Španielsko – Málaga 2012

Názov projektu: Osvojovanie si nových zručností v španielskej stredomorskej gastronómii
Číslo projektu: 123321 0347

Projektu sa zúčastnili žiaci odboru hotelová akadémia v termíne 13. október – 10. november 2012.

Komunikačný jazyk: španielčina

SOŠOaS, Nábr. J. Kalinčiaka 1, Prievidza získala aj tento rok grant, prostredníctvom Saaic Bratislava a Európskej komisie, na financovanie stáže pre 10-tich žiakov odboru hotelová akadémia v rámci projektu Leonardo da Vinci Mobilita pod názvom Osvojovanie si nových zručností v španielskej stredomorskej gastronómii. V termíne od 13. októbra do 10. novembra 2012 naši žiaci získali množstvo nových zručností v oblasti gastronómie, obsluhy, a rovnako sa zlepšili aj ich jazykové znalosti. Počas praxe spoznali aj život a kultúru Málagy i celého regiónu Andalúzie. Na záver úspešnej praxe dostali všetci certifikáty o jej absolvovaní, ktoré sú podkladom pre získanie Europasu, dokumentu, ktorý im otvára cestu na trh práce v celej Európe.

Projektu sa zúčastnili:
Natália Adámiková IV.K, Andrea Handlerová IV.K, Nikola Jašeková IV.K, Vladimíra Lukáčová IV.K, Veronika Matiašková IV.K, Boris Ondrejovič IV.K, Lenka Piešová IV.K, Lívia Šúňová IV.K, Michaela Szabová IV.K, Silvia Zajacová IV.L


Stáž v Španielsku očami Veroniky Matiaškovej...
Keď sme sa dozvedeli, že náš profesor španielčiny je organizátorom mesačného vzdelávacieho projektu v Španielsku, začali sme sa aktívne zbierať všetky informácie, potrebné pre úspešné zaradenie do skupiny 10 žiakov z celej školy, ktorí sa projektu zúčastnia. Išlo o projekt za účelom spoznania Španielska, jeho kultúrny a priučenia sa novým zručnostiam v oblasti gastronómie, komunikácií v cudzom jazyku a práci v zahraničí.

Pred odchodom do Španielska sme chodievali na kurz španielčiny, venovaný najmä stredomorskej gastronómií a komunikácií. Po jeho úspešnom absolvovaní konečne prišiel ten deň, na ktorý všetci čakali. Let bol celkom príjemný, trval približne tri a pol hodiny. V Málage na letisku nás už čakala delegátka, taktiež Slovenka. Autobusom sme sa dopravili na miesto nášho prechodného bydliska, pričom sme dostali krátku prehliadku mestom. V bytoch nás už čakalo malé občerstvenie na privítanie. Bývali sme v starom centre mesta, ktoré si svojou krásou ako celá Málaga získalo naše sympatie.

Druhý deň sme navštívili reštaurácie, kde sme mali vykonávať našu prax. Po práci sme chodievali do prístavu, na pláž, do mesta, spoznávali sme kultúrne pamiatky, navštevovali múzeá a galérie, z ktorých by som spomenula múzeum Pabla Picassa. Taktiež sme navštívili hrad Alcazabu, či krásnu katedrálu. Vo voľných dňoch sa nám o program staral profesor s delegátkou. V Malage sme navštívili corridu de toros, plavili sme sa trajektom pozdĺž pobrežia Costa del sol a vykúšali klasické španielske špeciality. Medzi väčšie výlety patrili cesta do mesta Torremolinos, kde sme sa prešli po vychýrených plážach a aj cesta do Mijas. Mijas, mesto bielych domov a somárích taxíkov. Navštívili sme tu aj múzeum miniatúr s detailnými obrazmi kreslenými na hrote zo špendlíka, zrnku ryže, či vete napísanej na ľudskom vlase. Po prehliadke mestom nás vzali na ochutnávku typických španielskych vín. Najviac nám všetkým chutilo pomarančové víno. Najviac sa nám páčil výlet na Gibraltar. Ako jediné miesto v Európe, kde voľne žijú opice, hovorí sa tam anglicky aj španielsky, je tam maják, s krásnych výhľadom na brehy Afriky je aj najjužnejším miestom Európy patriace Anglicku. Tak malé mesto a pritom pre turistov ponúka tak veľa.

Na záver by som zhodnotila tento projekt ako veľmi úspešný. Odporúčam každému, kto dostane možnosť sa ho zúčastniť aby neváhal ani sekundu! Je to veľká príležitosť získať skúsenosti v oblasti stredomorskej gastronómie, komunikácii v španielčine a orientácii v novom cudzom prostredí. Celá Málaga je krásna a ako pre domácich, tak i pre turistov poskytuje všetky možnosti využitia voľného času. Určite sa tam raz vrátim. :)

KONTAKT

SOŠ obchodu a služieb
Nábr. J. Kalinčiaka 1
971 01 Prievidza

Tel. č.: 046/542 21 10
E-mail: info@kalina.tsk.sk
www.kalina.sk

© 2012 KalinaStudio, kontakt na správcu webu: adminkalina@gmail.com | mapa stránok