Víťazná cesta žiakov do Talianska - CASARGO 2018

Už po druhýkrát sa žiaci a učitelia odborných predmetov zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi zúčastnili na medzinárodnej gastronomickej súťaži v slnečnom Taliansku. Malebné horské mestečko Casargo v dňoch 13.03. – 18.03. 2018 na súťaži s názvom – Wellness & Zero Waste - Food & Beverage Contest hostilo 18 tímov z celej Európy, medzi inými tímy z Talianska, Ukrajiny, Francúzska, Dánska, Maďarska, Litvy, Moldavy, Ruska. Súťaž organizovala stredná odborná škola Centro di Formazione Professionale Albeghiero, Casargo, Italy.

Našu školu reprezentovali žiaci IV.K hotelovej akadémie. Za bar a servis pri stole hosťa boli zodpovední Silvia Čakajdová a Ondrej Bugár, ktorí boli pripravovaní pod odborným vedením učiteľky odborných predmetov Mgr. Anny Králikovej.

Kuchyňu a prípravu jedál reprezentovali Kristína Hubová a Erik Haulik pod vedením Mgr. Ľubice Zemanovičovej. Za odbornú jazykovú prípravu v anglickom jazyku bola zodpovedná Mgr. Jana Dubinová.

Práca v gastronómií vyžaduje nielen presnosť a precíznosť, ale aj fantáziu a tvorivosť. Práve tieto vlastnosti mali možnosť ukázať naši žiaci na prestížnej súťaži v Casargu.

Prievidzskí hoteláci si podmanili odbornú komisiu svojím vystupovaním, kreativitou a spôsobom práce, natoľko, že získali druhú cenu za štýl a eleganciu tímu.

Podmienkou súťaže bolo zostaviť a pripraviť trojchodové wellness menu pre šesť osôb, priradiť vhodné vína a zvládnuť aperitívový nápoj.

Odborná komisia v kuchyni hodnotila nápad jedál, zloženie, vzhľad, chuť, dodržanie receptúry, technologický postup, moderné nápady a úroveň znalosti komunikácie v anglickom jazyku.

Pri príprave jedál sa prepájala profesionalita žiakov s vášňou, novátorstvom a tradíciou požadovaných ingrediencií a práve za to získali žiaci Kristína Hubová a Erik Haulik prestížnu cenu za najlepšiu inováciu v kuchyni.

Servis jedál a nápojov bol zameraný na vyššiu formu zložitej obsluhy. Na úvod menu sa s profesionálnou prípravou podával aperitív. Nasledovalo do detailov doladené jedlo snúbiace sa s vínom, doplnené flambovaným koňakom a jedinečnou starostlivosťou o hosťa.

V tejto kategórií získali žiaci Silvia Čakajdová a Ondrej Bugár zlatý pohár za najlepšiu obsluhu a servis pri stole hosťa.

Poďakovanie za spoluprácu patrí i šefkuchárovi Hotela Matyšák Braňovi Križanovi. Aj vďaka jeho odbornej pomoci si žiaci hotelovej akadémie mohli vychutnať úspech.

Voľné chvíle trávili žiaci s novými priateľmi či navštívením malebných miest Lecco a Varenna na brehu Lago di Como pod Alpami. V rámci workshopov mali možnosť sledovať prípravu typického talianskeho jedla risotta a prípravu povestnej bazalkovej omáčky – pesta.

Žiaci získali neoceniteľné skúsenosti, nadviazali nové priateľstvá a zdokonalili sa v anglickom jazyku. Svoje zručnosti a nové vedomosti budú môcť využívať aj vo svojej ďalšej praxi a aj naďalej budú úspešne reprezentovať Strednú odbornú školu v Prievidzi na súťažiach doma i v zahraničí.


Mgr. Králiková, Mgr. Dubinová


Fotogaléria

Video

Casargo 2018 - marec

Súťaž s úspešným koncom pre žiakov Strednej odbornej školy obchodu a služieb ...

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Júl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31