krčíková a spolu s vyučujúcou Mgr. Andreou Krajčovičovou a vyjadrila presvedčenie, že to bude motiváciou do ďalšieho štúdia anglického jazyka. Blahoželáme!


V jedálni sa flambovalo, miešalo i súťažilo

V rámci odborného výcviku v školskej jedálni si 23. januára 2012 žiaci odboru čašník pod vedením majsterky OV Bc. Chochulovej precvičili flambovanie múčnika i miešanie nápojov.

Konalo sa aj ďalšie kolo súťaže Nápady mladých kuchárov, v ktorom sa umiestnili nasledovní žiaci:
1. miesto: Ľuboš Bátora z II.C - Kurací špiz, ovocný kus-kus
2. miesto: Matej Bodžár z II.C - Ruské ďatle, ryžové rezance
3. miesto: Aneta Jarolínová z III.D - Plnená pečená paprika na rukole, pikantný dresing


Súčasnosť a budúcnosť EÚ

27. januára 2012 sa žiaci hotelovej akadémie zúčastnili prednášky doc. PhDr. Dušana Čaploviča, DrSc., predsedu Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, spojenú s diskusiou na tému Súčasnosť a budúcnosť EÚ a Slovenska - vzdelávanie, veda, výskum, vývoj a inovácie.

Po zaujímavej prednáške žiaci pokračovali vo vyučovaní a prednášajúcich pohostili v A klube.


Polročné bilancovanie

Ani sme sa nenazdali a polrok ubehol ako voda. Január je tiež z učiteľského pohľadu veľmi krátky mesiac a tak na uzavretie známok i celej dokumentácie do polročnej klasifikačnej porady zostalo len pár dní. Výsledky polročného snaženia dostali žiaci 31. januára v podobe výpisu známok z klasifikácie prospechu.

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok