2978 H cukrár, pekár
Denné štúdium určené pre dievčatá a chlapcov.
Dĺžka prípravy:
- 4 roky
- v týždenných cykloch sa streda teoretické vyučovanie s odborným výcvikom
Podmienky prijatia:
- úspešné absolvovanie ZŠ
- zdravotný preukaz
- úspešné zvládnutie prijímacieho konania
Profil absolventa:
Absolvent je kvalifikovaný pracovník so širokým profilom, schopný samostatne vykonávať odborné technické a technologické činnosti v pekárenskej a cukrárskej výrobe. Ovláda prácu so základnými surovinami a pomocnými látkami používanými vo výrobnom procese, základné druhy pekárenských a cukrárenských výrobkov a ich výživovú hodnotu, technologické postupy výroby, príslušné normy platné pri výrobe cukrárenských a pekárenských výrobkov, ovláda prácu s plnoautomatickými a automatickými strojmi a zariadeniami, posudzuje kvalitu výrobkov a odstraňuje možné chyby. Vie pripraviť tovar na predaj, ponúkať tovar, komunikovať so zákazníkom.
Ovláda základy hygieny a sanitácie cukrárskej a pekárenskej prevádzky v zmysle HCCP, prácu s počítačovou technikou, základné pojmy a vzťahy z ekonomiky, zásady bezpečnosti práce a ochrany zdravia, starostlivosť o životné prostredie.
Absolvent po ukončení štúdia získa výučný list a je spôsobilý zaradiť sa do výrobného procesu vo veľkokapacitných pekárňach a cukrárňach alebo pracovať samostatne v malých pekárskych a cukrárskych prevádzkach.
Absolvent môže ďalej pokračovať v štúdiu príslušného študijného odboru, ktorý nadväzuje na predchádzajúcu prípravu.